JosefKomensky JosefKomensky komentáře u knih

☰ menu

Dějiny Egypta Dějiny Egypta Ladislav Bareš

Uzasne velice zajimavy erudovany vyklad historie egypta, nejdrive jakozto rise, pozdeji jakozto narodni identity v prubehu dejin a ve snaze vymanit se ze vsech tech vlivu, jez tento stat ovlivnovaly. Nutno podotknout, ze to je velice hutna kniha, ktera me obohatila o desitky historickych postav at uz nejruznejsich ucencu, lekaru, spisovatelu, tak v neposledni rade plejadou ruzne vice ci mene uspesnych prezidentu, ci politiku.

Jak uz sem napsal do Goodreads - Kazdy Egypt byl uplne jiny. Jiny byl Egypt za Ptolemayovcu, jiny byl Egypt veko Arabske pozdeji velkoturecke rise a znovu jiny Egypt najdeme za vlady napriklad presidenta Mubaraka. Jedine co je nemene v cele egyptske historii, jsou ty Piramidy

30.12.2020 5 z 5


Svět starého Egypta Svět starého Egypta Jaromír Málek

Uzasna kniha s uzasnymi ilustracemi. Byl to poklad, o kterem sem netusil, ze ho mam doma a ktery sem tak nahle objevil.

15.03.2020 5 z 5


Zlé časy Zlé časy Charles Dickens

Nebylo jednoduche cist tuto knihu.
Vzhledem, k tomu ze sem ji cetl ve znacne archaicke anglictine ( rok vydani 1962)
Ze tam jena postava sislala a to co melo byt es v anglictine bylo psane jakozto th.
Druha postava tam pro zmenu mumlala a polykala slova, coz mel byt pry pokus o mistni dialect.
Jelikoz nez zacne vlastni knizka, tak je zhruba tricet stranek sociologofilologickoekonomicke predmluvy a skoro za kazdou kapitolou je jedna a pul stranka poznamek
Zlaty Umberto Eco a jeho jemeno ruze.

Co se tyce pribehu ten je velice jednoduchy a cte se v ramci moznosti vcelku svizne. Spojler: Hlavnim hrdinou neni sirotek, ikdyz se tam jedno opustene / odlozene - zanechane decko pro jistotu vyskytne - proste to by asi nebyl Dickens.

21.01.2020 3 z 5


Opravdu mrtev? Opravdu mrtev? Peter James

V celkove zajimavaa a dobre udelanaa kniha, o hlouposti, co se muuze zvrtnnout. Pak se z toho stal souboj s casem, Ten konec me ale dost nemile prekvapil, ten zpusob, jakym to autor vse " stastne " dotahnul do konce.

10.01.2020 4 z 5


Smrt ze záznamu Smrt ze záznamu Peter James

vybornaa kniha. Ve druhee polovine uz sem nechtel prestart cist :-)

27.12.2019 4 z 5


Projekt Trinity Projekt Trinity Greg Iles

Tahle kniha byla opravdu zajiimavaa, jak myslenkou tak zpracovaaniim. V podstate by si zaslouzila pokracovaanii. Moc se mi liibila postava Geli Bauer. Veriim, ze Geli a Godin by dokaazali spolu vytvorit mnohem zajiimavejsii Trinity nez s Rachel a s Davidem.

Ta kniha maa / mela obrovskyy potenciaal , skoda jen, ze mnoho hlubsiich myslenek se straacii pod naanosem akcnosti, nebo v intrikaach NSA, vlaady, ci Duo Bauer.

Naviic nekteree pozdejsii caasti knihy mi doslova a do piismene pripomiinajii Kyberiaadu Stanislawa Lemma hlavne tu kapitolu, kde dva konstrukteeri sestrojii nesmrtelnee kybernetickee zviire.

Kazdopaadne konec dobryy vsechno dobree. Svet je ted bohatsii o Jednu AI naviic. Ale pozor stavii se dalsii…...

17.12.2019 5 z 5


Bůh ví Bůh ví Joseph Heller

Cekal sem od tee kniizky cosi jineeho. Docela me sklamala. Nejotravnejsii bylo to neustaalee omylaanii Batseby.

Kdyz bych ale nebral v potazu, ze to je kniha o Krali Davidovy a ze to viice meene opisuje Bibli tak by to byla docela zajiimavaa kniha. Kazdopaadne veriim, ze si jii jeste nekdy prectu.

17.12.2019 4 z 5


Nalezená Atlantida Nalezená Atlantida Clive Cussler

Pri ctenii teeto velice napiinavee knihy maa clovek nutkavyy pocit, jako kdyby snad cetl dalsii vydaanii Indiana Johnse -akoraat ze se hlavnii hrdina jmenuje Pitt .. Dirik Pitt.
O.K oni jsou tam v podstate hlanii hrdinovee dva, ale ten druhy mi spis pripadaa takovyy ten podruznyy hrdina.

