Bestie: Na migrantech nesejde

Bestie: Na migrantech nesejde https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518397/bmid_bestie-na-migrantech-nesejde-8LX-518397.png 5 26 5

Když nemáte na výběr, musíte zkusit i nemožné – dostat se přes Mexiko do Spojených států. Třeba budete mít štěstí a cestou vás jen okradou, ale nezabijí. Nebo neznásilní. Doma není na co čekat. Salvadorský novinář Óscar Martínez podnikl beznadějnou cestu mezi středoamerickými státy a USA několikrát. Bavil se s migranty i těmi, kdo jim pomáhají, nebo strážci zdi na hranicích. Potkával především strach: ten vyhnal lidi z jejich domovů. Strach z výpalného, strach z drogových kartelů, strach z bezvýchodné situace. A tak obyvatelé Guatemaly, Hondurasu nebo Salvadoru vyrazí pěšky pouští, a pokud se jim to podaří, naskočí na slavnou Bestii. Vlak, kde balancujete dnem a nocí na střeše a kromě pádu riskujete přepadení. Jenže tohle nebezpečí číhá všude, žádná cesta není bezpečná, protože kromě migrantů zajímá také pašeráky drog. Násilí nikoho nepřekvapuje, o pár vraždách se ani nepíše v novinách. Na migrantech přece nesejde.... celý text

Literatura faktu Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Absynt
Originální název:

Los migrantes que no importan , 2010


více info...

Přidat komentář

memphisz
včera 4 z 5

Migranti jsou lidé. Zoufalí lidé, kteří opouští chudé a zkorumpované země plné násilných gangů. V tomto případě nasedají na hřbet železné bestie, která je má dostat střední Amerikou do země zaslíbené - USA. Cesta je to nebezpečná, kde se sebemenší chyba trestá zmrzačením nebo i smrtí.

Ale ani cesta po svých napříč Mexikem není o mnoho bezpečnější. Do USA se přes Mexiko ročně vydávají statisíce migrantů. A Mexičani si z nich udělali slušný byznys. Nejde přitom jen o podnikavé vesničany, kteří za úplatu nabízejí ubytování a stravu, ale zejména o kartely a podobné gangy prevaděčů. Ti z migrantů postupně vytahují desetitisíce i více korun. Na strastiplné cestě přitom neplatí žádné záruky. Putování migrantů je plné podvodů, loupeží, násilí, znásilnění a někdy i únosů a smrti. Systém kartelů je promakaný. Platí si nahaněče migrantů, převaděče, koordinátory, kontrolory, výběrce poplatků a výpalného, vrahy, ale také policii a úřady. Kdo přitom nezaplatí kartelu, ten bude oloupen a zabit. To platí stejně pro migranty i pro převaděče.

Na konci trasy je přitom technologicky dobře střežená hranice a velká šance na chycení a deportaci do mateřské země, ze které migranti utíkají. Při opakovaném přechodu pak vězení. USA za posledních 30 let kontrolu hranice zpřísnily a zdokonalily. Migranty tak vyhání do hraničních míst, která jsou extrémně nebezpečná pro přechod. V Mexiku zase utahují šrouby kartely, které vedle migrantů řídí svůj hlavní byznys - pašování drog do hladových Spojených států. Migranty pak pod pohrůžkami používají jako pašeráky nebo návnady pro pohraniční hlídky.

Celé je to otřesné čtení plné autentických výpovědí přímo z místa dění. Z cesty, která většinou nemá šťastný konec.

santa1212
02.12.2023 5 z 5

Neuvěřitelná kniha. Je neskutečné, co byl autor ochotný podstoupit, aby získal autentická svědectví a zmapoval strašlivou situaci migrace z Mexika a dalších zemí do USA. Je třeba říct, že kniha se mi četla trochu hůř, bylo složitější udržet nit, protože kniha se skládá z různých příběhů, které spolu ne vždy mají souvislost. Ale není to fiction, jde o reportážní žánr, a svůj účel - nasvítit migraci - plní víc než fantasticky.


Ahmose
27.10.2023 3 z 5

Asi žiadna kniha sa mi ešte nehodnotila tak ťažko, ako táto. Po obsahovej stránke je to poklad. Autor opakovane riskoval svoj život, aby získal autentické svedectvá migrantov, ktorých osudy sú často tragické. Myslím, že je veľmi dôležité vydávať a predovšetkým čítať takéto knihy. Celá reportáž je pretkaná násilím, smútkom a čírim zúfalstvom. Teraz si určite kladiete otázku, prečo som knihe udelil „priemerné“ hodnotenie, keď toto zjavne nie je priemerná kniha. Dôvodom je forma akou je kniha napísaná. Je vidieť, že autor pozbieral veľké množstvo výpovedí a materiálov, a do knihy chcel dať maximum. Verím, že muselo byť ťažké to všetko zjednotiť a dať tomu nejakú formu, ale táto kniha sa mi extrémne zle čítala. Reportáž Beštia nemá chronologickú štruktúru, často sú to len útržky príbehov, ktoré spája len to, že ich autor pozbieral na jednom mieste a text je teda značne nekonzistentný. Viaceré myšlienky sa opakovali. Týmto všetkým bolo čítanie pre mňa zmätočné, často som sa v texte strácal. Myslím, že je to veľká škoda a veľa čitateľov to odradí. Knihu vám odporúčam, ak máte základné povedomie o problematike a dosť trpezlivosti.

BubliBubli
11.09.2023 5 z 5

Neuvěřitelné, co všechno autor postoupil, aby o tom mohl napsat z první ruky. Neuvěřitelné, že hrdinové jeho knihy to postupují každý den a nikdo po nich ani neštěkne. Jak zoufalí musíte být, abyste vyrazili na cestu o níž víte, že ji nemusíte přežít? Jak moc se musíte snažit utéct, když víte, že po cestě budete platit svým tělem...? Společně s Ženy, které zostali pro mě jedna z knih roku.

intueri
01.08.2023 5 z 5

Prostě nemáte na výběr-čtete dál a dál, i když litujete, že víte víc a víc..A na konci knihu pořád držíte, protože nechápete, protože to není konec-to není minulost, ale denní realita, která mimochodem před hodinou problikla v hlavních zprávách, jako zcelá neutrální info o migrantech, kteří stále překonávají Mexicko/USA hranici..
Sám autor (hluboce se skláním před odvahou a nasazením) je vám průvodcem na neuvěřitelné cestě hmatatelného strachu, zla, násilí, sadismu a smrtí, kde člověk bez toho"správného"pasu a financí nemá ani hodnotu dobytka..Představí vám nehostinná mexická prostředí džunglí, železnic, pouští, odlehlých rančů, nevěstinců, vesnic duchů a měst zločinů, zdí, drátů, divokých vod a Bestií..Seznámí vás bez rozdílů se všemi účastníky - uprchlíky, převáděči, bandity, únosci, drogovými karteli, policisty, pohraničníky, úředníky, humanitárními pracovníky..a jejich příběhy..
"Platí váš kojot výpalné..? Jestli neplatí, Pámbů mu pomáhej."

Štítky knihy

Střední Amerika Latinská Amerika migrace hispanoamerická literatura salvadorská literatura

Autorovy knížky

Óscar Martínez
salvadorská, 1983
2023  93%Bestie: Na migrantech nesejde

Kniha Bestie: Na migrantech nesejde je v

Právě čtených3x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst51x
Chci si koupit28x