Jan Žižka

Petr Čornej

Velká Žižkova biografie z dílny respektovaného znalce husitské doby představuje táborského hejtmana v netradičním světle. Příběh nejslavnějšího českého vojevůdce se odehrává na pozadí barvitého dějinného panoramatu, jež pomáhá porozumět Žižkovu vnitřnímu světu a motivaci jeho činů. Žižkův nový životopis vychází u příležitosti 600. výročí výbuchu husitské revoluce a napravuje bilanci české historiografie, jež po tetralogii Františka Šmahela nepřišla s fundovaným vědeckým dílem na toto vzrušující téma již půl století.... celý text

Komentáře knihy Jan Žižka

Ramiel
05.01.2026

Obsáhlé dílo více o době, ve které Žižka žil, než o vojevůdci samotném. A to z celkem prostého důvodu, že se o Žižkovi nedochovaly skoro žádné záznamy. Největší přínos pro mě byl ten, že autor oddělil jasná fakta od fabulací, které se na osobu husitského hejtmana nabalily v průběhu dalších staletí.

Kakho-Oto
02.11.2025

(SPOILER) Velmi zajímavá kniha a v rámci možností také celkem čtivá. Čornej popsal to známé z Žižkova života v dobových i obecných souvislostech, snažil se o maximální možnou objektivitu. Souhlasím s tím, že Žižka byl drsný a nekompromisní člověk, který v závěru života přijal za své husitské učení. To však nebylo samozřejmě univerzální, existovaly různé frakce, dílčí názory apod. Žižka bojoval nejen proti domácím katolíkům a křižákům ze zahraničí, ale i proti těm husitům, kteří nebyli dostatečně pevní a radikální (umírnění kališníci), případně proti fanatickým okrajovým skupinám (Adamité) a také neměl rád, když si někdo eucharistii vykládal jenom trochu odlišně než on. Někoho určitě překvapí, že Žižka nebyl s Táborem zdaleka tak svázán, jak se obecně míní. V závěru života dokonce táborský svaz příliš nemusel, stejně jako ten pražský. Není ani šťastné tvrdit, že husitství se netýkalo Moravy, poněvadž to není pravda. V publikaci jsou údaje také o přívržencích husitství na Moravě, zejména ve východních a středních oblastech tohoto území. Kniha obsahuje řadu zajímavých informací, nejen o husitství, ale také o "opovědnících" a loupeživých skupinách nižší šlechty před husitskými válkami, o konfliktu mezi Řádem německých rytířů a polsko-litevskou unií a jiné. Užitečné jsou informace o tom, jak jednotlivá historická období, případně historici, pohlíželi na fenomén husitství i vojevůdce Jana Žižky. Souhlasím s autorem této knihy v tom, že se Žižka svým konáním hodně zasloužil o to, aby husité nebyli vojensky poraženi hned na začátku dvacátých let 15. století. Čornejovo veledílo jsem četl od 3. 10. do 1. 11. 2025, tedy 30 dní.

Dějinná_událost
17.06.2025

Člověk by si mohl myslet, že to bude nuda, ale vůbec. Pokud vás jen trochu zajímá historie a máte rádi jasná fakta, tohle je knížka pro vás.

Janča1532
01.06.2025

Žádné odpočinkové čtení. Je to na hodně večeru.Ale stojí o za to.

Wereden
19.05.2025

Čorneje pochopitelně znám. Jen si neuvědomuji, jestli jsem od něj kdy četl něco jiného než dějepisné učebnice. Takže nemůžu porovnat Jana Žižku s jeho dalšími knihami. Nicméně si troufnu tvrdit, že je to bezesporu jeho Magnus Opus. A tyto knihy mám nejraději. Špalky, co nepřečtete za den. Nedají vám jednoduchý pohled na věc. A je z nich cítit nadhled toho, co má autor za sebou. Doufám, že Čornej ještě něco přidá, bylo by to skvělé, kdyby jo.

Caporegime
03.03.2025

Moji kůži použijte na blány bubnů za českou věc.
Jan Žižka z Trocnova a Kalicha

bohumir.zenkl
08.02.2025

Kniha, která absolutně nejde po povrchu. Jsou v ní snad všechny dostupné informace o Janu Žižkovi.

Sam_Vimes
02.02.2025

Strhující dílo, které přibližuje a charakterizuje revoluční dobu, ve které trocnovský hejtman žil, sám ji aktivně tvořil a mnohdy i bořil.

Padouch nebo hrdina? Při četbě nezískáte krystalicky čistou odpověď na tuto otázku. Obdržíte něco mnohem důležitějšího. Nestranný, velice zasvěcený a fundovaný pohled na historicky významnou epochu národních dějin. Můžete se sami rozhodnout na základě získaných informací.

Nástin doby dávno minulé, kterou nám zde předkládá profesor Čornej při studiu činů Jana Žižky, Zikmunda Lucemburského, českých pánů, kališníků, katolické církve, prostého lidu, kteří jsou historickými figurkami na šachovnici ve smrtící hře, kterou odstartoval koncil v Kostnici, je skutečně podmanivý.

Kniha samotná je zpracovaná velice vkusně, esteticky a je klenotem každé knihovny.

Kopta
07.11.2024

Audio ČRo: Výcuc velkodíla, který funguje jako skvělá anotace a ochutnávka pro to si knihu určitě přečíst celou.

