Kory98 Kory98 komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

S přečtením posledního dílu trilogie jsem si dala na čas. Asi to bylo tím, že jsem četla každé ráno jenom půlhodinku, než jsem jela do práce. I po delší pauze od přečtení prvních dvou dílů, jsem se začetla úplně v pohodě a hned jsem si začala vybavovat dříve přečtené. Ano, souhlasím, kniha byla dlouhá, ale na to všechno, co tam autorka vměstnala, ještě nestačila. Pořád jsem si říkala, jak si hlavní hrdinové začali ke konci relativně spokojeně žít. Kdyby tak věděli, co všechno ještě bude následovat... Ale zažili toho dost, po válce to bylo pro některé z bláta do louže. Další komentář nemá smysl, chvílemi mi srdce usedalo, nad tou marností, chvílemi jsem zatínala pěsti. Autorce se bravurně podařilo vetknout do děje skutečné osoby, které tehdy žily a jejichž životy a hrdinství by nemělo být zapomenuto. A dobové fotografie knihu nádherně doplnily. Hluboce se skláním paní Lednická.

24.07.2024 5 z 5


Agatha Raisinová a vražedná setba Agatha Raisinová a vražedná setba M. C. Beaton (p)

(SPOILER) Kdo může být protivnější než Agatha Raisinová? Tentokrát je to nová přistěhovalkyně do jejich vesnice Mary Fortuneová. Tak jak to, že jsou z ní všichni úplně paf? Nebo, že by tomu tak nebylo? Nová vražda ve vesnici na sebe nenechá dlouho čekat a Agatha bude muset opět "pomoci" policii usvědčit vraha.

24.07.2024 4 z 5


Tanec za odpuštění Tanec za odpuštění M. K. Hardy

Vždycky je těžší psát druhý a další díl i když se dějem prolínají jen trošku, ale čtenáři srovnávají. Jacka jsem si zamilovala hned od začátku a brala jsem ho jaký je, hlavně když má zlaté srdce. Ale Riley - k té jsem si nějak od začátku nemohla najít cestu, prostě mě nezaujala ještě dřív, než se projevila. Chápu, že to měla těžké, ale to, co udělala je zrada nejhoršího kalibru. A já jí to nemohu odpustit.

18.07.2024 4 z 5


Haka za lilii Haka za lilii M. K. Hardy

Pro mě TOP kniha! Už dlouho jsem tak hezkou romanci nečetla. Vím, že příběh je trochu hůř uvěřitelný a trochu mi připomněl příběh o Popelce, protože Lili si i přes svůj handicap našla prince a k tomu jakého. Alex je určitě princ s pěti P. Místy mě kniha rozesmutnila, místy hýřila vtipem, že jsem se i smála nahlas. Ani moc sprostých slov, sexu tak akorát. Od autorky mám přečtené všechny starší knihy, miluju Knihomolku, ale tahle ji teď vyhodí ze sedla. Prostě krásná kniha pro odpočinek a třeba na dovolenou. A já jdu na další díl z této série, protože jsem zvědavá, jak to dopadne.

14.07.2024 5 z 5


Dívej se, jak umírají Dívej se, jak umírají Ed McBain

Pro mě byl tento díl smutný, protože Frankieho Hernandeze jsem si zamilovala. Tím, že se rekrutoval mezi detektivy z portorikánské menšiny velkoměsta, to neměl lehké. A život v této čtvrti, která zasahovala do 87. revíru nebyl lehký. A o tom je vlastně celá tato kniha. Je asi víc psychologická než ostatní díly a nutí zamyslet se i když děj je vymyšlený. Kolik měst má své cizinecké menšiny, kterým se nežije dobře nebo se naopak odmítají přizpůsobit, a tam se pak zločinu všeho druhu daří.

12.07.2024 4 z 5


Agatha Raisinová a zlý veterinář Agatha Raisinová a zlý veterinář M. C. Beaton (p)

Celá série detektivek s amatérskou vyšetřovatelkou Agathou Raisinovou je oddechovou četbou. Od druhého dílu už si Agathu pomalu zamilovávám, její špičkování se sousedem, kterého se snaží ulovit, je úsměvné.

08.07.2024 4 z 5


Krvavý Bronx Krvavý Bronx Petra Soukupová

Knihu jsem sháněla pro kamarádku, podařilo se v antikvariátu, a tak jsem si ji taky přečetla. Cejl znám, takže kousek historie jsem ráda přečetla. Povídky autorů zvučných jmen byly inspirovány články z černé kroniky dobových novin. Problém je v tom, že já nejsem povídková, přesto jsem dočetla, abych věděla, jak se s tím jednotliví autoři propašovali. Mě osobně nejvíc oslovila Fajnová frajlenka.

