kamilnaj kamilnaj komentáře u knih

☰ menu

Navzdory básník zpívá Navzdory básník zpívá Jarmila Loukotková

Jako u ostatních knih J. Loukotkové mi sice trochu déle trvá, než se do díla pořádně začtu, o to větší radost pak ale ze čtení mám. A tato kniha rozhodně není výjimkou.
Často jsem při čtení balancoval, co si vlastně mám o Villonovi myslet. Jestli ho zatracovat jako obyčejného kriminálníka nebo ho obdivovat jako bohémského spisovatele. Ani po přečtení se vlastně nedokážu rozhodnout, který pocit ve mně převažuje...

22.02.2022 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Líbí se mi motiv příběhu, co by se stalo, kdyby to v Listopadu 1989 dopadlo jinak. Co se týče stylu, jakým je text napsán, tak se pro mě ničím neodlišuje od ostatních knih A. Mornštajnové, čte se velmi dobře.
Obecně mi ale na jejích knihách vadí, že jakmile se do knihy začtu, tak příběh skončí. Mám pocit, že samotný nápad má velký potenciál, ale než se stihnou postavy hlouběji představit, tak je konec knihy. I přesto, že má kniha i přes 150 stránek, tak ve finále na mě působí velmi stručně.

02.01.2022 3 z 5


Mapa a území Mapa a území Michel Houellebecq

Dlouho mi trvalo, než jsem se do knihy začetl, ale postupně se mi to podařilo. Nicméně nemůžu úplně říct, že by to byl můj šálek čaje a že bych si knihu s chutí přečetl. Možná význam knihy docením až později...

28.12.2021 3 z 5


Putinovi trollové Putinovi trollové Jessikka Aro

Při čtení každé strany jsem se víc a víc utvrzoval ve svém obdivu k autorce. K tomu, co vše je ochotna obětovat pro své přesvědčení a svoji práci. A taky jsem se utvrdil v tom, co si myslím o současném vedení Ruska.

28.12.2021 4 z 5


Amerikána Amerikána Chimamanda Ngozi Adichie

Příběh Ifemelu a Obinzeho se mi moc líbil, kniha se velmi dobře četla a s každou další kapitolou jsem s očekáváním čekal, co se stane příště.
Jediná věc, která mi možná trošku scházela, byla větší část knihy, která by se věnovala Obinzemu a jeho životu po návratu z Anglie.
Ale jinak rozhodně doporučuji k přečtení.

08.11.2021 4 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Kniha se výborně četla, mohu jen doporučit. Obzvlášť jsem spokojen s tím, že každá z hlavních postav dostala velkou část prostoru, aby čtenář mohl pochopit její myšlení, názory a postoje. Moc se těším na druhý díl.

25.10.2021 4 z 5


Rudý Zeman Rudý Zeman Jaroslav Kmenta

Vždy jsem Zemana považoval za jednu z nejhorších osobností, která se v naší polistopadové politice vyskytovala. Po čtení knihy jsem se v tomhle jen utvrdil, během některých pasážích se mi dělalo vyloženě zle z toho, čeho byl MZ schopen.
Knihu rozhodně doporučuji, i když veselé čtení to není.

25.10.2021 3 z 5


Sto roků samoty Sto roků samoty Gabriel García Márquez

Již několikrát jsem se odhodlával k četbě Sto roků samoty, ale podařilo se mi to až nyní. Bohužel jsem se ale do knihy nezačetl, vůbec mě to "nechytlo". Ani po přečtení 150 stran jsem nebyl schopen vzpomenout si na vztahy mezi jednotlivými postavami. Dočetl jsem tedy víceméně jen z nutnosti. Což ale nevypovídá nic o kvalitě knihy, jen já nebudu skalní fanoušek...

23.08.2021 2 z 5


Doma lidé umírají Doma lidé umírají Jarmila Loukotková

Kniha se četla svižně a dobře. I když to svým obsahem není úplně radostné čtení, rozhodně stojí za pozornost.

23.08.2021 3 z 5


Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Knihu doporučuji k přečtení. Já osobně ji ze začátku musel číst po větších celcích, abych si ji náležitě užil a pouštěl se do ní s chutí.

