kramlinka88 kramlinka88 komentáře u knih

☰ menu

Jako tygr ve sněhu Jako tygr ve sněhu Juhea Kim

„Život je snesitelný jen díky tomu, že vás nakonec přinutí na všechno zapomenout. Zároveň však stojí za to, protože skrze lásku si vzpomínky uchováte.“

Příběh začíná v roce 1917 a pokračuje až do roku 1965. Na pozadí nejen neutuchajících bojů mezi Japonskem a Koreou, ale také druhé světové války, sledujeme životy a občas kruté osudy více postav, ale hlavní jsou Jade a Džung Ho :-)

Oba pochází z chudých poměrů, Jade matka prodala cechu kurtizán a Džung Ho byl syn lovce tygrů, který osiřel a díky tomu se z něj stal ve 13 žebrák, který žije s bandou podobných chlapců na ulici :-/ Jednoho dne se jejich osudy střetnou, propletou a prolínají se během celého jejich života :-)

Musím říct, že víc se mi líbila a bavila mě linka Jade. Bylo zajímavé sledovat její kariéru kurtizány a později umělkyně. Bylo fascinující, kolik toho musely ty ženy umět, jelikož se učily tančit, zpívat, hrát na hudební nástroj a další věci, aby muže něčím zaujaly. Vcelku děsivá představa byla, že jejich kariéra končila nejpozději ve 30 letech :-O

Mimo hlavní dějové linky můžeme také sledovat vyhrocené konflikty mezi Koreou a Japonskem, Japonskou nadvládu, občas až nelidské zacházení s korejskými občany, třeba i to, že si korejští občané museli změnit své jméno na japonské, jejich kruté hladovění - asi nikdy nepochopím tu jejich hrdost, umírat hlady, ale hrdost jim nedovolí říct si o jídlo nebo o peníze :-( Říct si o pomoc a tu pomoc přijmout....

Setkáváme se zde také s ranými začátky automobilového průmyslu ;-)

Příběh určitě doporučuji všem čtenářům historických románů, čtenářům, kteří mají rádi japonskou kulturu :-)

„Už mi nezbylo nic, o co bych mohla bojovat“...„Ach na tom nesejde. Bojuješ, dokud nezemreš - o tom to celé je.“

„Divoké šelmy ji ale nikdy neděsily - to z lidí a jejich krutosti na ni šla hrůza.“

22.04.2024 4 z 5


Zítřek ti nikdo neslíbil Zítřek ti nikdo neslíbil Kateřina Karolová

Má první kniha od Katky a určitě ne poslední. Já jsem nadšená a ohromená. Vysvětlení zápletky mi vzalo dech, absolutně jsem to nečekala a musím říct, že takto originální příběh jsem ještě nečetla :-)

Jedním slovem wow, jak tady napsat recenzi a nevyzradit zápletku? Bude to těžké, ale pokusím se :-)

Představte si, že se probudíte v koupelně, je vám špatně, nemůžete si vzpomenout z čeho. Nemůžete si vzpomenout kde jste, jak jste se tam dostali, jediné co víte je, že máte strach.

Strach vám velí opustit ten divný, prázdný dům, ale bude to venku lepší ? Nebude lepší vrátit se dovnitř? Kde máte svoje věci? Kde to jste, a především kde jsou všichni?

Tyto otázky jsem si kladla téměř celou knihu. Už delší dobu jsem nečetla knihu, která mě nutila otáčet stránku za stránkou, bez ohledu na denní či noční dobu, já prostě potřebovala vědět, jak to skončí a hlavně, kde se to Julie ocitla.

Z vyprávění se také dozvíme, že nebyla jediná, máme zde ještě kapitoly z pohledu Viktora a Patrika. Každý z nich se probere na jiném místě a cítí něco jiného, podaří se nám zjistit, co se vlastně stalo ? Co mají společného ?

Nebojte vysvětlení se dozvíte, ale ještě před tím vás čeká zhruba 200 stránek napětí, kdy nebude absolutně tušit co se děje :-) Já byla nadšená, doufám, že vy budete taky ;-)

18.04.2024


Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Miluju jižní Moravu, miluju ten pohled na vinice, celý ten kraj jako takový. Bohužel události s tornádem máme ještě všichni v celkem živé paměti :-( A jsem moc ráda, že se z toho krajina vzpamatovala a lidé se svými těžkými osudy snad také :-)

Musím říct, že mě se to tehdy dotýkalo i osobně, jelikož mám kousíček od Hodonína rodinu, naštěstí tam vše dobře dopadlo, okolní vesnice už tolik štěstí bohužel neměly :-(

Ale tato kniha není jen o tornádu, ale zmiňuje také povodně v roce 1997, kterými vlastně celý příběh začíná. Ovšem hlavním tématem je příběh vraždy, odehrávající se na pozadí této živelné pohromy.