03.07.2024 3 z 5


My kluci z Brna My kluci z Brna Jaroslav Kravka

Knížku jsem půjčila z knihovny na popud mých rodičů, kteří slyšeli některé příběhy v Srdcovkách Zdeňka Junáka na Českém rozhlasu Brno a velice se jim líbily. Podle mě kniha nebyla špatná, ale je na ní poznat, že jsou to příběhy psané pro veřejnou interpretaci, a když slyšíte třeba jeden příběh tak se i zasmějete. Ale kvůli tomuto jsou zřejmě v každé kapitole opakující se věty a myšlenky, které když už čtete po padesáté, přestávají úsměvné být. Jinak je kniha psaná velice krásným jazykem, tedy vlastně dvěma - spisovným i nářečím čtvrti Židenic. Postavy jsou velice autenticky vykreslené, až mi bylo líto, že jsou vymyšlené.

24.06.2024 3 z 5


Skye O’Malleyová Skye O’Malleyová Bertrice Small

Jestliže se mi kniha o Jasmíně líbila, tak ta o její babičce ji ještě předčila. Plná dobrodružství, intrik a sexu samozřejmě také, ale to je v dnešních knihách již běžné. Navíc o době a místech, do kterých je příběh zasazen, si nedělám žádné iluze.

16.06.2024 5 z 5


Provokatér Provokatér Ed McBain

Nějak jsem zapomněla, že tento díl mám v trilogii "o hluchém" a půjčila jsem si ho znovu v knihovně. Ale, jak už jsem zde psala, tato trilogie je od Eda McBaina moje srdeční, takže jsem ji samozřejmě před vrácením musela znovu přečíst. Mám ráda celou partu detektivů ze 87. revíru, ale čím dál více oceňuji autorův popis města nebo například ročních období, ta jeho přirovnání.. Prostě paráda.

16.06.2024 5 z 5


Drahoušek Jasmína Drahoušek Jasmína Bertrice Small

Moc pěkná historická romance s dobrodružnou zápletkou. Mám moc ráda příběhy ze Skotska. Knížku jsem objevila náhodou v knihovně a netušila jsem, že jí předchází ještě celá série pojednávající o Jasmínině babičce Skye O Malleyové. Takže začnu se čtením úplně od začátku, protože u nás v knihovně všechny díly mají.

05.06.2024 5 z 5


Agatha Raisinová a otrávený koláč Agatha Raisinová a otrávený koláč M. C. Beaton (p)

Agatha Raisinová je protivná postarší dáma, která je sama svou paní a je zvyklá poroučet. Také být nejlepší za všech okolností, i kdyby se měla snížit k podvodu a vydávat koupený koláč za svůj. Zjistí ale, že pro soužití s obyvateli malé vesnice, kam se nastěhovala musí ze svých zásad a vlastností trochu slevit. Nemůžu říct, že bych si ji zamilovala, ale i ta urputnost člověka něčím upoutá. Mám dva díly této série, které jsem se rozhodla poslat dál, proto si ji chci ještě jednou přečíst celou

01.06.2024 4 z 5


Na podpatcích Na podpatcích Dominik Dán

Já nevím, jak je to možné, ale Dánovy knihy mi nikdy nevydrží na dlouhé čtení. Prostě je v nich něco, co člověka nutí číst pořád dál, až nemá co Tento díl je trochu jiný. Je víc popisný a na vraždu si musíte počkat až do poloviny knihy. Přečtené události ve mě vyvolaly nějak víc citu než jindy. Kristýny mi bylo hrozně líto a o Petře ani nemluvím. Je vidět, že se nutně nemusí vraždit jak na běžícím pásu, aby pán Dán napsal poutavou knihu. Navíc jsem moc ráda, že čtu chronologicky, jak se případy staly. Lépe se orientuji v postavách i navazujícím ději.

31.05.2024 5 z 5


Černý měsíc Černý měsíc Sabine Giebken

Krásná knížka, moc se mi líbila. Je plná dívčích snů spojených s koňmi a dobrodružství. Dospělí se na to dívají jinýma očima a proto jsem se na chvíli přečtení stala opět dítětem. Měla jsem to štěstí, že se mi dětský sen mít vlastního koně v dospělosti splnil. Teď už je jenom vzpomínkou, ale pořád krásnou.

