Hor89 Hor89 komentáře u knih

☰ menu

Pavoučí válka Pavoučí válka Daniel Abraham

Závěrečný díl Mince a dýky se naštěstí povedl - jednotlivé dějové linky jsou důstojně zakončeny, a velké plus má závěr za to, že se ubíral úplně jiným směrem, než jsem čekal podle prvních třech knih. Celkově jde o nadprůměrnou a originální fantasy ságu pro trochu náročnějšího čtenáře, s propracovanými postavami i světem.

21.04.2024 5 z 5


Z masa a ohně Z masa a ohně Aleksandra Motyka

Čtvrtý díl komiksového Zaklínače navazuje na herního zaklínače - zejména na úvodní část datadisku Srdce z kamene. Kresba je docela dobrá, jen mi trochu vadily až moc pohádkové barvy, temnější tón by komiksu prospěl. Naopak děj se moc nepovedl - Geralt se moc nechová jako knižní/herní Geralt a Marigold se nemusel rozcházet s Priscillou. Příběh působí tuctově a je v něm dost děr a nelogičností. Menší plus má komiks za zasazení do Ofieru. Celkově dvě a půl hvězdy.

21.04.2024 3 z 5


Drákula Drákula Roy Thomas

Knihu jsem kupoval hlavně kvůli kresbě Mika Mignoly, film samotný mě moc nezaujal. Příběh by byl docela dobrý kdyby neobsahoval spoustu zkratek a nedomyšleností - několikrát jsem v průběhu čtení listoval o stranu zpět jestli jsem něco nepřeskočil. Kresba je zajímavá a atmosférická, ale zároveň hodně specifická a není pro každého.

07.04.2024 3 z 5


Vdovin dům Vdovin dům Daniel Abraham

Předposlední kniha mi přišla zajímavější než předchozí díl - ve všech čtyřech hlavních dějových linkách příběh rychle ubíhá. Nejvíc jsem si oblíbil Marcusovy a Cinthrininy kapitoly. Z vedlejších postav pak Kitapa a Inyse, který je zajímavou variantou na draky z klasické fantasy. Velké plus má kniha i za uvěřitelné vykreslení světa a koncept třinácti ras.

07.04.2024 5 z 5


Římská bojová taktika 109 př.n.l. - 313 n.l. Římská bojová taktika 109 př.n.l. - 313 n.l. Ross Cowan

Malá kniha z edice Osprey publishing, doplňující sérii o římských legionářích. Kniha je čtivá, přehledná a plná barevných i černobílých ilustrací a fotek. V knize jsou v podstatě jen popisy římské bojové taktiky vztažené k jednotlivým bitvám, takže je sice zajímavá, ale není pro každého. A kniha bohužel vyšla jen v brožované vazbě.

07.04.2024 4 z 5


Kosti obrů Kosti obrů Mike Mignola

Od komiksového zpracování románu Christophera Goldena jsem moc nečekal, protože předchozí kniha Ztracená armáda mě moc nechytla a novější komiksy z Hellboy universa mají kolísavou kvalitu. Ale o to víc mě Kosti obrů překvapily - děj se zábavností přibližuje těm nejlepším Hellboyovým knihám, a kresba Matta Smitha (samozřejmě v Mignolově stylu) je výborná. Škoda pár chybek v ději a nadužívání Deus ex machina.

05.04.2024 4 z 5


Italské patálie maršála Radeckého: První válka za osvobození Itálie 1848-1849 Italské patálie maršála Radeckého: První válka za osvobození Itálie 1848-1849 Luboš Taraba

Velice čtivá a podrobná kniha zabývající se u nás méně známým konfliktem. Bohužel mi na knize pár věcí vadí - obrazová příloha je až zbytečně skromná, chyb a překlepů je v textu docela dost - což je bohužel problém velké části knih ze série. A mapy mohly být přeloženy (jsou v němčině) a upraveny aby byly přehlednější.

