JanaŠamšová JanaŠamšová komentáře u knih

☰ menu

Stíny nad Pecan Hollow Stíny nad Pecan Hollow Caroline Frost

"Myslím, že přijímáme to zlé spolu s dobrým, protože nikdo ve skutečnosti nechce být sám. Lidé potřebují jiné lidi. Tak to prostě je."
Zničující lásce ani temné mi úzkosti neutečeš!
Psal se rok 1970 a třináctiletou holku na útěku usnesl druhořadý zlodějíček Manny. Kit toužila po lásce a rodině. A tak se z nich stane tzv. "Texaská dvojka". Kit vidí, že Mannyho otcovský přístup se mění a tak se rozhodne ho opustit.
Po 14 letech, kdy Kit žije relativně v klidu v domku mezi pekanovými stromy, se u jejich dveří objeví čerstvě propuštěný z vězení. Život Kit i její dcery Charlie se v mžiku mění a ona se rozhodne zúčtovat se stíny minulosti.
Jako upoutávku na knihu jsem četla, že je pro čtenáře a milovníky příběhu Blízko obzoru a proto jsem o její přečtení moc stála.
No, recenze se mi píše velmi těžko, protože se mi kniha chvílemi nečetla úplně lehce. Ale zážitek to byl.
Část druhá, kdy prožívá Kit život jako divokou jízdu, ale zároveň je zmanipulovaná mě bavila, ale třetí byla lepší. Možná kvůli podivnému vztahu s dcerou Charlie a relativně usedlému životu, který se změnil návratem Mannyho z vězení.
Jde opravdu přetrhat všechna pouta a smazat minulost?

23.04.2024 4 z 5


Pod Ďáblovým mostem Pod Ďáblovým mostem Loreth Anne White

"Z dlouhodobého hlediska není pravda nikdy tak nebezpečná jako lež."
Podcasterka Trinity se ve svém pořadu zaměřila na Claytona Jaye Pelleyoho, který se před 20 lety přiznal k vraždě mladé dívky a teď tvrdí, že to neudělal. Lhal tehdy před lety a nebo lže teď?
Naprosto skvělý thriller s pořádnou dávkou napětí po celou dobu. Mám ráda v knihách šokové momenty a když mě příběh alespoň na chvíli dojme. A tento v jednu chvíli k slzám.
Ten, kdo vypadá v očích některých jako zrůda a ano, i když si to zaslouží, tak nemusí být jen špatný člověk.

23.04.2024 5 z 5


Toskánské dědictví Toskánské dědictví Julianne MacLean

"Proč vždycky čekáme na ty tradiční zvláštní příležitosti, abychom si něco vychutnali? Možná si ty zvláštní příležitosti prostě musíme vytvořit. Každý den měl být Valentýn. Lidé by si neustále měli projevovat náklonnost nebo dávat najevo svou lásku, i když jen v maličkostech."

DECHBEROUCÍ CESTA ZA LÁSKOU, TAJEMSTVÍM A RODINOU

Kniha, která mě dostala z čtenářské krize.
Tento nádherný romantický příběh odehrávající se v prostředí slunné Itálie je pohlazením po duši. Láska, zrada, jedno velké dědictví a celoživotní oběť. Mladá Američanka Fiona až v dospělosti zjistí, že jejím otcem je tajemný Ital.
Co se před více než 30 lety stalo a proč její matka tajila pravdu až do své smrti? Najde tam rodinu, nevlastní sourozence a část sebe?
Její dobrodružství začíná odletem do Toskánska.

Neskutečně jsem si užívala řádky prosvětlené toskánským sluncem s příchutí vína a letní lásky.

23.04.2024 5 z 5


Otvorené nebo Otvorené nebo Michala Ries

"Čas otupí každý pocit.
Hnev, smútok, vinu, bolesť, lásku aj poníženie."

Vážně je nebe otevřené pro všechny?

