intueri Online intueri komentáře u knih

☰ menu

Bestie: Na migrantech nesejde Bestie: Na migrantech nesejde Óscar Martínez

Prostě nemáte na výběr-čtete dál a dál, i když litujete, že víte víc a víc..A na konci knihu pořád držíte, protože nechápete, protože to není konec-to není minulost, ale denní realita, která mimochodem před hodinou problikla v hlavních zprávách, jako zcelá neutrální info o migrantech, kteří stále překonávají Mexicko/USA hranici..
Sám autor (hluboce se skláním před odvahou a nasazením) je vám průvodcem na neuvěřitelné cestě hmatatelného strachu, zla, násilí, sadismu a smrtí, kde člověk bez toho"správného"pasu a financí nemá ani hodnotu dobytka..Představí vám nehostinná mexická prostředí džunglí, železnic, pouští, odlehlých rančů, nevěstinců, vesnic duchů a měst zločinů, zdí, drátů, divokých vod a Bestií..Seznámí vás bez rozdílů se všemi účastníky - uprchlíky, převáděči, bandity, únosci, drogovými karteli, policisty, pohraničníky, úředníky, humanitárními pracovníky..a jejich příběhy..
"Platí váš kojot výpalné..? Jestli neplatí, Pámbů mu pomáhej."

01.08.2023 5 z 5


Vojenka: O dětech, které dospěly bez varování Vojenka: O dětech, které dospěly bez varování Magdalena Grzebałkowska

Strašně skvělá práce - tohle slovní spojení tady "sedí doslovně"... Jak se z dítěte během chvilky stává malý dospělý? Kdy končí hra a začíná boj? Co jim válka "vzala" a "dala"?
Autorka s velkou poctivostí a přesahem zpracovala neuvěřitelně těžké téma, ve kterém nevynechala vlastní babičku nebo syna Hanse Franka, děti Nikkei (japonská diaspora v USA) v internačních táborech, židovská ghetta, sirotčince a dětské domovy, lágry na dálném Sibiři, pracovní tábory v Německu, ale i osudy dětí v odboji při Varšavském povstání či při sovětském tažení na Berlín... Děkuji, že jejich (ne)dětství nezůstane zapomenuto...

11.07.2023 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

"Mnohohlásci nedělají nic, než že nám zpívají pro potěšení. Neozobávaji lidem zahrádky, nehnízdí na sýpkách, ničím nám neškodí, jen zpívají z plna srdce. Proto je hřích zabít mnohohláska."
Jedním slovem: krásné... "Dětským" jazykem podané a "otcovsky" vysvěstlené pravdy i kontroverze lidství, které jdou až na dřeň našeho morálního člověčenství..

05.11.2022 5 z 5


Nič nehovor Nič nehovor Patrick Radden Keefe

Velmi pečlivě a obsáhle zdokumentovaný konflikt Severního Irska, který láká a zároveň děsí svým obsahem.. Nosný prvek reportáže tvoří příběh samoživitelky, která je jedné noci odvlečená cizími lidmi a jejich dětí, které zůstanou opuštěné.. Proč? Jak? Kdo? Potkáte stále ještě mladou historií krvavých demonstrací, bombových útoků, dvojích životů, mizení lidí, zatýkání, střelby, soudních procesů - a na druhé straně skryté vysoké politické hry, nacionalistické a náboženské machinace, které vyžadují oběti "jednotlivců" za "celek" pro "vyšší princip"..
I když jsem se občas ve spoustě osob, reálií a dílčích příběhů ztrácela, chuť nahlédnout za oponu a poskládat si celkový obraz určitě za 626 stran stál (nenechte se odradit - několik desítek je popsáno pouze zdroji a plusově osázeno i fotografiemi..;-)

09.09.2022 5 z 5


Střelba v Kodani Střelba v Kodani Niklas Orrenius

Tato absyntovka není možná pro každého - nutí být pozorným v příběhu Larse Vilkse a zároveň v okolních postavách podporovatelů, odpůrců, politiků, organizací či spolků, které celou problematiku dokreslují.. Autor si dal opravdu práci se sháněním historie, rozhovory i snahou o nestranný tón - výsledkem je mnoho informací o švédské svobodné společnosti a jejich postojích ke ´střelbě v Kodani´ včetně všech důsledků... To, co si čtenář z obsahu odnese a jak si význam reflektuje na naši společnost, už záleží jen na něm..

