K.larki K.larki komentáře u knih

☰ menu

Cesty Evropou Cesty Evropou Karel Čapek

Miluji Karla Čapka čím dál více...jeho ryzí češtinu, jeho zamyšlení nad souvislosti, dějinami, uměním i prostým Životem.
Skutečnost, opravdová paráda!
Souhlasím, že to není kniha na souvislou cetbu.Listovala jsem tam i zpět, vzpomínala na místa známá,
predstvavovala si ta neznama,vybavovala si své vlastní zážitky a pocity a říkala si jak je krásné takto přemitat a porovnávat své dojmy s Karlem Čapkem. Takový lepší průvodce:) Miroslav Nevrly a Karpatske hry jsou v podobném duchu dotažené k dokonalosti.

A ještě něco se mi na knize líbilo velice, v jejím samém závěru zamyšlení nad naším národem, jedním z těch mnoha malych:
"Je-li náš krámek malý, pak v něm není místa pro šmízo, šmejd, polotovar a humbuk; špatně veci zabírají tolik místa jako dobré, a my toho místa nemáme nazbyt. Nemluvím o produktech, nýbrž o něčem dulezitejsim, totiž o idealech."

Miluji Karla Čapka:)

08.04.2024 5 z 5


Čas vlků Čas vlků František Niedl

Zamilovala jsem si HTS, zejména pro jeho umění být ukotven sám v sobě navzdory vnějším bouřlivý okolnostem.Velka inspirace pro mne.Treti díl mne nemine:)
Příjemné a čtivé, přestože to nevnimam jako historický "charakterni" román. Nicméně o husitské době jsem četla již mnohé a je to další dokreslení této doby.

23.03.2024 5 z 5


Případ vdovy Lerougeové Případ vdovy Lerougeové Émile Gaboriau

Tato detektivka mi něčím připomínala červenou knihovnu:) I když se mi místy vlezla, vřele doporučuji milovníkům obého, je to poctivý literární kus.
"Člověk je křehká nádoba!"

02.03.2024 4 z 5


Motýlí pokoj Motýlí pokoj Lucinda Riley

Čtivé, předvídatelné a trochu šablonovite, ale Posy jsem si zamilovala.Ze začátku mi hodně připomínala Pani Parkingtonovou:) od L.Bromfielda. V rámci tohoto žánru přeci jen povrchnejsi, ale proč ne:)
Bonusem mi byly opravy pravopisu či překladu, které někdo do zapůjčeneho výtisku z knihovny psal propisovacim perem:))

18.02.2024 3 z 5


Děti jsou taky lidi Děti jsou taky lidi Zdeňka Šíp Staňková

Autorku znám z FB a sleduji ji již delší dobu. Její radikální názory mě spise inspiruji než pohorsuji a jsem za to velmi vděčná..
Líbil se mi koncept knihy, příběhy opravdu hutné a potřebné, autorka sama nazastira, že následně komentáře jsou její vlastní a v závěru odkazuje na mnohé "povolanejsi" autority.To mi připadá fér a stejně tak mi dává smysl to, co chce autorka sdělit.
Jako matce 3,5 letého dítěte mi kniha naprosto sedla, ale rozumím tomu, že pro mnohé je trnem v oku.
Graficke a vizuální zpracování je krásný bonus.

08.02.2024 5 z 5


Virtuální světlo Virtuální světlo William Gibson

Moje první setkání s autorem a jsem za něj ráda:) Mám velmi ráda KP..škoda pomalejsiho rozjezdu a rychlého konce.
Most a kola super!

01.02.2024 3 z 5


Poirot a já Poirot a já David Suchet

Jsem fanouškem seriálu a z knihy dýchá pokora, vděk a i velká radost a touha to vyjadrit:) Rozhodně ale nečekejte krasnou zivotopisnou jízdu jako v pripade Agathy Christie samotne. Bavila mě však jen asi první polovina,kdy DS popisuje svou cestu k pojetí Poirota (akcent na Poirotovu laskavost a dobrosrdečnost - opravdu nadherne.. a konečně jsem se dozvěděla proč byl v půlce
produkce změněn knírek a proč došlo ke změně formatu).
AG je fenomén a HP také.. škoda, zajímal by mě názor dvou predstavitelek slečny Marpleove:)

P.S. přidávám se k těmm kterým vadil překlad titulu "lady" na dámu

19.01.2024 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Míjí mě nadšení touto autorkou...dozvěděla jsem se o tyfove epidemii ve Valmezu (který znám) a o které jsem predtim nevěděla.Toť vše. Za to děkuji. Celou dobu jsem měla pocit, že je to jen o "efektu" a pointa knihy mě v tom spíše jen utvrdila.

Pokud budu chtít číst dalsi knihy o podobné tématice, za mě existuje spousta autorů a knih, které jsou literarne i myšlenkově na jiné urovni.

17.01.2024 2 z 5


Stalker Stalker Arkadij Strugackij

Na střední škole jsem viděla film Stalker od Tarkovskeho a neskutečně mě zasáhl.Knihu jsem četla až po letech, byla pro mě v mnohém srozumitelnější, ale tu podivnou atmosféru filmu jsem si přenesla i do čtení knihy..

Mám ráda tyhle snové světy s jinou realitou, podobně jako Solaris od Lema je pro mě již klasikou ke které se zase za pár let vratim.

