Čekání na spoušť

Čekání na spoušť https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476614/bmid_cekani-na-spoust-jjR-476614.jpg 4 302 72

Román v osmi příbězích o špatných rozhodnutích, nepochopení i naději. Zuzana jede k moři, aby vymazala děsivý sen. Josef se rozhodl vsadit všechno na jednu kartu. Jitka se stydí za faldy na břiše a nechce se s nikým srovnávat. Hana při náhodné cestě autem nalezne svoji babičku. Jarmila roky vzdorovala, ale teď jen touží odejít úplně tiše. Pavel našel klid při práci v lese a už nechce nic pokazit. Iveta obléká mrtvé a skrývá vytetovaného hada. A Libor prostě jen fotografuje… Patří k sobě, jsou svým způsobem rodina, přesto se míjejí. A křivdy, bílá místa a bolest se množí. I oni by však rádi věřili, že bude líp… Povídkový román Čekání na spoušť Lidmily Kábrtové je kronikou takového míjení, prostírající se na ploše sedmdesáti let. Kniha v koncentrované podobě ohledává, jak zdánlivě nedůležitá rozhodnutí jedněch působí na životy druhých a jak se nenápadná událost může dotknout někoho, o kom to vůbec netušíme. Každá z hlavních postav Čekání na spoušť vypráví z vlastní perspektivy, každá se snaží dodat svému příběhu smysl. A přestože nalézání jedněch je často ztrácením druhých, nikdy není pozdě na smíření a odpuštění. Přinejmenším vůči sobě samým.... celý text

Přidat komentář

myšpa
23.01.2024 5 z 5

Moc pěkné, audiokniha krásně načtená.

Mosofa
16.11.2023 5 z 5

Přečteno rychle, je to útlá kniha, kterou bych ale rozhodně nenazývala románem.


mcabr
13.11.2023 5 z 5

Pěkné, jako oddychovka. Nic náročného.

Mosofa
09.11.2023 5 z 5

Taková pěkná příběhová skládanka, čtenáře nečeká žádné překvapení, ale je to požitek. Moc se mi líbil styl.

sarka0853
14.08.2023 4 z 5

Taková hezká knižní jednohubka. Postavy byly vcelku uvěřitelné, jejich příběhy a propletení taky, s tím jsem problém neměla. Jen ta délka knihy - na mě by mohla být o dost propracovanější (charaktery by si to zasloužily) a hlavně delší. Tady to tak jakoby klouzalo po povrchu, ale rozhodně jsem nebyla zklamaná.

aralka
28.07.2023 5 z 5

Bravo! tohle se vážně povedlo! už jsem četla vícero knih, které se tváří jako povídky, ale jsou jemnými vlákny pospojovány v jeden celek a toto je jedna z nich ..obratně napsaná, dost zkratkovitě, ale někdy méně je více, stačí náznaky a nedořečení a má to větší váhu a důraz než širokosáhlé vyprávění, příběhy ze života k zamyšlení.. mám novou oblíbenou českou spisovatelku :-)

katasukivasukim
04.06.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila.
Mám ráda,když se osudy prolínají a konec je vlastně jeden příběh.Vše souvisí se vším a vše má návaznost.Ještě mám jednu autorčinu knihu a ráda si ji přečtu.

charlizee
09.04.2023 3 z 5

Poslední dobou vnímám v literatuře (a u českých autorek zejména) takový nešvar. Postavám jsou nakládány až abnormálně strastiplné osudy, které samozřejmě nutí čtenáře k dojetí. Masové publikum si přijde na své a kniha se lépe prodává.
Nemám to nikomu za zlé, to jen já hledám v literatuře něco jiného.

U Lidmily Kábrtové musím nicméně vyzdvihnout styl, čistý jazyk a nápaditost, s jakou propletla postavy ve svém povídkovém románu. Bavily mě ty momenty, kdy vypluly souvislosti na povrch. O podobný princip se snaží, mnohdy asi pod vlivem prokletí jménem Láska nebeská, spousta autorů, leč ve většině případů jsou ta propojení okatě strojená. Pro Čekání na spoušť to naštěstí neplatí - pojítka jsou důmyslná a zapadají.