Jak vyjádřit pocity z této knihy, kde najít na správná slova?
Tato kniha mě pohltila, ovládla mou mysl, ukradla můj čas a vlila mi do očí tolik slz, které nešly zastavit. Zároveň mi několikrát dala naději a pak ji zase vzala.
Neskutečný zážitek, zamilovala jsem se, srdce mám rozlámané a je mi smutno, že zítra už se s Baškou a Matějem nepotkám.
Autorka se touto nádhernou knihou dotýká srdcí čtenářů. A ano, je to pravda. "Skutočný domov je miesto, kde sa srdce cítí v bezpečí."

29.03.2024 5 z 5


Muslimské peklo – Skutečný příběh české ženy a její dcerky Muslimské peklo – Skutečný příběh české ženy a její dcerky Iva Karlíková

Těším se, až si přečtu příběh, který vyrovná trochu skóre, které zatím převažuje proti muslimům. Copak jsou všichni takové zrůdy jako byl Senad? Nevěřím. Znám jich pár a k ženě se chovají uctivě. Tento příběh se neodehrál v Tunisu, Egyptě nebo Sýrii, ale v Evropě. A nemohla jsem uvěřit, jak ti lidé tady žijí. A nejvíce mě zaráželo, že můžou zabíjet, podvádět, lhát, dělají to ve jménu Alláha. A vypustit takový blud, že Země je placatá a s touhle "pravdou" nehnou ani důkazy ani zdravý rozum. A pití alkoholu, to jako vážně?
Celá víra tady byla jen alibismem. A Iva byla naivní. Chápu, nebylo jednoduché odejít, ale já bych se spárů jeho rodiny, do jiného státu nikdy neodstěhovala.

25.03.2024 4 z 5


Balada pro Emily Balada pro Emily Jarmila Stráníková

Jestli mi nějaká kniha utkví v paměti navždy, tak je to právě tato. Dlouho jsem se u knihy tolik nebála. Ta atmosféra je tak neuvěřitelně dobře popsána a navíc celý příběh provází naprosto dokonalé ilustrace, z kterých běhá mráz po zádech.
Tři časové linie, příběhy, které mrazí a děsí. Co se v tom domě stalo? A co ten dům vedle? Kdo je ta tajemná postava zjevující se v okně? Kdo na Kamilu neustále ťuká a čí zpěv to slyší? Může člověk zapomenout na minulost, tak jako Kamila?
Nedokážu jako rodič pochopit jednu věc. Proč Kamily matka poslala svou dceru do domu po tom, co v něm sama zažila.
Kniha byla neskutečně silným zážitkem a teď vím, že mě kromě klaunů, panenek děsí i medvídci.

25.03.2024 5 z 5


Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Miriam mě opět dostala svým příběhem. Je neuvěřitelné, s jakou něhou, láskou a empatií dokáže psát a do příběhu dostat i tolik informací. Spoustu z nich jsem vůbec nevěděla. Válka nepřinesla nic dobrého, a to nejen lidem v pohraničí.
Příběh za mě šlape na paty Příběhu slunečnice, která zůstává za mě TOP.
Líbily se mi obě dějové linky a vzpomněla jsem si, jak jsem na louce jako malá vila věnečky z této nádherně voňavé bylinky. Velkým plusem je i bonusová kapitola a videa, která nás obci Horní Lomná, kde se příběhy odehrávají, provedou.

25.03.2024 5 z 5


Světluška Světluška Lenka Oborná

Do rukou se mi dostala přímo od autorky tato e-kniha. Osm povídek, které jsou krátké, ale to jim neubírá na kvalitě. Jsou výstižné a některé vám vyrazí dech.
Právě povídka Prokletá zbraň, která vypráví o jednom podivném dědictví, mi dech vyrazila. Po jejím přečtení jsem dlouho seděla a rozdýchávala to. K srdci mi přirostly nejvíce Ti, kterých se bojíme a Společnice. Jsou smutné a bohužel pravdivé.
První povídka Buru byla z Palestiny. Muslimské země jsou mi blízké a něčím mě fascinují. Možná svou "jinakostí" a svým způsobem i exotikou. Připomněla mi jednu knihu z afrického prostředí o podivných adopcích. No a za mě nejsilnější byla ta, podle níž je kniha pojmenována. Toto téma se poslední dobou objevuje častěji a častěji.
Můžu všem doporučit, opravdu každý si v knize najde to, co je mu blízké. A na čtení před spaním je to fajn, takové večerníčky pro dospělé. Styl psaní autorky je příjemný, dokáže čtenáře vtáhnout do děje. Ale klidně bych příště uvítala trochu delší příběhy.

