Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti

Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379422/bmid_vedecka-vysvetleni-nejbizarnejsich--4B7-379422.jpg 4 52 19

Zajímá tě, jaké by to bylo spadnout do černé díry? Co zažívají dobrodruzi, vydávající se do zpeřených vod Niagarských vodopádů? Kde bolí včelí žihadlo nejvíc? A který hmyz bodá nejbolestivěji? Přežiješ pád výtahu, volný pád z kosmického prostoru, koupel v tekutém heliu nebo návštěvu Venuše? Jaký jed je na světě nejjedovatější? Je lepší se nechat pohřbít zaživa v rakvi, nebo bez ní? Na všechny tyto otázky a spousty dalších přináší knížka odpovědi. Vtipné, odlehčující, nicméně vědecky správné. Humorným, svěžím a moderním jazykem přibližuje fascinující poznatky. Při popisu skutečných i hypotetických situací jde do detailu, ale jen do té úrovně, která je nezbytná k pochopení. Oba autoři jsou odborně erudováni, přírodními vědami se zabývají profesionálně. Pokud se ale těšíš na sucharskou učebnici fyziky, kniha tě zklame. Kup si jinou. Už první věty úvodu tě ale nenechají na pochybách, že poznání je oběma pánům nejen obživou, nýbrž i koníčkem, a že se snaží, aby bavilo i tebe. Nudit se nebudeš, navíc se ještě leccos přiučíš. Ale nebudeš si asi přát, abys to někdy potřeboval. Na místě je ale varování: doma nezkoušet! Nedoporučuje devět z deseti patologů. Ledaže máš v plánu spáchat stylovou sebevraždu. V tom případě kniha inspiruje a nabízí nepřeberné možnosti odchodu z tohoto světa takovým způsobem, že se o tobě bude určitě ještě dlouho mluvit a psát. Není určeno přecitlivělým jedincům, lidem bez smyslu pro švandu a politicky hyperkorektním nebo genderově poblázněným fanatikům.... celý text

Humor Literatura naučná Věda
Vydáno: , Pangea
Originální název:

And then you're dead , 2014


více info...

Přidat komentář

Jack Bauer
19.08.2022 2 z 5

Některé kapitoly byly docela zajimavé, ale vcelku celá kniha vyznívá až trapně. Zbytečné nereálné kapitoly mě připadali jak čtení pro debily. Cynismus mě nevadil, někdy i pobavil, ale číst o tom co se v životě nemůže přihodit je zbytečné i když chápu, že autor chtěl přiblížit touhle formou co by se stalo, kdyby to bylo možné. Přesto jsem si z knihy odnesl pár zajímavých poznatků. Od knihy jsem čekal více reality.

Pozn. Na vojně jsem se vsadil, jak dlouho zadržím dech. Jako netrénovaný jsem to naporvé vydržel 3 minuty!!!!! Zde autoři uvádí 30 sekund!!!! Takže spousta blbostí. Už to ale nikdy zkoušet nebudu, nestojí mě to za několik odumřelých mozkových buňek při dokazování jak dloho vydržím bez dechu. Dnes už bych to stejně tak dlouho nevydržel.

Ashi
06.08.2022 3 z 5

Některé varianty byly dost podobné a opakovaly se. Nepřečetla jsem tak všechno. Místy zajímavé :)


LordSnape
24.07.2022 4 z 5

Vědecká a moc vtipná kniha. Více takových.

knihyKeMne
22.01.2022 5 z 5

Zábavná věda, to miluju. Akorát jsem si celou dobu myslela, že autorem této knížky je pan Munroe. Tak ono je takových chytrolínů víc, wow! Pokud jde o obsah, a pominu-li ty šílené překlepy, tak ačkoli mi bylo vcelku jedno, jakým mechanismem v jednotlivých kapitolách zemřu, je knížka nabitá spoustou zajímavých informací. Obohacující.

maja8148
30.12.2021 4 z 5

Oki, tak jo... nějaké smrti byly zajímavé, bez některých bych se obešla a některé mi přišli zbytečné, nezajímavé nebo jen do počtu. A některé by mě ani nenapadli a hlavně u poloviny z nich mi to přišlo, že polovina těch srtí je v podstatě stejná (upadnete do bezvědomí a na zemi dopadnete jako plazma/vypaříte se) a třeba netuším proč by mě mělo zajímat jak umřu při skoku z vesmíru a poté ještě při seskoku na jupiter, na venuši či na měsíc.... Kniha byla napsána vtipně a celkem čtivě, ale byla plná překlepů, chybějících, či přebývající zvratných zájmen, písmen či podstatných jmen, s hromadou tiskař2,ských chyb (prostě vám tam chybí polovina slova, proč ne? A dalších maličkostí (např, špatný obrázek u kapitoly), které prostě za mě knize zbytečně ubýrají a působí dojmem, jako by ji někdo vytiskly doma na tiskárně bez další korekce. Škoda.

filipika
06.06.2021 5 z 5

Pobavilo, poučilo, ideální.

