hatikva hatikva komentáře u knih

☰ menu

Ročník jedenadvacet Ročník jedenadvacet Karel Ptáčník

Roman ve formě poutavé a autentické generační výpovědi. Ročník 1921 zasazený 2.svetovou válkou očima předního spisovatele druhé poloviny 20.stoleti známého u nás kromě tohoto románu i Městem na hranici, které je protivahou Řezáčova Nástupu. Dílo s kolektivním hrdinou v mnohém na první pohled připomíná Otcenaskova Kulhaveho Orfea. I zde líčí autor osudy mladé generace totálně nasazené. Ročník 21 se však nezsmeruje na domácí reálie, ale na život totálně nasazených v pracovních táborech v Německu. Autor využívá vlastních zážitků a postřehů, které rozděluje mezi své hlavní protagonisty. Přidanou hodnotou je, že zde nalézáme nejen český pohled na válečné události a totalitní režim, ale i pohled z druhé strany-německých důstojníků a obyvatel. Plasticky jsou vyliceny typy fanatickych stoupenců režimu, stejně tak i těch, kteří postupem válečných události začínají prehodnocovat svůj dřívější postoj a dostávají se do ostré konfrontace se svým svědomím. Doporučuji, tento román má silné poselství a přesah.

31.08.2020


Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte Alvydas Šlepikas

Tato novinka od Odeonu nás seznamuje s tvorbou dosud v ČR nevydaneho autora litevskeho původu. Příběh odehrávající se mezi Východním Pruskem a Litvou nás zavádí do období poválečného, kdy je oblast okupovana a plundrovana ruskými vojáky. Titulní hrdinka má tu smůlu, že je Němka, a proto se společně se svou rodinou stává terčem mnoha útoku. Již jako dítě je nucena čelit se sourozenci mnoha osudovým výzvám- přes ztráty majetku, rodičů až k hledání vlastní identity. Autor se inspiroval reálným příběhem tzv. vlcich děti. Roman v mnohém připomíná Nabarvene ptace. I přes tento fakt se jedná o svebytny text s mistrovským vylíčením méně známé etapy dějin a lidských osudu.

29.08.2020


Chceme žít Chceme žít Karel Nový (p)

Sociální román s ideovym podtextem líčí období před 2. světovou válkou spojené s hospodářskou krizi a bojem o holou existenci. Autor se zaměřuje na vztah dvou chudých milenců, kteří jsou nuceni čelit životní bídě. Některé pasáže jsou velmi dobře popsané, zejména po stránce vnitřního prožívání postav. Závěr vyznívá spíše jako předzvěst budovatelského typu románu.

12.08.2020


Jdi za zeleným světlem Jdi za zeleným světlem Edvard Valenta

Roman autora Lidových novin, blízkého přítele Jiřího Wolkera a dnes neprávem opomijeneho autora. Příběh zasazený do období konce druhé světové války je pestrou mozaikou lidských osudu s tragickým koncem. V ústřední postavě pražského doktora a intelektuála Šimona nacházíme jakési Valentovo alter ego. Kniha, která je mistrovským dílem

09.08.2020 5 z 5


Třikrát policejní prefekt Ótani Třikrát policejní prefekt Ótani James Melville (p)

Ač detektivní příběhy z pera britského autora, jsou zde kromě zajímavé kriminální zápletky, která se nevyhýbá prostředí diplomatické elity či gangu, vykreslene věrně zvyky a obyčeje v Japonsku. Ústřední postava prefekta je symbolem japonské rozvaznosti a životního nadhledu s úctou k tradiční kultuře. Protikladem je módní Dandy, mladý inspektor, který volí evropský styl života. Přes tento fakt vyniká dobrým odhadem a schopnostmi. Doporučuji, jedná se o protipól klasické detektivky americké školy.

03.08.2020


Andělé v Ritzu Andělé v Ritzu William Trevor

Tyto povídky jsou opravdu dokladem Trevorova mistrovství v tvorbě hluboce lidských příběhu, kde dokáže popsat emoce a vnitřní prožívání hrdinů velmi autentický. Výběr povídek je vyrovnaný, čtenář se u žádné z nich nenudí, dokáží velmi rychle vtáhnout do děje.

