Lampička

Lampička https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501191/bmid_lampicka-fNE-501191.png 5 56 20

Lampička je příběh o moři. Vypráví o tajuplných mořských bytostech a divokých pirátech. O černém domě admirála, ve kterém prý bydlí netvor. O šedém majáku na ostrůvku, který jen na vlásku visí u pevniny. O Lampičce, dcerce strážce majáku, která každý den vystoupá jedenašedesát schodů, aby v majáku zapálila světlo. O bouřlivém večeru, kdy dojdou sirky a všechno se pokazí. Ale zejména o odvaze a schopnosti dokázat víc, než by si člověk kdy pomyslel. Oceněný debut nizozemské spisovatelky a ilustrátorky Annet Schaap přeložila Radka Smejkalová a ilustroval Jindřich Janíček. Pro čtenáře od dvanácti let.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Baobab
Originální název:

lampje , 2017


více info...

Přidat komentář

Zuzvil
12.02.2024 5 z 5

Avatar uživatele
Tato knížka je primárně určena dětem od 12 let, ale o mnohé bychom se my dospělí ochudili, kdybychom ji nečetli. Vizuálně je překrásná, jak přebal, tak ilustrace pana Janíka, tak grafické zpracování jako takové, krása střídá nádheru. Obsahově je knížka také báječná, dobrodružná, kapánek fantaskní, poučná, kapánek strašidelná, je v ní prostě vše. Je to spíše taková ta stará dobrá klasická literatura, měla jsem z ní pocit, že se odehrává před mnoha a mnoha lety, ale vůbec to tak být nemusí, to její nadpřirozeno je velmi přirozené :-))) Není to vůbec taková ta současná moderna a možná proto se mi tak líbila. Prosím, přečtěte si ji také. Děkuji.

Bonda
12.02.2024 5 z 5

Nejvíc na mě zapůsobila síla Lampičky, která dokázala doslova zářit ve tmě, tj. ve všeobecné morální i materiální bídě. A z ledu a špíny vytvořila teplo a jas. Jinak mi upřímně celá ta atmosféra byla cizí a nic si mě nezískalo, ani ty opěvované ilustrace ne. Asi chyba na moji straně. Fantastický motiv, který se vynoří z dosud realistického děje někdy v půlce, mi přijde jako usnadnění situace, úkrok od pravdivého zpodobnění tíže života. Fantastické prvky mají asi nést hlubší symboliku, ale mně uniká. Raději bych zůstala v mikrosvětě rodiny a nechala postavy zvítězit bez síly kouzel. Přestože jsem knihu nespolkla jako malinu, je očividně dobře napsaná, hodnoty předává působivě a bez laciného patosu, její svět je barvitý a plastický. Je čtivá a originální.


kofee
15.01.2024 5 z 5

Překrásný příběh o statečné holčičce s velkým srdcem plným soucitu, empatie, trpělivosti a lásky. Lampička jako světýlko, které prosvítí ostatním cestu i za cenu oběti.
Jaké světlo do ostatních vložila, takové se jí vrátí zpátky.

Sidonia
23.11.2023 5 z 5

Troufám si tvrdit, že je to jedna z nejkrásnějších knih, které jsem četla. A vůbec nezáleží, zda je určena dětem nebo dospělým. Je nádherná. Je o odvaze, toleranci, kamarádství, ale i o lidských chybách a nedokonalostech života. Přitom je v ní i krásný příběh, nechybí napětí a dobrodružství.

Fortuna7
25.10.2023 4 z 5

Moc hezky zpracovaný dětský příběh plný dobrodružství, odvahy a přátelství. Líbilo se mi koukat na svět zase jednou dětskýma očima jako hlavní hrdinka Lampička. Kniha je nádherně zpracovaná, a to nejen díky ilustracím, ale i díky krásnému českému překladu. Příběh je plný emocí a má dokonalou atmosféru.

kristeen
14.09.2023 5 z 5

Tahle knížka má v sobě všechno. Ano, nečte se snadno, a pro mladší čtenáře, kterým je určena, to určitě bude trochu výzva. Ale výzva plná dobrodružství, napětí a pocitů a v překladu také plná krásné češtiny. Pohádkový příběh schovaný v sociální baladě. Ale příběh poetický i bouřlivý jako moře samo. Pokud jako rodiče trochu pomůžete, určitě to bude jedna z knížek, která utkví, a která je dokladem toho, že čtení stojí za to. A pokud se děti nechytnou, vůbec nevadí - tuhle knížku si s chutí přečtete sami. I dvakrát. A není se vůbec za co stydět. Naopak.

Nezletilci
24.07.2023 4 z 5

Takto knihu hodnotí Zorka (11 let), celou její recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Z příběhu mi bylo smutno, ale byla jsem jím i nadšená a překvapená. Chtěla bych dětem, které se cítí jiné, poradit, ať už jim kdokoliv říká cokoliv, aby ony samy sebe dokázaly přijmout takové, jaké jsou. Přestože je nechtějí přijmout jejich rodiče nebo sourozenci, vždycky je na světě někdo, kdo to udělá, jako Lampička přijala Rybičku. Rodičům bych doporučila, aby přijali své děti se vším všudy, protože každý člověk, zvíře, tvor na světě má být milován..."

sar.janurova
13.07.2023 5 z 5

Tak trochu temnější převyprávění malé mořské víly, které však nadchne všechny věkové kategorie...
Tohle byla nádhera! Lampička si mě k sobě přitáhla v knihkupectví díky své úžasné obálce. Koutkem oka jsem ji zahlédla v regálu, jak na mě křičela "všimni si mě a dobře prohlédni". A já jsem ráda, že jsem své podvědomí poslechla a sáhla po ní. Ilustrace jsou naprosto nádherné a krásně doplňují text a jeho poslání, které se nám naskytne.
Příběh Lampičky je o ztrátě a vyrovnávání se s ní. A hlavně také o tom, že ne všichni jsou zlí nebo hodní. Rozhodně si nemyslím, že je to úplně příběh pro malé děti, pravdou zase naopak je, že je to kniha pro všechny věkové kategorie. Děti i dospělí si v ní najdou to poslání, které je jim nejbližší, a zároveň na celý příběh budou pohlížet svou myslí...

eva3992
25.06.2023 5 z 5

Lampička, to je jméno dcerky strážce majáku. Den co den pomáhá otci zapálit světlo. Jeden bouřlivý den však dojdou sirky a všechno se pokazí. Je tu také příběh černého domu, ve kterém údajně bydlí netvor. Těšte se i na piráty a mořské bytosti. Je to však hlavně příběh o odvaze a dobrém srdci.

Tohle byla taková nádhera! Já nemám slov. Kniha určená pro děti, ale myslím si, že ji ještě více ocení dospělí. Já si ji užila neskutečně a bylo mi líto, že už ji mám přečtenou, chtěla bych klidně víc.

Od začátku mě kniha pohltila tak, že jsem ji nemohla odložit. Je to příběh krásný, napínavý, dobrodružný, dojemný, smutný i tajemný. Četla jsem se zatajeným dechem, slzy jsem měla na krajíčku. Byla tu pro mě nečekaná odhalení, díky tomu mě kniha neustále udržovala v napětí.

Místy jsem se bála číst dál, když jsem si představila, co by se mohlo stát.

Nedokáži úplně odhadnout, pro jak velké děti je kniha vhodná. Myslím, že než ji dám přečíst mé dcerce (9let), tak ještě chvilku počkám.

Musím ocenit i to, jak je kniha nádherně graficky zpracovaná. Nejen krásné ilustrace, ale celkově modrý text, předěly kapitol, přesně padne do ruky. A rozhodně bude ozdobou knihovničky.

Nedávno jsem četla knihu Julie a žralok, ze které jsem byla nadšená. Ale Lampička ji překonala, myslím, že tady ani pět hvězd nestačí. Lampička je láska.

magnolia
22.05.2023 4 z 5

Knížku jsem přečetla rychle, protože byla hodně napínavá. Už dlouho jsem nesáhla po dětské dobrodružné literatuře (zajímalo mne, pro jakou věkovou skupinu bude a po přečtení ji zařadím do té prostřední, i když si nevzpomínám, že by byl zmíněn věk hlavní hrdinky). Lampička a Rybička - ale pozor, žádné čtení pro mrňata, dějí se tam i dost ošklivé věci. Trochu mě na konci zarazila věta o "takové normální práci " pirátů, ale to děti při čtení asi trápit nebude.
Kdyby u nás vyšla s původními ilustracemi autorky, byla bych za dětské čtenářky a čtenáře raději. A to ilustrace J. Janíčka miluji, zejména u obálek beletrie pro dospělé (třeba se pletu, ale mám pocit, že děti jeho tvorbu tak neocení).

veriszv
24.03.2023 5 z 5

Lampička měla úplně všechno! Pohádkový nádech, dobrodružství, odvážnou holku, piráty, lidskou zlobu i dobrotu.
Oficiálně kniha pro děti, ale ocení ji mnoho dospělých.
Mně něčím, vlastně ani nevím čím konkrétně, trochu připomínala Tajemnou zahradu.

Alex.Barunka
24.03.2023 5 z 5

Lampička je tak trochu jiný retelling na Malou mořskou vílu, nádherně vyvedený na papíře, citlivý, plný lidské zloby, předsudků, nepochopení, ale taky dětské upřímnosti a dobroty.

Lampičko, budu na tebe myslet ještě dlouho. Na širé moře a váš maják!

zazvorek
12.03.2023 5 z 5

Smíchejte velkou dávku Písně moře, notnou dávku Tajemné zahrady, okořeňte to pirátskými odrhovačkami a smradlavou rybí omáčkou... A vzejde z toho balada o Lampičce. Krásná balada o krásné Lampičce.

Jadla
06.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Hezký příběh, hezké ilustrace, vydařená kniha. Lampička je obdivuhodné a nádherné děvčátko, má víc citu i rozumu než její otec. Lidská hloupost, předsudky a sebestřednost mě nepřestanou překvapovat. Kéž v životě potkáváme víc Lampiček než admirálů, víc hospodyní Mart než učitelek Amálií.

Knižní střípky
22.02.2023 5 z 5

Lampička se zařadila k těm dětským hrdinům, kteří zůstanou v mém srdci navždy.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

sadlo
12.02.2023

Moje oblíbené nakladatelství Baobab mne opět nezklamalo. Lampička přečtena během pár dnů, vřele doporučuji.

pajaroh
03.01.2023 5 z 5

Nevím, zda je tato kniha pro děti, ale určitě je pro dospělé, kteří nezapomněli, jaké to je být dítětem. Trochu pohádka, dobrodružný příběh, mýtus a k tomu rozbouřené i hravé moře, vítr, přírodní živly, krásné či alespoň originální postavy. Přečteno na jedno šplouchnutí rybího ocasu.

bookcase
26.12.2022 5 z 5

Lampičko, holčičko... jsi skvělá, i když ti to nikdo neříká, stejně jako knížka o tobě. Doporučuji všem, nejen dětem.

Jafe
06.10.2022 5 z 5

Hodně zvláštní kniha. Na dřeň. Když uděláme nějaké špatné rozhodnutí, dá se potom odčinit? No nedá...trochu se to překryje, ale úplně nevymaže, otisk tam někde zůstane.
V knize je velká odvaha, přátelství, soucit, strach úplně největší a odpuštění taky. A hodně silných obrazů.

Atuin
20.09.2022 5 z 5

Toto je kniha kterou by si měl přečíst každý. Děvčátko Emilka, ale tak ji nikdo neříká, které to nemá v životě lehké, má to v životě často tak zlé, že se tomu ani nedá věřit. Zdánlivě kniha pro děti, protkáná vážnými tématy, těžkými tématy, které vytváří neuvěřitelně silnou vrstvu, jež člověka může přívést i do deprese.

Děkuji vydavatelství baobab za vydání...
Ztráta, vyrovnání se s tím, bolest, stesk a láska...a samozřejmě přátelství....