20.07.2022 4 z 5


Okolo sveta 4 - Na cestách po africkom kontinente (2. časť) Okolo sveta 4 - Na cestách po africkom kontinente (2. časť) Martin Navrátil

Už jsem´nedočkavě´vyhlížela a dočkala se - další africká dobrodružství nezklamala.. :) Opět kvituji skvělý design knihy, ukázku historických map na vnitřní straně přebalu a samozřejmě nesamozřejmou bohatou fotodokumentaci..
Velmi se mi líbil historický úvod o cestovatelích-průkopnících a povšechně příběhy z míst, kde je turistika téměř neznámým pojmem.. S tím souvisí i pro mě ´nejsilnější čtenářský zážitek´- a to Somálsko...Martine, empatizuji a klobouk klopím...
Pár ´klasických´nešvárků by se v dílku znovu našlo, ale klady vysoce převyšují, takže závěrem udávám plný počet hvězdiček :)

04.05.2022 5 z 5


Holka se sílícím hlasem Holka se sílícím hlasem Abi Daré

Nezapomenutelně silný hlas...díky formě ´komolení´ jazyka se čtenáři příběh Adunni ještě více zarývá pod kůži, ocitá se v novodobé Nigérii a je konfrontován nejen s jinou kulturou, ale i smutnou realitou - vysoká negramotnost, dětské nevěsty, otroctví, minimální práva a zastání žen, korupce.. Přesto všechno je příběh plný naděje i optimismu - doporučuji k přečtení!
"Tady v tý vesnici, když chodíš do školy, nikdo tě nebude nutit, ať bereš nějakýho pána. Ale když nechodíš do školy, dají tě nějakýmu mužovi hned, jak máš patnáct roky. Tvoje vzdělání je tvůj hlas, dcero. Bude mluvit pro tebe, i když neotevřeš k mluvení pusu. Bude mluvit až do dne, ve kterým tě zavolá Bůh, ať jdeš pryč."
"Ten den sobě řekla, že i když v životu nic nedostanu, budu chodit do školy. Zakončím základní školu a pak střední a pak chodím na univerzitu a stanu učitelka, protože nechci mít jen jakejkoli hlas... Chci mít sílící hlas."

13.03.2022 5 z 5


Koho vypijou lišky Koho vypijou lišky Lidmila Kábrtová

Obsah na mě "blikal" jako tušená žárovka za stínítkem lampy - pravda, kterou zastřeně vidíte - a forma bavila svou jinakostí - hravost, která kontrastuje s vážností tématu i doby. Vsazená intermezza z novinových titulků mi "oprášila" i část vlastního života a v celku knihy působila jako kontrast objektivního makrosvěta se subjektivním mikrosvětem El. Za sebe hodně chválím - paní Kabrtová :)

03.03.2022 5 z 5


Mandlovník Mandlovník Michelle Cohen Corasanti

Tak tentokrát o izraelsko-palestinském konfliktu z té palestinské stránky.. Hamidův příběh je až neuvěřitelně přeplněn palestinskými tragédiemi, ale na druhé straně i šťastnou akademickou příležitosti a poznáním multikulturního života.. Tohle vše atakuje čtenáře k nečerno-bílým náhledům a soudům..

20.02.2022 4 z 5


Proměny světa Proměny světa kolektiv autorů

Opravdu neobyčejný soubor rozhovorů s domácími a zahraničními osobnostmi nad uběhlými událostmi posledního století i vizemi do budoucna..
Debaty jsou rozděleny do čtyř kapitol: 1. Orientace; 2. Evropa, Izrael a islám; 3. Český svět; 4. Rusko a my. A často právě ta nejkontroverznější témata nechávají autoři znít z různých názorových ´táborů´.. Rozhodně doporučuji k přečtení.

10.02.2022 5 z 5


Okolo sveta 3 - Na cestách po africkom kontinente (1. časť) Okolo sveta 3 - Na cestách po africkom kontinente (1. časť) Martin Navrátil

Tentokrát rozdám plný počet hvězd..:) Opět adoruji krásnou grafiku, množství fotografií, historicko-politicko-geologická ´okénka´ a hlavně celé téma - tak málo navštěvovaných zemí Afriky..
Autora chválím, že se popral s minimálně jedním velkým nešvarem předchozích dílů - opakováním informací v textu a u fotografií - nyní mi bylo potěšením se jimi pročítat a doufám v další brzká africká dobrodružství..:)

09.02.2022 5 z 5


Zinkoví chlapci Zinkoví chlapci Světlana Alexandrovna Alexijevič

Zinkoví chlapci se mi hluboko vryli do mozkových závitů..To odhalení pravdy o nesmyslném pozadí k a ž d é války, pravdy o z b y t e č n ě zmařených lidských osudech, pravdy o t í ž i v é syrovosti jejího odhalení.

I když nemám ráda v knihách stále se opakující fakta, tady je to jiné..četla jsem opakující se zpovědi vojenských veteránů a matek padlých s vědomím, že za každým z nich je člověk (ne množina armády), kterému bylo dáno vystoupit z anonymního ´davu´ozbrojených sil a podělit se se svým životním příběhem..
Závěrečná část ze soudní síně jen podtrhla trvající pošetilost ideologického zákulisí režimu, napospas zanechanou posttraumatickou hořkost veteránů i matek a fakt o tom, jak nezkrášlená realita bolí..

