Tyranův zákon

Tyranův zákon https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289780/bmid_tyranuv-zakon-9rD-289780.jpg 4 56 16

Mince a dýka série

< 3. díl >

Třetí svazek kritikou i čtenáři vychvalovaného eposu Mince a dýka mistrovského vypravěče Daniela Abrahama. Velké válce už nic nezabrání. Tyran Geder Palliako dovedl svou zemi do války, ale každé vítězství vyústilo jen v další konflikt. Teď má před sebou ještě větší válku a je odhodlán nastolit mír. I kdyby kvůli tomu měl pozabíjet sebevíc lidí. Cithrin bel Sarcour, odpadlá bankéřka z Medejské banky, se vrátila do lůna společnosti. Zaučuje se uprostřed války, ale v její minulosti a jejím nitru číhá ještě větší nebezpečí. Clara Kalliam ovdověla a upadla do nemilosti v srdci říše, aby se z ní stala věrná zrádkyně bránící vlast proti sobě samé. A kapitán Marcus Wester pátrá ve stínech světa po prastarém tajemství, které změní válku způsobem, jenž ani on sám nedokáže předvídat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Tyrant´s Law , 2013


více info...

Hor89
Hor89
18.03.2024 4 z 5

Prostřední díl je o kousek horší než předchozí Královská krev, hlavně kvůli dějovým linkám Cithrin a Clary. Obě se bohužel začnou rozjíždět až v polovině románu. Naopak Gederovy a hlavně Marcusovy kapitoly jsou výborné téměř všechny. Závěr je hodně zajímavý, a rozhodně navnadil na další díl. Celkově čtyři hvězdy, ale o fous - nebýt závěru šel bych s hodnocením o hvězdu níž.

luculi
luculi
14.09.2023 3 z 5

Musím uznat, že co se týče hloubky příběhu, rozhodně je o co stát. Všechny události, postavy, vývoj. V co se veškeré věci přetváří. Jak je na tom vidět, jak jednotlivec může svým jednáním ovlivnit svět, že není dobré dát na první dojem. Hlavně v případě Gedera, který sice působí jako ňouma a zakřiknutý chudák, ale je v skrytu duše nebezpečný tyran s očividně chorou myslí. Nikoho nelze podceňovat. A to se mi právě líbí, ta nepředvídatelnost této série.

Velkým mínusem pro mě stále zůstává to, že kniha není tak čtivá, aby mě pohltila a nepustila. Což mě mrzí. Protože mě neskutečně baví to, co je psáno v podstatě mezi řádky, to poselství. Ale není to nic, co by mě polapilo a bralo dech. U některých postav stále jen tápu, protože z nějakého důvodu se autorovi nechce jít do hloubky. U některých vidím posun, ale například u Marcuse stále téměř nic. A válka, i když je hlavním tématem, tak také nepůsobí autenticky, nezanechává žádné dojmy. Tedy kromě Suddapalu, možná.

Děj je takový okrajový, především s náznaky a prostorem k vlastní fantazii a představivosti, ale po třech dílech už jsem si na to docela zvykla. I díky tomu z toho nejsou tisícistránkové bichle. A to je asi dobře. Banka se stále řeší a občas jednání jejich zástupců nechápu, nicméně už se tomu tolik nikdo nevěnuje. Naopak se řeší jiné věci, více se odhaluje bohyně a především epilog v této knize mě nadchl. Takže se strašně těším, co nastane nyní. A doufám, že díky tomu bude mít Marcus a Kit více místa, protože mě zajímají rozhodně víc než vyšinutý Geder, nestabilní Cithrin nebo Clara...


kalache
kalache
28.08.2022 4 z 5

Geder Palliako trochu připomíná pana premiéra.Bez urážky...

Metla
Metla
05.06.2022 4 z 5

Nesnáším, když nevím, co napsat. Vlastně už to je dobrý indikátor, že čtvrtá hvězda je ke třetímu dílu série "Mince a dýka" až příliš laskavá. Ženské linie se posunují v ději slepičími krůčky, občas to ani nebývá vpřed, Geder je prostě Geder, člověk musí toho zaslepeného mamlase současně litovat i nesnášet, jediný pokrok se udál v Marcusově dobrodružně-putovním příběhu. Pokud máte nějakou úchylku přes draky, potom pozor, zde přestávají být pouhými legendami z dávné minulosti a lze očekávat jejich výraznější zapojení v příštích knihách.
"Tyranův zákon" je většinou vata, vycpávka s pozvolným rozmísťováním figur do strategických pozic před (jak věřím) strhující, nelítostnou smrští v následujících knihách. Mám pro Abrahama slabost, tudíž přimhouřím očko a šoupnu sem mírně zklamaných 70%.

tomekbobek
tomekbobek
28.02.2022 4 z 5

Rozhodně to nebylo vůbec špatné, ale jak píšou ostatní jedná se spíše o výplňový díl, kdy děj tak do 60% knihy ubíhá šnečím tempem. Rozhodně plánuji pokračovat dále, ale dám si menší odstup - ostatně tak jsem to měl i u předchozích dílů.

zd0981
zd0981
11.05.2021 5 z 5

Výborná věc. Je pravda, že jsou tam místa, kde se postavy věnují spíš než akci úvahám, vzpomínání, ale není to samoúčelné.
Na druhé straně dokáže autor děj popohnat, takže mnohdy dlouhé cesty odsýpají

CharlesWard
CharlesWard
24.03.2021 2 z 5

Zase jeden vatovitý díl, který jen připravuje na další osudy. Nejzajímavější linkou i nadále zůstává ta s Marcusem a Kitem.

