Osm hor

Osm hor https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349488/bmid_osm-hor-ihJ-349488.jpg 4 619 160

Ať už je osud cokoli, přebývá v horách, které máme nad hlavou – pro protagonisty románu Osm hor platí tohle tvrzení beze zbytku. V horách se do sebe zamilovali rodiče Pietra, jednoho ze dvou hlavních mužských hrdinů, v horách se Pietro seznámí s Brunem, svým nejlepším kamarádem. Výšlapy do hor se stanou výchovnou metodou Pietrova otce, samotářského chemika střádajícího v šedi Milána svůj vztek na celý svět i svůj stesk po horských vrcholech. Také Pietrův i Brunův dospělý život bude pevně svázán s horami…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Le otto montagne , 2016


více info...

Přidat komentář

esma
včera 3 z 5

V horách Grany vzniká pevné, celoživotní přátelství mezi kluky Pietrem a Brunem. Hory vyřeší i zpřetrhaná vlákna mezi otcem a dorůstajícím synem, i když je to dávno poté, co otec nežije.
Musím přiznat, že mě protagonisté neoslovili. Pietro, který se tak umanutě vymezoval vůči otci a klopotně hledal svůj směr. Bruno vzhledem k poměrům, z kterých vyšel, vypadal zralejší, ale i on tvrdošíjně a zarputile hájil svoji pozici horala, byť znal cenu, kterou musí zaplatit.
Tajenkou jsou tedy hory, o nich umí Paolo Cognetti psát velmi sugestivně.
Líbil se mi film, ten se povedl.

Jan K
21.04.2024 3 z 5

Za mě trochu zklamání.. je to pěkná knížka, jen jsem čekal trochu víc myšlenek. Všechno je jen v náznacích. Jinak nemám důvod nedoporučit.


Pablo70
15.04.2024 4 z 5

Paolo Cognetti miluje hory, o tom není pochyb. A kniha „promluví“ především k těm, kteří jsou na tom podobně. Ve dvou letech jsem už stál na Snežce, a tak vím, o čem je řeč. Ovšem takové hory, jako v Itálii, tu bohužel nemáme, a do Krkonoš se nevracím, jsou příliš zasažené masovým turismem. Poslední ranou mi byla vyasfaltovaná moje oblíbená hřebenovka a mrtvé lesy vůkol. I když se hory brání: před pár lety se ze zledovatělé hory sklouzl 30/4 můj kámoš, který tam z Prahy vyrazil v lakýrkách – no bodejť ne, Václavák byl už dávno otátý…
Ale zpět ke knize. Velmi sympatická je Cognettiho metoda osekávání textu do mrtě, namísto planého žvanění. Kéž by to tak umělo víc autorů! Zažijete luštění rodinných tajemství, rozdíl mezi městským a vesnickým chlapcem a snahu pomoci potřebným. A přátelství. To vše bez přikrášlení. Řečí hor.

monika_v_trapu
14.04.2024 5 z 5

Kniha, která nesedne všem, ale nabízí mnoho.

Pietro je malý kluk, jehož rodiče milovali hory, vzali se na horách a v každodenním koloběhu mezi prací a rodinou přemýšlejí, jak se do hor zase vrátit. Léta tráví Pietro s matkou v malé horské vesnici, kde se seznámí se svým nejlepším přítelem Brunem a společně bloudí po horách a užívají si nespoutaný dětský život. Pietrův otec přijíždí vždy v srpnu, aby bral svého syna s jeho kamarádem na výšlapy do hor a zdolávají vrcholy.

Román tohoto typu nesedne všem. Je to pozvolné čtení. Žádná velká akce, napětí, dechberoucí scény, jak je tomu zvykem v dnešní literatuře. Nic takového! Osm hor je kniha pro pomalé čtení a vychutnávání si vět. Přemýšlení nad skrytými věcmi, dumání nad životem, přátelstvím, životními rozhodnutími.

V první řadě je to příběh o přátelství dvou chlapců. Každý pochází z úplně jiné sociální vrstvy, stylu života i rodinného zázemí, ale tam někde v horách, v malé vesničce v italských Alpách, si k sobě najdou cestu. Jako malí chlapci provádějí lumpárny u potoka, jako dospívající k sobě ztrácejí cestu, aby ji pak v dospělosti opět našli. Jejich životy se střetávají, prolínají, oddalují a opět střetávají. Jeden cestuje, druhý buduje... Co je ale nakonec to správné?