29.03.2024 3 z 5


Ulice Ankh-Morporku Ulice Ankh-Morporku Terry Pratchett

Mapa ulic Ankh-Morporku mě trochu zklamala, mapa samotná je podrobná a pěkně nakreslená. Ale na rozdíl od ostatních Zeměplošských map je doprovodný text na druhé straně jen popis jejího vzniku. Sice je v něm pár vtípků a zajímavostí, ale radši bych nějáký fiktivní Zeměplošský text à la Turistický průvodce po Lancre.

29.03.2024 3 z 5


Stráže! Stráže! (komiks) Stráže! Stráže! (komiks) Terry Pratchett

Komiksové zpracování jednoho z nejlepších Zeměplošských románů mě dost zklamalo. Děj je hodně prokrácen - komiks má lehce přes sto stran a původní kniha (dle vydání) okolo čtyř set... Kdybych nečetl původní knihu v ději bych se ztrácel. Spoustu vtipných míst zmizelo nebo nejsou ve zkrácené podobě tak povedené. Kresba až moc sklouzává ke karikatuře, a moc se mi nelíbí architektura a oblečení některých postav - působí až moc moderně.

18.03.2024 2 z 5


Tyranův zákon Tyranův zákon Daniel Abraham

Prostřední díl je o kousek horší než předchozí Královská krev, hlavně kvůli dějovým linkám Cithrin a Clary. Obě se bohužel začnou rozjíždět až v polovině románu. Naopak Gederovy a hlavně Marcusovy kapitoly jsou výborné téměř všechny. Závěr je hodně zajímavý, a rozhodně navnadil na další díl. Celkově čtyři hvězdy, ale o fous - nebýt závěru šel bych s hodnocením o hvězdu níž.

18.03.2024 4 z 5


Superman: Rudá hvězda Superman: Rudá hvězda Mark Millar

Příběh komiksu by se dal ohodnotit jako skvělý nápad s velice dobrým provedením, kterému ale k dokonalosti kus chybí. Příběh se soutředí hlavně na Supermana, Luthora a Lois, a dost v něm schází dějová linka s obyčejnými lidmi v SSSR, která mohla dodat pořádnou totalitní atmosféru. Závěrečná pointa nemusí sednout každému, ale mě se líbila. Kresba je výborná.

13.03.2024 4 z 5


Pouť pozůstalého Pouť pozůstalého Timothy Zahn

Pouť pozůstalého je jeden z mých nejoblíbenější Star Wars románů. Označení jako třetí díl Ruky Thrawnovy je chyba, kniha je samostatná a pouze tvoří volnou duologii s Mezigalaktickou výpravou. Román lze rozdělit na dvě části - první polovina je v podstatě sci-fi detektivka, druhá je klasické SW akční dobrodružství. Děj je komornější než předchozí Zahnovy romány - soustředí se jen na pár postav v čele s Lukem a Marou Jade. Pár chybek by se našlo, ale celkově čtyři a půl hvězdy.

10.03.2024 5 z 5


Návrat do Ohňové hory Návrat do Ohňové hory Ian Livingstone

Jubilejní 50. FF gamebook je pokračováním Čaroděje z Ohňové hory, ale odkazuje i na další gamebooky. První část - cesta k hoře je zábavná a hodně odkazuje na Prokletý hvozd. V úvodní polovině podzemí hory je spoustu pomrknutí na čtenáře jedničky, ale druhá část už mi přišla dost monotóní - hrdina neustále prochází okolo dveří/řeší jestli má konkrétní předmět. Děj je hodně lineární, příběh jednoduchý, ale má malé plus za několik hádanek. Gamebook patří spíš k těm obtížnějším - je v něm dost silných nepřátel, málo možností léčení a je v něm až moc předmětů. Překlad je výborný - nevšiml jsem si prakticky žádných chyb. Celkově tři a půl hvězdy.

