Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa

Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147248/bmid_rostlinopis-aneb-podivuhodne-pravdy-dOB-147248.jpg 5 46 11

Tato kniha je určena všem dětem, které se nespokojí s jednoduchým vysvětlením a často kladou rodičům otázku proč. Proč na akátu žijí mravenci, proč kopřiva žahá, proč cibule štípe do očí a proč musí mít kytky kořeny v zemi? Jaká byla první rostlina na světě, kdo vypěstoval sladký hrášek a je pravda, že nejdražší kávu na světě kakají cibetky? Rostlinopis v podání Jiřího Dvořáka a Alžběty Skálové mohou také použít učitelé, když se děti při vyučování přírodopisu nudí: příroda je plná malých napínavých dobrodružství i hrdinných příběhů, hádanek a neuvěřitelných tajemství. A v neposlední řadě je to i knížka rodinná: malým dětem bude stačit hádanka nebo veršovánka, větší děti se začtou do příběhu s dobrým koncem a dospělí se budou divit, kolik toho nevěděli.... celý text

Přidat komentář

Jafe
20.06.2023 5 z 5

To je k neuvěření, jak se dají naučné informace podat tajuplně, zábavně, poeticky... Ilustrace jsou skvostné. Člověk se do nich zanoří a nechce se mu ven.

Žlutotemenný
24.12.2022 5 z 5

Naprostá bomba. Krásné kresby a spousty odpovězených otázek.


Kníženka
23.01.2021 5 z 5

Úžasná kniha, nádherné ilustrace! Autor přibližuje život a vše kolem rostlin (druhy jako divizna, hadí kořen, hrách... pojmy jako mykorhiza,) originálně, vtipně a skutečně zajímavě! Vhodné jak pro dospělé, tak pro starší děti jako tzv. "poučná literatura". I ty, co rostliny fakt neba, tak při čtení těchto řádků nemohou jinak, než dočíst a něco se dozvědět! Navíc nádherné a zajímavé ilustrace. Doporučuji!

KapitánSmrt
22.01.2021 5 z 5

Krásné ilustrace a velké množství zajímavých informací o roslinách pro malé i velké. Baví hravost a pestrost. Plus autor je velmi nápaditý co se práce s jazykem týče.

ImGinny
19.05.2020 5 z 5

Hrachová kaše. No kdo tohle vymejšlel? Je to zatraceně boží, originální a vtipné!

kamibe
12.08.2019

Podobnou knihu do pravého sloupce zatím přidat nelze. Tahle je totiž tak originální, že ji nelze než obdivovat. Vzít ji do ruky a číst si v ní je jako udělat si výjimečně sváteční chvíli. Těch informací, co jsem se tu dočetla! Navíc napsaných tak, že srdce plesá. Je to první ryze naučná kniha psaná tak poeticky, že ze čtení se stává čiré potěšení.

triatlet
24.06.2019 5 z 5

Autor přístupnou (laickou formou) dokáže představit dobrodružství a záhady ze světa květin, keřů a stromů.
Jazyk je téměř básnický, bavila mě nápaditá přirovnání.
Moc hezká je i grafická úprava.
Vedle delších textů vykvete občas několikaverší:
"Tančí v bílé košili.
Větry mu ji ušily.
Včera šily, zítra svanou.
Sbohem. Nebo na shledanou." (Ocún, s. 43)

Pěkné a nápadité jsou i ilustrace Alžběty Skálové.

Líbilo se mi užití autorského subjektu:
"Moje babička se narodila v roce 1914 v chalupě u potoka, k níž patřilo pár proužků pole. Jako malá holka plela pšenici a koukol a chodila s košem na brambory. mandelinku tenkrát neznala. Svět kolem ní byl zelený a zlatý loukami a obilím.
Maminka, když byla školačka, dostala do ruky plechovku a vydala se s celou třídou sbírat mandelinku bramborovou. ´Americký brouk´byl zrovna horkou novinkou.
Moje krajina je žlutá od řepky a zlatobýlu." (s. 35)

Zajímavosti forezní botaniky odhaluje stať o pelyňku a pylu (s. 47). Vyguglil jsem si jméno Georgie de Mestrala. Zajímavým způsobem si nechal patentovat suchý zip :-) (s. 38/39)

wiix
21.06.2019 5 z 5

Pre mňa sú knihy a encyklopédie tohto typu top v objavovaní nového v živote rastlín pre deti a vo vizuálnom prevedení a ilustrácii.

Magriva
20.08.2018 4 z 5

Je to nesmírně zajímavá a čtivá kniha o světě rostlin, s krásnými ilustracemi. Původně jsem koupila pro syna, sama jsem si ji ale s nadšením přečetla.

Lessana
26.03.2018 4 z 5

Nápaditý, interesantný a dobre sa čítajúci (nielen deťom, ale aj dospelým) počin. Žiadne suchopárne encyklopedické riadky nečakajte. Ide o vtipnú a pútavú charakteristiku vybraných rastlín, pričom dôraz je kladený na netypické vlastnosti a zaujímavosti zo sveta rastlinnej ríše. Milé ilustrácie spôsobia lepšie zapamätanie si a celok (text + obrázky) bezpochyby navnadí na ďalšie botanické bádanie a vzdelávanie. Trochu len škoda, že je knižočka taká útla, žiadalo sa mi dozvedieť aj o iných rastlinkách... Avšak - o to väčší motív poobzerať sa po čomsi ďalšom v rámci odboru :-).

lushi
13.06.2017 5 z 5

Rostlinopis nejde nemilovat. Dozvěděla jsem se pořádnou hromadu zajímavostí z rostlinného světa a uchvátily mě překrásné ilustrace. Skvost mé knihovny :)

Štítky knihy

pro děti rostliny, flóra pro mládež encyklopedie pro děti Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Jiří Dvořák
česká, 1970
2014  90%Jak zvířata spí
2005  89%Zpátky do Afriky!
2015  94%Havětník
2012  93%Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa
2009  94%Minimax a mravenec aneb Jeden den v říši hmyzu

Kniha Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených8x
Knihotéce32x
Chystám se číst26x
Chci si koupit23x
dalších seznamech6x