IvetB IvetB komentáře u knih

☰ menu

Milovala jsem život Milovala jsem život Abby Fabiaschi

Námět fajn, ale kniha mě nebavila.

09.03.2021 2 z 5


Príbeh o Áste Príbeh o Áste Jón Kalman Stefánsson

Silná kniha. Hořká a krásná zároveň.

"Vedz, že láska je občas slepá aj krutá, a preto môže tá istá cesta viesť k šťastiu aj nešťastiu."

07.03.2021 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Backmana mám prostě ráda. A myslela jsem si, že Oveho už nic nepředčí. Tak to jsem se teda mýlila. Tohle je krásná kniha. Těžké životní osudy, ale kniha se čte s takovou lehkostí.. Skvěle vykreslené postavy, krásný děj. Určitě si ji přečtu znova, po čase. A už teď se na to těším.

11.09.2020 5 z 5


A uzřela oslice anděla A uzřela oslice anděla Nick Cave

Já nevím. No fakt. Nicka a jeho hudební tvorbu zbožňuju tak se to ve mně teď pere. Tak nějak jsem tušila, že tohle bude syrové, těžké a rozhodně ne hezké čtení. A to se potvrdilo. Ale bylo to pro mě tak moc syrové, že jsem to úplně dobře nestrávila, alespoň ze začátku. Pak už si člověk trochu zvykne na tu krutost a bezbřehou marnost. Je to šílené a hnusné. Citlivější povahy by se mohly utopit v tom množství bláta smíchaného s hnijícíma vnitřnostma. Rozhodně se tomu nedá upřít, že je to kniha, na kterou člověk jen tak nezapomene.

11.06.2020 4 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Mornštajnová je skvělá vypravěčka. V knize je popsán osud jedné rodiny na pozadí historických událostí a to, že je v ní neskutečné množství postav rozhodně není na škodu. Všechno do sebe zapadá a vše má svůj smysl. Výborná knížka.

30.05.2020 5 z 5


To nejlepší, co máme To nejlepší, co máme Griet Op de Beeck

"Možná víc řeže samota, kterou pociťujeme ve společnosti ostatních, než když jsme odkázáni jen sami na sebe."

Výborná kniha o hledání sebe sama a o vyrovnávání se s minulostí. Sami si určujeme svou budoucnost, pokud neustrneme v netečnosti a pohodlí. Prostě se jen rozhodnout.

06.05.2020 5 z 5


Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Mitch Albom

Nádhera. O životě, o smysluplném životě, radosti, přátelství a lásce.
"Smrtí končí život, ne přátelství."

03.05.2020 5 z 5


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Tak od téhle knihy jsem se nemohla odtrhnout, takže přečteno za jeden den. No měla jsem si to raději dávkovat, je to síla. Hodně těžké téma, vyrovnávání se s minulostí, utápění své vlastní duše v detailech hrůzného činu.

29.04.2020 4 z 5


Cizinci v noci Cizinci v noci Kent Haruf

Bylo to krásné a nadějné, odvážné poznávání se a probuzení citů. Zakousnutí se do toho, po čem člověk touží a co potřebuje.

24.04.2020 4 z 5


Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti Cody Cassidy

Hodně zajímavých informací a cynicky vtipné. Paráda!

08.03.2020 5 z 5


Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Eric de Kermel

Hezká kniha s příjemnou tematikou, plná zajímavých myšlenek a odkazů na knihy, těch tam bylo opravdu hodně. Dost mě tam ovšem rušilo, že měla hlavní hrdinka tendenci vměšovat se úplně do všeho plus místy nereálné a šroubované dialogy.

26.01.2020 3 z 5


Exit Exit Zuzana Šmatláková

Útlá knížka se silnými texty povídkového charakteru. Povídky Cesta, nebo Bocian si budu pamatovat ještě dlouho. Moc povedená knížka. Děkuju.

16.04.2019 5 z 5


Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Tim Burton

Prostě Burtonovka, co dodat. Na tomhle jsem si fakt smlsla, mňam! :-)

17.06.2018 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Kniha, kterou jsem přečetla na jeden zátah. Prostě jsem ji nedokázala odložit. Smekám.. Nezapomenutelná kniha, silný příběh.

28.01.2018 5 z 5


Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka Denis Thériault

Jedna z knih, o které musíte po jejím přečtení přemýšlet..

23.12.2017 4 z 5


Čekání na Bojanglese Čekání na Bojanglese Olivier Bourdeaut

Bláznivé, dojemné a nekonečně krásné s hořkosladkou příchutí.

25.11.2017 5 z 5


Věčná dobrodružství kapitána Školky Věčná dobrodružství kapitána Školky Robert Fulghum

Někteří čtou Fulghuma, aby se pobavili a berou jej ryze jako humoristu. A já s nimi nesouhlasím. Fulghuma beru jako filozofa. Jako člověka, který už si toho opravdu hodně zažil a prožil. Který ví, že v životě se dějí hrozné a těžké věci. Ale taky krásné a že život je prostě skvělý.
..."Vždycky si tam uvědomím, že je život krátký a já hodlám žít naplno, dokud to jen půjde. Budu se držet života zuby nehty... až do samého konce."

17.11.2017 5 z 5


Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Začala jsem filmem. Ten film mě dostal a viděla jsem ho snad desetkrát. Zbožňuju ho, jeho atmosféru. A pak jsem dostala knihu. A nějaký ten měsíc mi ležela na poličce. Až přišla její chvíle. Ta kniha mě pohltila. Asi je to i tím, že kniha prohloubila zážitek z filmu. Popis myšlenkových procesů a pocitů postav, které ve filmu unikají, nebo jsou naznačeny pouze nepatrně. Nádhera, křehkost a pomíjivost života.

"Žijeme svoje životy, děláme co děláme, a pak jdeme spát - jak je to prosté a obyčejné! Několik nás skočí z okna nebo se jde utopit či spolyká hrst prášků; podstatně víc je těch. kteří zemřou při různých nehodách. A většinu z nás, obrovskou většinu těch ostatních, pomalu sežere nějaká nemoc nebo - když máme velké štěstí - sám čas. Útěchu nám může poskytnout jediné: tu a tam nějaká hodina, během níž náš život - navzdory obecné nepřízni osudu a planým nadějím - propukne naplno a poskytne nám všechno, o čem jsme kdy snili, ačkoli všichni (snad s výjimkou dětí, ale možná i včetně nich) víme, že po těchto šťastných hodinách nevyhnutelně přijdou docela jiné, mnohem temnější a obtížnější. Ale přesto pečujeme o svou obec, vítáme každé nové ráno a především - víc než cokoli jiného - doufáme, že se nám těch blažených hodin dostane co nejvíc."

17.08.2017 5 z 5


Sebevražda Sebevražda Édouard Levé

Tak tohle bylo.. intenzivní. Naprosto souhlasím s komentářem Mattyho. Došla mi slova.

18.07.2017 5 z 5


Zahradníkův rok Zahradníkův rok Karel Čapek

Okamžitě se mi vybaví můj tatínek, který se věčně rýpe v hlíně, sází, přesazuje, odpleveluje a kropí. :-) Tahle kniha je jako pohlazení.

17.07.2017 5 z 5