03.03.2024 4 z 5


Královská krev Královská krev Daniel Abraham

Druhý díl série navazuje na konec jedničky, jen se odehrává o pár měsíců později. Úvod je trochu pomalejší, ale děj se postupně rozjede. V knize je opět šest POV postav, nejvíc jsem si oblíbil Marcuse a Cithrin. Postavy i svět jsou propracované a uvěřitelné. Příběh je poměrně originální, stejně tak koncept dvanácti ras vzniklých z lidí. Celkově čtyři a půl hvězdy.

25.02.2024 5 z 5


Prokletí vran Prokletí vran Paul Tobin

Třetí díl zaklínačské komiksové série má asi nejlepší kresbu v sérii (v době recenze do šestky). Kresba i příběh hodně odkazují na třetího herního zaklínače, komiks působí jako nepoužitý herní quest. Ale zase je v něm převyprávěna původní povídka Zaklínač. Příběh je celkem povedený, jen mi přišlo že původně měl být kratší - místy působí natahovaně.

25.02.2024 4 z 5


BRSRKR: Kniha třetí BRSRKR: Kniha třetí Matt Kindt

Třetí díl je podle mě nejhorší a taky poslední který jsem si koupil, po dočtení šla celá série okamžitě do bazaru. Na knize můžu pochválit jen některé alternativní obálky v bonusech. Kresba působí odflákle, hlavně akční scény (velká část knihy). Příběh komiksu je příšerně překombinovaný, logiku/smysl jsem v něm hledal marně.

17.02.2024 odpad!


Jutsko 1916: Největší námořní bitva Velké války Jutsko 1916: Největší námořní bitva Velké války Jiří Kovařík

Velmi podrobná, a přitom velice čtivá, kniha popisující největší námořní bitvu 1. světové války. Kromě Jutska jsou v knize stručně zmíněny i předcházející bitvy, historie obou námořnictev a příčiny konfliktu. Bitva je popsána přehledně, téměř v každé kapitole jsou mapy s časy a směry plavby lodí. Jde o jednu z nejlepších knih pana Kovaříka.

17.02.2024 5 z 5


Dračí cesta Dračí cesta Daniel Abraham

Úvodní díl pětidílné epické fantasy ságy je velmi dobrý, jen vyžaduje trochu náročnějšího čtenáře, nejde o klasický mainstream. Kniha v něčem připomíná Píseň ledu a ohně - málo magie, propracovaný svět i postavy, intriky atp. Jen je děj komornější (jen šest POV postav), méně krvavý a více zaměřený na středověké bankovnictví a jeho vliv (téma v PLAO jen nakousnuté). Knize ubírám hvězdu za pár hluchých/nudnějších míst - jde o klasický seznamovací díl.

10.02.2024 4 z 5


Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci Terry Pratchett

Kniha s Mauricem a jeho hlodavci je sice uváděna jako kniha pro mládež, ale velký rozdíl oproti ostatním Zeměplochám jsem nezaznamenal. Románu se sice odehrává v Überwaldu, ale je (kromě pár odkazů) úplně samostatný. Děj je zajímavou variací na Krysaře, příběh vtipný, a postavy (zejména Maurice, Sardinka, Černý přeliv a Ďábelský guláš) jsou dobře napsané. Jen mi přišlo že je v ději pár hluchých/nudnějších míst.

10.02.2024 4 z 5


Poslední hrdina Poslední hrdina Terry Pratchett

V poslední hrdinovi má vetší či menší roli spoustu Zeměplošských postav, od bohů, přes mágy, městskou hlídku, patricije až po barbara Cohena a jeho hordu. Na rozdíl od ilustrovaného Erika je kniha ve větším formátu, a tak výborné ilustrace Paula Kidbyho ještě více vyniknou. Kniha je hodně vtipná, příběh je dobrý a napínavý, celkově pět hvězd.

10.02.2024 5 z 5