Pokud jste fanoušky hlubokých lidských příběhů, po knize určitě sáhněte. Dostane se vám přístupného čtení a stránky vám budou ubíhat jako nic.
Vy ostatní - zlí, opovržliví a namyšlení čtenáři, přejděte směle dál. (Pak spolu založíme něco jako klub.)

Han-nah
12.01.2023 4 z 5

Osm povídek, osm střípků osudů života a rozhodnutí lidí, které se po dočtení splétají v ucelený celek návaznosti. Rozhodnutí i maličkosti zde mají velký vliv na životy těch druhých, ač se třeba nepotkají. Postav je dost a abych si je dala do souvisloisti, vytvářela jsem si postupně graf, tzv. strom života, abych se zorientovala v propojenosti postav, protože jsem si myslela, že spolu vůbec nesouvisí.
Na nemnoha stránkách této knihy dovedla autorka vyjádřit život, vzpomínky, lásku, ale i bolest a smrt, prostě vše, co život přináší. Někdy, když se její postava rozhoduje, myslí si, že udělala správnou věc, ale život časem poučí, že to bylo to nejhorší rozhodnutí života, Lze to vůbec napravit?
Pro mě bylo s dojetím číst dopis od Josefa své milované Jarmile.
První setkání s autorkou a určitě ne poslední.

haha_ja
07.01.2023 4 z 5

Střípek ke střípku a máme jeden silný příběh... Mám ráda knihy, kde se jednotlivé postavy prolínají a až po dočtení čtenáři docvakne smysl psaného. Nejvíce mě zaujala a rozesmutnila dějová linka a osud postavy Josefa a dále pak postava Pavla. Zpočátku jsem se musela neustále vracet a ujišťovat se kdo je kdo. Postav je zpočátku až moc a navíc se děj odehrává v minulosti i v současnosti dané postavy. Je lepší knihu moc nekouskovat, ale přečíst ji najednou. Druhou část knihy jsem přečetla tedy za jeden dlouhý večer, dokud jsem měla souvislosti s předešlých stran v živé paměti. Některé pasáže mi možná přišly trochu nadbytečné nebo jsem je možná jen nepochopila správně a ještě teď nad nimi přemýšlím. Kniha je to ovšem pěkná a slova plynou samy.

mag097
30.12.2022 5 z 5

Čekání na spoušť je skvěle propracovaná povídková knížky, ve které se jednotlivé příběhy vzájemně doplňují a společně vytváří jeden velký srdcebol.

Autorka dokázala, že někdy míň znamená víc a ani ne na 200 stránkách vylíčila osm životních příběhů lidí, kteří spolu kolikrát ani neměli na první pohled nic společného.

I když knížka působí jako jednohubka, nenechte se zmást. Dostanete smutný příběh, jehož čtení bude místy bolet, a hodně. Já osobně musela i slzu zatlačit, a to nejsem žádná plačka.

Geniální mi přišlo obzvlášť to, jak knížka krásně ukázala, že zdánlivě nedůležité rozhodnutí někoho jiného může ovlivnit někoho, kdo o tom vůbec netuší.

Pokud milujete české autory jako já, nebo pokud tyto vody teprve plánujete objevit, Čekání na spoušť vám jednoznačně doporučuju a dá se říct, že za něj dám i ruku do ohně. Knížka se určitě zařadí mezi to nejlepší, co jsem letos četla.

Mermaida
29.12.2022 3 z 5

Osm zajímavých povídek, které se spřádají jak pavučina a po dočtení nám vyjeví svou celistvost. Mám ráda povídky nebo knihy, kde se příběhy prolínají a v konečné fázi do sebe zapadnou jako puzzle. V každém příběh figurovala hlavní postava dle jeho samotného názvu. Příběhy byly celkem líbivé, povětšinou měly svou hloubku, ale některé z nich byly i smutnějšího rázu - jako umí být sám život. Pravdou sice je, že na čtení o vánoční čas to nebyla zrovna ta nejlepší volba, ale četlo se to celkem příjemně a rychle. Jen teda samotný název knihy mi osobně moc nesedí.