Proc Indiana Jones ? Je tu vsechno: neonacistee snaziicii se vzkriisit tertii riis.. tedy vlastne uz ctvrtou ale to je deail, zaniklaa daavno zaniklaa ale znovu objevenaa civilizace.. globaalnii hrozba akce, napetii a vneposlednii rade ….ano uhodli jste mily praatelee ctenaari - v neposlednii rade je tu laaska.

Jakmile jsem tuhle knihu zacal cist pomalu sem nemohl skoncit. opravdu viiborne sem se pobavil a vaam preju to samee

30.11.2019 4 z 5


Ostrov včerejšího dne Ostrov včerejšího dne Umberto Eco

Je to Mistrova dalsii nejuuzasnejsii kniha uzaviirajiicii trojice Jmeno ruze, Fukaltovo kyvadlo a ted samozrejme Ostrov vcerejsiho dne. Je to kniha, kteraa jak svojii verbaalnii bohatostii tak svojii hloubkou a poctem vsech uvedenych subjektuu pusobii viice nez roman pozdniho stredoveku dojmem encyklopedie. Encyklopedie - Encyklopedie pozdne stredovekeho cloveka, kdy pomalu ale jiste se borticii moc ciirkve / Katolicke - vede uz predem prohrany boj s prvopacatky vedeckeho mysleni, pozorovani a badanii. Buuh jeste stale nenii mrtev, ale uz musel sestoupit ze sveho pomyslneho trunu. Clovek zvedaa svuuj zrak bezostysne jak oblakuum, tak se zaciinaa vrhat do pruzkumu mikrokosmu. Na jedne strane se mluvii o modlitbach a az alchymistickyych ci doslova magickych obradech a na strane druhe jsou tu pojmy jakymi jsou atom, hmota, essence atd. Mnohe praktiky tee doby priidou dnesniimu moderniimu ctenaari coby paveda, ale tak zil, citil a jenal clovek aano domini 1600 +.

Stejne tak konaa premyslii a objevuje mlady zeman Roberto, ktery na sve pouti tehdejsi Evropou potkava nejruznejsi postavy, z nichz kazdy reprezentuje urcityy v tee dobe platny filosoficky smer. A tady kniha prave zacina byt probleem. Rozhovory - nekonecne rozhovory ktere jsou neuveritelne bohate, ale neposouvaji dej " historickeho romanu " vubec nijak dopredu. Muze dojit k onomu znamemu efektu ktery kdysi popsala moje matka slovy " Kdyz se pak Zizka rozhleedl po sveem vojsku, tak sem mohla rovnou preskocit deset stranek." Nebo ony rozhovory mezi profesorem Aronaxem a jeho Vernym sluhou consailem kdyz neco videli z okna ponorky Nautilu.

Kratce a strucne: Umberto Eco Ostrov vcerejsiho dne nenii historicky roman jako takovy spiise novodoby pokus o napsani summa technologica. Ctenari cizinek a her o truny budte tiim prosiim naalezite varovaani.

28.10.2019 5 z 5


Mesiáš Mesiáš Boris Starling

Fakt drsnaa, ale uuzasne promyslenaa kniha ve stylu sedmicky s Brattem Pittem a Morganem Freemanem - nemaam slov hltal sem dej a furt touzil najiit vraha a stejne tak jako komisar Red sem se vzdycky napaalil….. a mrtvoly se mnozily.

01.10.2019 5 z 5


Vražedný instinkt Vražedný instinkt Joseph Finder

Velice ctive a napiinave napsanee ale obcas sem mel pocit ze ctu Crightona zejmena jeho kinhu skandaalnii odhalenii :-)

24.08.2019 4 z 5


Porota Porota John Grisham

Uuzasnaa kniha. Rychlyy spaad - clovek se rozhodne pri cetbe nenudii. Naviic se pri ctenii teehle knihy dozvii I lecos zajiimaveeho co se tematiky kourenii tyyce. Kazdopaadne by me zajiimalo, jak by ta kniha vipadala, kdyby mela byyt napsaana ted ;-)

16.07.2019 5 z 5


Slídiči Slídiči Martin H. Greenberg

vyybornaa analogie. Nejviic se mi liibila poviidka lovec jesteruu

04.07.2019 4 z 5


Den obrů Den obrů Lester Del Rey

Byla to super knizka jedna z mych prvnich porevolucniich prectenyych Fantasy - diiky Jardo

04.07.2019 5 z 5


Putování – Dějiny Židů Putování – Dějiny Židů Chaim Potok

Uuzasnaa kniha popisujiicii strastiplnou historii zidovskeho naaroda do roku 1948 kdyz vznikl staat Israel. To vse je pojmutee naadhernyym popisnyym zpuusobem s obrovskym smyslem pro detail.