666Jitka
05.11.2024

Skvostný počin odborníka na slovo vzatého, jenž nejenom kontroverzní osobu Jana Žižky, ale i další významné osobnosti té doby, husitství jako takové a situaci ve střední Evropě 15.století, položí pod pomyslný drobnohled a v kontextu objektivně zkoumá, odhaluje a přibližuje okolnosti, činy, události a důsledky spojené nejen s nelehkou dobou husitské revoluce. Čtenář nasává nespočet nových informací a poznává, že každá mince má dvě strany a nic není jenom černobílé. Petr Čornej svým vynikajícím dílem opět dokázal, že i literaturu faktu lze psát zajímavou a pro běžného čtenáře čtivou formou. Žižkův životopis v novém hávu nemohl zpracovat nikdo lépe. Děkuji, pane profesore. Nutno pochválit také nádhernou grafickou úpravu knihy.

Akana
27.08.2024

Hluboká úklona autorovi. Na věčnou otázku, jestli byl Žižka hrdina nebo řezník, nedává Petr Čornej podle očekávání jednoznačnou odpověď, protože legendární hejtman byl především člověk svojí doby. Třeba to často propírané lapkovství bylo tehdy pro člověka Žižkova sociálního postavení běžným, ne-li nutným způsobem obživy. Je s podivem, jak málo stoprocentně věrohodných faktů o Žižkovi máme, ale stejně tak je pozoruhodné, co všechno se dá se slušnou dávkou pravděpodobnosti dovodit z různých komunálních záznamů. Čornej je k takovému úkolu předurčen zkušenostmi a erudicí, pečlivostí, nezaujatostí ale i schopností předestřít čtenáři výsledky té mravenčí práce ve srozumitelné a čtivé podobě. Litera jednoznačně zasloužená.

tuommo
13.08.2024

Je to bichle nabušená fakty, reáliemi a životními příběhy, zasloužená vítězka Magnesia Litera z r. 2020... postav jak na Orloji, ale ...dostanete kvalitní a demytizační (mono)grafii o Žizkovi (no a vlastně i dalších hybatelích naší historie), labužnicky si počtete, jak to tady vypadalo v 15. století (a proč)... doporučuji!

gaidzin
31.07.2024

Nejsem historik. Bál jsem, že se utopím ve stovkách stránek nudných historických údajů. Ale vůbec. Čtivé, plné informací, zajímavé.
A posledních 18 měsíců Žižkova života? Proč se o tomhle neučí ve škole? Kde je nějaká petice o přepsání učebnic?
Tak co, nalákal jsem vás?

hnatlubo
02.07.2024

Náročné čtení, které mi dalo hodně zabrat.

Česneksmedem
20.06.2024

Smekám všechny svoje čepice, kšiltovky i bekovky, protože toto je opravdové dílo. A není to vůbec žádná akademická sušárna – viz například část o Adamitech...
Čte se to velice dobře. Někoho možná odradí počet stran. Je zde však nezvykle rozsáhlý poznámkový aparát, takže máte možnost si to poněkud zkrátit (což nedoporučuji).

marlowe
12.05.2024

Bylo to jako běžet ultramaraton. Ale ta dřina za to stála. Hluboké smeknutí před panem Čornejem.

wally
05.03.2024

Boží knížka, která mi lehce upravila pohled na Jana Žižku získaného ze školních osnov. Krásně se to četlo a pěkně ubíhalo. Věřím, že toho materiálu byla na ještě jednou takto tlustou knížku a oceňuji fakt, že vše mělo hlavu a patu i při tomto rozsahu. Fakt super dílo!

Gimli
03.10.2023

Čornejův Jan Žižka je brilantní, z pestrých pramenů vychazející průvodce životem slavného hejtmana, který je napsaný s takovou bravurou a citem pro jazyk, že svět dob minulých ožívá před očima a i výčty osob přítomných všelikým událostem jsou zde poutavější než leckteré romány.

martin č.
20.09.2023

Těžká kniha! I když především v prvním významu slova, totiž svou hmotností a objemností, pro kterou si ji do tramvaje brát nebudete. Tedy do tramvaje je pravda těžký i ten samotný text. Ale když knížku otevřete a budete otvírat večer co večer doma v klidu pod lampičkou, zjistíte, že se čte na to, že jde o literaturu faktu a navíc pěknou bichli, překvapivě docela dobře. Je totiž dobrá nejen svým precizním obsahem, ale i stylisticky. A všem, kteří se odváží do knihy začíst nabízí velmi poutavý, poučný, komplexní a vyvážený vhled do naší veleslavné epochy a po stopách jejího možná nejslavnějšího protagonisty.

Clivicus
05.07.2023

Čornejův životopis Jana Žižky z Trocnova je v poli dějepisné literatury klasem nejtučnějším a nejvyšším. P. Čornej zpracoval Žižkův život s pečlivým přihlížením k dochovaným listinám a zmínkám, k jeho době a jak jej ovlivňovala a k politickému stavu vůkol. Pro Čorneje není ovšem Žižka jen vojevůdcem a mocným činitelem, nýbrž i člověkem se svou minulostí, jejíž jho musí snést, a v tlaku současných událostí, v nichž musí rázně konat.
Dlouho trvalo, než byl překonán Pekařův životopis Žižky, a ještě déle potrvá, než bude onen Čornejův přemožen.
Douška: Pamatuji si, že když jsem tuhle knihu dočetl, měla zde 60-100 hodnocení, přičemž jejich průměr byl vždy 100 %. To jsem vskutku žasl, jaké úcty si může kniha dobýt.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi