karel1076 karel1076 komentáře u knih

☰ menu

To To Stephen King

Tak toto byl opravdu Horor s velkým H. Ale kromě toho velmi obsáhlá kronika města, kde bych asi bydlet nechtěl. Pravděpodobně nejlepší Kingova knika. Tolik postav vykreslených do naprostých detailů. Jasně že autor je grafoman, ale líbí se mi u něj jedna věc, a tou je popis postav. On nemá moc zapotřebí užívat strohý a nudný popis vlastností charakterů, ale předkládá je čtenáři v situacích, do kterých se dostávají na základě jejich chování. Za mě další geniální věc, je okamžitý přechod mezi dvěma časovými rovinami, a to dokonce během jedné věty. Barevné, nepřestanenete, dokud nedočtete.

15.01.2020 5 z 5


Zaklínač – komplet 8 knih Zaklínač – komplet 8 knih Andrzej Sapkowski

Nádherná fantasy. Velmi dobrý vypravěčský styl a viditelný posun od nápaditě zpracovaných pohádek pro děti po epickou ságu. Pro chlapy akční souboje, pro ženy romantická linka a reálie krajin, tak jak je známe u nás a od našich sousedů. Pro mě je speciálně zajímavý popis konfliktu mocností. Přeci jen už jsem starý na typické klišé, kdy král během jednoho dne sebere vojsko a vytáhne do bitvy a všichni jedí :-). Zde je to jako ve skutečnosti. Vrstvy osobní, politické, ekonomické a logistické. Co dodat nový a neotřelý typ fantasy, která nekopíruje Tolkiena a není tak příšerně šablonovitá jako je např. Eddings a Feist.

07.01.2020 5 z 5


Azincourt Azincourt Bernard Cornwell

Tak skvěle popsané reálie počátku 15. století jsem ještě nečetl. Tedy opravdu doba, kdy bych žít nechtěl. Syrové a opravdu drsné. Ale tak to prostě bylo. Líbilo se mi příběhové pojetí a ne historický traktát nad archivními poznatky. Nevím zda se ke knize vrátím, což u pětihvězdičových dělám. Proto za 4, ale to nesnižuje fakt, že se čte jedním dechem.

30.12.2019 4 z 5


Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Čtivé, napínavé. Místy přitažené za hlavu. I přes snahu, kdy fabulace jevící se jako příjemná a alespoň na logických základech bere za své, čím více se blížíme ke konci. Na druhou stranu asi z lepších autorových knih. Za řemeslo 4 hvězdy, za zbytečné mentorování hlavního hrdiny, kterého musím mít rád čím dál méně hvězdu dolů.

30.12.2019 3 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Krásné pro děti, a co pro dospělé? I ti byli jednou dětmi a myslím si, že hodnotu knihy ocení s věkem. Ono se zde nedá moc psát, protože i stárnoucí chlap jako já má slzu v oku, pokaždé když si připomene pasáže z tohoto díla.

29.12.2019 5 z 5


Čára hrůzy Čára hrůzy Jaroslav Mostecký

České horory, světové kvality. Překvapilo mě, jak autor uchopil jednotlivé povídky a přidal jednu linku. Palec nahoru, tohle je nejen čtivé, ale i skutečně kvalitní čtení. Jsou zde pasáže, kde opravdu mrazí.

29.12.2019 5 z 5


Noční klub. Díl druhý Noční klub. Díl druhý Jiří Kulhánek

Bezpochyby je autor znamenitý vypravěč, to byl ostatně R.E.Howard také, ale něco mi říká, že mají i společné jiné charakterové vlastnosti. Zatímco první díl se mi líbil opravdu hodně, zde už jsou situace opravdu přitažené za hlavu. Snad pro milovníky Marvelu, ale už strunu přetrhnul. Je to škoda, protože některé charaktery z prvního dílu se mi moc líbily (a hlavní hrdina to opravdu není).

29.12.2019 3 z 5


Šógun Šógun James Clavell

Staré, ale perfektní. Neuvěřitelně poutavý styl vyprávění, který vám nedovolí knihu odložit (a to je riziko, protože je obsáhlá). Neuvěřitelně popisovaný střet civilizací a rozdílu mezi západní a východní mentalitou. Protože 5 hvězdiček dávám v případě, že se najde scéna,která mi trhá srdce, zde je to scéna s odloženým, uloveným bažantem a zahradníkem. Co dodat perla světové literatury.

29.12.2019 5 z 5


Hyperion Hyperion Dan Simmons

Jedna z nejlepších knih, které jsem četl. Filozofická rovina a příběhy hlavních postav, které neskutečně gradují. Od monumentálního, přes epické, po lidské drama. Vždy, když si myslím, že to je vrchol, autor mě překvapí a za vrcholem kopce se tyčí štít hory a za ní...

29.12.2019 5 z 5


Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Bezostyšná snaha o použití toho samého stylu. Až příliš okaté linky na děje a události předchozí knihy. Jak přes kopírák. Troufnu si dodat, že tak čtvrtina textu je doslovně použita v Jirotkově díle. Nicméně jednou či dvakrát se člověk pousměje. Ale jedna z knih, kdy jsem se musel přemoci ji dočíst, protože vlastně je o ničem.

05.04.2019 1 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Není to špatné špatné a hvězdy mohu strhnout pouze za převyprávění známých příběhů ( a tedy méně originality) a pro mě českou transkripci jmen a názvů. Přeci jen mě dnes Tór a Tý tahá za uši a jsem navyklý na západní přepis.

24.02.2019 3 z 5