Podivuhodný život osamělého pošťáka

Podivuhodný život osamělého pošťáka https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356462/bmid_podivuhodny-zivot-osameleho-postaka-4is-356462.jpg 4 528 188

Pošťák Bilodo série

1. díl >

Kdo jiný by měl ctít listovní tajemství než pošťáci? Jenže mladý pošťák Bilodo je natolik ostýchavý, že si povídá sotva se svou zlatou rybkou. Aby se dostal k lidem blíž, potají otevírá jejich dopisy. Vše se pro něj změní, když si přečte první dopis psaný v haiku. Milostné korespondenci mezi guadalupskou dívkou Ségolene a výstředním intelektuálem Gastonem propadne natolik, že když po čase Gastona srazí auto, pokusí se jej nahradit... Poetický román o lásce a záhadách lidské identity.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Plus
Originální název:

Le facteur émotif , 2005


více info...

danazeskolky
danazeskolky
12.03.2024 4 z 5

Podivuhodně zajímavé. Neobvyklé, něžné, místy vtipné, jindy nostalgické... Je krásné, jak rozmanitá dokáže literatura být a že i v dnešní době si tato poetická kniha nachází mnoho čtenářů

Mortisha
Mortisha
08.02.2024 4 z 5

zpočatku je jeho chování zarážející, pak si zvyknete... je celkem roztomilý svojí ujetostí, všudy přítomná japonská kultura, psáno v haiku, velmi překvapující závěr, magičnost, zasněnost, nevšimnutí si šance na změnu svého života, velmi poetické, příjemné, milé a hrozně smutné. asi nejzajímavější kniha z mého měsíčního čtení, rozhodně ve vás něco zanechá.
... scéna na toaletě mohla být také "poetičtější"


Anna 13
Anna 13
26.01.2024 5 z 5

Ponoření se na jedno odpoledne... Těsně před vynořením vás to uhodí a vy nikdy nezapomenete.
A protože chci, aby tohle byl konec, nebudu číst druhý díl. Nechci zjistit, že to nakonec pokračovalo. Takhle samostatné je to dokonalé.

"Tkanivo vaší kůže
klouže po té mé
Kéž bych je mohla sešít
v nekonečném doteku
všech míst najednou"

Už jen pro ta překrásná haiku stojí za to knihu otevřít a příběh pošťáka a Segolene objevit... A nádhernou obálku prsty hladit.

ZÓNA
ZÓNA
21.12.2023 2 z 5

Nedostatečně barevné, perifrázovité a zaměřené na pocitovost, přičemž vyprávění v třetí osobě hodně ponižuje jeho správnou emocionálost, která by novele slušela.
Snaha o kontrastní kompoziční princip se mi zdál na této malé ploše až zbytečně zvýrazněný.
Jednání hlavního hrdiny je navíc zkratkovité a nevěrohodné, i když se snaží zaujmout svými odlišnostmi a nečekaným tajemstvím. Posléze je ovšem ono tajemství spíše na obtíž a závěrečné scény působí spíše tragikomicky, až omšele.
Nemám pocit okouzlení tvarem příběhu, jenž se nabízí. Pro mě celkem povrchní text psaný se snahou vtěsnat co nejvíce do krátkého obsahu, čímž vzniká zbytečná arytmičnost v pointě.
Avšak každá kniha něčím zaujme, i když nejste úplně ohromeni a zpacifikováni jejím obsahem. Pro mě byla oním kouzlem nepřímá ženská postava Ségolene. Autorovi se ovšem nepodařilo dát ji skutečnou hodnotu a udělat příběh více podmanivým.
Novela je pro mě zklamáním...

Kristy.Seb
Kristy.Seb
28.10.2023 4 z 5

Nic není horšího než čekání spojené s nejistotou.

Básničky byly zajímavé a konec mě dost dostal. Těším se na další díl.

huhuhu
huhuhu
29.08.2023 5 z 5

Krásné, poetické, originální, po mnoha stránkách japonské. A vlastně to ani nemohlo skončit jinak.

TetaEli
TetaEli
11.07.2023 5 z 5

V první řadě nutno říct, že knížka je to po grafické stránce krásná a nápaditá a už to ji odděluje od průměru. Při jejím čtení jsem zpočátku byla rozpačitá, přece jen to bylo mé první setkání s haiku a musela jsem mu přijít na chuť. Knížku jsem tedy na několik dní odložila a ona sama si našla vhodné rozpoložení, kdy se ke mně vrátit. A už dlouho mě nic tak neoslovilo. Ještě je možná moc brzy na hodnocení, ale rozhodně se k ní budu vracet.

