Z neznámého světa a další příběhy

Z neznámého světa a další příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378569/bmid_z-neznameho-sveta-a-dalsi-povidky-kpZ-378569.jpg 4 157 36

Komiksová adaptace povídek H. P. Lovecrafta. Sugestivní, atmosférické černobílé kresby nizozemského malíře Erika Krieka dokáží uchopit a nést temné poselství hororových příběhů klasika žánru H. P. Lovecrafta. Navodit hrůzu, strach a blízkost neznámé prázdnoty, ze které člověk nakrátko vystoupil a je si vědom, že se musí dříve nebo později ponořit zpět. Nejvlivnější hororový spisovatel 20. století se tak dočkal fascinujícího výtvarného ztvárnění svých temných vizí. Z neznámého světa a další příběhy holandského kreslíře Erika Krieka je komiks s jedním z nejdokonalejších vizuálních provedení, jakých se zatím král hororu H. P. dočkal. Původní chuť, ba nebojme se v tomto případě říci i pachuť, zůstává dokonale zachována, i když se autorovi daří vyhýbat se přílišné doslovnosti. V jeho černobílé kresbě zůstává čirá esence strachu nezměněna a stejně intenzivní. Adaptaci Erika Krieka docení všichni milovníci žánru hororu, ale i milovníci komiksů. Pro české vydání autor osobně připravuje novou variantu obálky.... celý text

Horory Komiksy Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Het onzienbare en andere verhalen , 2012


více info...

Přidat komentář

Set123
09.07.2023

Již vícekrát jsem na Databázi prohlásil, že výtvarnému umění nerozumím a jsem dalek tomu jakkoliv relevantně hodnotit komiksy. Proto se tu mohu omezit toliko na konstatování, že výtvarný styl se mi vcelku líbí. Nu, tak to bychom měli.

Pokud jde o provedení nikoliv formální, ale obsahové, jsem poněkud méně velkorysý. Lze snad říct o Z neznámého světa, Vyvděděnci, Dagonovi a s větší dávkou nekritičnosti o Barvě z kosmu, tvrdit, že se jedná o provedení slušné. Pocity, které na člověka působí z originálních povídek nejsou výrazněji oslabeny a tak, ačkoliv je děj až násilně zkrácen a člověk tak vlastně dostane příběh sotva polovičatý, není takové provedení asi ničemu na škodu.

Ale to, co je provedeno mému drahému Stínu nad Innsmouthem, to je perverzní. Je to znásilnění a je mi to odpudivé. Nene, kresby jsou podle mne odpovídající originální vizáži, forma je i zde kvalitní. Ale co zbylo z budování příběhu, z budování mýtu, nakrásně, so zbylo z napětí a strašidelnosti? Nic. Atmosféra zemřela spolu se zbytečně uspěchaným průletem děje, který tak ztrácí na zajímavosti, návaznosti, rozkližuje se, nepůsobí přesvědčivě. Scéna hotelového pokoje se stává zcela nudnou a nezajímavou, útěk z města postrádá napětí. Stín je, podle mne, v tomto provedení naprosto špatný. A je to hrozná škoda.

Nemám proto hned potřebu nějak výrazně negativního hodnocení celého svazku, to patrně ne. Ale je mi to líto, mrzí mne to. Dohromady vzato, je to více Kriek, než Lovecraft. Což vám ovšem musí vadit toliko tehdy, pokud Lovecrafta máte rádi. Pokud jej rádi nemáte, nebo k němu máte vztah indiferentní, třeba pro neznalost jeho díla, je to možná svým způsobem dobrý začátek.

FirstDaw8ID
01.05.2023 4 z 5

Nepovažuji se přímo za fanouška Lovecrafta, ale některé povídky mě opravdu oslovily a v tomto komiksovém zpracováním jsou zpracovány opravdu bravurně, některé trochu trpí tím, že se jim nedostal takový prostor (Dagon). Barva z kosmu se tu zde obzvlášť povedla, pořádně hrůzná atmosféra tu nechybí a černobílá kresba to navíc vše podtrhuje. Stejně tak skvělý je Stín nad Innsmouthem, detailní kresba města je parádní a atmosféra je převedena skvěle. Škoda, že v rejstříku jsou uvedená chybná čísla stránek, to lehce kazí dojem. Četl jsem všechny adaptované povídky, až na Vyděděnce a Z neznámého světa, které bych si určitě moc rád přečetl v původní formě.


hungryreader00
06.02.2023 4 z 5

Překvapivě mě komiksové zpracování nezklamalo. Myslím, že atmosféra zůstala zachovaná a klobouk dolů, před autorovou fantazií. Musím, ale říct, že by mi vůbec nevadilo, kdyby komiks byl alespoň bledě nebo částečně barevný.

Rowana
22.04.2022 4 z 5

Moje první bližší setkání s Lovecraftovými příběhy a světem. V komiksové úpravě jsou působivé.

PAVEL z BRNA
12.02.2022

Nádherný komiks, který zvláště potěší Lovercraftovské fanoušky.

Moltri
18.06.2021 5 z 5

Moc se mi líbila autorova pečlivost při kreslení. Příběhy znám i z originálu ale tato verze některých delších povídek se mi líbila víc. Třeba "Barva z kosmu" si udržela díky kresbě záživnost až do konce a atmosféra se neudusila v množství textu.
Škoda jen, že je to taková jednohubka, doufám, že se kreslíř rozhodne ztvárnit i další povídky.

lordchaos
19.03.2021 5 z 5

Mám rád Lovecrafta a nyni už i Krieka*!
Nádherná pečlivá kresba. Komorní atmosféra s trochou tajemna i příjemného napětí. Škoda jen, že byla, ačkoli jsem ji ochutnával velice pozvolna a mazlil se s ní hodně pomalu, tak rychle přečtená.

*Dle informací z nakladatelství se (snad ještě letos) můžeme těšit na jeho další komiks.

Norri
24.02.2021 3 z 5

Tuto knihu jsem si přečetl hned po přečtení Mooreova Neonomiconu. Zatímco Moore použil Lovecraftovo dílo jako stavební kámen k vytvoření nového příběhu, tak Erik Kriek se pustil do adaptace několika původních povídek. Stejně jako u hodnocení Neonomiconu, tak i tady musím zopakovat, že Lovecrafta nemám načteného. Zmiňuji to proto, že neumím úplně objektivně zhodnotit, jak moc je Lovecraftovo dílo adaptovatelné. Tuším ale, že to tak jednoduché nebude. Je to evidentně ten typ literatury, ve kterém není důležité, co je vyprávěno, ale jak je to vyprávěno. To je zřejmé z adaptace Dagona, což je zatím jediná povídka, kterou jsem četl. Zatímco v originální povídce vytváří ponurou atmosféru způsob skládání vět a zevrubný popis, v komiksové adaptaci se celá povídka odbude na pár stranách, aniž by vzbudila jakoukoliv silnější emoci. Naštěstí je adaptace Dagona v knize nejslabší. Ostatní adaptace dokážou více či méně vybudovat příjemnou, lehce děsivou atmosféru. Osobně jsem si nejvíce užil nejdelší příběh Stín nad Innsmouthem.
Co se týká Kriekovy kresby, tak ta nemusí sednout každému. Je černobílá a poměrně propracovaná, ale v některých rysech mi připomíná Richarda Corbena, což pro mě není dobře. Ale k Lovecraftovým příběhům to sedí.

ienda.spk
08.01.2021 5 z 5

Nádherně zpracované Lovecraftovi povídky. Styl kresby je v černobílém hávu a tak to má být. Tomuto komiksu nemám co vytknout. Sic jsem se bál, že skrz ilustrace ztratí něco z příběhů své kouzlo - jsem rád, že jsem se mýlil. Klobouk dolů před tímto zpracováním

Kapis
06.10.2020 4 z 5

Nejsem žádný super znalec ani fanatik, ale Lovecrafta mám přečteného komplet v těch parádních sebraných spisech, které vyšly před pár lety. A musím teda říci, že tato adaptace je skvělá, ta kresba k té atmosféře dokonale sedí, moc se mi to líbilo. Jediná vada knihy je, že jsem si v batohu rozbil pivo a kniha to odnesla, i když to teda vlastně není úplně chyba té knihy. Takže jediná chyba vlastně je, že by mohla být delší.

Užívejme si tuto a podobné knihy, než poblázněná nová progresivní "levice", která vede celou západní civilizaci ke kolapsu a která není tou levicí, jak ji rozumím já, tohoto autora zakáže jako rasistického antieko šovinistu a jeho knihy budou zakázány a jak ta západní civilizace padne a převezme to islám, tak budou i páleny. Je třeba si takové poklady schovat.

DennisMoore
26.07.2020 5 z 5

Znáte to - měli jste velké plány, ale padly, nechcete o tom přemýšlet, ale přemýšlíte o tom, tak co uděláte? Ideální je být někde úplně jinde a dělat něco úplně jiného. No a svět H. P. Lovecrafta pro mě výrazy "někde úplně jinde" a "něco úplně jiného" vystihují dokonale. Navíc když v podání Erika Krieka je to tak prvotřídní svět. Krásná kresba, místy přímo "corbenovská" (ta úžasná mimika postav), a dokonalá atmosféra, kterou si určitě užije každý, kdo se s Lovecaftem někdy (v dobrém) setkal. Vybrané povídky jsou skoro "best of H. P.", ale raději bych jich na papíře viděl ještě více. Kéž by na nich Erik Kriek právě teď dělal.

