Kortexo Kortexo komentáře u knih

☰ menu

Filmové spekulace Filmové spekulace Quentin Tarantino

Quentin Tarantino, velký fanoušek filmu schopný tvořit vlastní filmové scénáře.Podstatou jeho díla vždy byla filmová pocta tomu nejlepšímu co kdy viděl.Kniha umožnuje náhlédnout do jeho myšlení a názoru, jako velkého znalce, což je zde to vyjímečné.Jednotlivé kapitoly jsou označeny názvy filmu, což pro někoho muže být výhodou, ale v textu se objevuji odkazy na další filmy.Konec knihy je věnován jeho životu a vzpomínkam.Kniha jako celek funguje skvěle a konec, kdy vypraví o svém životě je krasný.

02.12.2023 4 z 5


Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI David Grann

Zaujmul mne, připravovaný film. Pokud je možnost, přečtu si knižní předlohu před zhlednutím filmu. Zažitek s filmu je potom mnohem intenzivnější. Tento román je napsán, jako napínavý kriminální thriller postaveny na skutečných historických událostech. Kniha vynikajícím zpusobem ukazuje odvrácenou stranku společnosti, kdy menšiny, které mají zdroje, vzdělání a osobnosti, nezmohou nic proti systemu někdy postaveného na generační vychově, nebo k povinnosti obětování se pro vyšší dobro celku. Realné. Surové. Skutečné. A myšlenkově zasahující do dnešních dob. Kniha obsahuje i historickou část, která popisuje osudy postav i míst, po zkončení děje příběhu. Film: Puvodni verze filmu, měla věrně kopírovat detektivní román. Ovšem z duvodu, že by herci nedostali moc prostoru v ději, bylo zvolena jiná. Muj pocit z filmu je lehce učelový košík na oskary. Přesto film stojí za to vidět.Rozhodně v kině i když délka je přes 3 hodiny. Muj názor je, že román je kvalitnější, z duvodu struktury děje, kdy finální rozuzlení děje je klasicky na konci, naproti filmu. PS:V roce 2023 vyšel od autora nový román s názvem: Wager.Plánuje se také jeho zfilmování. Námět knihy je velmi zajímavý.

29.10.2023 5 z 5


Kosmos Kosmos Witold Gombrowicz

Román je trofej z hudebního festivalu.Psychologické drama o cestě mladíka a jeho nalezení místa k přemyšlení a záhad k rozluštění.Připomíná díla filmaře Davida Lynche.Skvělá památka a zážitek ze čtení.

17.12.2022 4 z 5


Providence Providence Alan Moore

Skvěle zvládnuté převedení Lovecraftova díla do komiksu.Román dějově i kresbami dokonale ukazuje násilí, rasismus, incest, noční mury a sexuální scény, což je v jeho dílech běžné.Žádný brutální horor, ale odporný obrazkový duševní zážitek plný zvratu a hruzy.

15.04.2022 5 z 5


Doupě / Zhroucení koně Doupě / Zhroucení koně Brian Evenson

Kvalitní kniha, kde jednotlivé povídky svojí atmosférou i pointou připomínají TV seriál krajní meze.Nezapomenutelné jsou povídky médasrdcík a jakoukoliv mrtvolu.Vřele doporučuji.

08.12.2020 4 z 5


Vnější tma Vnější tma Cormac McCarthy

Vyjímečně napsaný a atmosferický příběh na který nezapomenete.Kvalita jako vždy.Autorův rozsah témat je unikátní a pořád ve stejné literární kvalitě.

01.06.2019 5 z 5


Vrby Vrby Algernon Blackwood

Krásně melancholické a deprimující.Určitě stojí za přečtení.

01.06.2019 4 z 5


Mimo dosah Mimo dosah Samanta Schweblin

Kniha mně zaujala a koupil si jí.Přečetl jsem z nadšením, už dlouho jsem tohle nezažil, koupit si knihu jen podle pocitů a být tak spokojený a ohromený.Jeden z těch příběhů, který se snažíte od začátků pochopit a každou stránků si užíváte, ale jakékoliv odměna v rámci logiky a děje se nedočkáváte.Absolutně jsem román nepochopil, ale zůstal mi v hlavě a položil jsem ho na viditelné místo, abych se k němu rozhodně vrátil.Má jen 136 strán, takže není problém s odstupem se k němu vrátit.Rozhodně si seženu i další knihy od autorky.Svěží vítr do myšlení i částečně hororů.
Silně mi to atmosférou připomíná film: Matka! z roku 2017 od režiséra Darrena Aronofského.