Yunnan
Yunnan
17.06.2023 5 z 5

Nádherná a skvostná obálka s neskutečným příběhem. Nic víc k tomu nemohu dodat, snad jedině haiku, které miluji, ale v tom nejsem ani žákem, co by se k mistrovi, byť jen na dosah, přiblížil...

Ve sladkém květu
vašeho těla
čeká ukrytá perla

LuckaDea
LuckaDea
06.05.2023 3 z 5

Po dočtení tohoto kratšího příběhu jsem měla trochu smíšené pocity. Ani moc nevím, jak tuto knihu vlastně hodnotit. Bylo to pro mě totiž něco úplně nového, žádnou podobnou knihu jsem ještě nečetla. Knížka je opravdu zvláštní a originální. Co je potřeba vyzdvihnout je vzhled. Kniha je opravdu nádherná. Samotný příběh je o osamělém pošťákovi, který se rozhodne žít život někoho jiného. Zároveň se v průběhu čtení čtenář dozví něco o japonském druhu poezie - haiku. Je potřeba počítat s tím, že je kniha opravdu hodně poetická. Při čtení jsem narazila na pasáže, které byly zajímavé a líbily se mi. Občas se ale objevily i pasáže, které mi nějak nesedly. Proto hodnotím jako průměr. Konec mě ale hodně překvapil. Myslím si, že knížka stojí za přečtení. Už jen proto, že se jedná opravdu o neobvyklý a zajímavý styl.

sar.janurova
sar.janurova
28.04.2023 5 z 5

Podivuhodný život osamělého pošťáka je jedna z mála knih, která si mě získala svým jednoduchým a grafickým zpracováním. To je velmi dobře a něžně provedené a krásně tak korespondovalo s celým obsahem knihy a Japonskem, kterým je celý příběh inspirován. Autorův popis japonské kultury je i pro lidi nepolíbené tímto stylem žití velmi obohacující. Obecně nejsem velkým fanouškem básní, ale styl jejich psaní haiku si mě rychle získal a já si je moc oblíbila. Je to možná i díky překladatelce, která tyto básně přeložila opravdu precizně (a oceňuji, že je její jméno také uvedeno na titulní straně). Jazyk celé knihy je díky ní květnatý a donutí vás číst dál a dál, společně s příběhem, který plynul opravdu rychle. Nenazývala bych však tuto knihu románem, jako je uvedeno v anotaci, nýbrž spíše novelou. Celá kniha je taková trochu praštěná, ale v dobrém slova smyslu, i přesto, že někomu může Bilodův podivínský život a zlozvyk čtení cizích dopisů připadat absurdním. Já jsem si ji zamilovala a patří mezi mé oblíbené právem...

marlowe
marlowe
11.03.2023 5 z 5

Nádherná, poeticky zenová literární lahůdka.
Okouzlující příběh o lásce a osamělosti.
A také o haiku.
A o životech, které se pohybují ve smyčkách.

Ensó...

JointlieKat94
JointlieKat94
06.10.2022 3 z 5

Hvězdičky dávám za nápaditost, grafickou podobu knihy (to je opravdu krásné- uvnitř, i z venku!)..
Ale jinak mě příběh úplně neoslovil.

O japonské kultuře jsem četla po prvé, o haiko, jak by mělo vypadat a tak.. nálada je kolísavá, jednou jsme na vrcholu, potom úplně dole..

Líbilo se mi akorát zakončení a to, jak jde život ve smyčkách. Zajímá mě pokračování, ale asi to nebude kniha, která by se v mé paměti usídlila na déle, jak pár chvil..

Bramborak81
Bramborak81
24.09.2022 3 z 5

První seznámení s haiku, nápaditá zápletka, krásná obálka. Kniha, která se dobře čte a emoce jsou jak na houpačce.