Respektive kniha je vyprávěna z pohledu malého chlapce Filipa a jeho kamarádů, kdy během toho přelomového léta roku 1997 najdou v lese tělo mrtvé ženy. A tím vše začíná. A roztáčí se zde příběh plný tajemna, a o mysteriózní a duchařské prvky zde také není nouze. Přiznejme se, kdo v dětství alespoň jednou nezkusil vyvolávat duchy ? ;-)

A tak příběh pokračuje, vražda se vyřeší a z dětí se stanou dospělí a už nemají čas vídat se, každý má své dospělácké starosti, ale šelma nezmizela, jen spí a vyčkává až přichází červen 2021 a s ním další živelná pohroma, taková, jakou bychom v našich končinách nikdy nečekali. Přichází šílená devastace, nejen krajiny, ale také lidských osudů...

Já v tomto příběhu miluju nejen symboliku, ale hlavně miluju autentický vypravěčský styl autorky a její květnatý český jazyk. Ty přirovnání, a ještě s tím krásným jihomoravským nářečím :-) Neuvěřitelný zážitek. Pro mě má tento příběh neskutečný osobní přesah, možná nejsem objektivní, ale amatérské recenze jsou téměř vždy subjektivní ;-)

Velmi knihu doporučuji, stejně jako Šepot z lesa, a věřím, že třetí kniha Tři sekery, která vychází letos v červnu bude stejně skvostná :-)

16.04.2024 5 z 5


Ester Ester Markéta Prášková

Kniha má dvě hlavní dějové linky, ta vedlejší se odehrává v roce 1990, tady sledujeme Aničku, která se po převratu konečně může vrátit zpět do republiky. A v té hlavní sledujeme osudy mladičké Lídy od roku 1942 až po konec války. Mimo to je nám také nastíněn případ vraždy, která se stala víc, než 20 let po válce. Jak se nám tyto linky nakonec prolnou ? Jak to vše spolu souvisí?

Musím říct, že příběh Lídy mě velmi zaujal a skvěle se četl. Bavilo mě sledovat její vývoj a přerod z Pražské paničky, zlomené zármutkem, na vesnickou holku, která levou zadní zvládá všechny možné práce na statku, kam se tak zvaně zašila ke své tetě Marii, aby nebyla tak "na očích" během šílenství, které vypuklo po atentátu na Heydricha.

A když ji jednoho dne její bratr a nejlepší přítelkyně požádají o pomoc, o záchranu života malé holčičky, nemůže jinak, než si ji vzít s sebou na statek a chránit ji zuby nehty.
Takže už nemá strach jen sama o sebe, o bratra, o tetu, ale ještě navíc o tu bezbrannou osůbku, která stále po nocích volá maminku :-(

Ráda bych podotkla, že to není klasický válečný příběh, popisující přesun do koncentračního tábora, a hrůzy v něm, ale ve své podstatě popisuje trošku jiné válečné děsy, se kterými se běžní obyvatelé v naší republice tehdy museli potýkat.

Ať už to byl neustálý strach o život, boj o jídlo, protože Němcům se musely odvádět šílené části nejen úrody, ale i živočišných produktů, včetně mléka, vajec, spousta lidí přežívala jen tak tak, živořili, ale stejně se kolikrát dokázali semknout a ještě tajně pomáhali krmit potřebné.

Je excelentní, jak na jedné straně vidíme lidskost, pospolitost a obrovskou odvahu a na straně druhé nenávist, závist, lhostejnost....a především všude strach...to byl odjakživa skvělý manipulační prostředek. A němečtí vojáci toho uměli skvěle využívat.

Knihu určitě velmi doporučuji všem, kdo mají rádi historické romány, ale nezvládají číst o holocaustu, tenhle příběh vás chytí za

A já mám další oblíbenou českou autorku a těším se na její další knihy, tohle se opravdu povedlo, nenudila jsem se ani minutu.

08.04.2024 5 z 5


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Pět sourozenců, pět různých životů, kolik asi skrývají tajemství, kterým by bylo lépe, kdyby už nikdy nespatřili světlo světa?

Já si knížky Kristýnky oblíbila už když se ke mně dostala Vesnice (ano četla jsem je na přeskáčku) :-D Musím ovšem přiznat, že její nová kniha je úplně jiná a je naprosto skvělá.

