Hlídač

Hlídač https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123183/bmid_hlidac-RON-123183.jpg 4 11 4

Děj se odehrává v blízké budoucnosti, kdy svět postihla blíže nespecifikovaná katastrofa. Michel a Harry jsou hlídači v ohromných prostorách podzemních garáží luxusního čtyřicetipatrového domu. Dva hlídači ve službách tajemné organizace, která je v jejich představách neustále sleduje a kontroluje, plní vzorně předepsané povinnosti a soustředí se na drobnosti každodenního života v podzemí. Dokonce ani když všichni obyvatelé až na jednoho opustí budovu a nastanou potíže se zásobováním, Michel s Harrym neopustí stanoviště. Realita, klamné představy a sny se střídají a prolínají a barvitě popsané detaily nabývají na intenzitě. Rovnováhu v jejich vztahu naruší až příchod třetího hlídače. Ale existuje vůbec poslední obyvatel domu, existuje Harry? Vším prostupuje všudypřítomný skličující strach. Jak dopadne výprava do nitra budovy?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Dauphin
Originální název:

De bewaker , 2009


více info...

Přidat komentář

Kortexo
21.04.2019 5 z 5

To co jsem čekal, jsem dostal.Brilantní thriller stojící na dvou postavách a jejich odlišnosti, jak přistupovat k problémům.Zcela uvěřitelný příběh, který dominuje minimem zvratů a graduje ztrátou naděje a lidskosti a poctivým koncem, bez zbytečných emočních efektů.
Těžko uvěřitelné filmové zpracování, které by bylo schopno zachytilo atmosféru.

jakub1344
02.04.2019 1 z 5

Zvláštní kniha, první třetinu knihy jsem čekal, že se začne něco dít a ono to bylo stále do kola, knihu jsem nakonec odložil, škoda, že autor neodhalil pozadí společnosti, ve které je příběh zasazen...


trudoš
14.08.2018 3 z 5

Zvláštní kniha. Svým způsobem bezvadná nápadem - dva securiťáci hlídající v blíže neurčené budoucnosti ohromné prostory podzemních garáží luxusního čtyřicetipatrového domu. Postupně zjišťují, že obytný komplex opustili všichni obyvatelé kromě jediného a svět venku podlehl jakési krizi, o které však ani jeden z nich nic neví. Jenže to „svým způsobem“ znamená, že v polovině knihy najednou zjistíte, že zápletka tu rozhodně nehraje prim. Takže dlouho, dlouho, dlouho se nic neděje, pak najednou ric pic, následuje zase chvilku nic, potom puf a je tu konec. Žádné velkolepé finále, žádné velkolepé odhalení, žádná velkolepá pointa. Tak jak divně příběh začne, tak i skončí a ve mě zůstala pouze nezodpovězená otázka, co to kurtizána mělo vlastně celé znamenat.
Máte-li ovšem zájem o trochu sugestivní deprese a větší než malé množství atmosférické schizofrenie, pak není o čem diskutovat. V tu chvíli vám ani nebude vadit chabá dějová osnova a naopak si vychutnáte podmanivou stylistiku Petera Terrina.

Finn123
24.09.2017 5 z 5

Opravdu originální dílo. Psáno úsporně, zdánlivě o banálních věcech a pocitech ,najednou ale zjistíte mrazení v zádech. Jednání hlídačů graduje až do šokujících konců. Před třiceti, dvaceti lety bych tvrdil, že takové uvažování Michela a Harryho není možné, ale myslím, že na dnešní dobu popis sedí a takových lidí mezi námi je až dost. Žánrově těžko zařaditelné-psychologický román, sci-fi nebo snad horor, ale každopádně velmi působivé!

Autorovy knížky

Peter Terrin
belgická, 1968
2012  76%Hlídač

Kniha Hlídač je v

Přečtených14x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x