stesti.s.knihou
stesti.s.knihou
25.08.2022 4 z 5

Podivuhodný život osamělého pošťáka je zvláštní knížka. Je malá, tenká, ale obsahově dosti bohatá. Ač pochází z pera kanadského autora, má silně japonské vyznění - ať už proto, že hlavní hrdina píše haiku (formu japonské poezie), nebo i ilustracemi či jmény postav, které se v knize objevují. Kdo mě sleduje delší dobu, ví, že mám v oblibě japonskou kulturu, literaturu či díla, která se Japonska více či méně dotýkají. I z toho důvodu se mi příběh pošťáka líbil.
Pošťák Bilodo se dlouhé roky baví tím, že otevírá a čte korespondenci vytipovaných lidí. Zejména ho zajímají dopisy mladé dívky a postaršího muže; ty totiž obsahují vždy jednu báseň haiku, která odpovídá na tu předchozí. Bilodo se nemůže dočkat pokračování, avšak jednoho dne vidí, jak adresáta těchto haiku srazí auto. Bilodo se rozhodne zkusit psaní japonské poezie na vlastní pěst a nadále tak udržovat vztah s mladou Ségolene. Zda se mu podaří plnohodnotně nahradit nebožtíka tak, aby Ségolene z dopisů nic nepoznala, to už si přečtěte sami. Já jen doplním, že v závěru knížky vás bude čekat překvapení :)
Milé, krátké, poetické, zároveň ale s myšlenkou.

MiskaMa
MiskaMa
28.03.2022 5 z 5

Příběh mě okouzlil, četla jsem a četla, až byly tři ráno. Knížku, kterou jsem měla půjčenou z knihovny, jsem si musela nakonec pořídit domů. A druhý díl pak vlastně taky.

VěraKV
VěraKV
02.03.2022 5 z 5

Krásná kniha, obsahem i grafickým zpracováním. Originální, poetická, dojemná.

Kaduri
Kaduri
02.02.2022 5 z 5

Tak toto bolo jednoducho skvelé.
Poštár Bilodo má jednu tajnú neresť. Číta cudziu korešpondenciu. Obzvláštnu záľubu nachádza v krátkych básňach od Ségoléne adresovaných Grandprému. Stane sa nimi priam posadnutý. Nešťastná náhoda túto korešpondenciu preruší. Čo všetko je ochotný podstúpiť, aby Ségoléne písala naďalej?
Trošku pomalší úvod sa postupne rozvinie do napínavého príbehu. Autor ako keby uchopil podstatu japonskej básne haiku a aplikoval ju v svojej vlastnej próze. Je to čítanie poetické, ale zároveň presné, jednoduché, ani jedno slovo naviac.
A tá pointa je geniálna.
Nutne potrebujem druhý diel.

Vířící jako voda
když potká kámen
čas jde ve smyčkách

PetK
PetK
08.10.2021 3 z 5

Poslouchala jsem, bylo to krátké a rychlé. Tohle je jeden z těch případů, kdy by mě to, myslím, bavilo víc, kdybych to četla. Audio na mě bylo jaksi patetické a bohužel pro mě "zabíjelo" tu poetiku, kterou v knížce tuším. Námět je hezký a dívám se, že to je první kniha z několika, tak uvidíme, co bude dál.

Rade
Rade
16.09.2021 5 z 5

„Vířící jak voda
když potká kámen
čas jde ve smyčkách“

Knížka, vlastně knížečka mě okouzlila. Poetické a něžné, současně vtipné až ironické. Co to bylo? Milostný příběh? Učebnice haiku? Sbírka skvělých básní? Ironická anekdota? Filosofické pojednání o nekonečném vesmíru, věčném návratu a nových začátcích?
Hodně originální, nečekané, překvapivé… (a jak by řekl klasik, překladatelský oříšek; i za to palec nahoru).

Malíček
Malíček
13.09.2021 3 z 5

Musím se přiznat, že na první dobrou to není kniha, kterou bych si oblíbila a chtěla ji někdy znovu přečíst, ale něčím mě okouzlila. A design obálky a celkový vzhled tomu rozhodně pomohl.
Příběh je to zvláštní, ale četl se dobře. Měla jsem problém s poetickou stránkou, ale to je u mě normální, takže bych to vyloženě nevytkla. Celkově knihu hodnotím kladně, při jejím čtení jsem rozhodně opustila svou komfortní zónu a vyzkoušela jsem něco nového, čehož nelituji.
Myslím, že kdo bude chtít trochu zaexperimentovat (možná?), tak je to správná volba.

Štítky knihy

dopisy láska pro ženy kanadská literatura japonská poezie haiku poštovnictví, pošta rozhlasové zpracování

Autorovy další knížky

Denis Thériault
kanadská, 1959
2017  78%Podivuhodný život osamělého pošťáka
2018  81%Pošťákova snoubenka
2019  81%Chlapec, ktorý patril moru

Kniha Podivuhodný život osamělého pošťáka je v

Právě čtených7x
Přečtených676x
Čtenářské výzvě212x
Doporučených45x
Knihotéce230x
Chystám se číst441x
Chci si koupit111x
dalších seznamech3x