KubaHanzelin
17.07.2020 4 z 5

Co na to říct, není to dokonalé, ale je to moc dobré, kresba vystihuje Lovecraftovskou tématiku, takže já jsem s touto jednohubkou spokojen

666Jitka
19.02.2020 5 z 5

Krásný komiks zpracovaný k poctě hrůzy nahánějícího děsivého světa H.P.Lovecrafta ...

Lenka.Vílka
29.11.2019 4 z 5

"Scavengers Of The Damned - Aiden"

Nebudu lhát, od Lovecrafta jsem nic nečetla. Chápejte, na věci se musí pomalu. Ale mám ráda komiksy a taky jsem viděla trailer adaptace Barvy z kosmu, a tady ta povídka je.

Jako vždy a logicky hodnocení povídek u povídek, tam i pár blábolů (čti můj názor).

Hodnocení knihy je průměr hodnocení povídek. Tak od oka, mě počítání nikdy moc nešlo ;)

Leč jednotlivé povídky a jejich zpracování bylo dobré, něco mi v knize ke spokojenosti chybělo. A možná jdem i byla ráda, že kousků není víc.

Bohužel jsem z toho jako celku neměla "ten pocit", který byl autorem zamýšlen v rámci spojení příběh, kresba. Kresba v každém příběhu vyhrála na plné čáře a byla nádherná.

Co mě mrzí na zpracování? U jedné povídky jsem nepochopila, že začala. Nejde jenom o absenci znalosti původní látky. Proč tomu tak bylo, u povídky. A taky stránkově se neshodující výpis obsahu na začátku knihy a obsahu knihy. Pokud to bylo schválně, aby i toto bylo tajemné jako zbytek obsahu knihy, tak "ha ha ha". Jinak bych předpokládala, že na tak málo stránkách není moc prostoru na chyby. No, je...

Ale i tak...škoda, že nevyšlo ve Velké řadě. Hodně kresbám by to slušelo ještě víc.

Shaxx
01.11.2019 5 z 5

Prostě Lovecraft ♥ Nádherně zpracované, boží grafika, pro fanoušky HPL povinností :)
Skvělý přírůstek do mé sbírky s tématikou Lovecrafta ♥

Pigface
08.10.2019 4 z 5

Já Lovecrafta nikdy nemusel. Zdlouhavé, málo dynamické, jen pomalu gradující povídky mně vždy dokázaly spolehlivě uspat než zaujmout. A tak jsem přivítal možnost vzít ho zkratkou. Komiks perem Erika Krieka a Lovercraft je pro mne optimální kombinace. Eriku Kriekovi se podařilo osobitým ztvárněním příběhů to, co Lovercraftovi ne - zaujmout mně a seznámit s částí tvorby otce hororu a sci-fi. Lovercraftova tvorba je depresívní, postavená na skepsi, že člověk je pouhou hříčkou, zrníčkem mezi mlýnskými kameny fantaskních a bizardních vesmírů a není v jeho silách to změnit, jen podvolit se. Kriekova kresba je smutně podmanivá a i když nezabíhá do detailu, povídkám sluší. Líbilo, doporučuji.

vencamf
31.08.2019 5 z 5

Jedním slovem... fantastické :-)

Svica
29.07.2019 4 z 5

Skvěle graficky zpracované příběhy jednoho z nejlepších hororových spisovatelů své doby. Stojí za přečtení.

Cryptkeeper
16.05.2019 5 z 5

Parádně vybrané příběhy. Naprosto úžasná kresba,která umocnuje atmosféru,kterou jsem si v Lovecraftových knihách vždy představoval. Tohle si prostě zamiluješ :)

Morbidus
12.05.2019 4 z 5

Skvělá černobílá kresba (prostě wow!). Děj je srozumitelný i pro toho, kdo dosud po Lovecraftovi nesáhl, takže chcete-li své přátele a známé svést na scestí kosmických hrůz, zde máte jedinečnou příležitost. Za mě tedy paráda... ovšem povídková forma vyprávění mi k tomuto typu vyprávění svou atmosférou prostě sedí o chlup více. :-)

Štítky knihy

komiksy lovecraftovský horor

Část díla

Autorovy další knížky

Erik Kriek
nizozemská, 1966
2018  86%Z neznámého světa a další příběhy
2022  90%Psanec

Kniha Z neznámého světa a další příběhy je v

Právě čtených1x
Přečtených185x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených10x
Knihotéce106x
Chystám se číst33x
Chci si koupit22x
dalších seznamech4x