04.05.2019 5 z 5


Pasáž Pasáž Simon Stålenhag

Po Smyčce jasný krok a opět fungující svět představený formou cesty, bez zbytečných frustrací a obav z budoucnosti.

21.04.2019 5 z 5


Cikáda Cikáda Shaun Tan

Dokonalé zobrazení samoty v textu a kresbě, jako fenoménu dnešní společnosti. Zcela jsem pochopil! Vystavím na viditelné místo a bude fungovat věčně.Neotálejte a kupujte...
PS:Pokuď se někdo rozhoduje podle počtů stránek, ať do galerií raději nechodí.Jednostránkové kresby a obrazy, by nejspíš nepochopil...

21.04.2019 5 z 5


Hlídač Hlídač Peter Terrin

To co jsem čekal, jsem dostal.Brilantní thriller stojící na dvou postavách a jejich odlišnosti, jak přistupovat k problémům.Zcela uvěřitelný příběh, který dominuje minimem zvratů a graduje ztrátou naděje a lidskosti a poctivým koncem, bez zbytečných emočních efektů.
Těžko uvěřitelné filmové zpracování, které by bylo schopno zachytilo atmosféru.

21.04.2019 5 z 5


Smyčka Smyčka Simon Stålenhag

Atmosférická kresba a k ní přidaná krátká povídka rozšiřující zážitek.Dokonale fungující projekt.
Největším přínosem je nadšení z toho, to také zkusit, samozřejmě v rámci svých možnosti.Nakreslit kresbu a vymyslet a předat svoje myšlenky k danné kresbě ve formě jednoduché povídky, nebo jen popisů.Zkouška svých dovedností v malování a psaní a možná začátek nového koníčků.

23.03.2019 5 z 5


Z neznámého světa a další příběhy Z neznámého světa a další příběhy Erik Kriek

Skvělé grafické zpracování nejznámějších děl Lovecrafta.Kniha, která mnoho čtenářů přivede k jeho knihám, což je nejpodstatnější...

17.03.2019 5 z 5


Vlk Vlk Mo Hayder

Několik skvěle napsaných postav a napínavý děj až do konce.Dokonalý thriller...
PS: napadlo mně najít oficiální stránky Mo Hayder, má tam 10 románů.V Česku, bylo vydáno jen 9.Ten neznámý má název: Hanging Hill, moje angličtina není dostačující na čtení románů a proto se ptám ostatních, jestli někdo román četl v originále, nebo o něm něco ví.
Nemyslím si , že by se to mělo řešit zde, proto jsem to vložil do Diskuse: název tématu: Mo hayder - nevydaná kniha v ČR.Budu velmi vděčný za vaše názory...

10.03.2019 5 z 5


Podzemní železnice Podzemní železnice Colson Whitehead

Skvěle vykreslené téma a rozhodně stojí za přečtení.

16.02.2019 4 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Rozhodně jsem chtěl knihu přečíst a srovnat s velmi kontroverzním filmem, ale složitost formátu jazyka mně odradil.Satisfakcí jsou přílohy knihy ve kterých se dočtete např. o rozdílech v ději knihy a filmů a názorech na dílo a informacích o autorovi.

16.02.2019 5 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Knihu jsou přečetl kvůli srovnání s připravovaným filmem s českou režií Václava Marhoula.
Příběh postavený na chování uzavřených komunit i jednotlivců k neznámým příchozím hledajícím pomoc v dobách, kdy vlastní přežití a přežití blízkých je v ohrožení a vyrovnání se s vinnou za jejich osud, objevení skryté krutosti v lidech, fanatismů a sociální negramotnosti.Silný příběh plný emoci, který boužel ukazuje, čeho jsou lidé schopni napříč dějinami a je k zamyšlení, kde tohle začíná a jak k tomu přistupovat a zastavit to.Je začátkem šikana na školách a koncem vyhlazování celých národů? Tato kniha je absolutní literární skvost, kterému chybí jen Nobelova cena.
Měla by být povinnou četbou.