Nejviic me asi zaujmula caast popisujiicii hledaaniim Messiaase a popisy vsech tech nejruuznejsiich " Messiaasuu" kterii prosli zidoskymi dejinamy. Stejne zajiimavaa je i caast pojednaavajiicii o paalenii zidovskyych knih v ranneem stredoveku - takze ono paalenii zidovskyych knih tehdy za Hitlera v podstate nebylo nic noveeho pod sluncem.
Putovaanii je samozrejme diitetem sveeho casu - v podstate jak se riikaa vsechny dejovee nitky vedou opet zpet do nove zalozeneemu staatu Israel - a k Velke zidovske ceste zpet Alyah. Buuh budiz s tebou Israeli

26.06.2019 5 z 5


Benátská zrada Benátská zrada Steve Berry

Neco ve stylu sifry mistral Leonarda. uz zezacaatku clovek tusii jak zhruba asi tenhle priibeh dopadne s takovyma cernobylima figurkama.

Liibil se mi dej ale zaapletka mi dost hodne pripomynala nejaky diil pokrocilejsiiho Johnnyho Questa nebo Indiana Johnese. Nikomu z tech kladaakuu nikdo nezkrivyy ani vlaasek na hlavicce.

Co sem doopravdy ocenil byly ty asi dve stranky vysvetlenii co je skutecnost a co fikce, a kde vsude spisovatel cerpal svoje napady- tudiz inspirace k dalsiim zajiimavyym kniizkaam.

Nechaapu proc ale pri ctenii cinuu hlavnii zaaporacky sem neustaale myslel na Tymosenkovou.

23.05.2019 3 z 5


Sexuální život Catherine M. Sexuální život Catherine M. Catherine Millet

Zpoved umelecke Lidusky Caterine, ktera prosukala celou Pariz a okoli , aneb spoved amaterske ornitolozky aneb vsichni ptaci meho zivota.

Chtel sem tomuhle dilu dat jenom dve hvezdicky, ale nakonec sem se rozhodnul pro tri a to za Pariz mesto, ktery miluju a za tu az odzbrojujici uprimnost autorky.

17.05.2019 2 z 5


Hřbitov pod hladinou Hřbitov pod hladinou Clive Cussler

Velice napinava serie knih s lodni tematikou a spionaznimy zapletkamy. Dost blyzka technothrillerum Toma Clancyho. Dirk Pitt je superman, proti kteremu je James Bond cajicek a I ty zlosyni jsou takovy dost bondovsti. min Koryo mi dost pripominala takovou zenskou verzi Blofelda akoraat ten kocicak ji chybel.

Velice napinave a velice ctive tohle urciten neni posledni knizka tohoto autora co sem precetl.

15.05.2019 3 z 5


Upír Lestat Upír Lestat Anne Rice (p)

Byla to naadhernaa kniha, ikdyz misty silne ukecanaa. Nenii to ani naahodou zaadnyy Kulhaanek. Spisovatelka si chvilkama ujiizdii stylem Alexandra Dumase, resi vsechna mozna upirska P, tedy Puvod, postaveni, poslanii. Spisovatelka do te knihy dala doslova a do piismene svojii dusi. Necetl sem jeste nikdy v zivote vec Makrupulos, takze neviim jakyym zpuusobem se zmocnil popisu nesmrtelne bytosti nas K. capek. Kazdopadne z knihy A. Rice doslova kape nostalgie a nihilismus. Lestratuv pribeh je proste opusem tvora, pohybujiciho se napric casem opusteneho jak Bohem tak lidmi a vyvrzeneho vlastnii rasou. Nebyyt Mariuse a Gabriely tak nevim neviim. Sem raad, ze sem byl schopen narozdiil od mnohych Lestratuuv priibeh odciist od zacaatku az do konce, ale znovu uz bych ho asi necetl . preskocil bych totiz rovnou k Armandove a Mariusove priibehu. Na zaver bych se s vaami rozloucil piisnii klasika

" Who wants to live for ever... who wants to live for ever...."

28.04.2019 4 z 5


50 důvodů, proč Ježíš přišel zemřít 50 důvodů, proč Ježíš přišel zemřít John Piper

Miluju tohoto spisovatele. Je to Bozii muz, kterey nejenom ze znaa Boha a Paana Jeziise ale dokaaze o tom vsem taky velice poutave psaat. Pripomina mi ve svych knihaach napriklad A.C. Tozera nebo Weslyho knihy . Jeho neuveritelne bohaty jazyk a jeho didakticke schopnosti pomahaji jakemukoliv druhu ctenare - at uz je to laik, akademik, ci profesionalni kazatel s dlouholetou skusenosti dokonale priblizit danou problematiku tudiz Bozi tajemstvi.

26.04.2019 5 z 5