15.03.2024 5 z 5


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Tohle byla nálož, kterou jsem nečekala. Tolik emocí, co jsem zažila. Nával zlosti, lítost a touha po spravedlnosti - byla to smršť. Od určité chvíle to nejde odložit a vy musíte číst a číst. A v určitý okamžik jsem se dívala na poslední slova jedné z kapitol a modlila se, ať to, co mi dochází není pravda.
Pro mě nečekané a ještě několik hodit po dočtení mi běhá mráz po zádech. Byly chvíle, kdy jsem se klepala jako ratlík.
Noc, která změnila životy všem, minulost, na kterou chcete zapomenout, chcete ji vytěsnit, ale copak jde, aby zmizela? Jak málo stačí, aby člověk udělal jedno špatné rozhodnutí.
Byla to moje první kniha, kterou jsem od autorky četla a smekám před ní. Určitě si ráda přečtu i předchozí knihy. Neskutečné, jak skvělý příběh dokáže napsat tak mladá autorka.

15.03.2024 5 z 5


Prapůvodní chaos Prapůvodní chaos Martin Kuneš

"...nakonec po mně zbudou jen tyhle řádky.
A když je budeš číst, budu na chvíli vedle tebe zpátky."

První sbírka básní jedné toulavé duše. Zápisník plný příběhů o osudových setkáních a prastarých silách. Vydejte se na cestu mezi nebem a zemí pod křídly samotné Naděje.

Do rukou se mi dostala sbírka básní od samotného autora a já měla tu čest nechat se nést do míst, jež jsou blízká mému srdci (Lužické hory a přehrada Naděje).
Autor opěvuje přírodu, lásku, naději, hrdiny a utvrdil mě v tom, že pokud se na svět díváš srdcem, opravdu Tvoji ruku povede.
Tyto básně jsou mi blízké, protože sama jich mám v šuplíku několik. Jsou napsané velmi citlivě a skutečně pohladily mou romantickou duši. Jen málokdo má ten dar vidět svět očima básníka a ještě méně lidí umí tak citlivě svá slova skládat ve verše.
Děkuji za každé slovo.
Nejkrásnější pro mě byla báseň Hotel

06.03.2024 5 z 5


Já, Smrt Já, Smrt Aleš Novotný

Pan autor si může připsat dalšího fanouška mezi své čtenáře.
Tento thriller patřící do Young Adult literatury mi pořádně procvičil mozkové závity. Spousta osob, dvě mrtvé dívky, jeden pachatel? Příběh mě neustále držel v pozornosti a nabádal mě číst dál a dál. Každý z nás jistě někdy potkal holku, jako byla Sabina, každý máme vedle sebe podobně jako byl Jakub, David, Dominik nebo Patrik. Osudy některých byly velmi kruté, stejně jako někteří mladí lidé umí být krutí. Závidí si nejen peníze, ale i oblíbenost mezi studenty a dokonce i rodinné zázemí. Ale chápu to, protože si nikdo z nás nemůže vybrat, do jaké rodiny se narodí. Ale může si každý z nás vybrat, jakým člověkem bude.

05.03.2024 5 z 5


Než zjistíš pravdu Než zjistíš pravdu Elena Minářová

Velmi čtivá kniha mladé autorky, ve které vše zprvu vypadá idylicky. Už od začátku je celý příběh předvídatelný, ale neubírá mu to na kvalitě. Na čí straně je pravda a kdo je v této knize ten zlý, s tím jsem trochu bojovala. Chvílemi jsem vyloženě zuřila z chování obou hlavních ženských postav. Závěr byl taková třešnička na dortu.

