Šifra

Šifra https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480273/bmid_sifra-dfA-480273.jpg 4 357 112

V šestnácti letech se Nině Guerrerové podařilo uniknout ze smrtící pasti sériového vraha. O jedenáct let později je z ní dospělá žena, zvláštní agentka FBI, která si nenechá nic líbit – a která si poté, co internetem proletí video, na němž se efektivně vypořádává s útočníky, kteří ji napadli ve virginském parku, získá i legie fanoušků. Jenže se dívá i někdo jiný. Někdo, kdo Nině nemůže zapomenout starou křivdu. Odhodlaný potrestat tu, která mu unikla, spáchá vrah z Nininy minulosti brutální zločin, jen aby ji zatáhl do vyšetřování. Tím ovšem jeho hra teprve začíná. A díky internetu se do ní tentokrát zapojí víc lidí než kdy dřív. Jeho hádanky a slovní hříčky z něj možná udělaly zvrhlou hvězdu sociálních sítí – tajemného virtuálního ducha přezdívaného Šifra –, ale pro Ninu je pořád tím, kým byl kdysi: zrůdou přiživující se na utrpení slabších. Aby ho dopadla, musí se spojit se spolupracovníkem FBI, psychoanalytikem Dr. Jeffrey Wadem. I jeho pronásledují stíny z minulosti, jenom společně však mají šanci – stopu za stopou, oběť za obětí – chladnokrevného vraha najít. Začíná závod s časem, který sleduje celý svět.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Cipher , 2020


více info...

knihomolka_eli
knihomolka_eli
07.03.2024 4 z 5

Hlavnou postavou príbehu je Nina Guerrerová. V 16. rokoch bola unesená, mučená a znásilnená. Podarilo sa jej však ujsť, zmeniť si meno a plniť si sen o tom, že raz bude zatýkať takýchto netvorov.
O 11 rokov neskôr je z nej dospelá žena, agentka FBI. Jedného dňa si pri behu v parku veľmi rýchlo poradí s útočníkom, ktorý ju napadne. Na internet sa dostane video s týmto incidentom a Nina získa mnoho fanúšikov. No pozerá ho aj niekto iný. Niekto, komu Nina unikla...
Aby Ninu zatiahol do vyšetrovania, spácha zločin, ktorým sa začína jeho hra plná šifier a hádaniek. Vďaka internetu a sociálnym sieťam sa do nej zapojí mnoho ľudí.
Nina pri pátraní spolupracuje aj so psychoanalytikom Jeffreym Wadeom, ktorý má tiež veľký záujem Šifru zastaviť (aj z osobných dôvodov).
Podarí sa tohto chladnokrvného vraha Nine a jej tímu chytiť?

Kniha sa mi páčila, dala by som jej 3,5*/5*.
Námet bol zaujímavý. Hoci sa čo-to dozvedáme aj o páchateľovi, informácie o ňom, ktoré vyplávajú na povrch v závere, ma prekvapili (hlavne jeho povolanie). Hlavné postavy - agenti FBI a Wade mi boli sympatickí.
Jediné, čo mi prišlo vážne divné, bolo, ako točili so svojím šéfom. Nech rozhodol akokoľvek, hocikedy sa im bez problémov podarilo jeho rozhodnutia zmeniť.

To, čo mi vadilo najviac, bol rozsah knihy a preklad. Miestami sa dej vliekol, chýbalo mi tam viac akcie a napätia. Záver bol zas naopak príliš rýchly.

Slovenský preklad tentokrát nevyšiel a poriadne ovplyvnil môj dojem z knihy. V knihe boli nezmyselné vety a zle použité slová, čo ma pri čítaní rozptyľovalo.

Príbeh bol ale fajn a na prvú knihu zo série je to sľubný začiatok. Určite si prečítam aj pokračovanie.

Kami33
Kami33
11.02.2024 4 z 5

Čtení knížky rychle ubíhá, ale obsahově mě děj až tolik nenadchnul. Na druhou stranu bylo to celkem oddechové čtení (až na ty brutality), proto si ráda od autorky ještě něco přečtu.


Laf
Laf
25.01.2024 5 z 5

Kniha mne překvapila. Děj rychle a plynule utíká, že jsem se ani nenadála a byla jsem skoro u konce. Je to taky pěkně napínavá kniha a postavy do příběhu prostě sedly. Jsem ráda, že jsem ji konečně přečetla. Vřele mohu doporučit.

Tamirai
Tamirai
16.01.2024 4 z 5

Dobrá detektívka.

Zaujímavý prípad, ktorý sa s nami ťahá od začiatku do konca. Sympatickí hrdinovia a členovia tímu, v ktorom je aj Nina.

Pre mňa bola kniha zaujímavá skutočne od prvých stránok a príbeh gradoval až do konca, kde je podľa mňa všetko vysvetlen dostatočne, alebo teda aspoň ja som to tak pochopila.

Páčilo sa mi spoločné spoznávanie sa kolegov a búranie ľadov, ktoré medzi sebou mali a tiež sa vysvetlili určité “krivdy z minulosti.
Pekne a postupne sa začínal medzi nimi budovať vzťah (medzi kolagami / priateľmi) a bolo to pre mňa uveriteľné.

Platí to rovnako aj pri zločincovi, ktorého sme z časti poznali od začiatku a pritom sme vlastne nevedeli, kto to v skutočnosti je. Chorá myseľ, ťažke detstvo, každopádne voľba, ako bude náš život pokračovať je vždy na nás.

Tu je tej VOĽBY jasný príklad, ktorý bije do očí, život aký si zvolila Nina vs. Zločinec / Šifra.
Každý z nich mal možnosť voľby a kniha až naozaj na hrane ukazuje, že jeden si vybral konať dobro a druhý zlo. Bez prikrášlení.
Napriek tomu, že mali obaja ťažkú minulosť.

Zaujímavá vsuvka ohľadom vyšetrovania a kliniky tzv. “dokonalých detí.

Bolo to napínavé, čítalo sa to dobre a moju pozornosť si kniha udržala od začiatku do konca.
Som povďačná, že napriek téme, ktorú v sebe nesie, autorka príbeh napísala s rešpektom a nepotrebovala písať nechutnosti do detailov a prehrabovať sa v zločinoch tak, že by mi bolo až zle. Téma to už sama o sebe je dosť náročná a naozaj nie je nutné lipnúť na nejakých popisných detailoch.

Dobrá detektívka sa dá napísať aj bez toho, aby boli miesta činu zbytočne krvavo opísané a autori popisovali len samé šialenosti zločincov až na dreň, a tak isto bez toho, aby nejaký vyšetrovateľ holdoval drogám, či alkoholu, prípadne sa utápal v sebaľútosti a zároveň s bystrým umom zrazu vyriešil sériu zločinov a najlepšie sám, bez pomoci Dá sa to a táto autorka je toho celkom fajn príkladom.

V knihe je cítiť, že je to príbeh z tejto doby, je to tu poprepájané skrz sociálne siete a modernosti dnešných časov, ale je to urobené ešte celkom fajn. Napriek tomu, že sú to komunikačné kanály, ktoré pouzmívajú obe strany, tak to nie je rušivé.

Nie všetko bolo pre mňa možno na 100% uveriteľné, ale aj tak som s príbehom spokojná. Skúsim neskôr aj ďalší diel, ale možno v CZ preklade.

Čítala som SK verziu a občas som bola troška zmätená a mala som pocit, že došlo k nejasnostiam v preklade. Potom som premýšľala, ako to asi bolo napísané v origináli. Pretože svalnatého a vysokého muža, by som ja osobe neopísala ako zavalitého.
A takéto nejasné synonýma ma občas troška odtiahli od príbehu, čo je škoda, no zároveň som si nebola istá, či niečo nechápem ja, ale čo je to tam napísané.

Ak vás každopádne láka napínavá a zaujímava detektívka, toto je dobrá voľba. Nie je to ani ako Nesbø, Kepler, Bjørk, ani ako Carter, ani ako Alridge, Hørst, či Dán. Je to niečo iné, ale možno si v tom predsa nájdete kúsky, ktoré vám pripomenú nejakého iného autora detektívok, ktorého knihy čítate radi a ktorý teraz práve novú knihu nemá, a vy neviete čo skúsiť čítať ďalej.

SimonaP
SimonaP
12.12.2023 2 z 5

Přišlo mi to hloupé, nevěrohodné, utahané, konec rychlý. Nic moc.

MisakCZE
MisakCZE
27.09.2023 1 z 5

Oproti většině komentářů u mě takové nadšení nenastalo.

Hnacím motorem celé knihy je agentka Nina Guerrero, které autorka přichystala opravdu těžký osud. Její osobní linie byla zajímavá, a je to jediný prvek kvůli kterému ještě zvážím čtení dalšího dílu. Zajímalo by mě, jak se tato postava bude vyvíjet dál.

Děj je o nahánění zvráceného vraha týmem agentů po celých státech, létají sem a tam a všude jsou pozdě.
Jako "bonus", pokud se dočtete do konce, dostanete takové nijaké finále, velmi velmi uspěchané.

Monolit0713
Monolit0713
19.09.2023 3 z 5

Dobrý, ale čekala jsem trochu víc. Konec takový uspěchaný, vůbec nebylo řečeno proč ....

KlaraD851
KlaraD851
27.08.2023 2 z 5

Já se na ní tak těšila a měla velké očekávání. Asi až moc velké, protože za mě ne. Vyloženě mě to nebavilo, nevěřila jsem tomu, nedokázala se do příběhu vžít, úplně mě obtěžovaly pasáže s poradami a pak hup do letadla přes půl Států, už ho chytneme. Ne? Tak příště už snad jo.
Hra kočky s myší a myši s kočkou. Nic víc, nic míň.

EmillyT
EmillyT
07.08.2023 4 z 5

Už od první stránky mi bylo jasné, že mě čeká skvělý a velmi napínavý příběh a rozhodně jsem se nespletla. Hlavní postava Niny mi byla od samého začátku velmi sympatická. Určitě si přečtu i další díly této série.

Olous1
Olous1
20.06.2023 4 z 5

Skvělá, napínavá detektivka. Na prvotinu docela dobrý. Určitě si přečtu další díl. Doporučuji.85%.

bedkniha
bedkniha
17.05.2023 5 z 5

Perfektní série. Nejvíce se mi líbila Šifra, pak Sokolník a nakonec Hadí oči. Ráda přivítám další díl.

Gibis
Gibis
15.05.2023 5 z 5

Tato série málem unikla mé pozornosti, obálka nijak výrazná, reklama téměř žádná. A to by byla velká škoda! Skvělé čtení, strhující, napínavé, těžko odložitelné, já určitě doporučuji. Mladá agentka FBI Nina je hodně sympatická a člověk jí drží palce a všechny nesnáze s ní prožívá. Autorka má sama za sebou dlouholetou praxi v oboru kriminologie a je to znát. Pro mě dokonce lepší čtení než obecně známá, populární Angela Marsons!

rimar
rimar
14.05.2023 5 z 5

Pěkně napsané. Poměrně napínavé ale úplně na nervy zase brnkat nedokáže. Osobně si myslím že by ho dokázali ztotožnit mnohem dříve vzhledem k tomu že okruh lidí k prověření nebyl zase tak veliký ale chápu že to by nebylo tak napínavé a moc lidí by to chtít číst nechtělo. Každopádně na další díl jsem určitě zvědavý a rád si přečtu. Protože tým který se tu na konci zrodí má příjemnou sounáležitost a chemii.