Psychologický román Osm hor nabízí spoustu otázek a zároveň klidné čtivé vyprávění jak už na dlouhé zimní večery, tak i na všední dny v kterékoli fázi roku. Italský autor Paolo Cognetti v tomto krátkém románu popisuje několik desetiletí budovaného přátelství, sílu a krásu hor a přírody, rozdílnost dvou pohledů na život a svět a mnoho dalšího. Tak jako si někteří lidé vyberou výstup na horu Sumeru, jiní musejí obejít okruh osmi hor.

JanaProchazka
15.03.2024 5 z 5

Životy, nad nimiž se vznášejí hory a procházejí jimi.
Tato kniha nesází na strhující filmový děj, ale na emoce, které však neždímá nýbrž jen naťukává a záleží na schopnosti každého z nás, prožívat hluboce či nikoliv. Je to čirá krása, tato kniha.

sgjoli
25.02.2024 3 z 5

Na tuto knihu jsem na internetu znamenala docela dost pochvalných komentářů, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet. A musím přiznat, že nejsem tak úplně nadšená. Knihu jsem poslouchala jako audio a to mi asi pomohlo, abych se dostala na konec. Číst to v tištěné podobě, nejsem si jista, zda bych vůbec dočetla.
Přitom podle anotace mi to znělo zajímavě. Téma přátelství, jakkoliv třeba neobvyklého, je hodně nosné téma. A navíc v prostředí hor? To mi znělo jako zajímavá kombinace, která by mohla přinést silný emocionální zážitek. Aspoň tak to na mne dělalo dojem. Bohužel jsem si silný čtenářský zážitek neodnesla.
Nevadí ani tak to, že kniha nemá pořádně děj - silný příběh se dá stavět i na emocích či atmosféře. Ale já se u knihy bohužel prostě nudila. Ta síla přátelství, které mělo panovat mezi hlavními hrdiny, se tu na mne moc nepřenesla. Pokud se autor snažil do knihy vpravit nějaké přesahující poselství, které si čtenář z knihy odnese, já to bohužel v knize neuměla najít.
Spousta míst pro mne zcela postrádala smysl - hodně míst tu pro mne bylo hluchých, nic neříkajících, hodně to tu knihu natahovalo.
Celkově to tak pro mne bylo spíše průměrné dílo. Ráda jsem se s autorem seznámila, ale tento text mi bohužel prostě nesedl.

L.Helena
30.11.2023 3 z 5

Audiokniha
Pěkné vyprávění, ale většinou ve mně vyvolávalo až sklíčenost a beznaděj.

capricorn__
28.11.2023 3 z 5

Velmi hezká kniha, která otevírá spoustu filozofických otázek: od rodinných vztahů, způsobu žití života, samoty/společnosti, venkova/města a vše protkáno popisy přírody, které jsou velmi hezky popsané. Hodnotím ve výsledku pouze třemi hvězdami, protože mi bohužel dělalo problém se propojit s postavami a lépe je tak pochopit - kniha je velmi krátká, děj ubíhá ještě rychleji a dle mého bych u knihy jako takové možná potřeboval o něco víc.

Vrbická1999
03.11.2023 5 z 5

,,Ať už je osud cokoli, přebývá v horách, které máme nad hlavou.''

Lucienka220
23.10.2023 5 z 5

(SPOILER) První jsem viděla film, proto jsem byla zvědavá na knihu.
Příběh o vztazích mezi rodiči a dětmi a přátelství. Kniha odhaluje minulost Pietrových rodičů, vysvětluje i proč měli zájem, aby Bruno šel s nimi na střední školu do Milána, poodkrývá vztah mezi Brunem a jeho matkou.
Dojímalo mne, jak hlavní hrdina Pietro se v dospělosti díky přátelství s Brunem sbližuje i se svým již mrtvým otcem. Jak dochází k pochopení, proč jeho otec byl takový jaký byl.
A díky podobné tragédii, smrti přítele v zimě v lavině, jsou Pietro i jeho otec odsouzení poznávat svět přechodem osmi hor a osmi moří a nikdy se už nevrátit na tu jedinou, osudovou horu.

Miladad
22.10.2023 4 z 5

V knize je promě několik témat, která se přímo dotýkají mého života - hory a láska k nim, dětství spjaté s přírodou a krajinou a samota jako životní volba. Asi právě proto mě čerba bavila

kurama45
13.10.2023 1 z 5

Postavy rovnako ploché a bez života ako šutre, v ktorých sa pohybovali. Nikam nevedúci príbeh ako slepá horská cestička. Opisy falošne filozofické, hĺbavé a prehnané ako ceny na horských chatách. A celé to bolo skrátka neskutočne nudné a jednotvárne ako túra na Slavkovský štít. Nabudúce by to chcelo menej umelej umeleckosti a viac pragmatizmu.