16.05.2021 4 z 5


Jdu s hlavou vztyčenou Jdu s hlavou vztyčenou Daniel Anýž

Knihu (a zejména pak závěrečné dopisy M. Horákové) by si měli přečíst všichni, voliči komunistů zejména.
I přesto, že se mi úplně nelíbil styl autorova psaní, bych knihu k přečtení doporučil. Už jenom kvůli tomu, aby se nemusely podobné dějinné události nikdy opakovat.

11.03.2021 3 z 5


Jan Žižka Jan Žižka Petr Čornej

Výborná kniha, která se velmi dobře čte. Rozhodně ji doporučuji i lidem, kteří, stejně jako já, nemají odborné vzdělání v historii.

11.03.2021 4 z 5


Rok kohouta Rok kohouta Tereza Boučková

Do stylu psaní T. Boučkové se nemusím dlouho dostávat. Chytne mě to od první stránky a čtu dál a dál.
Já sám necítím pobouření z knihy, i když jsem rozhodně dalek toho, abych házel všechny Romy do jednoho pytle. Spíš to chápu jako vlastní zkušenosti autorky a i z knihy cítím, že ona sama možná věří, že v některých rodinách vše probíhá "bezproblémově" (pouze tak bezproblémově, jak může vypadat výchova jakéhokoliv puberťáka).
Jediné, co mi při čtení vadilo, byla všudypřítomná depresivní nálada. Občas jsem po přečtení měl pocit, že i já sám začínám mít špatnou náladu...

24.01.2021 3 z 5


Démanty noci Démanty noci Arnošt Lustig

Do knihy jsem se nedokázal úplně začíst - určitě ne do všech povídek. Některé mě zaujaly víc, z jiných jsem si po přečtení moc nezapamatoval.

16.01.2021 2 z 5


Hrozny hněvu Hrozny hněvu John Steinbeck

Kdybych měl napsat jedno slovo, které pro mě charakterizuje Hrozny hněvu, tak by to byla "beznaděj". Celou dobu, po kterou jsem četl knihu, jsem doufal, že se rodině Joadových podaří dojet do své vysněné Kalifornie, kde si najdou práci a budou žít spokojený život. Ale od začátku jsem věděl, že to tak neskončí a budou se přesouvat dál a dál v mizerných podmínkách a s rostoucí frustrací...
Rozhodně doporučuji k přečtení, na začátku mi sice chvíli trvalo se do čtení zabrat, ale později člověk hltá jednu stránku za druhou.

25.11.2020 4 z 5


Země Země Émile Zola

Při čtení knihy člověk až místy nemůže uvěřit tomu, že se takhle k sobě lidé dříve chovali. Rozhodně stojí za přečtení, minimálně jako výlet do dějin ne tak vzdálených.

07.09.2020 4 z 5


Slova, která jsem si přál napsat sám Slova, která jsem si přál napsat sám Robert Fulghum

Drobná kniha, díky které jsem objevil spoustu nových autorů a jejich zajímavých děl.

11.08.2020 3 z 5


Oběti ráje Oběti ráje Kristina Ohlsson

V knize se střídaly lepší pasáže, během nichž děj poměrně rychle a zajímavě ubíhal, se slabšími, jež jsem přečetl a často ani nevnímal, o čem jsou.
Jako oddechovka dobré, neurazí ani nenadchne.

25.07.2020 1 z 5


Hodiny z olova Hodiny z olova Radka Denemarková

I přesto, že je kniha velmi náročná na čtení, mohu ji jedině doporučit. Na každé stránce nutí člověka přemýšlet nejen o minulosti nás všech, ale hlavně o přítomnosti a o tom, kam směřujeme. Nabízí velké množství podnětů k zamyšlení a kritických momentů ke zhodnocení našich vlastních životů.

21.06.2020 4 z 5


Skoncovat s Eddym B. Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis (p)

Silná kniha o tom, jak těžké je žít ve společnosti, která je úplně jiná, než vy. V prostředí, kde se všichni vysmívají jakékoliv jinakosti, kde stoprocentně platí stereotypy o rolích mužů, žen a "slušných" rodin. Rozhodně doporučuji k přečtení!

19.04.2020 4 z 5