8722
8722
05.01.2021 5 z 5

Velmi dobrá kniha, jenom linka s Cithrin mě nebavila.

Bediczek
Bediczek
08.04.2020 4 z 5

Z některých Gederových scén mrazí. Marcusova linka na mně působí jako jakási parodie na klasickou fantasy. Cithrin je asi nejslabší, většinu času probádá v Suddapalu pod vlivem vína, ale ani tak mi nevadí. Clara si prochází zajmavou transformací, jsem zvědav kam to celé směřuje. Kniha trochu trpí tím že je veprostřed a nemá vlastně konec ani začázek, protože jen pojí předchozí díli s následujícími.

michal3736
michal3736
08.11.2019 5 z 5

Nešvarem dlouhých ság je to, že vždy jeden díl je jen takové natahování příběhu. Rozhodně skvělé čtení a je super sledovat vývoj jednotlivých postav. Za mě nejvíc Marcus a Geder. Konečně to začíná být taé více fantasy, než to bylo doposud. Hned otevírám další :)

tonysojka
tonysojka
11.03.2019 5 z 5

Jasně ,je to ticho před bouří, ale mistrně napsané.Intriky,zvraty ve vývoji postav pokračují.Mne zaujala precizně popsaná proměna monarchie v tyranský systém vládnutí totalitního typu,kdy se k moci dostane duševně nevyrovnaný jedinec ,jehož využívají síly ,o něž nemá ani zájem.Trochu Orwellovské,snad se jím autor inspiroval a v jedné ze zápletek vidím použitou větu :"stokrát opakovaná lež se stává pravdou."
Jinak je to neuvěřitelně propracovaný svět s velmi věrohodným myšlením a chováním postav.
A nakonec se objeví i .....

Veronica.Key
Veronica.Key
11.02.2019 4 z 5

Z tohoto dílu jsem měla takový ten ,,ticho před bouří,, pocit, ale v dobrém slova smyslu. Četla se skoro sama a probouzela ve mně skutečný pocit napětí. :-)

astra3
astra3
01.02.2019 4 z 5

Asi by bylo lepší počkat, až vyjdou všechny díly pentalogie a pak si je najednou přečíst. Takhle jsem se ze začátku trochu ztrácela a to je škoda. Tento díl se mi zdál slabší.

Archie
Archie
15.09.2018 4 z 5

Inu, mam z Tyranova zakona malicko pocit jakehosi meziclanku. Linie postav se dobrou polovinu knihy nevyvíjejí tak dynamicky, jak bylo v předešlých knihách zvykem a jejich semknutost se jakoby mirně uvolnovala. Zejmena linka Cithrin a Clary trpi ztratou obvykle dynamiky. Vse je, zda se, jen pripravou, nadechnutim a nastavenim pesaku na sachovnici. Poslednich 50 stran je opet brilantnich a zaverecny cliffhanger je od Abrahama az krutym zertem. Znovu jsem zapomnel na svet kolem a hltal stranku po strance. Tak sup sem ctvrty dil! Tohle se nedela!

trudoš
trudoš
27.07.2018 4 z 5

Tímto svazkem vstupuje pentalogie Mince a dýka do druhé půlky epického maratonu. Charaktery hlavních figur se vybrousily do smrtícího ostří, přičemž si už prakticky nikdo nedělá iluze o skutečném stavu věcí - chaos zaplavuje zem a nebude-li zastaven, svět shoří v plamenech. Avšak zlo má mnoho podob a tou nejhorší jsou dobré úmysly. A píší-li se dějiny, musejí umírat lidé.
Tyranovým zákonem se Daniel Abraham konečně oprostil od tenat historického románu, když do vyprávění zapojil starodávná monstra. Zatím se víceméně intrikovalo a bojovalo mezi humanoidními rasami, od teď bude ale všechno jinak. Ovšem ta největší show evidentně přijde až v dalším díle. Přesto trojka není zbytečnou výplní, ačkoliv celková koncepce by mohla naznačovat něco jiného. Abraham si evidentně uvědomuje, že čtenáři očekávají něco víc, než jen nicnedělání a čekání na finále, takže jeho postavy dostávají solidně zabrat, nadále bojují své malé bitvy a děj neustále někam směřuje. Dlužno podotknout, že zajímavým směrem.

Devilae
Devilae
23.04.2018 5 z 5

Trvalo to dlouho, ale nakonec jsme se přece jen dočkali. Jedním dechem přečteno, krása, paráda, atakdále... Už teď se klepu na další díl.