"Režiséři a dirigenti, tedy politici a maršálové, kteří tuto válku zorganizovali a spustili, v soudní síni chybí. Jsou tu jen samí poškození: láska (matky padlých vojáků), která není s to smířit se s trpkou pravdou o válce; pravda (napsaná dokumentární kniha), která musí být bez ohledu na jakoukoli lásku vyřčena; a konečně čest (váleční veteráni), která se nepotkává ani s láskou, ani s pravdou, protože jak praví kodex ruského důstojníka ´Život mohu obětovat své vlasti, ale čest neobětuji ničemu!´"

29.01.2022 5 z 5


Půl žlutého slunce Půl žlutého slunce Chimamanda Ngozi Adichie

Mám ráda tenhle ´úsporný´, ale ve výsledku ´bohatý´ styl psaní paní Adichieové.. Krásně vystavěná románová mozaika historických, politických, etnologických, sociálních a partnerských gradientů mi představila jednu z dalších polozapomenutých událostí 60. let - genocidu nigerijských Igbů, existenci separatistické republiky Biafry a bolestný humanitární i osobní rozměr celé scény.. Rozhodně doporučuji k přečtení..

29.01.2022 4 z 5


Netrpělivost srdce Netrpělivost srdce Stefan Zweig

Výborně vypracovaný příběh, ve kterém Zweig mistrně zachytil marginální rozměry soucitu a milosrdných lží, patologii vyrovnávání se se svým fyzickým handicapem i ubližující zoufalství rodinných příslušníků.
Postavy ani jejich chování mi nemusí být sympatické, důležité je, jaké poselství mi do života přinesly - proto knihu určitě doporučuji k přečtení :)

22.01.2022 5 z 5


Fotbalová válka Fotbalová válka Ryszard Kapuściński

Tak jako Rilian jsem - díky názvu? - čekala od knihy krapátek jiný obsah.. Přestože je nakonec ´100 hodinová válka´ rozebrána jen v jedné kapitole, zklamaná nejsem.. Kapuściński mě prostě baví a jeho novinářský "pel-mel" od válečných prožitků z Afriky, Latinské Ameriky a Blízkého Východu 60.-80. let až po subjektivní vypsání se z útrap reportéra na cestách mě, jako obvykle, přišpendlil ke knize i obohatil o spoustu historických zajímavostí.

10.01.2022 4 z 5


Izrael už se nevznáší Izrael už se nevznáší Paweł Smoleński

Naprosto skvěle napsaná reportážní kniha! Smoleński se "zlatnickou přesností a umem" přikládá životní příběhy na misku vah Palestiny a další na misku Izraele.. Závěrem dosáhne naprosté rovnováhy protinázorů a čtenář náhledu, jak těžce jsou ovlivněny běžné životy obyvatel obou zemí a že problém není vůbec černobílý - možná ani ne "šedivý"..

06.01.2022 5 z 5


Kávové opojení Kávové opojení Anette Moldvaer

Tenhle knižní dárek jsem si pořádně navoněla a nachutnala - krásné fotografie a popisy totiž permanentně vybízely k dalšímu a dalšímu šálku..:D Doporučuji všem milovníkům kávy - nováčkům i metuzalémům - dozví se něco o historii, odrůdách, ale hlavně ochutnávání, přípravě, kávových receptech, ke kterým se budou rádi vracet..

06.01.2022 5 z 5


Denní dům, noční dům Denní dům, noční dům Olga Tokarczuk

Číst tuto knihu bylo pro mě jako být rybou v mangrovovém lese - ve svém živlu ze skvěle vystavěných vět, slovních spojení i symbolů a zároveň v "lese" z těch střídajících se obrazů, které nutí přemýšlet.. Nad hladinou krásné, svérázné a introvertně přístupné vědomí X pod hladinou ponuré, archetypálními kořeny prorostlé a sny probublávající bažinaté dno duší..
Prostě opět moc hezký "Tokarczukovský počin", za který by určitě i sám Jung vysekl potlesk!

04.01.2022 5 z 5


Máme na víc: #jen se domluvit Máme na víc: #jen se domluvit Danuše Nerudová

Příjemné setkání se zajímavou ženou.. Nalákala mě rozebíraná témata, ale hvězdičku ubírám za častější opakování stejné látky. Taky skládám pochvalu za fajnovou předmluvu P.Pitharta..

02.01.2022 4 z 5


Čekání na spoušť Čekání na spoušť Lidmila Kábrtová

Tak toto byl opravdu kvalitně strávený čas při čekání na spoušť s mi doposud neznámou českou autorkou... Trefy do svého ´terna´jsem se sice od žádné z postav nedočkala, ovšem o to větší ´osvěta´z jejich čekané číší... Efekt jediné vlnky, která může způsobit na druhé straně břehu tsunami, se knihou vlní (někdy až přespříliš kombinovaně) všemi příběhy a zaplavuje čtenáře určitou melancholii z nelehkých situací aktérů, jejich smutků, křivd...ale i útěchou v snad lepší vyhlídky.

11.12.2021 4 z 5