Každý den je nový: Komiksový deník

Každý den je nový: Komiksový deník https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504424/bmid_kazdy-den-je-novy-komiksovy-denik-wg1-504424.png 5 47 11

Komiksový deník přináší den za dnem nejen všední, vtipné i dojemné zážitky z jednoho roku autorčina života, ale originálně také ukazuje možnosti spontánního psaní a kresby. Zcela samozřejmě přitom překračuje hranice ryze osobního k mnohem obecnějším tématům, jako je stárnutí, péče o blízké, dospívání dětí, přátelství nebo každodennost umělecké tvorby. Lucie Lomová se s jedinečným citem pro detail a sebeironii, s empatií i typickým jemným humorem pouští na neprobádanou půdu nejen v kontextu své dosavadní tvorby, ale i v rámci současného českého komiksu.... celý text

Přidat komentář

bazyk21
08.01.2024 5 z 5

Velmi povedené. Kdybych uměl kreslit, tak bych se při tvorbě deníku potýkal se stejným problémem, jako autorka, tedy prokrastinoval.

Flex
01.01.2024 5 z 5

Lucie Lomová, význačná osobnost českého komiksového prostředí, vstoupila na u nás nepříliš probádanou půdu s komiksovým deníkem. Můj náhodný objev na brněnském komiksovém festivalu Koma se proměnil ve fascinující četbu na jeden zátah. Lomová, známá svým širokým uměleckým spektrem od dětských příběhů až po grafické romány pro dospělé, tentokrát přináší dílo, které osvěžuje český komiksový rybníček.
Tento komiks je výsledkem autorčiny touhy po spontánnosti a tvůrčí svobodě, bez připravené příběhové linie, zpracovávající každodenní život. Lomová nás vede skrze veselé i smutné okamžiky svého života, od synova coming-outu, přes běžné radosti a starosti, nevyhýba se ani tématu vážného onemocnění ani tématu smrti, což dodává příběhu autenticitu a hloubku.
Její skicovitý styl kresby, omezená paleta barev, efektivní zachycení emocí a atmosféry okamžiku, spolu s prvkem textových deníkových záznamů, poskytují unikátní zážitek. Přestože se některé dny zdají být méně zajímavé, celkově dílo zaujme svojí originalitou, upřímností a výtvarnou kvalitou.
Tuto knihu doporučuji každému, kdo má rád osobní a upřímné příběhy a chce nahlédnout do života jedné z nejvýznamnějších českých komiksových tvůrkyň.


simca9342
03.12.2023 5 z 5

Autorka a kreslířka komiksů nejen pro děti se rozhodla, že si bude psát deník. Kdyby si ho vedla obyčejně pár stránek popsaných za měsíc nebylo by to tak těžké. Ale Lucie má asi ráda výzvy proto si dala za úkol psát nejen každý den, ale pokud kniha vyjde tak i pro své čtenáře. Vy právě držíte v rukou její osobní vzpomínky, trable, soužití se synem, život stárnoucí ženy a všeho čeho si člověk ve stáří váží.

Marcik7
06.11.2023 5 z 5

Miluju komiksy, hlavně ty dětské - Čtyřlístek a podobné. Anča a Pepík se mi taky moc líbili, a proto jsem tuto knihu brala do ruky se zvědavostí. A ona nezklamala!
Musím autorku obdivovat v jejím rozhodnutí každý den celý rok kreslit a psát si deník, navíc vtipně, lidsky a komiksově.

jiri77
06.11.2023 2 z 5

Je mi líto ,ale půjdu proti proudu a budu asi jeden z mála, co ho tahle kniha moc nezaujala. Určitě chápu , že to může někoho bavit ,ale já jsem si po dočtení tohoto komiksu ,řekl sám pro sebe, k čemu to bylo?