Celou dobu nás provádí mírné napětí a od určitého momentu ji prostě nechcete odložit ani na vteřinu a potřebujete vědět, jak to všechno nakonec bylo.

Hned na začátku knihy je čtenář navnazen skvělým prologem, u kterého můžete jen hádat, co se tam odehrálo a věřte, že budete nakonec mrazivě překvapeni.

A ve stejném duchu se odehrává vlastně celý příběh, pořád vás to nutí přemýšlet koho to našli na té zahradě, kdo mu to udělal, proč? A jak se tam vlastně dostal ? Co tomu všemu předcházelo?

Jak to všechno, co se odehrálo dávno v minulosti, dokázalo ovlivnit životy v přítomnosti? Každý si nese nějaký svůj kříž, což krásně vidíme na jednotlivých postavách. Já byla s některými hodně rychle hotová, ale opravdu mi náleží právo soudit někoho, když jeho život nežiju? Provází nás zde opravdu hodně palčivých myšlenek, problémů a emocí :-)

Některá tajemství holt mají zůstat raději skrytá....

Knihu velmi doporučuji, je to opravdu skvělý thriller.

04.04.2024 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Další román paní Dvořákové a další kniha, která mě nutila přemýšlet o životě => o mém malém světě. Jsem dobrá máma? Dávám svým dětem opravdu vše, co je v mých silách ?

Musím říct, že kniha je vlastně úplně obyčejná. Je to úplně obyčejný příběh jedné obyčejné čtyřčlenné rodiny vyprávěný během let 1985-2020 z pohledu matky Aleny, otce Jiřího a jejich dcery Pavlíny. Příběh z pohledu její sestry Jany nám zůstal utajen.

Bylo zajímavé pozorovat vývoj všech členů rodiny, a to především po převratu. Velká očekávání, slibovaná svoboda? Jenže ono se toho zase až tolik nezměnilo :-(

Se vším věčně nespokojená Alena, stále si stěžující na vše, naštvaná na celý svět, čekala, že se budou mít konečně lépe, dobře, ale s nevolí zjišťuje, že je vše při starém. Kdo neměl nic přes noc nezbohatl, žádný zázrak se nekoná. Upřímně její postava mi byla strašně protivná, kolikrát jsem si říkala, že by se měla trošku zamyslet nad tím co říká a dělá a hlavně jak se chová ke svým dcerám.

Tatínek Jirka, toho mi bylo vlastně místy vcelku i líto, snažil se dělat první poslední pro rodinu, ale stále to nebylo dost. Bohužel mu to kazil především démon alkohol :-( Ale viděli jsme náznaky i jiných lidských slabostí a démonů, které se naštěstí na povrch neprodraly.

Dějová linka Pavlíny byla asi nejzajímavější, vidíme její vývoj od malé holky po dospělou ženu. Její milostná vzplanutí, koníčky, i její vztah k rodičům. Díky alkoholu cítí k otci místo lásky většinou bohužel jen odpor a vlastně vůbec celá kniha je o nedostatku lásky. Láska byla postupně vyměněná za stereotyp, zvyk, "povinnost".

Není to veselé čtení, spíš právě naopak, ale opravdu je to kniha k zamyšlení. A přirovnání stromku plané třešně uprostřed ničeho k životní síle / osudu / životu jako takovému? V celé knize najdeme spoustu symboliky :-)

„Všude jsou problémy, všude. Někdy větší, jindy menší, ale nikdy před nimi neutečeš. Ať se vrtneš, kam chceš, vždycky tě něco potká. A lepší je zvládnout je s člověkem, kterej tě má rád. I když má svý chyby.“

31.03.2024 5 z 5


Balada pro Emily Balada pro Emily Jarmila Stráníková

Jeden starý dům, tři hlavní dějové linky, ve dvou z nich hraje prim Kamila, jednou jako pětiletá holčička, když se spolu s maminkou Veronikou do domu nastěhuje a podruhé jako dospělá žena, když má dům před prodejem vyčistit.

Třetí linka nám odhaluje šokující živoření německé rodiny těsně po válce, psal se rok 1945 a mladý pár se musel schovávat ve sklepě spolu se svou 13-letou dcerou Emily.

Postupně se nám odkrývá nešťastný osud této rodiny. Dějové linky se pravidelně střídají, vše má své vysvětlení, dozvíme se, co se v domě před léty stalo, kdo je viník a hlavně jak do toho všeho zapadá Kamila.

Pro mě byly upřímně nejvíc šokující ty dějiny, především chování českých lidí vůči civilnímu německému obyvatelstvu, ve jménu hesla oko za oko, zub za zub. To zlo, které bujelo a rozpínalo se mezi obyčejnými lidmi.