05.03.2024 4 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Měsíc únor jsem zasvětila knihám od této autorky. Vodník se mi moc líbil, Klekánice byla skvělá, řekla bych lepší a více akční a já myslela, že ji tato kniha nepřekoná. A mýlila jsem se. Znáte ten pocit, kdy zapomenete, že čtete a máte pocit, že jste tam mezi nimi jako tichý svědek? Tento geniálně promyšlený příběh do posledního detailu, včetně názvu, mě naprosto dostal. Seděla jsem na konci knihy a pořád si přehrávala poslední kapitolu.
Skláním se hluboce před talentem a neskutečně se těším na další knihu.

27.02.2024 5 z 5


Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa

"Neboj se mít někoho ráda. A když někoho budeš mít ráda, tak chci, abys ho měla ráda pořádně. I kdyby ti nakonec ublížil, nezavrhuj lásku úplně. Bojím se, abys kvůli té špatné zkušenosti nepřestala milovat. Láska je úžasná věc, na to prosím nezapomínej."

ČAS PRY HOJÍ VŠECHNY ŠRÁMY. NENÍ TO PRAVDA. NĚKTERÉ RÁNY SÁM VYLÉČIT NEDOKÁŽE.

Čas v tomto příběhu pomalu plyne v krámku plném knih. Takako však nemá ke knihám vztah, stejně tak ho nemá i ke strýčkovi. Ocitá se zde po rozchodu s přítelem a pomalu začíná objevovat jejich kouzlo, stejně jako začíná poznávat lidí, kteří zde pravidelně přichází.
Strýčka Satorua kdysi opustila žena a ta se vrací. Ale proč? Co se tenkrát stalo?
Kniha mě dvakrát uspala. Nelze jí však upřít to, že se jedná o milý příběh, je opravdu krátká, ale čekala jsem od ní asi více.

27.02.2024 3 z 5


Nádherný šok Nádherný šok Katarína Kernová

NÁDHERNÝ ŠOK
Katar
"Doufám, že se zamiluješ do života. Doufám, že si jednou za čas natrháš květiny a přečteš knihu. Doufám, že si uvědomíš, že život není o nějakém komentáři od kluka, na kterého si za pár let ani nevzpomeneš. Doufám, že budeš vzorem, že budeš mít partu nejlepších přátel a že se možná dostanete i do problémů. Doufám, že si vytvoříš hodnotné vzpomínky, krásné fotky a jediná bolest, kterou budeš cítit, bude ta z šíleného smíchu. Doufám, že přeplaveš oceány a ucítíš špínu za nehty, když se budeš škrábat na ten nejvyšší kopec. Doufám, že poznáš sílu upřímného štěstí a rozeznáš rozdíl mezi moudrosti a jedničkami na vysvědčení. Doufám, že pochopíš, že můžeš být čímkoliv, o čem sníš. Doufám, že nebudeš jen sedět a stěžovat si na to, co se má změnit. Doufám, že Ty sám budeš tou změnou."

Tato autobiografie byla vskutku nádherným šokem pro mě. Knihu jsem si koupila na akci pro pejsky v útulku. Nic jsem od ní nečekala, četla jsem ji do únorové výzvy jako knihu od slovenské autorky a mile mě překvapila. Tato autobiografie odhaluje cestu za zdrojem lásky plnou mouder a citátů. A mě to jen ujistilo v tom, že když má člověk otevřené srdce a necháme vše pánu Bohu, a nebo pro ateisty to nechá volně plynout, tak vše přijde v ten daný okamžik. Jaká náhoda, že zrovna včera jsem shlédla film, který se velmi podobal této knize, jen byl z mužského pohledu. Náhoda či nikoliv?

23.02.2024 5 z 5


Žít s tebou Žít s tebou Antonie Nováková

"Hloupý, kdo se ptá a nechce znát odpověď."

