Hyperion přehled

Dan Simmons

Obálka knihy Hyperion

Kantos Hyperionu série

1. díl >

První kniha hyperionského cyklu. Na planetě zvané Hyperion, mimo dosah zákonů Hegemonie Člověka, čeká bytost zvaná Štír. Někteří ho uctívají. Někteří se ho bojí. A někteří přísahají, že ho zničí. V údolí Hrobek Času se obrovské Artefakty s neznámým obsahem pohybují proti proudu Času. Štír čeká... V předvečer Armageddonu, kdy se celá Galaxie připravuje k válce, se sedm poutníků vydává na poslední Pouť na Hyperion, aby nalezli odpovědi na nevyřešené hádanky svých životů. Každý v sobě nese zoufalou naději - a strašné tajemství. A jeden z nich možná drží v rukou osud celého lidstva...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1996 , Laser (Laser-books)
Originální název: Hyperion, 1989

Co říkají o knize uživatelé?

Hyperion je fascinující sci-fi román, který zaujme čtenáře svou komplexností a rozmanitostí. Příběh sleduje sedm poutníků, kteří se vydávají na cestu k tajemné planetě Hyperion. Každý z nich vypráví svůj vlastní příběh, který se prolíná s tématy lidské existence a technologií. Simmons mistrně kombinuje různé žánry a styly, což dává knize unikátní atmosféru. I když některé části mohou vyžadovat větší soustředění, výsledný dojem je silný a nezapomenutelný. Čtenáři se často cítí motivováni pokračovat ve čtení druhého dílu, aby odhalili další tajemství a odpovědi na nevyřešené otázky. Více v komentářích.

Komu by se kniha Hyperion mohla líbit?

• Fanoušci sci-fi literatury
  • Čtenáři, kteří mají rádi komplexní příběhy
  • Milovníci originálních a rozmanitých vyprávění
  • Ti, kdo ocení promyšlenou atmosféru a postavy
  • Čtenáři hledající hlubší filozofické otázky

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hyperion. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Corso
02.03.2026

(SPOILER) Tak, už aj ja som čitateľ, čo sa dal na Hyperion. Za prvé, Simmons má úžasnú imagináciu, dokáže premyslieť a podať detaily sveta do ktorého sa pustí s obdivuhodnou obraznosťou a dokonalosťou. Za druhé, dosť často je obvinený z grafomanstva, čo je pravda a tu mi blikala výstraha najväčšia pred rozhodnutím či vôbec čítať. Mám totiž nakúpených už pár jeho kníh, veď...vždy sa niekde nájdu za 2-5 euri vo výpredaji alebo antikoch... ale Hyperion je len druhá kniha čo čítam. Prvá bola Páte srdce a teda ledva som to dal a dnes ani neviem o čom to bolo. (Ježiš to je čísloviek, vypadá to ako by som niekomu posielal tajné sdělení.) A čísiel bude ešte viac, bo si to teda rozdelím ako zbierku poviedok.
Úvod, ok, zaháčkoval ma, zaujalo, reku, dám šancu...
Muž ktorý volal Boha, (čítal som v slovenskom preklade, Lindeni sa pochlapilo a porovnával som si pri podozrivom výrazive s českým a neodkláňal sa, sú oba fajn)... tož, kňazov príbeh *****.
Milenci vojny, príbeh vojaka, military akčná romanca. ****. (ehm... český preklad explicitnejší :)
Kantos Hyperionu, príbeh básnika (otravného jak yperit básnika trápenia autorské s megakorporátnymi vydavateľstvami) ***.
Horká chuť rieky Léthé, príbeh učenca, *****. Skvelé, výborný nápad, hry s časom, emóciami nabité skoro jak Ruža pre Algernon. A tu som aj ľutoval menší priestor ktorý autor dáva príbehom.
Dlhé zbohom, príbeh detektíva. ***** Úžasný mix pocty detektívkam Chandlera, Hammetta, drsnej školy, kyberpunku Gibsona, až po gangsterky Bony a Clyde.
Spomienka na Siri, príbeh konzula. *** Ekológia a romantika mi nesedí, to je ale osobná moja čitateľská preferencia že to nemusím. Pri Avatarovi sa mi z ekoagitky navaľovalo. Ale emocionálne zase pekne vystavané.
Záver.... **, prekvapko že to celé je v podstate len úvod, a ten koniec hopkajúcich protagonistov "ala čarodej z krajiny OZ"? Jak je tá skratka? WTF Dane!
Odhliadnúc od záveru, Simmons má úžasný literárny rozhľad, a rád to ukazuje. Ale nemám z neho ten pocit že sledujem s prepáčením exhibujúceho "onanistu". Skôr ako by Arthur Hailey navštívil budúcnosť a spravil si dokonalé rešerše. Každý príbeh postupne rozkrýva svet, motívy postáv, speje k rozuzleniu (ktoré však nepríde, takžéé ideme zháňať pokračko.) Ale kedy ho prečítam... nesľubujem a nejdem sa do ničoho tlačiť. Z tohto aj vidíte, že áno, páčilo sa, nenudilo, a netrvalo mi to ani tak dlho ako som sa obával, týždeň či desať dní je na Hyperion skvelý čas. Na moje zvyčajné čítacie tempá. Ale nie je to až tak, že chcem okamžite vedieť ako to pokračuje.
Poctivé 4 hviezdy. 5 dávam len knihám, ktoré očarili, skvele bavili, a... túžim sa k ním znova raz vrátiť. Hyperion znova čítať už nebudem.

PS: Taká zvláštna až blbá zhoda okolností. Práve som sa po dopísaní tohto príspevku (sú tomu sotva tri hodiny) dozvedel, že Dan Simmons pred pár dňami umrel. Konkrétne 21. februára. Tak nejak, v sobotu poobede, pred týždňom, som Hyperion chytil do rúk že si ho už naozaj prečítam. Hm.

všech 142 komentářů

Související novinky - Hyperion (1)

Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)

07.04.2024

Ocenění knihy (3)

1996 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Science fiction)
1990 - Locus Awards (Best SF Novel)
1990 - Hugo Award (Best Novel)

Kniha Hyperion v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně285x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi