Vdovin dům

Vdovin dům https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394882/bmid_vdovin-dum-lc8-394882.jpg 4 54 14

Mince a dýka série

< 4. díl >

Lord regent Geder Palliako vede svůj národ za pomocí kněží pavoučí bohyně od vítězství k vítězství. Sebevětší moc však nemůže napravit škody, které na jeho srdci napáchala jediná žena. Ve víru násilí a zmaru, které jeho válka rozpoutala, učiní Geder cokoliv, aby si získal opět její lásku… nebo ji zničil! Clara Kalliamová, manželka popraveného zrádce, zůstává věrná svým ideálům, rozpolcena mezi ženou, jíž byla, a žena, jíž je. Její synové bojují na obou stranách konfliktu, neexistuje možnost vyváznout beze ztrát. Clara však ví, že se může stále rozhodnout alespoň o tom, kdy a jak padne ona i její dům. A mezitím v Porte Oliva odhalují bankéřka Cithrin bel Sarcour a kapitán Marcus Wester strašlivou pravdu o pádu dračí říše před tisíci lety. Pravdu, která otřese samotnými základy jejich světa a reality. Čtvrtý díl pentalogie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Widow's House , 2014


více info...

Přidat komentář

Hor89
07.04.2024 5 z 5

Předposlední kniha mi přišla zajímavější než předchozí díl - ve všech čtyřech hlavních dějových linkách příběh rychle ubíhá. Nejvíc jsem si oblíbil Marcusovy a Cinthrininy kapitoly. Z vedlejších postav pak Kitapa a Inyse, který je zajímavou variantou na draky z klasické fantasy. Velké plus má kniha i za uvěřitelné vykreslení světa a koncept třinácti ras.

luculi
25.09.2023 3 z 5

Předposlední díl jsem pokořila a přestože jde již o čtvrtou knihu, můžu říct, že autor ve svém stylu vyprávění neprovedl ani jednu změnu. Je to stále stejné a ani o trošku lepší. V některých pasážích mě rozčilovalo zmiňovaní určitých faktů, které z nějakého podivného důvodu neustále opakoval a zbytečně. Příběh není ani o krapet zajímavější nebo napínavější. Prostě si stále jede to svoje zažité a jisté.

Každopádně se podíváme o něco dál. Celé to vlastně, než o postavách či jiných věcech, místo detailů a vývoje charakterů, pojednává o vývoji války. Co tomu předcházelo, jak se spustila, jak se rozšiřovala a proč. K tomu se přidal druhý pohled, kdy se tato válka každé straně jeví jinak. Každý se jí účastní z jiného důvodu. Kde je pravda a kde lež, to je otázka. Obojí do sebe splývá a když se k tomu ještě přidají fanatické postavy, je o problémy zaděláno.

Z postav mě momentálně nejvíc baví asi Marcus a Clara. On sice stále naříká nad osobní tragédií starou přes deset let, nicméně jako objevitel Inyse a osoba s příslibem velké role, mě zajímá a ona jako žena převzala dost důležitý a zásadní úkol a vzhledem k jejímu dřívějšímu postavení se z ní vyklubala statečná "hrdinka". Za to Cithrin mě neustále štve, protože ve svém věku je příliš vyzdvihována, přestože nemá urozenou krev, je moc mladá na svou moudrost a pohled na svět, a jedná arogantně. Všichni se k ní chovají jako k někomu nadřazenému, kdo spasí svět. A ona jen prostě má v hlavě, je chytrá, ale neposlušná a tak obyčejná. Nechápu, proč z ní každý padne na zadek...

V každé knize mě bohužel nejvíc zaujme až závěrečná kapitola, která je takovou verzí epilogu, protože jako jediná mě překvapí a navnadí. Zbytek knihy je pro mě stále obyčejným průměrem, příběhem s velkým potenciálem, který autor nezvládl povznést na vyšší úroveň.


kalache
28.08.2022 4 z 5

...na rozdíl od "Hry o trůny"se těším na konec...

zd0981
09.06.2021 4 z 5

Stále dobré, v tomhle dílu více vaty, chvílemi jsem se nudil. Ale stále zajímavé...

CharlesWard
29.03.2021 2 z 5

Rád bych se na tuto politickou sérii opravdu s chutí vykašlal. Ale stále mě drží nutkání zjistit, jak to vlastně celé dopadne.

Bediczek
20.06.2020 4 z 5

Kniha byla vcelku dobra, uz i to bankovnictvi zacina davat smysl :). Inys je vtipna postava (nedovedu se zbavit dojmu, ze si Abraham utahuje z fantasy klise). Schyluje se k zaverecnemu konfliktu mezi Gederem a Cithrin, jsem celkem zvedavy jak to cele dopadne. Jo a jak ze fungovala civilizace draku a jak stvorili 13 ras? Pomoci magie, nebo pouzivali zkumavky?

michal3736
11.12.2019 4 z 5

Za mě srovnatelné s předchozími díly. Postupně celý příběh graduje k velkému finále. Za mě prim mezi postavami stále Marcus Wester...Cithrin mě moc nebaví...uvidíme, kdo překvapí. Díky...

Weezing
30.06.2019 3 z 5

Bohužel jsem se měl problém do knihy na delší dobu začíst. Hlavní důvod bych viděl v tom, že je děj příliš předvídatelný, což je podstatný rozdíl od prvních dvou dílů, kde jsem opravdu neměl tušení co se stane a musel jsem číst dál, abych to zjistil. Tato kniha mi přišla spíše jako předehra před závěrečným aktem, kde si autor šibuje figurky tam, kde je potřebuje mít před finální knihou. Doufám, že se to vyplatí a pátý díl bude stát za to.

tonysojka
17.03.2019 5 z 5

Fantasy, jak má být.....

trudoš
01.03.2019 4 z 5

Daniel Abraham je ďábel v lidské podobě. Nemyslím tím teď, že by nosil rohy, ukusoval netopýrům hlavy a ve chvílích trudomyslnosti jezdil výtahem. On je pouze všehoschopný spisovatel, který neváhá své postavy chladnokrevně natahovat na skřipci, jen proto, aby viděl, jak silné emoce tím u čtenáře vyvolá. Když pak usoudí, že už toho bylo dost, celé to obrátí v humornou epizodu, jíž se nelze nepousmát. A právě díky tomu patří scény s drakem v tomto díle bezesporu k tomu nejlepšímu v celé sérii.
Každopádně tím, jak autor rozehrává vyprávění v několika liniích, máme možnost nakouknout do zákulisí různých profesí, ať už jde o válečnictví, herectví či finančnictví. Příběh je přitom neustále v pohybu, takže nemine kapitola, která by nepřinesla nějaký zvrat, odhalení či změnu, jež vývoj událostí posune zase o kus dál. Ovšem žádný Sauron se nekoná, tohle je o lidech a jejich tužbách. A přestože události dospěly do bodu, ze kterého už není návratu, očekávané finále ještě může v mnohém překvapit.

Archie
21.02.2019 5 z 5

Jestlize mi predchozi dil pripadal jako takove rozmisteni pesaku na sachovnici a spad preci jen nebyl kdovijak zbesily, ctyrka rozmisteni figurek vyuziva a pribeh zacina houstnout. Svet pusobi jako rozbourene more pohanene vsudypritomnou valkou ci jeji predtuchou, charaktery postav se vyostruji a na scene se objevi drak. Abraham presto drzi pribeh pevne v rukou a ani v predposlednim dile sagy nevylozi karty na stul. Osud hrdinu i valky je stale tim necitelnym, byt jiz ne tak vzdalenym prislibem. Zaver serie by mohl byt lahudkou. Serie v mych ocich stoupa. Ten chlap fantasy umi.

astra3
18.02.2019 5 z 5

Super fantasy. Tento díl měl spád. Pro pochopení je nutné přečíst předchozí díly. Clara mi přijde jako Matka Tereza, ale mám pro ni taky pochopení. Doporučuji.

Veronica.Key
16.02.2019 5 z 5

Tak to byla síla. Celá série mě bavila, ale tenhle díl byl opravdu něco. Jakmile jsem ji otevřela, nemohla jsem ji odložit. Dokonce mě mrzí, že jsme jí přečetla takhle rychle, možná jsem si to měla víc užívat.

Devilae
15.02.2019 5 z 5

Tahle kniha má jeden zásadní nedostatek. Sotva jsem jí otevřela, skončila. Seděla jsem nad ránem nad prázdnou stránkou a přemýšlela, co budu číst teď, ale přiznám se, že (stejně jako po přečtení Tyranova zákona) se moje hlava intenzivně brání čtení čehokoli jiného. Je to zvláštní stav, kdy se mi představa opuštění jednoho světa a vpadnutí do jiného neskutečně příčí, je mi nepříjemná až odporná. (Vždyť tady je tak dobře, proč musím jít pryč?) Tak moc, tak neuvěřitelně mě baví tahle série.

Autorovy další knížky

Daniel Abraham
americká, 1969
2012  89%Hra o trůny #1 (komiks)
2014  76%Hon na lovce
2015  76%Dračí cesta
2009  75%Stíny v létě
2016  85%Královská krev

Kniha Vdovin dům je v

Přečtených63x
Doporučených2x
Knihotéce87x
Chystám se číst37x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x