Ivule9
30.09.2023 5 z 5

Tohle byl TAK krásný příběh!

Stává se mi, že delší dobu nad něčím přemýšlím a potom najdu odpověď právě v knize. A stalo se mi to i tady, což znamená, že ke mně Osm hor přišlo v ten pravý čas.

Komorní, silný a dojemný příběh o síle přátelství, o horách v srdci, o samotě, o hledání - co je pro nás v životě to pravé. A hlavně všechno do sebe krásně zapadne.

Autora jsem si hned oblíbila a ráda si přečtu jeho další knížky.

Cítím, že jsem právě přečetla další letošní topku a moc ji doporučuji i vám!

karol.cadex
02.09.2023 5 z 5

Hrozně moc jsem ji nechtěla číst, protože jsem se bála, že mi tam bude někdo dvě stě stran skákat po horách a popisovat italský kopce, ač italský kopce miluju. Asi jsem úplně nebyla připravená na přírodní metafory a filosofování postarších Italů, ač postarší Italy taky miluju. A hele, ono to bylo tak krásný!
Strach, úžas, posedlost, životní zkušenost. Příroda, italská nátura, pocit nicotnosti oproti horským masivům a hutnosti života. Nádhera.
Co je víc, než když člověk ví, kam a ke komu patří?

Kackac77
27.07.2023 4 z 5

Očekávala jsem dobrodružnou knihu s nabitým dějem o zdolávání horských vrcholů. Tak to se trošku s mých očekáváním minulo. Knížka si tak pomalu plyne a je hlavně o vztahu otce a syna a o přátelství mezi muži. Jsou tady i krásné popisy přírody a hlavně těch hor. Celkově je laděná trošku depresivně, takové hledání smyslu života, ale trošku na mě působila bezútěšně. Přesto se četla velmi dobře, bavila mě a probudila ve mě touhu popadnout batoh a vyrazit do hor.

Lienilda
29.06.2023 4 z 5

Normálně bych k téhle knize nejspíš nepřišla, nebýt v jednom čtenářském klubu. A vlastně se mi to docela líbilo, i když celou dobu jsem očekávala úplně jinou zápletku (asi mě hlavně zmátla obálka). Popisy hor byly vynikající a já se těším, že si v nejbližší době pustím film a užiju si jistě i krásné scenérie.

VanillaScent
17.05.2023 5 z 5

Knížka o otcích a synech. O celoživotní lásce k horám. O ryzím mužském přátelství, které nepotřebuje mnoha slov. O těch, kteří přicházejí a odcházejí, a těch, kteří zůstávají. O hledání svého místa na světě, kdy jednomu stačí jedna hora, aby jej našel, zatímco ten druhý jich musí slézt osm.

Film jsem viděla dřív, než jsem se v knihovně dostala ke knížce. Moc hezky se spolu doplňují. Film dodává vizuál majestátním Alpám a Himalájím a zároveň poetický hudební podkres příběhu, který se pomalu a bez velkých podrobností rozvíjí. Knížka zase přináší detaily, které byly ve filmu jen naznačeny nebo nebyly vůbec vyřčeny. Potěšilo lepší seznámení se s matkami hrdinů a také s jedním tragickým rodinným příběhem, který vysvětloval mnohé.

Možná je pravda, jak tvrdila máma, že každý má v horách svoji nejoblíbenější výšku, krajinu, která se mu podobá a kde se cítí dobře.

novecento
08.05.2023 5 z 5

Po zhlédnutí filmu Osm hor jsem přečetl i knihu. Děj filmu jede v kolejích knihy a při čtení zažíváte jeho Déjă vu. V dobře napsané knize mi ale citelně chyběl ,,třetí rozměr fílmu" a to je nádherný vizuální stálý pohled na krásu hor, které v různých podobách probíhal celým filmem. Proto doporučuji: nejdříve přečíst knihu a pak si vychutnat krásný film.

Meginho
01.05.2023 4 z 5

Osm hor se čte samo. I když jsem si až po přečtení musela říct, že ten text nemusel být tak čiště surový a některé věci mohl autor více rozvést.
Stejnojmenný film z minulého roku nese naprosto identickou atmosféru jako kniha - klobouček režisérovi!

m_pastorka
13.04.2023 4 z 5

Kniha byla ve výsledku úplně o něčem jiném, než jsem si myslela. Je vlastně dost krátká, ale pro mě tam chyběla nějaká touha číst a číst dal. Je to velmi stroze psané, přímo, bez nějakých větších popisu. Ale tohle všechno mě bavilo, i kdyz vim, ze nebudu mít potřebu se ke knize vrátit.