Jan Žižka

Jan Žižka https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418223/bmid_jan-zizka-bx1-418223.jpg 5 274 86

Velká Žižkova biografie z dílny respektovaného znalce husitské doby představuje táborského hejtmana v netradičním světle. Příběh nejslavnějšího českého vojevůdce se odehrává na pozadí barvitého dějinného panoramatu, jež pomáhá porozumět Žižkovu vnitřnímu světu a motivaci jeho činů. Žižkův nový životopis vychází u příležitosti 600. výročí výbuchu husitské revoluce a napravuje bilanci české historiografie, jež po tetralogii Františka Šmahela nepřišla s fundovaným vědeckým dílem na toto vzrušující téma již půl století.... celý text

Přidat komentář

wally
05.03.2024 5 z 5

Boží knížka, která mi lehce upravila pohled na Jana Žižku získaného ze školních osnov. Krásně se to četlo a pěkně ubíhalo. Věřím, že toho materiálu byla na ještě jednou takto tlustou knížku a oceňuji fakt, že vše mělo hlavu a patu i při tomto rozsahu. Fakt super dílo!

Gimli
03.10.2023 5 z 5

Čornejův Jan Žižka je brilantní, z pestrých pramenů vychazející průvodce životem slavného hejtmana, který je napsaný s takovou bravurou a citem pro jazyk, že svět dob minulých ožívá před očima a i výčty osob přítomných všelikým událostem jsou zde poutavější než leckteré romány.


martin č.
20.09.2023 5 z 5

Těžká kniha! I když především v prvním významu slova, totiž svou hmotností a objemností, pro kterou si ji do tramvaje brát nebudete. Tedy do tramvaje je pravda těžký i ten samotný text. Ale když knížku otevřete a budete otvírat večer co večer doma v klidu pod lampičkou, zjistíte, že se čte na to, že jde o literaturu faktu a navíc pěknou bichli, překvapivě docela dobře. Je totiž dobrá nejen svým precizním obsahem, ale i stylisticky. A všem, kteří se odváží do knihy začíst nabízí velmi poutavý, poučný, komplexní a vyvážený vhled do naší veleslavné epochy a po stopách jejího možná nejslavnějšího protagonisty.

Clivicus
05.07.2023 5 z 5

Čornejův životopis Jana Žižky z Trocnova je v poli dějepisné literatury klasem nejtučnějším a nejvyšším. P. Čornej zpracoval Žižkův život s pečlivým přihlížením k dochovaným listinám a zmínkám, k jeho době a jak jej ovlivňovala a k politickému stavu vůkol. Pro Čorneje není ovšem Žižka jen vojevůdcem a mocným činitelem, nýbrž i člověkem se svou minulostí, jejíž jho musí snést, a v tlaku současných událostí, v nichž musí rázně konat.
Dlouho trvalo, než byl překonán Pekařův životopis Žižky, a ještě déle potrvá, než bude onen Čornejův přemožen.
Douška: Pamatuji si, že když jsem tuhle knihu dočetl, měla zde 60-100 hodnocení, přičemž jejich průměr byl vždy 100 %. To jsem vskutku žasl, jaké úcty si může kniha dobýt.

Kabuky
03.05.2023 5 z 5

Vynikající publikace, velmi podrobně napsaná.

Jochen77
21.04.2023 5 z 5

Hodně vysoká laťka, životní dílo a zřejmě nejpropracovanější biografie o Janu Žižkovi v českých zemích. Spousta zajímavých informací a souvislostí. Vyvážené s důrazem na vynikající stylistiku a s používáním perfektní Češtiny.

bzung
19.04.2023 5 z 5

Úžasná kniha o nejznámějším českém lapkovi. Na to, že jde o literaturu faktu, kniha je čtivější než mnohá díla z beletrie. Pro dílo Petra Čorneje mám jen samé superlativy. Rozsahem, historickou přesností, poutavostí vyprávění, dosud jsem nevěřil, že tohle vše jde skloubit dohromady.

StandaO.
05.01.2023

Na naše poměry jedinečná kniha mapující nejen život Jana Žižky, ale přibližující ucelenou etapu naší historie. Kniha je obsáhlejší, plná informací z různých oblastí té doby, nelze ji tedy samozřejmě číst jedním dechem jako beletrii, přesto i pro mě coby laika se ale čte velice dobře a poutavě. Právem si zaslouží všechna ocenění a neměla by chybět snad v žádné domácí knihovně.

JFK117
14.12.2022 5 z 5

Kniha, která musí být v domácí knihovně. Žižka i jeho doba patří jistě mezi nejdůležitější období našich dějin. Byla jsem unesena jazykem, množstvím informací a způsobem, jakým jsou podány. Čtivé a poučné =vzácná kombinace. Dějiny prošly mým krajem, okresem, obcí. ("Klatovsko samotné pak proslulo doslova jako líheň husitských válečníků převážně radikální orientace...)"
"Právo prostě není (a ani nemůže být) totožné se spravedlností, kterou v dokonalé podobě nelze na pozemském světě uskutečnit."
"Politickému využití a zneužití se mrtví bránit nemohou. Vzpomeňme si na tuto banální pravdu, až zase někdy navštívíme Vítkov.... Jan Žižka za komunisty skutečně nemůže."