JHoralka
25.12.2022 5 z 5

Čekání na spoušť je úžasná kniha. Už jsem od autorky přečetla všechny její knihy a nejsem vůbec zklamaná!
8 povídek, které tvoří jeden příběh - neuvěřitelný!

kalinkacz
25.12.2022 4 z 5

Čekání na spoušť byla druhá kniha, kterou jsem od Lidmily Kábrtové četla.
To, jak autorka skvěle píše a příběhy, které se mohou jevit jako povídky, nakonec propojí, je prostě skvělé!
Jsem nadšená! Tak krátký text a tolik skrytého uvnitř…
Pokud čtete rádi tvorbu českých spisovatelů, tak neváhejte!

Maky78
01.12.2022 4 z 5

Chytře rozbité osudy na příběhy.
Postavy se vzájemně proplétají.
Jejich myšlenky a činy do sebe krásné zapadají. Prostě život.

LooneyCZ
06.11.2022 3 z 5

Další kniha, ve které se osudy jednotlivých postav proplétají, aby se vzájemně doplnily a ukázaly příběh z jiného úhlu. Nebylo to špatné, ale takových knih už tu bylo mnoho, a Čekání na spoušť z té řady nijak zvlášť nevybočuje. Je to sice čtivé, jenže to místy drhne. Některé dějové linky zůstaly nedokončené (Hana, Libor - toho jsem, upřímně řečeno, nepochopila), k jiným se autorka kostrbatě vrací na konci (Vlaštovka) a proč je věnováno tolik prostoru panu Zábranskému, to mi uniklo. Pokud bych knihu četla déle, asi bych si musela jména zapisovat. Vždy naštěstí platí, že pokud se nějaké jméno opakuje, pak jde vždy o stejnou poszavu. Ano, je to TA Jarmila a TEN Pavel. A my se dozvídáme o dění na pozadí události a co by bylo kdyby... Pro někoho možná zajímavé téma a zpracování, já jsem bohužel asi už nasycený roztok... teda čtenář.
Mimochodem, plynulost textu dost skřípala při vyjmenovávání termínů v části o Pavlovi (prostředí lesa a řezbářství) a Liborovi (fotografování). Jako by autorka chtěla využít získané vědomosti, a tak popisuje vybavení Pavlovy dílny stylem pana Kosa z filmu Na samotě u lesa (při čtení mě to pobavilo, ale obávám se, že to nebyl záměr).

pakoshka
09.10.2022 5 z 5

Krásný román psaný v krátkých povídkách - příbězích. Takové knihy chci číst. Je to život, je to příběh několika desetiletí, pár lidí, příběh o různých úhlech pohledu.

evilunicorn
05.10.2022 5 z 5

Tahle kniha je jasným důkazem, že skvělý román nemusí mít 600 stran.Tyhle propojené příběhy ve mně rozezněly nějakou hluboko zasutou stranu.. Je to smutný, melancholický a upřímně lidský..Určitě stojí za přečtení.

Mišán@
02.10.2022 4 z 5

Tento typ knih mám moc ráda. Prolínání jednotlivých životních příběhů, náhodná setkání a lidé nic netušící o životech těch druhých. Jak je ten život křehký...

vekkr
19.09.2022 5 z 5

Už už jsem knížku odložila,povídky -nic pro mě,ale naštěstí jsem četla dál a bylo to výborný.Nádherně to do sebe zapadlo.Skvělý.

Štítky knihy

česká literatura povídkové romány

Autorovy další knížky

Lidmila Kábrtová
česká, 1971
2013  85%Koho vypijou lišky
2021  84%Čekání na spoušť
2018  75%Místa ve tmě

Kniha Čekání na spoušť je v

Právě čtených5x
Přečtených400x
Čtenářské výzvě57x
Doporučených22x
Knihotéce102x
Chystám se číst218x
Chci si koupit49x