16.02.2019 5 z 5


Mučedník Mučedník Brian K. Evenson (p)

Hrál jsem herní předlohu a ta je vyjímečným hororem.Příběh této knihy je přesným popisem pointy prvního dílů videohry, boužel nijak zvlášť dobře napsaný.Čekal jsem nové myšlenky, ale to rozhodně nepřináší, vcelku je kniha zbytečná, protože herní série, má 3 díly se skvělými příběhy a nezapomenutelnou atmosférou.Kniha je doplňkem pro nadšence, nic víc.Lepší cestou pro neznalce je rozhodně filmová podoba formou kresleného filmů: Mrtvý vesmír z roku 2008 a Mrtvý vesmír:po katastrofě z roku 2011, jde vyhledat na čsfd, které vřele doporučuji.

16.02.2019 3 z 5


Lunapark Lunapark Richard Laymon

Vyjímečný román, s nesmrtelným sociálním tématem lidí bez domova a vztahy k běžným lidem a policií.Skvěle napsaný příběh, který se v poslední části plynule změní v brutální horor a dominuje překvapivým koncem.Při čtení, jsem si stále představoval, že by bylo skvělé zfilmování formou seriálů.Vřele doporučuji.

16.02.2019 5 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Opět jsem podlehl svojí hlouposti.Názvů knihy, jejímu obalů a hlavně úžasnému označení světový bestseller.Tahle kniha je totální brak, její úroveň je tak, na knihovnů a to jen když v ní zakopnete a padne vám na hlavů.
Kniha s 300 stránkami, kde je polovina stran prázdná, díky sto kapitolám.Zá 300 korun dostat 150 stránek, to je jako, dva časopisy ve stánků za 40 korun se zajímavějším obsahem.
Ano, nikdo mně nenutil si jí koupit, ale pokuď si přečtu název a popis knihy a zaujme mně, měl by být, alespoň s části pravdivý.Vrah napodobující šelmů v knize sice je, ale naprosto jeho účel v ději nedává smysl a v knize se reálně ani neobjeví.Je to laciný knižní podvod, reklama na vzduch.
Příběh ze zmateným dějem, kde absolutní nedostatek talentů a bezmocnost autora se klasicky schovává za postavů vědce, doktora, nebo jinou postavů s titulem, který vždy geniálně vymyslí nějaký vědecký způsob, jak by nesmyslný děj mohl pokračovat.
Sám se také znažím něco napsat a se základem tvůrčího psaní, zakladní dějovou strukturu s kvalitou téhle knihy, napíše kdokoliv za jeden výkend.
Definititivně z touhle laciností s výloh končím.
Detektivní romány už boužel píše kde kdo a je to znát.
Originální není když napíšete román jménem sokol postavený na postavě vraha, který lítá na rogalu a střílí své oběti lukem.Tohle rozhodně nestačí!!!Nejdůležitější je snad atmosféra románů, literární zručnost autora a závěrečný konec, který má dát celému románů smysl a vyvolat zamyšlení nad dílem, což je podstata literatury i u žánrů, jako je krimi.
Pokuď hledáte kvalitu v žánrů, doporučuji např. knihy od Mo Hayder: ptáčník, nebo pečovatel.
Jedinou jistotou, které mně nikdy nezklamalo, je označení na obalů: Pulitzerova cena.
Naprosté nadšení napříč žánry a tématy, kdy každá stránka je nabita zážitky.Teď čtu Podzemní železnici od Colsona Whiteheada a jsem nadšen...
PS:Největší pravdou je boužel to, že většina lidi, by si tito krimi romány za tyhle ceny nikdy nekoupilo, ale dostávájí je, jako dárky k vánocům a narozeninám ap. a na tom oni vydělávají své velké peníze za lacinnost.
Pokuď musíte,běžte do knihovny.Já svůj výtisk pokorně zadarmo nabídnu lidem v zaměstnání...

19.01.2019 1 z 5