Každý z nás prožívá okamžiky, které dokáží rozesmát, potěšit, ale i rozplakat nebo emočně zničit. Všechny nějakým způsobem ovlivní naší budoucnost.
Příběh Mie, která za starých časů byla tanečnice a při písních Maroon 5 ji to zase nutí tancovat, ale zároveň plakat. Snaží se žít, ale minulost je její součástí.
Proč nechce Aidonovi otevřít své srdce a kdo je vlastně Robin?
V určitých chvílích mně jí bylo líto a jindy zase Aidena. Někdy je těžké zapomenout, někdy to jednoduše nejde a šrámy na duši jsou moc hluboké....
Poslední dobou mě baví nejvíc čeští autoři.

22.02.2024 4 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

"Když stojíme proti samotnému Zlu, ani ta největší snaha někdy není dost."

Jako dítě si vzpomínám, že mě Klekánicí strašili, hlavně prarodiče. Vyrůstala jsem na vesnici a řídili jsme se bitím zvonů na kostele. A po klekání jsme museli být doma. Ale dnes, je tady ještě snad nějaké dítě, které se boji této mýtické postavy? Já se celé čtení bála, nikoliv této zmíněné osoby, ale toho, jak příběh malé Adrianky dopadne.
Jen ztěžka hledám správná slova na tuto naprosto skvělou knihu, které absolutně není co vytknout. Hluboce se skláním před samotnou autorkou. Napětí, styl, jakým je napsána vás do vesnice zavede a vy zapomenete, že čtěte, protože ty obrazy a scény vidíte živě před sebou. A je vidět, jaký obor autorka studovala.

22.02.2024 5 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

"Dvůr vodníkův prostranný,
bohatství v něm dosti;
však bezděky jej se v něm
zastavují hosti.
A kdo jednou křišťálovou
bránu jeho vkročí,
sotva ho kdy uhlédají
jeho milých oči.
K. J. Erben
V BRDSKÉM ÚDOLÍ BUBLÁ NĚCO TEMNĚJŠÍHO NEŽ KALNÉ VODY RYBNÍKŮ
Za mě skvělá detektivka s nádechem tajemna zasazena do léta v české vesnici. Autorka umí čtenáře vtáhnout do děje a proto nebyl problém ani s více postavami v tomto příběhu. Jsem už od dětství milovník sbírky básní Kytice, takže za mě velký plus. Konec mi nějak zvlášť nevadil, mělo to něco do sebe.
A teď hurá na další knihu autorky, na Klekánici.

22.02.2024 4 z 5


Neutečeš Neutečeš Dominika Hájková

"Maminka mi tenkrát řekla, že všechno má svůj čas a že to světlo, co jsem viděla, byla víla, která všechen smutek odnesla a udělala místo kolem mě zase hezčí."

Tohle byla dokonalost!
Hluboce se skláním před autorkou knihy, protože napsat takhle krásný příběh, který pohladí, v 17 letech je obdivuhodné. Vrátila jsem se ve vzpomínkách do dětství na vesnici, kde běhají slepice po dvoře, nutí vás vstávat, z postele plné velkých duchen, kohoutí kokrhání a máte pocit, že tady jste v bezpečí.
Krásné, milé, ale také smutné vyprávění o dívce, která utíká před svým osudem a který jí dohoní dřív než čekala.
Neskutečně se těším na další knihu.

22.02.2024 5 z 5


Nezastavuj Nezastavuj Dominika Hájková

"Život je děsně vrtkavý. Co se v jednu chvíli může zdát jako jistota. Co se v jednu chvíli může zdát jako jistota, se během vteřiny zbortí jako domeček z karet. Važme si všech maličkostí.

To, co bylo v první knize autorky nejasné, je výborně vysvětleno právě v jejím pokračování. Tentokrát je příběh napsán z pohledu všech osob, takže čtenář má možnost lépe porozumět, jak to všechno bylo. Nemůžu říct, která kniha byla lepší. Líbily se mi obě. První má více romantiky, tato je chvílemi dost drsná, ale autorky styl vyprávění je naprosto skvělý, nelze nic vytknout.
Každopádně se těším, až napíše další román. Určitě si moc ráda přečtu.

22.02.2024 5 z 5