Jafe Jafe komentáře u knih

☰ menu

Rváčov 2 Rváčov 2 Džian Baban

Někdy čekám pokračování s obavami, jestli další díl bude stejně dobrý jako ten předchozí. Rváčov 2 je famózní. Obzvlášť výtvarné zpracování mě dostalo do kolen. Richard Fischer kombinuje kresby s prořezáváním, stříháním, mačkáním...a to všechno se přesně prolíná s tajemným a místy těžko uchopitelným dějem a tvoří s ním jeden nádherný mnohovrstevný propletenec. Nelituji peněz a obě knihy zůstanou v knihovně pro další a další pokolení.

01.01.2024 5 z 5


Ráj Ráj Abdulrazak Gurnah

Mám ráda knihy, při jejichž čtení se mi děj promítá se všemi barvami, zvuky, vůněmi. Také mám ráda knihy, ze kterých se dozvím něco z historie dvacátého století a z jiných částí světa. Tady se tohle všechno potkává v jedné knize. Opravdu stojí za přečtení.

07.12.2023 5 z 5


Pálenka: Prózy z Banátu Pálenka: Prózy z Banátu Matěj Hořava (p)

Malá knížka a v ní hodně. Zasáhne melodičností slov, obrazy, ve kterých se ocitnete, chutěmi a vůněmi, zvuky, které uslyšíte. Ale bolestně zasáhne vzpomínkami, které se propletou s těmi vlastními a před kterými se nedá utéct.

20.09.2023 5 z 5


Já to doufejme ňák zmáknu Já to doufejme ňák zmáknu kolektiv autorů

Moc dobrý nápad vydat knížku dětských slohů. Jsou originální, veselé i smutné, často nechtěně vtipné...kdyby tohle psaní chtěl napodobit dospělý, tak to asi nezvládne. Ke knížce se vracím často a občas z ní přečtu něco známým.

"Já si mislim (a taky se domnívám), že žena se má rovnat muži, protože to není správné, že se mu nerovná. 8. března se musí žena rovnat muži!"

17.07.2023 5 z 5


Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa Jiří Dvořák

To je k neuvěření, jak se dají naučné informace podat tajuplně, zábavně, poeticky... Ilustrace jsou skvostné. Člověk se do nich zanoří a nechce se mu ven.

20.06.2023 5 z 5


Deset, dvacet, třicet, už jdu! Deset, dvacet, třicet, už jdu! Dagmar Hochová

Jsou to jedinečné fotky. V každé je ukrytý celý příběh, člověk tuší, co se odehrálo před tímhle okamžikem i po něm. Vyvstanou vám vzpomínky na vlastní dětství, na hry a společenství, zásadní prožitky.

20.06.2023 5 z 5


Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Marko Čermáka Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Marko Čermáka Jaroslav Foglar

Je to výborný počin vydání této knihy (a stejně tak první žluté). Člověk se dozví spoustu zajímavostí z "průvodních textů".

09.02.2023


Každý den je nový: Komiksový deník Každý den je nový: Komiksový deník Lucie Lomová

Je to zvláštní zkušenost, být s LL pořád přítomná a všechno s ní zažívat. Některé okamžiky jsou hodně podobné mým vlastním, chvílemi jsem se smála nahlas, chvílemi mi bylo smutno, ale ta pracovní vytíženost mě teda dusila jak těžká duchna. A fascinuje mě lehkost kresby a oceňuji tu výdrž zaznamenat každý den a také "jít s kůží na trh". Obrázky nesou mnohem víc informací než slova, takže je to opravdu hodně výjimečný zážitek s tímhle deníkem.

04.01.2023 5 z 5


Pískový vrch Pískový vrch Joanna Bator

Přečteno téměř na jeden zátah. Krásný jazyk, povedený překlad. Ty paralely, jak to bylo v PLR a ČSSR jsou hodně podobné. Nicméně jsem ráda, že jsem se narodila, kde jsem se narodila... Při čtení se přesně vybaví pocity, touhy, chutě, vůně/smrady.... V bezpečí ušáku se člověk může zanořit do tehdejšího bahna a pak se zase pěkně vynořit.

17.10.2022 5 z 5


Lampička Lampička Annet Schaap

Hodně zvláštní kniha. Na dřeň. Když uděláme nějaké špatné rozhodnutí, dá se potom odčinit? No nedá...trochu se to překryje, ale úplně nevymaže, otisk tam někde zůstane.
V knize je velká odvaha, přátelství, soucit, strach úplně největší a odpuštění taky. A hodně silných obrazů.

06.10.2022 5 z 5


Děti Volhy Děti Volhy Guzel Jachina

Nechte se čtením unášet...jako Bach Volhou.
Asi si ji za čas přečtu ještě jednou.

06.10.2022 5 z 5


O klíči O klíči Pavel Čech

Krásné obrazy a vtipný příběh, který dovolí přidávat si i vlastní odbočky. A konec mě nadchl.
Nemám teď v blízkosti malé děti, ale už jsem knihu koupila do zásoby "pro vnoučata".

03.10.2022 5 z 5


Kde údolí končí Kde údolí končí Johannes Urzidil

Krásná kniha. Vzpomínky jako živé...člověk čte a před očima se odehrává film. Urzidil dokáže vidět poezii i v těžkých chvílích.

03.10.2022 5 z 5


Velké dobrodružství Pepíka Střechy Velké dobrodružství Pepíka Střechy Pavel Čech

Nádherná kniha. Poskládaná z obrazů. Žádný ten obraz se vám nechce opustit, ale příběh vás táhne dál...takže po přečtení se vrátíte na začátek a listujete znovu. Podruhé už se o Pepíka tolik nebojíte a můžete si v těch obrazech zůstat o chvíli dýl.

27.09.2022 5 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Povedená kniha. Líbil se mi rytmus - střídání krátkých kapitol věnovaných jednotlivým postavám. Oceňuji dobové fotografie.

22.09.2022 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Něco člověk o KLDR ví a pak zjistí, že všechno je to děsivější než ty nejhorší představy.
Oceňuji, že výpovědi jsou od různě starých lidí, různého pohlaví a z rozdílných sociálních vrstev. Tahle kniha se silně otiskne do vědomí.

29.07.2022 5 z 5


Mezipřistání Mezipřistání Matěj Hořava (p)

Čtení této knížky přináší libé pocity, jako je brouzdání spadaným listím, pití dobré kávy a rozpouštění sněhového pečiva na jazyku...ale zároveň místy i pocity bolestně tísnivé.
Autor je pro mě nový objev, takže se těším na Pálenku.

13.06.2022 5 z 5


Nikdy není pozdě na šťastné dětství Nikdy není pozdě na šťastné dětství Beatrice Landovská

Co všechno dokáže dítě přežít, prožít, zapamatovat si to a po letech s lehkou rukou a nadhledem sepsat. Po přečtení mi zůstává kniha uložená v hlavě, což se nestává tak často.
Knihu jsem vrátila do MK a rodina mi koupila novou, protože je šikovné ji mít doma a občas z ní něco přečíst přátelům...

30.09.2021


Humans of Prague Humans of Prague Tomáš Princ

Krásná kniha. Pestré příběhy lidí, můžete se jimi probírat od začátku, od konce, od prostředka...pořád přemýšlím o tom, jak dokáže TP lidi oslovit, že mu s takovou samozřejmostí vypoví svoje příběhy.

20.07.2021