Vždyť nebylo tehdy toho zla už dost ? Lidé zdecimovaní válkou a bídou....jak se mohli lidé k lidem chovat takto, po všech těch hrůzách, které všichni zažili? :-( A věřím tomu, že němečtí civilisté se taky neměli jak v bavlnce :-( Celá válka byla hra mocnářů, na to, kdo je lepší, kdo má větší prostředky, větší moc, ale tito lidé nebyli potrestaní, potrestaní byli úplně obyčejní lidé, kteří jen chtěli žít v klidu se svými rodinami a přáteli. Ať už to byli Češi, Němci, Poláci....Bylo mi z toho hrozně smutno, nejhorší je, že dějiny se stále opakují ať už tak či tak :-(

Po přečtení knihy vám bude, stejně jako mně, naprosto jasné, jak je možné, že se na jednom místě nakupilo tolik zla. A to takového, že dokázalo škodit i desítky let poté.

Tato kniha je opravdu jedna z nejlepších, jaké jsem kdy četla, a nejen co se týče hororového žánru, protože promiňte vydavatelé / prodejci, ale mysteriózní thriller to není ani náhodou, ale jedna z nejlepších knih vůbec. V této knize si každý čtenář najde to své a mě velice těší, a jsem hrdá na to, že kniha vzešla z pera české autorky :-) Vše pak skvěle dokreslují nejen fotografie přímo z domu, ale také naprosto úžasné kresby pana Dvorského. Tohle se tedy opravdu povedlo :-)

27.03.2024 5 z 5


Pokoj č. 9 Pokoj č. 9 Kateřina Strnadová-Leboutte

„Cílem knížky není podat odborný medicínský výklad. To lze vyčíst v lékařských odborných studiích, knížkách a na internetu. Nejsem doktor. Jsem jen máma, která měla strach o své dítě.“

„Ale já už dál nemůžu. Nemůžu vidět své dítě, jak se den ode dne mění k nepoznání. Chci nazpátek svoje dítě. Svoje zdravé dítě.“

Při čtení této silné knihy mě především napadalo, že i když si kolikrát myslíme jaké máme problémy a starosti, tak věřme, že v porovnání s příběhem maminky Katky a její dcery Karolíny, jsou to všechno malichernosti :-)

Katka nám nejdříve představuje svůj životní příběh, kde se narodila, jak vyrůstala, jak se seznámila s manželem a otcem svých budoucích dětí - tahle pasáž zabíhala do zbytečných detailů, určitě bych ji zkrátila.

Jakmile začínáme sledovat příběh Karolíny, zvané Káka, která už jako dospívající musela začít bojovat s cukrovkou prvního typu. Aby toho nebylo málo, jednoho dne dostane svůj první epileptický záchvat, který odstartuje horskou dráhu vyšetření, pobytů v nemocnici a dalších záchvatů...Vše se odehrává v Belgii, kde celá rodina bydlí.

Takto to pokračuje až jednoho dne Káka skončí v nemocnici ve velmi vážném stavu a doktoři se snaží přijít na příčinu záchvatu a následných komplikací. Katka slyší stale jen musíte počkat :-( Následná diagnóza zní anti-NMDA encefalitida, nemoc o které zatím nikdo nic moc neví :-(

Celý příběh se nese v duchu boje a bezmoci a také obav, jak skloubit péči o dceru v nemocnici a o další dvě malé děti, které rodiče také potřebují.

Líbily se mi pasáže, ve kterých vysvětlovala kamarádka Iva - lékařka v ČR, Katce vše ohledně léčby, laicky a zbytečně ji nestrašila. Vše je doplněno fotkami :-)

Kniha se mi celkově špatně hodnotí, příběh je velmi zajímavý, jen forma je strohá, spíš deníková, občas se to hůř čte, ale obsahově mě velmi bavila. Ještě mě velmi překvapilo, že určení finální diagnózy, respektive potvrzení podezření, trvalo několik měsíců, v případě akutního stavu pacienta a ještě tak mladého, mi to přišlo velmi zvláštní.

Ale knihu určitě doporučuji, už jen proto, abychom si připomněli, jaké máme v životě štěstí, když máme zdravé děti :-)

25.03.2024 4 z 5


Ta z katovny Ta z katovny Diana Štelová

Jak již anotace napovídá, prolínají se nám zde dvě dějové linky, Lucie v přítomnosti a Celestýna v minulosti.

Musím říct, že se mi mnohem víc líbila historická dějová linka Celestýny :-)

Linka Lucie mě až tolik nebavila. Bylo zajímavé, kam se nastěhovala, že měla tu odvahu bydlet tam sama. Já bych tam nebyla ani vteřinu :-D Někde uprostřed lesa, nikde nikdo...

Celestýna naproti tomu měla velmi barvitý život, hlavně jí ho zpestřoval její manžel, který se s ní oženil jen kvůli penězům a dával jí to náležitě najevo :-(

Moc jsem jí fandila, ovšem osud je holt někdy krutý a nevyzpytatelný. Líbilo se mi ale, že zůstávala silná i v okamžiku, kdy už by se jiní zhroutili...

Knihu určitě doporučuji jako takovou rychlou oddechovku, určitě se zavděčí i čtenářům, kteří mají rádi historické romány a lehké napětí :-)

19.03.2024 4 z 5


To nejhorší v nás To nejhorší v nás Viktória Dominová Drgoncová

Kniha nám představuje příběh mladé učitelky Soni, která raději bude sama, než se scházet s těmi divnými muži, které jí dohazuje její nejlepší kamarádka Martina. A popravdě se není čemu divit.

Jednoho dne, po dalším takovém nevydařeném rande, ovšem potká šarmantního psychologa Ivana. Dá mu šanci dobývat její srdce ?

Proč se Ivan Martině nelíbí ? Čeho všeho je Martina schopná, aby ochránila svoji nejlepší kamarádku? Kdo je ten záhadný klient Karel, který s železnou pravidelností potřebuje stále docházet na sezení ?

Velká spousta otázek, ale odpovědi se postupně odkrývají. Kniha se skvěle čte, stránky letí jedna za druhou. V knize se nám prolínají příběhy z pohledu všech hlavních postav, což je skvělé. Každá postava má co skrývat, každý má své tajemství.

Knížka byla skvělá, přesně takové psychologické thrillery mám ráda. Ač mě malinko zklamal konec, představovala bych si ho malinko jinak, knihu určitě velmi doporučuji.
Kdo zvládáte zvolte raději slovenský originál, v českém překladu je bohužel vcelku dost chyb a někoho to může rušit od čtení :-)

14.03.2024 5 z 5


Než zjistíš pravdu Než zjistíš pravdu Elena Minářová

Ze začátku sledujeme příběh dvou kamarádek Amandy a Iris, které žijí na první pohled dokonalé životy, mají dokonalou postavu, dokonalý dům, dokonalou rodinu, účastní se dokonalých večírků...ale je opravdu vše TAK dokonalé?

Jednoho dne jim do života vstoupí nová záhadná sousedka Maddie, která se do jejich ulice přistěhuje sama a bezdětná, už to samo o sobě narušuje tu dokonalost.

Amanda by ráda, kdyby se tam Maddie cítila vítána, pozve ji na večeři a snaží se ji začlenit i přesto, že všichni ostatní jsou obezřetní vůči cizinci a dávají to náležitě najevo.

Někdy se holt ta intuice ukáže jako správná...

V knize se nám prolínají časové linky, současnost a „před 10 lety" - co se to tehdy stalo ? Proč má Amanda noční můry ? Jak to všechno bylo ?

Musím přiznat, že se mi knížka moc líbila až na pár maličkostí, které byly za mě lehce nedotažené, ale na celkovém dojmu to neubralo :-)

Celkově se četla skvěle, děj byl sice velmi předvídatelný, ale ta předvídatelnost mi vůbec nevadila. I tak jsem se těšila na konečné rozuzlení a vyvolala ve mně v určitou chvíli ty správné emoce.

Kniha nám ukazuje, jak jedno špatné rozhodnutí dokáže změnit směr zbytku našeho života.
Ukazuje nám, jak nás pocit viny dokáže pomalu trávit a ničit. Vlastní svědomí bývá to nejhorší vězení...

09.03.2024 4 z 5


Severní úsvit Severní úsvit Lukáš Kosař

Ponuré a záhadné městečko - nelze ho ani nalézt na mapě... náhoda ? V tomto městečku se staly dvě tajemné, temné a záhadné vraždy...podaří se je přivolanému detektivu Carlu Dawsonovi vyřešit ?

Jednou obětí je malá holčička z městečka, tou druhou dcera majitelky panství, které se tyčí nad městečkem. Mají tyto vraždy něco společného?

Tento mysteriózně laděný detektivní příběh mě velmi mile překvapil. Vykreslená atmosféra je skvělá, upršené, ponuré prostředí celého vyšetřování, bohatá rodina, která skrývá svá tajemství a detektiv Carl je opravdu sympaťák. Někdy se tedy zdál až moc "superhrdinský", měl až moc štěstí, což mě občas malinko rozčilovalo.

Příběh se nám díky Carlovi postupně odkrývá, a ukazuje nám prohnilost, kterou je prolezlé celé Northern Dawn. Podezřelá se nám zdá téměř každá postava, která se nám představí.

Každý může mít motiv. Dokonce se zde setkáme i s okultními praktikami, což nebylo úplně lehké čtení vzhledem k typům obětí :-(

Kniha se mi moc líbila, až na pár detailů, jedna věc bylo již zmiňované přehnané Carlovo superhrdinství a já osobně bych uvítala klidně víc nadpřirozených prvků, ty, které jsme zažili, se mi tam moc líbily a dodávaly celému příběhu jakoby šmrnc navíc :-)

Dále bych vyzdvihla krásné grafické zpracování, i když osobně nejsem úplně zastánce AI, v případě obrázků, které se v knize objevily a skvěle dokreslovaly celkovou atmosféru, musím udělat výjimku, protože se mi moc líbily a moc se těším až kniha vyjde v tištěné podobě :-)

Vzhledem k odkazům v Epilogu na jiné příběhy, které se můžou dále rozvíjet, doufám, že se kniha dočká pokračování, a s Carlem se ještě shledáme u nějaké další mysteriózní vraždy. Budu se na něj moc těšit.

„Temnota je jen absence světla, ale i v nejtemnější noci může být spatřena hvězda."

08.03.2024 4 z 5


V pekle jsme všichni Hébert V pekle jsme všichni Hébert Madla Pospíšilová Karasová

Jak nám napovídá anotace, opravdu se nejedná o lehké čtení. Knížka je bohužel plná násilí na dětech a to od lidí, v jejichž zájmu by mělo být je chránit :-(

Je velmi zvláštní vidět, jakých zvěrstev se lidé dopouští na jiných lidských bytostech, na slabších, a to vše ve jménu Boha ? A vlastně pod Boží střechou?

Vnímali jste někdy řádové sestry jako ztělesnění dobra? Myslím, že po přečtení této knížky to budete muset přehodnotit...

Možná si říkáte proč bych to měl / měla číst? Proč by to vlastně kdokoliv dobrovolně četl ?

Protože prostě život není procházka růžovou zahradou a některým lidem se dějí nepředstavitelné věci a je potřeba o tom mluvit, je potřeba varovat všechny, aby si kruté zacházení nenechali líbit, aby to zatrhli hned v zárodku, aby to někomu řekli.....bude je někdo poslouchat ? Poslouchali byste vy ?

Mě velmi překvapilo, že i když otec žil, fungoval, tak i přesto mu děti odvedli a on se nebránil....vážně bylo tohle normální? Je mi z toho smutno :-(

Občas mě napadá, že se svět okolo zbláznil, ale nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř...

Přečtěte si prosím tuto útlou knížku o tom, jak se dá také interpretovat výchova pod zástěrkou víry, jak se dá zničit dětství a tím vlastně celý život :-(

Zkuste se zamyslet nad obsahem, jako jsem to udělala já, je to depresivní čtení, nečekejte spravedlnost, ani konec zalitý sluncem, ale možná dostanete ponaučení / námět k zamyšlení, ať už si z knihy odnesete cokoliv, má to smysl....

07.03.2024 5 z 5


Příběh slunečnice Příběh slunečnice Miriam Blahová

Na začátku tohoto příběhu se seznamujeme s Natálií, která se po nehodě na kole probouzí v nemocnici.

Natálie je mladá slečna, která si myslí, že má skvělý život, skvělého přítele, že je jednoduše šťastná. Ale je to tak doopravdy?

Když jí na pokoj přivezou paní Hedviku, která si Natálii nakonec získá svým vyprávěním životního a hlavně milostného příběhu starší sestry Evy, Natálie začíná pochybovat, zda jí stačí taková láska napůl, kterou v porovnání s Evou prožívá....

Vše se ještě zkomplikuje / nebo naopak vyřeší ? Když do toho všeho potká usměvavého Matěje. Natálie se snaží přehodnotit své životní priority, opravdu všechny rozhodnutí, které za poslední dobu udělala, byly její volba ? Nebo se prostě jen nechala nenápadně zmanipulovat?