IHT
01.05.2021 5 z 5

Pekne! Vtipne, sarkasticke, vedecky podlozene - presto tomu neco malo chybi. Mozna proto, ze srovnavam s Randallem Munroem a tohle mi vedle nej prijde jako slaby odvar. Kdybych vsak necetl Co kdyby?, asi bych byl nadseny :-)

Lukasitch
01.01.2021 5 z 5

Naprosto super. Krátké kapitoly nacpané zajímavostmi a černým humorem.

IvetB
08.03.2020 5 z 5

Hodně zajímavých informací a cynicky vtipné. Paráda!

DK_Ronie
02.01.2020 4 z 5

Velmi se mi libil cynicky a nekorektni styl psani. Mnohdy zabava. A pritom hodne zajimavych informaci, nektere smrti byly zajimave.

martin6849
02.01.2020 3 z 5

Slabé. Pár smrtí bylo zajímavých, sem tam to bylo vtipné, ale celkem žádná sláva.

A vadily mi blbosti, zajímalo by mě, jestli vznikly překladem, nebo jak, ale zase mě to nezajímá tak moc, abych si to hledal v originále. :-) (například ve vystřelení z děla: "To se rovná přetížení 17 G, tedy 2000x víc, než kdy zažil kterýkoliv kosmounaut." Nebo se mi nezdá to, že netrénovaný člověk prý nevydrží zadržet dech déle, než 30 vteřin. A tak dále.)

knihomolka369
30.09.2019 5 z 5

Psáno vtipně a zajímavě, zaujalo mne to i jsem se zasmála!

pixiepickpocket
04.05.2019 4 z 5

Zábavné a poučné. Bezvadná, čtivá knížka vhodná pro širší čtenářské publikum.

Kapitoly jsou spíše kratší, takže ideální jako četba před spaním nebo jako zpestření, pokud čtete něco náročnějšího a chcete si dáchnout.

Díky povětšinou absurdním příkladům různých způsobů smrti se dozvíte mnoho zajímavých fyzikálních, chemickým a biologických faktů, které vám, stejně jako mně, pravděpodobně ve škole unikly (anebo je možná nikdy nikdo nezmínil). Kéž by hodiny přírodovědných předmětů probíhaly alespoň zčásti tak zábavně. Na absurdních příkladech je krásné to, že si z nich člověk mnohem více zapamatuje. Možná se taky přistihnete, že budete mít potřebu svému okolí v průběhu četby sdělovat, co zajímavého jste se právě dozvěděli, což je u knihy indikátor jejího přínosu.

Rovněž musím vyzdvihnout práci překladatele, který text místy dovedně přizpůsobil našim reáliím.

Admirable
22.04.2019 4 z 5

Pěkné oddechové čtení s dobrým humorem a spoustou vědeckých faktů.

SushiLolada
03.03.2019 4 z 5

Perfektní oddechové čtení, zajímavé informace spojené s vědou a zábavou.

bezprezdivky
27.01.2019 3 z 5

Lehké, vtipné čtení, navíc s trochou poučení .....

Michaela91
25.01.2019 4 z 5

Nejde to číst na jeden zátah ale jako občasná oddychovka to nebylo vůbec špatné.

evka11
17.01.2019 2 z 5

Opravdu bizardní, mně se to četlo dobře, postupně....

cubeice
15.09.2018 4 z 5

Ideální knížka třeba do MHD nebo na uklidnění po nepovedené schůzce se šéfem, kdy si můžete představovat, že se (nikoliv vám, jak píšou autoři) oněm obtěžujícím spoluobčanům děje to, o čem čtete. Ano, je to opravdu bizarní a nevhodné pro útlocitné, přecitlivělé pacifisty, ale jinak vysoce vtipné, drsné, téměř si neumím představit humor ještě černější a drsnější. Zároveň spoustu zajímavých poznatků o fungování našeho těla a nejrůznějších málo pravděpodobných vlivů na něj. Kniha z vás sice vědeckého experta neudělá, ale pobaví, přinese i několik praktických informací, jak se zachovat v krizových situacích, které vás ale pravděpodobně nepotkají, ani kdybyste chtěli. Každopádně dobrá drsná zábava a kratochvíle, která vám sama o sobě neublíží, ale jako ventil vnitřního napětí v souladu s úvodem mého příspěvku zapůsobí... P.S. pochválit musím i překladatele, který také neváhal být vtipný a dal si i práci přizpůsobit nebo dovysvětlit některé pasáže s ohledem na české reálie...

Štítky knihy

smrt

Autoři knihy

Cody Cassidy
americká
Paul Doherty
americká, ? - 2017

Kniha Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti je v

Právě čtených4x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených2x
Knihotéce69x
Chystám se číst65x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x