magnolia
24.08.2023 5 z 5

Mám ráda deníky a tenhle jsem přečetla, prohlédla a prožila spolu s autorkou za odpoledne a večer. Je prostě úžasný a mnoho situací a pocitů mi bylo blízkých (včetně snů o záchodech, to mě pobavilo).

kathla
07.05.2023 4 z 5

Velmi zajímavý experiment, kreslit si deník a díky tomu zjistit tak víc o mé oblíbené ilustrátorce, jak vlastně žije, jaká je náplň jejích dní. Je to tak jiné, ale místy tak blízké a "normální", co zažívá. Velmi mě to bavilo, a moc bych chtěla někdy nějaké pokračování.

lencin
27.04.2023 5 z 5

To bylo krásné.
100%

bosorka
27.02.2023 5 z 5

Tohle mě docela sebralo a navíc inspirovalo a donutilo začít si taky nějakou formu deníku psát (kreslit ne, to mi bohužel nejde ani malilinko). Jít sama se sebou ven, zaznamenávat slovo, pár vět podobně jako Lucie Lomová, která pár vět doplnila kresbami. A která se nebála odhalit sama sebe. Zprvu můžeme mít pocit, že zaznamenávala jen běžné zážitky všedních dní, ale popravdě, ono nic není běžné, vždy problikává něco navíc. A když se rozhodneme psát deník, nikdy nevíme, co se během následujích dní či týdnů uděje. A tak je tu leccos, včetně nemoci, opuštěného hnízda, radosti, změn a dokonce i náznaky dění celosvětového. Život se vším všudy, nakonec i včetně otrávení z toho, že se zavázala denně zaznamenávat, to je na tom tak krásně autentické. Človek by klidně četl i další roky, ale i tak, tu se dá vracet a číst opakovaně.
PS: Výborné vypořádávání se se svými věčnými druhy - Ančou a Pepíkem.

Sansli
09.01.2023 5 z 5

Musím ocenit tu neuvěřitelnou upřímnost a zároveň odvahu sdílet něco tak osobního, což deník určitě je, s širokou veřejností. Sama si deník píšu a nevím, jestli bych tohle dokázala s takovou lehkostí. Komiksy mám moc ráda, hlavně ty ze života, a proto jsem se na tuhle knihu opravdu neuvěřitelně těšila a zároveň byla opravdu zvědavá, jaký je jeden rok v životě ilustrátorky.
A taky mě nadchl nápad vytvořit deník komiksovým způsobem a zkusit zachytit to, co normálně vyjadřujeme slovy pomocí obrázků. Lhala bych, kdyby řekla, že mě tenhle nápad místo psát raději kreslit už nenapadl, ale nikdy jsem se do toho nepustila, asi jsem neměla takovou odvahu.
No, po přečtení téhle knihy opravdu přemýšlím nad tím, že to také zkusím.
Jedno je ale jisté, tenhle deník jsem rozhodně nečetla naposledy. Jedná se opravdu o skvěle zpracovaný komiks, do kterého se snadno začtete a těžko, opravdu těžko se s ním budete loučit.

Jafe
04.01.2023 5 z 5

Je to zvláštní zkušenost, být s LL pořád přítomná a všechno s ní zažívat. Některé okamžiky jsou hodně podobné mým vlastním, chvílemi jsem se smála nahlas, chvílemi mi bylo smutno, ale ta pracovní vytíženost mě teda dusila jak těžká duchna. A fascinuje mě lehkost kresby a oceňuji tu výdrž zaznamenat každý den a také "jít s kůží na trh". Obrázky nesou mnohem víc informací než slova, takže je to opravdu hodně výjimečný zážitek s tímhle deníkem.

Štítky knihy

komiksy

Autorovy další knížky

Lucie Lomová
česká, 1964
2004  95%Anča a Pepík
2011  88%Divoši
2014  68%Na odstřel
2007  72%Anna chce skočit
2016  94%Anča a Pepík 1 - komiks

Kniha Každý den je nový: Komiksový deník je v

Právě čtených3x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst35x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x