To vše se samozřejmě dozvíte, a dozvíte se také, jak to dopadlo s Evou a jejím příběhem, který se odehrával na pozadí druhé světové války :-)

Musím přiznat, že se mi moc líbily obě dějové linky, každá měla něco do sebe a obě byly napínavé, ač každá malinko jinak :-)

Příběh Slunečnice se mi líbil o kousíček víc, než Příběh Akvamarínu, myslím si, že především kvůli postavě paní Hedviky, která mi moc připomínala moji babičku :-)

„Existuje spousta druhů rozhodnutí. Například ta, která uděláme a pak jsme z nich nešťastní, nebo ta, která neuděláme a jsme nešťastní dvojnásobně. V závěsu za nimi jsou ta správná.“

06.03.2024 5 z 5


Příběh akvamarínu Příběh akvamarínu Miriam Blahová

V příběhu se nám prolínají dvě dějové linky, jedna Joachimova z roku 1836 a druhá ze současnosti, a v té se nám představí mladá Jasmína.

Jasmína si žije relativně poklidný život se svou maminkou v malé vesničce, dokud se jí, díky zdravotním komplikacím její tety, neobrátí život vzhůru nohama :-)

Nejen tím, že při úklidu kostela narazí na krásného Joachima, který není úplně z naší doby, ale také a hlavně kvůli svému vážnému onemocnění, o kterém se záhy dovídá.

Jaké to pro ni bude mít následky? Jakou roli v tom všem hraje Oskar, syn nových sousedů? Naučí se s touto vážnou nemocí žít ?

Někdy stačí potkat ty správné lidi ve správný čas a dospět díky nim k uvědomění si, co je v životě důležité, a že je třeba ho žít teď a tady, protože budoucnost je vždy nejistá...nikdy nevíme co dobrého či zlého nám život přinese.

05.03.2024 5 z 5


V rozkvětu V rozkvětu Kristina Haidingerová

Začalo to jako obyčejný příběh. Dvě ženy, dva muži, společné rande, podivný klub, tombola a zvláštní výhra.....
Najednou se ocitáme v úplně jiném světě, v barevném světě, v bizarním světě, který ale umírá.... Zachrání ho Soňa? Vrátí se zpět do lidského světa ?

Co za zážitky si odtud odnese kromě pavoučího gang bangu ? :-D Ano čtete dobře, doteď jsem asi netušila, že je něco takového možné, ovšem tahle útlá knížka mě opět vyvedla z omylu :-D

To je tak, když si člověk řekne, že už ho v knihách nic nepřekvapí, no věřte tomu, že tahle knížka vás překvapí a to velmi. Jestli v dobrém? To už asi nechám na vašem posouzení a fantazii, kterou má autorka velmi bujnou :-D Což je vlastně velmi dobře !

Já ač snesu hodně, tak tohle byl hodně velký bizár i na mě, ale tím určitě neříkám, že si kniha nenajde své čtenáře. Skvělý nápad, provedení bylo dobré, jen ten závěr bych si tedy představovala úplně jinak. Ovšem zase dokáže šokovat a podnítit tím diskuzi čtenářů, takže mise splněna ;-)

Co musím opravdu vyzdvihnout jsou opět nádherné ilustrace uvnitř knihy, ty se opravdu povedly :-)

01.03.2024 3 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Petr - hlavní postava našeho vyprávění, se vrací zpět z velkoměsta do svého rodného domu. Zde se na něj sesypou všechny zážitky a vzpomínky z nichž některé by nejraději nechal odpočívat navěky...

Místo toho se vydává po stopách svého ztraceného kamaráda z dětství, společně se svým psím společníkem, Imbusem.

Pátrá v okolí, pátrá v kronikách a ve starých nevyřešených případech. Vyptává se také starších obyvatel vesničky, ale nikdo nechce mluvit, nikdo si to nechce rozházet s...s kým vlastně ? Kdo za tím vším stojí? Jak je možné, že si nikdo nevšiml, kolik dětí už zmizelo ?

Podaří se Petrovi zjistit, kdo to má vše na svědomí a hlavně proč ? To jsou otázky, které si klademe napříč celou knihou :-)

Musím zde vyzdvihnout naprosto úžasný jazyk, autentický pro ten kraj, a také nádherné slovní obraty, některé byly místy až poetické, jiné byly úsměvné, ale všechny do příběhu nádherně zapadly.

Další plus jsou vedlejší postavy, které autorka vykreslila naprosto bravurně, například paní Urbánková - každý z nás by chtěl mít takovou starostlivou babičku, já si při čtení nejednou vzpomněla na tu moji milovanou :-)

Naopak postava třeba Hanky, takovou "kamarádku" by asi nebral nikdo z nás ;-)

Šepot z lesa byla kniha přesně dle mého gusta. Bylo tam napětí, mysteriózno, lehké mrazení - hororem bych to já osobně úplně nenazývala, i když některé hororové prvky se tam objevily, za mě hlavně ptáci teda, z těch mám hrůzu :-D Ale určitě můžu doporučit všem, kdo mají rádi temnější příběhy, určitě nebudete litovat :-)

Knihu řadím k těm nejlepším, co jsem kdy četla !

