Putinovi trollové
kniha od: Jessikka Aro
KoupitKoupit eknihu
Finská novinářka Jessikka Aro popsala fungování petrohradské trollí továrny na dezinformace, kterou financoval ruský oligarcha blízký prezidentu Vladimiru Putinovi. Výsledky její žurnalistické práce vyústily v drsnou mstu. Aro se stala obětí pronásledování, šikany a rozsáhlé dezinformační kampaně. Trollové pronikli do jejího soukromí, zveřejňovali na internetu její skutečné i zmanipulované fotky, pomluvy a lži a vyhrožovali jí smrtí. Přesto se novinářka nevzdala a dál seznamuje svět s tím, jak daleko ruská informační agrese sahá a jak ničivá dokáže být. V knize Putinovi trollové líčí nejen svůj příběh, ale i známé případy kritiků dezinformačních aktivit, jako je finančník Bill Browder, který prosadil přijetí tzv. Magnitského zákona v různých zemích, či vyšetřovatel skupiny Bellingcat Eliot Higgins a mnoho dalších....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456895/big_putinovi-trollove-doZ-456895.png 4.451Literatura faktu, Politologie, mezinárodní vztahy, Žurnalistika, publicistika
Vydáno: 2020, N media
Putins Troll Army, 2019
Komentáře (15)
Kniha Putinovi trollové

Fascinující, jak nás (celý západ) Rusko zpracovávalo už v době, kdy jsme je ještě zdaleka neviděli, čeho všeho jsou schopní. Mě osobně prokládání příběhu autorky a dalších statečných lidí, kteří se stali obětmi ruské propagandy, nevadilo. Podle mě to knize spíše pomohlo, že to není pouze autobiografické, ale ukazuje i na dalších příbězích, jak nenávistné kampaně fungují a jak jsou vlastně všechny podobné.
Souhlasím nicméně s posledním komentářem, také mi některé pasáže přišly rozvleklé a za mě mohla být kniha celkově kratší.

Všechna čest autorce, co musela na vlastní kůži podstoupit, aby mnohým otevřela oči, co se týče ruské hybridní války. Zpočátku mi vyhovovala i netradiční forma, kdy se střídají kapitoly týkající se investigativní práce samotné autorky s příběhy jiných světových osobností upozorňujících na ruské informační operace.
Bohužel, podle mého názoru se kniha až příliš málo věnuje samotnému fungování trollí farmy, na což jsem se speciálně těšil, ale naopak se ke konci nadměrně zaměřuje na vyjmenování počtu dehonestujících článků, které o autorce vyšly, a co bylo jejich součástí. Závěr tak působí trochu rozvlekle a oslabuje celkový dojem.

V dnešní době nesmyslné ruSSké války na Ukrajině dostává kniha ještě větší váhu. Všechno to do sebe pěkně zapadá, ruská dezinformační mašírka je hodně silná..ale nevyhraje.

Při čtení každé strany jsem se víc a víc utvrzoval ve svém obdivu k autorce. K tomu, co vše je ochotna obětovat pro své přesvědčení a svoji práci. A taky jsem se utvrdil v tom, co si myslím o současném vedení Ruska.

„Každý, na koho zaútočí nějaká pomlouvačná kampaň, by měl chápat, že rozumní lidé, kteří fenomén znají, dokážou rozlišit, co je házení špíny a co jsou fakta." (Martin Kragh)

Kniha je zcela jistě infomačně přínosná, nicméně na autorce je vidět, že je hlavně novinářka: rozsah nedokázala úplně utáhnout a také vlastně hlavmě popisuje, chybí nějaká celková analýza nebo úvahy k tématu. Zdálo se mi, že redakční práce na finské i na české straně mohla být pečlivější - konkrétně bych (v češtině) vytkla nepřehlednost: věty by se daly dělit na kratší souvětí, na místo tečky se někde očividně hodila čárka a naopak a na mnoha místech by k příjemnějšímu čtenářskému zážitku stačilo pozměnit slovosled. Taky mě trochu rozčilovaly četné anglicismy, které (mi přišlo) opravdu bily do očí. Navzdory těmto výhradám bych knihu každému doporučila, obsah je rozhodně zajímavý.

Příběh Jessiky Aro a nejen jejího boje proti Ruským trollům a dezinformačním kampaním je působivý. Kniha je rozdělena na dvě části. Vyprávění Jessiky o svých zkušenostech a představování dalších bojovníků proti Kremelské informační válce. Někdy z toho jde až mráz po zádech.
Štítky
trollové dezinformace Vladimir Putin Rusko veřejné mínění internetová komunikace sociální sítě zločiny Finsko
Autor knihy
Kniha Putinovi trollové je v