17.01.2024 5 z 5


Kdo zabil Karen Silkwoodovou? Kdo zabil Karen Silkwoodovou? Howard Kohn

Kniha se mi moc líbila, jedna z nepochopitelne odložených knih k rozebrání. Na film se chci také podívat.
Kolik takových příběhu na světě je a ještě bude?:(

17.01.2024 5 z 5


Nebeští jezdci Nebeští jezdci Filip Jánský (p)

Kniha byla jina nez jsem cekala...nechávám knihu doznit a dávám 5.
Začátek mi pripadal roztristeny a možná i zbytečný, ale od prvního válečného střetu ve vzduchu me příběh pohltil a v ten okamžik se onen "divny" začátek stává důležitým pozadim a dodává knize to "cosi navíc".

Poznámka ke srovnání Hlavy XXII: tu knihu miluji, cetla jsem si několikrát a pokaždé mi připadá smutnější a smutnější, přestože první čtení bylo velmi vtipne..Nebesti jezdci jsou smutní též, ale jak zde již bylo psano "civilni" nebo lidštějsi s jakymsi nedechem katarze a tím mě hluboko zasáhli.Dekuji.

16.01.2024 5 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Truman Capote

Knihu jsem četla hodná dávno a zanechala ve mě takovou tu smutnou stopu hrůzy a bezmoci, tak silnou, že jsem ji dala pryč z knihovny.

12.01.2024 5 z 5


Čtvrtý králův pes Čtvrtý králův pes František Niedl

Kniha je velmi čtivá, i když postrada vicevrstevnatost děje a větší vykreslení (dalsich) postav. A proto může přitáhnout i méně náročné čtenáře, aby se seznamili s dlouho opomijneou postavou krále Václava IV.a třeba se snad chtěli dozvědět vice:) a to je za mě skvělé!
Hynek je sympaťák (takový trochu Geralt z Rivie bez amuletu a když už jsem u Sapkowskeho, tak vřele doporučuji jeho husitskou trilogii, kde o skvěle zpracované historické události není nouze:)
Predpokladam, že Hynek jen tak domov nenalezne a přečtu si ještě jeden dil:)

12.01.2024 4 z 5


Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Velmi se mi líbila hlavní hrdinka a její sebeucta. Kniha samotná je dobre čtení tohoto žánru, lehce předvídatelné nekdy mzna i naivni, ale zároveň je to příjemná změna, že se dej neodehrava v Anglii ale v predvalecnem Nemecku, s nahledem do tehdejsiho sveta tovaren. Docela by mě zajímalo, jak se budou vyvíjet charaktery některých osob.Proc ne:)

08.01.2024 4 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Typ knihy, který její čtenáře rozděluje na dva tábory: ten první, který se od knihy nedokáže a nechce odtrhnout a ten, druhý, který knihu labužnicky vychutnává po malých dávkách jako kaviár. Já patřím k těm rychložroutům a těším se, až se při dalším čtení připojím k těm druhým:)

05.01.2024 5 z 5


Tufova dobrodružství (6 povídek) Tufova dobrodružství (6 povídek) George R. R. Martin

Není co dodat:) Kniha mě ohromně bavila a Tuf je prostě miláček:)

05.01.2024 5 z 5


Dům v zátoce Dům v zátoce Mary Ellen Taylor

Velká spokojenost, dostala jsem to, co jsem chtěla, v době, když jsem to potřebovala:) Jen závěr mi oproti předcházejícím částem knihy připadal uspěchaný (bohužel:) a vůbec nevadilo, že se samozřejmě dalo spoustu událostí a a souvislostí předvídat:) Děkuji

05.01.2024 4 z 5


Divočina Divočina Cheryl Strayed

5 hvězd a jednu navíc, jelikož mě přivedla na pátrání po básnířce Adrienne Rich a její básni Síla (doporučuji!!! Obdivuji, co vše a jak zvládla (zvláště když mám sama nějaké zkušenosti s přechody na těžko) a... trochu závidím...:)

05.01.2024 5 z 5


Citlivý člověk Citlivý člověk Jáchym Topol

Předně musím sdělit, že se mi do knihy málokdy povedlo začíst, možná kvůli střídání přítomného času s minulým, kombinace strohého a přitom bohatého a krásného jazyka, množství postav, někdy jsem prostě nepochopila, co se právě děje. Nicméně právě proto doporučuji knihu otevřít (možno asi kdekoli:) a přečíst si alespoň kus. A přestože ve mě vyvolávala zejména smutek, vztek a rezignaci a nepochopení (zejména jsem neustále řešila osud dětí a pak dále také upgrade se současnou situací na Ukrajině), na posledních stránkách došlo i k jakési katarzi. Je to jedna u knih, ke které bych se mohla za pár let vrátit a získat z její četby něco navíc, něco, co mi teď uniklo:)

05.01.2024 4 z 5


Dobyvatel Dobyvatel Ivan Olbracht (p)

Kniha ve mě vzbudila silné emoce jako vztek a bezmoc (pravda na tak silne jako Kladivo na čarodejnice:(, zároveň zvědavost dozvědět se více, vnímat širší kontext celé slavné éry evropského kolonialismu a jeho dopady do současnosti po celém světě (nikoli vsak jen v černobílé optice)..obě kultury byly kruté svým zpusobem.Za mě kvalitní čtivý román,který čtenáře navnadí na další a širší úroveň.5 hvezd

18.12.2023 5 z 5