šipek
šipek
05.05.2023 4 z 5

Za mě začátek velice dobré série. Kniha má napětí a čtenář se v ději neztrácí. Určitě budu pokračovat v dalších dílech. Doporučuji.

Karolína7
Karolína7
27.04.2023 4 z 5

Nečetlo se špatně, děj měl určitě své napětí, jen skutečnost, že do něj byla zakomponována asistovaná reprodukce lidských jedinců, mi připadala trochu absurdní...

moudivlacek
moudivlacek
27.04.2023 5 z 5

Na tuto knihu jsem zde narazila náhodou. A jsem za to vděčná.
Mladá agentka FBI Nina má za sebou velmi těžkou minulost. Je samotářka. A také jedinou obětí, která dříve unikla vrahovi. Jenže ten na ni nezapomněl, a rozhodně ji moc chce. Za každou cenu.
Děj má spád od začátku do konce. Věrohodnost akcí FBI, policie, konečně i lidí okounějících kolem míst činu i samotného vraha, mi přišla na vysoké úrovni. Rozhodně budu pokračovat dál v sérii.

adela.hol
adela.hol
26.04.2023 5 z 5

Hlavní hrdinkou nejen prvního dílu, ale celé série je Nina Guerrerová. V šestnácti letech byla unesena, mučena a znásilněna neznámým mužem. Podařilo se jí utéct a změnit si jméno. Dalších jedenáct let žila s traumatem, které částečně zvládala jen díky práci u FBI.
Jednoho dne je napadena a video o napadení se dostane do médií. A bohužel ho uvidí i muž, který jí tolik ublížil. Ten, který o ní celých jedenáct let snil a touží ji znovu dostat do svých spárů, protože s ní ještě neskončil. Podaří se mu to? A odnese to ještě někdo další, než se k ní přiblíží?

Na knize je znát, že autorka sama pracovala u FBI. Postupy vyšetřování na mě působily přirozeně. Od knihy se nedalo odtrhnout, četla se sama. Vyšetřovací tým luštil jednu vrahovu šifru za druhou a postupně otvíral jeho temnou minulost. Protože ani ta nebyla kdovíjak snadná. Všechno má své příčiny a následky. Nikdo neubližuje bezdůvodně. Nikdo se nerozhodne, že bude ubližovat, protože se mu zrovna chce. Bohužel se to většinou zrodí v tom, že i jemu samotnému bylo ubližováno.

U Niny nemůžu použít jiné slovo, než to v příběhu stále opakované, a to že byla bojovnice. Co všechno musela během vyšetřování ustát, by jen tak někdo nezvládl.
Také musím zmínit ten negativní vliv sociálních sítí, který byl v knize ukázán. Mám pocit, že přesně takto by to proběhlo. Co všechno můžete ovlivnit jedním lajkem? Nejen to dobré, ale bohužel i to špatné.

Do dalších dílů série se určitě pustím. Doporučuji fanouškům thrillerů.

Klamm
Klamm
18.04.2023 2 z 5

I když má autorka údajnou letitou policejní praxi, jak je všude marketingově vyzdvihováno, tak mě to přišlo jaksi plytké a dějově hrozná blbost. A proč tak vysoké hodnocení na DK? Projděte si uživatele a zjistíte, že drtivou většinu jich tvoří ženy... Sorry!
40%

monte
monte
16.04.2023 5 z 5

Strhující, napínavé od začátku do konce.
A já mám další oblíbenou autorku

evonra
evonra
09.04.2023 5 z 5

Strhující, nervy drásající, výborně promyšlená a propracovaná detektivka!
Tohle bylo neskutečně dobré, co dobré vynikající !!!
Nechápu, že mi tato kniha leží v knihovně déle než rok ... Opravdu bezvadné.