Hor89
09.12.2022 5 z 5

Jeden z nejlepších životopisů (ne-li vůbec nejlepší) jaký jsem kdy četl. Kniha velice podrobně popisuje život a dobu husitského vojevůdce, a je doplněna velice rozsáhlou obrazovou a poznámkou přílohou (cca 300 stran). I přes velký počet stran se kniha čte velice dobře. Vyzdvihnout musím i samotné zpracování knihy nakladatelstvím Paseka.

Kerberos
24.11.2022 5 z 5

Shlédla jsem film Jan Žižka /mimochodem pěkná sra.../ a musela jsem si přečíst jak to bylo. Kniha je skvělá, velmi obsáhlá a jen potvrzuje co jsem kdy o Žižkovi četla. Velmi poučné a když přeskáčete všechny odkazy na odbornou literaturu, tak se dostanete pod osm set stran.

SteveG
13.10.2022 4 z 5

Skvělá učebnice Husitských válek.

Denny456
18.09.2022 5 z 5

Wau. To muselo dát práce... a přitom.... Ne, ne tady to rozhodně neplatí. Knížka o Žižkovi, která je zaměřena na spíše vnitřní život historické postavy a zkoumá ji tak, jak by mohla přemýšlet, je výborná. Práce s literaturou musela být šílená a velmi obdivuju autora, že dokázal vše ukočírovat. Ano nečte se to snadno a ano nečetl jsem to krátkou dobu a proložil to jinými oddechovkama. Ale vždy jsem se vrátil a kochal se údaji i krásnou češtinou.

Ronnie68
10.09.2022 4 z 5

Rozhodně zajímavá kniha o našem nejznámějším vojevůdci husitské revoluce ... Plus s obrazovou přílohou... Skvělé čtení ...

sarkafarka1900
24.08.2022 4 z 5

Kniha nepřinesla moc nových informací, které jsem už nečetl v jiné literatuře o Janu Žižkovi a husitství. Uznávám, v případě středověkých témat je často těžké přijít s něčím novým, dochované prameny bývají torzovité a je jich omezené množství. Nejvíce objevná mi přišla pasáž o pražských domech Jana Žižky a o jeho příbuzných.

pm222
16.05.2022 5 z 5

Tak konečně jsem knihu po několika měsících dočetl. Na jeden zátah se to pravdu nedalo. Knížka je velmi zajímavá, detailní zpracování, odkazy a obrazová příloha.... úžasné.
Čtení trochu "těžší", ale ten koho to zajímá se všemi údaji a detaily rád prokouše.

rickiwolf
24.04.2022

Nemohl jsem se od knihy odtrhnout, a proto mi to ani netrvalo dlouho ji přečíst. Autor se tématem zaobírá velkou část života, a tudíž si myslím, že jeho kniha je naprosto seriózní historické dílo, které popisuje život jednoho z největších českých vojevůdců. Svědčí o tom jeho rozsáhlý poznámkový aparát.

Pytlík
16.04.2022

Zatím nemohu hodnotit, protože za dva roky jsem přečetl pouze prvních sto padesát stránek. Kde Čornej sáhodlouze rozebírá, jaké všechny možné eventuality mohly znamenat dvě jednořádkové poznámky o Žižkovi ve starých kronikách. Pokud se tedy našeho Žižky vůbec týkají, což není vůbec jisté.

Tassman
15.04.2022 5 z 5

Uff. Kniha se nedá přečíst na jeden zátah, ale před autorem klobouk dolů. Je to Dílo s velkým D. Tolik jmen a souvislostí, p.Čornej snad musí být cestovatel v čase a v 15.století sám žil :-) Ale vážně - povedená věc, která by neměla chybět v knihovně žádného milovníka české historie. Nejen proto, že v knihovně ta bichle skvěle vypadá, ale hlavně pro její obsah.

Lesní_chodec
03.02.2022 5 z 5

Jedním slovem monumentální! Období vrcholného středověku v Zemích koruny české jsem v knihách nikdy zvláště nevyhledával. Až pan profesor Čornej a jeho tvorba dokázala opak.

Myslím si, že od dob Pekaře zde nebylo sepsáno nic srovnatelného, co by tak zajímavě a plasticky vykreslovalo dobu a život Jan Žižky z Trocnova (Kalicha). Za mě osobně je ohromné plus, že přestože jde v podstatě o vědecký text, stylistika a čtivost je srovnatelná se špičkovou beletrií.

Tak jak mě Karel Klosermann, svými více či méně smyšlenými příběhy, dovede přesunout sto padesát let na zpět do staré Šumavy, tak i pan Čornej díky své knize vyvinul dokonale fungující stroj času, jenž čtenáře přenese do této fascinující epochy českých dějin.