„Nemusel mít ani odznak a povolání na něm ulpělo, jako zbytky třpytek na striptérce." :-D

29.02.2024 5 z 5


Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Kniha se četla skvěle. Příběh je vyprávěn během Velikonočních svátků z pohledu dvou hlavních postav - Tamary a Betyny. Dějové linky se střídají velmi rychle, opravdu po pár stranách a tím nás autorka udržuje v permanentním napětí. A ono to jednoduše funguje :-)

Tamara se probudí v autě uprostřed ničeho, celá od krve a na nic si nevzpomíná. Po příjezdu domů zjišťuje, že její syn i přítel zmizeli.

Betyna je matka tří dětí, manželka lékaře, ale díky covidu a přísnému lockdownu toho času sama, jen s dětmi a maminkou, která trpí Alzheimerem.

Jak se prolnou životy těchto dvou žen, které na první pohled nemají nic společného? Jaké kostlivce schovávají ve skříni?

Co se stalo Benovi, synovi Tamary ? Co se stalo s Michalem, jejím přítelem ? A hlavně kdo je ten, KDO VÍ, co se stalo ?

Tohle byla skvělá kniha. Styl vyprávění vás nutí číst pořád dál a dál, spoustu situací máme možnost vidět z pohledu obou žen, což je skvělý bonus. Více mě to vtáhlo do děje.

A to, že se příběh odehrává za doby covidu ? Je zvláštní, jak člověk dokáže vytěsnit nepříjemné věci ze své hlavy. Je to cca 2-3 roky, kdy jsme v tomto šílenství žili, byla to naše denní realita, a já zjistila kolik věcí jsem vytěsnila. Je dobře, že se i o tomto píše, v budoucnu by tomu nikdo nemusel uvěřit :-(

Knihu velmi doporučuji všem kdo máte rádi psychologicky laděné knihy, příběh se vám bude určitě líbit.

28.02.2024 5 z 5


Rodinné tajomstvá Rodinné tajomstvá Martina Dacková

Příběh nám vypráví Hanka, která se vrací po několika letech z Bratislavy zpět domů, do malé rodné vesničky, kde na ni čekají otec a sestra s rodinou.

Postupně se dozvídáme, že maminka je opustila beze slova, když byly ještě malé a holky se tak musely starat samy o sebe a ještě o tátu. Přijde Hanka na to, proč maminka prostě jen tak odešla? Pomůže jí v tom maminčin deník a kamarád z dětství ?

Sledujeme postupné rozplétání jednoho velkého rodinného tajemství. A zjišťujeme, že život není jen krásný, ale osud umí být také velmi krutý a nevyzpytatelný :-/

Kniha se mi líbila až na pár menších drobností a určitě můžu doporučit čtenářům románů pro ženy :-)

27.02.2024 4 z 5


Obvinená Obvinená Lucia Sasková

Po delší době jsem si dala slovensky psanou knihu a musím říct, že opět nezklamala :-)

Hlavní hrdinka se probouzí v psychiatrické léčebně. Zmatená, bojácná, ale bojovná a nepamatuje si vůbec nic z bezprostřední minulosti.
Jediné co ji zajímá je, jak a proč se tam dostala a hlavně, jak se dostat pryč.

V průběhu léčby jí ošetřující lékař sdělí pravý důvod toho, proč je v jeho péči. Je obviněná z vraždy. Netuší však koho zabila, jak, ani proč. Prožívá stavy naprosté bezmoci, navíc dostává tlumící léky a to rozpomínání se také moc nepomáhá :-/

Může lékařům věřit? Opravdu jsou na její straně ? Kdo je záhadný cizinec, který postává pod jejím oknem a pozoruje ji ?
Bude mít možnost si s ním promluvit ? Dozví se pravdu ?

Co vše dokáže zvládnout nemocná mysl? Je opravdu vše tak, jak se nám na první pohled zdá ?

Kniha je plná zvratů, nakonec nevíte komu věřit a komu nevěřit. Je to skvěle napsáno :-)

Hlavní hrdinka mě svým chováním trošku štvala, občas byla na ránu :-D Ale celkově se mi kniha líbila a určitě bych ji doporučila dál :-)

16.02.2024 4 z 5