29.05.2024 5 z 5


Útěk ze Sicílie / Anglické sídlo Útěk ze Sicílie / Anglické sídlo Helen Brooks

První příběh Francescy a Rocca se mi líbil. Miluji Sicílii a vše co tak trochu voní mafií a Florencie je také moje zamilované místo. Takže příběh zasazení do těchto míst se mi četl moc pěkně.
Druhý příběh - Anglické sídlo, mě tentokrát vůbec neoslovil. Hlavní hrdinové pro mě byli jaksi nemastní neslaní, chyběl tak vtip, chytlavá zápletka, kterou preferuji i v Harlequinkách.

26.05.2024 3 z 5


Teribear - Tajemství modré krabice Teribear - Tajemství modré krabice Alena Mornštajnová

Byla jsem nesmírně zvědavá, jak píše Alena Mornštajnová, kterou jsem si oblíbila, pro děti. Moc hezky napsaný příběh, který jistě výborně podpořil nadaci Terezy Maxové. Milé vyprávění o medvídkovi Terim a jeho přátelích. Nakonec jsem četla i nahlas mámě a místy jsme se dobře zasmály. Hlavně kuna Maruna mě dostala :-)

26.05.2024 5 z 5


Pověsti o zvonech, zvonařích, zvonicích a zvoničkách Pověsti o zvonech, zvonařích, zvonicích a zvoničkách Pavla Jungmannová

Moc pěkná publikace. Narazila jsem na ni úplnou náhodou v knihovně a název mě zaujal, proto jsem si ji půjčila. Předčítala jsem ji i nahlas svojí mámě, které se taky líbila. Ke každé věži, kostelu či městu, ze kterého zvony pocházejí je napsaná část historických dat, která doplňuje pověst či pověsti o zvonech. Zvláštní, že i když provázely zvony lidstvo i v dobách radosti, většina pověstí je smutná i strašidelná. Hlavně nám bylo nesmírně líto všech zvonů, které byly za obou válek zrekvírovány a dnes už nikomu nezazvoní. Tak snad jen v těchto pěkných pověstech.

26.05.2024 5 z 5


Doma lidé umírají Doma lidé umírají Jarmila Loukotková

Na přečtení knihy jsem si nechala dostatek času, protože u paní Loukotkové si chci vždycky užít krásu jejího spisovatelského jazyka. Dnes by jí počítač určitě celý text podtrhl, s tím že má archaické výrazy vyměnit za moderní. Téma knihy je vážné i když vlastně popisuje každodenní život Říma té doby. Volby do senátu jsou věcí závažnou a vidím, že praktiky provázející předvolební boj se moc nezměnily ani v dnešní době. I když těch fyzických mrtvol není tolik. V jednu chvíli jsi mocný a uctívaný člověk a vzápětí jsi nula nebo vůbec nežiješ. Velmi líto mi bylo Medully, naproti tomu Luna byla hrozná a myslím, že dopadla vcelku dobře, než jak si zasloužila. Ještě že si mohl člověk při čtení představovat nádheru římských zahrad, barevnost a nádheru skvostných rouch a účesů, jinak by mu v Římě nebylo lehko. Krásná kniha, myslím že "římská témata" spisovatelce sednou. Dávám plný počet hvězd a knížku ponechám ve své knihovně, ač jsem ji objevila v knihobudce, kam místo ní dám jinou.

22.05.2024 5 z 5


Opravdové manželství Opravdové manželství Dallas Schulze

Tím, že zachrání těhotnou přítelkyni svého zemřelého kamaráda chce Michael sám sobě dokázat, že jde o nezištnou pomoc. Za nic na světě by Brittany nesvěřil, že je mu víc než sympatická. Pěkný příběh, ve kterém jde hlavně o štěstí nenarozeného dítěte.

19.05.2024 4 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Konečně jsem se dostala také k přečtení detektivky od paní Klevisové. Byla jsem zvědavá, protože její kočičí povídky jsem si zamilovala. Takže mě ani moc nepřekvapilo, že i v této knize se to hemží kočkami. Musím říct, že toto je detektivka dle mého gusta, je to taková ta klasická i trochu popisná detektivka, bez kdoví jakých drsností. Inspektora Bergmana jsem si hned zamilovala a také Julii. Přiznám se, že vraha jsem neuhodla, v mých tipech byl jeden z mnoha. Ráda si přečtu další díly.

19.05.2024 5 z 5