Ivana252 Ivana252 komentáře u knih

☰ menu

Mokrá ryba Mokrá ryba Volker Kutscher

Série s Gereonem Rathem (Mokrá ryba je první knihou této série) je velkolepé dílo. V každém díle sledujeme jeden hlavní detektivní příběh, ale i několik vedlejších, některé se proplétají celou sérií (obdivuji autora, že dokáže udržet v příbězích logiku, často se objeví drobný motiv, který pak rozvine v některém z dalších dílů), složité a propletené jsou i osudy kriminalistů a řady dalších postav, které v sérii prodělávají vývoj a mnohé překvapí. Na pozadí detektivky pak probíhá fascinující příběh nástupu nacismu k moci a přeměny Výmarské německé republiky v Třetí říši, přičemž v sérii je vylíčena řada skutečných historických událostí a postav. Skvělé! Dodala bych jen drobné varování: pro ty, co sledovali seriál Babylon Berlín, ten je také výborný, ale jen velmi volně sérií inspirovaný. A drobná výtka: škoda nekvalitní práce redaktora, ani v jedné knize se nevyvaroval rušivě velkého množství překlepů a pravopisných chyb.

20.03.2024


Vila na Sadové Vila na Sadové Richard Sklář

Román čtivý, udržující čtenáře v napětí, nedokážete odložit. Vysoko hodnotím jazyk (zejména deníkové protektorátní pasáže psané kultivovanou archaickou češtinou), znalost historických i geografických reálií, mnoho trefných komentářů k nedávné minulosti Ostravy. Příběh sám je zamotaný snad až příliš a představa, že si jedna žena poradí s balkánským gangem trochu přitažená za vlasy, ale logiku nepostrádá a koneckonců i dospělí čtou rádi pohádky. Dobré

13.01.2024 5 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Po jistém váhání dávám 3 hvězdy. Zpočátku jsem se nemohla začíst, dějová linka 1989 mě moc nebavila, historie Zlína, příběh Baťovců naopak hodně a tak jsem nakonec dočetla až do konce. Nicméně dočitala s čím dál zvednutějším obočím nad červenou knihovnou, která se z příběhu stala. Nějakou drobnou historickou nepřesnost bych odpustila, zcela ploché, černobílé charaktery a řadu neuvěřitelných náhod těžko.

19.08.2023 3 z 5


Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Nevšední příběh, ve kterém se mísí několik časových rovin, mnoho lidských příběhů, smrt a láska, radost a bolest, beznaděj s nadějí, trochu morbidní, trochu detektivní, trochu červená knihovna …. A všechno spolu funguje a je to napínavé a čtivé a hezké. Kniha, na kterou nezapomenete, když dočtete poslední stránku.

07.02.2023 5 z 5


Tichý zabiják Tichý zabiják Volker Kutscher

Pro mě první kniha série a velmi příjemné překvapení, zvláště když seriál Babylon Berlín mě nechytil. Detektivka dobře napsaná, čte se jedním dechem, přečteno za tři dny, i když je kniha poměrně objemná. Meziválečná doba má své kouzlo stejně jako hrdina neposlušný hoch se skvělým policejním čichem. Rozhodně si přečtu i další díly.
Jediné, co ruší, je několik chyb v překladu, škoda, že editor neodvedl lepší práci.

04.01.2023 5 z 5


Glatz Glatz Tomasz Duszyński

Rozhodně slibný začátek plánované série. Napínavé, čtivé, zajímavá zápletka a velmi atraktivní kulisy pruského Kladska 20. let 20. století.

28.12.2022 4 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Četla jsem dvě knihy Petry Dvořákové ( ještě Chirurga). Na můj vkus je její styl psaní až moc hektický, jako by to vyprávění už chtěla mít za sebou. Přitom ty příběhy zahrnují dlouhé a spletité úseky zajímavých životů hlavních postav, o kterých by si čtenář přál a snad i zasloužil číst víc. Nicméně napsané je to zručně, uvěřitelně a napínavě. Za přečtení a zamyšlení stojí určitě.

30.11.2022 4 z 5


Šifra Šifra Isabella Maldonado

Vcelku dobrá detektivka, čtivá, napínavá, ale dle recenzí a hodnocení a od autorky důvěrně obeznámené s policejní prací jsem čekala víc. Celý příběh je přitažený za vlasy, nad nedůvtipností profesionálů z FBI kroutíte chvílemi hlavou …

11.08.2022 3 z 5


Boletus arcanus Boletus arcanus Miloš Urban

První kniha Miloše Urbana, kterou jsem nedočetla. Prostě mě to nebavilo.

19.07.2022 odpad!


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Kateřina Tučková si drží laťku neskutečně vysoko. Bílá voda je skvělý, za mě její nejlepší román. Hlubokým studiem historických pramenů podložené svědectví o nikdy nekončícím boji proti zlu ... o bolestech, v nichž se rodí pokrok (ostatně i tento román :-) ). Výsledek přesto nevyznívá depresivně. Vysoko nade vším ční kříž. Hold těm, kteří se nevzdávají.

17.06.2022 5 z 5


Plážová chatka Plážová chatka Christina Olséni

Moc příjemné čtení, vtipné, čtivé.

31.12.2019 5 z 5