24.07.2020 5 z 5


Obchodník Obchodník Joseph O'Connor

Mistrně napsaná kniha, která je psychologickou sondou do duše může, který ztrácí své životní jistoty a je těžce poznamenán napadením své dcery 4 delikventy s vážnými zdravotními následky . Sleduje proto bedlivě soudní proces, který však není uspokojivý, jeden z hlavních členů gangu je totiž na útěku. Rozhodně se ho proto pronásledovat a vykonat akt pomsty a spravedlnosti. sám . Postupně formou dopisu dceři rekapituluje svůj život, partnerský vztah i jeho rozpad. Autor si pohrává s otázkou, zda má člověk zlo oplacet skutečně zlem a kde je vlastně hranice spravedlnosti a lidského pochopení.

24.07.2020 5 z 5


Pastva pro oči Pastva pro oči Myla Goldberg

Americká autorka se představuje v této knize českému čtenáři sondou do americké společnosti a společenského klimatu přelomu 50.a 60.let. Stejně jako P. Buckova ve svém Hrdem srdci si vybírá tématiku ženy - samozivitelky, která spojí své povolání s péčí o dítě. Hlavní hrdinka, fotografka, je typem nonkomformni ženy, která si umí jít za svým snem a životním cílem přes veškeré nástrahy. Dílo je navíc živou ukázkou člověka, pro kterého je jeho profese posláním, pro které musí mnohé obětovat. Velmi mě navíc zaujal i netradiční styl vyprávění formou komentáře k výstavě fotografických děl spojeny s mnoha úhly pohledu na situační kontext. Čtenář tak dostává do rukou zajímavou knihu čerpajíci z dějin americké pouliční fotografie.

09.06.2020


Skořápka Skořápka Ian McEwan

Další z mistrovských děl britského klasika. Tentokrát příběh liceny ještě nenarozeným dítětem, obdarenym intelektem dospělého člověka. Čtenáři se tak nabízí strhující psychologická sonda do duše utvarejiciho se jedince, ale i postav účastnících se na přípravě zločinu. Netradiční pohled na tématiku rodiny,nevěry, hodnotové orientace,společnosti, doporucuji.

09.06.2020


Samotář Samotář Teddy Wayne

Titulní postavou této knihy je mladík, který nastupuje na Harvard a pomalu se sziva s tamějším prostředím a adaptuje na jeho podmínky. Od dětství byl obětí šikany ve školním kolektivu, byl málo sebevědomý a obtížně komunikoval s ostatními. Doufá proto, že se situace po nástupu na univerzitu změní. Hned v začátcích je oslnen dívkou Veronikou,kterou začne sledovat a snaží se získat její sympatie např. výpomoci při psaní esejů. Navazuje též povrchní vztah se Sarou, která se má stát jen prostředkem, jak lépe sledovat Veroniku. Autor vytvořil novodobý univerzitního román obohacený o analýzu stalkingu.

03.06.2020


Bál šílených žen Bál šílených žen Victoria Mas

Tato francouzská autorka se představila českému čtenáři strhujícím dílem, které čerpá svůj námět z francouzských reálií 19.stoleti. Victoria Mas má dar evokovat skvěle atmosféru konce století, vykreslovat duševní život svých postav a především nadchnout čtenáře barvitosti děje. Tento útly román se tak stává dobrodružnou výpravou do světa, kde se mnohdy stírá hranice mezi realitou a nadpřirozenem,kde žena obtížně proniká do intelektuálního světa, do života izolovaných lidí stojících na okraji společnosti, kteří i tak vynikají svou lidskosti a věcnou touhou po lásce, pochopení a životním smyslu.

31.05.2020


Noční klub Mars Noční klub Mars Rachel Kushner

Americká autorka se českému čtenáři představuje vynikajícím románem z ženského vězeňského prostředí. Titulní hrdinka se jménem po německé herečce vyrůstá v neúplné rodině. Její dospívání je spojené s delikvenci a drogami. Jako svobodná matka se začne živit jako barová tanečnice a stripterka v místním nočním podniku s názvem Mars. Navazuje intenzivní vztah s jedním ze svých klientů, ze kterého se později ukáže stalker, který ji ničí život na každém kroku. Odtud je jen krůček k osudovému kroku - jeho vraždě, za kterou se hlavní hrdinka ocitá ve vězení na doživotí. Autorka skvělé vykresluje toto prostředí, jeho zvyklosti, typologii osobností jednotlivých vězňů i životní naděje i prohry. Zlom pro hrdinku nastane ve chvíli, kdy se její matka stane obětí dopravní nehody a její syn zůstává opuštěný. Tento román je v kontextu současné americké tvorby velmi ceněn a je důkazem talentu jeho autorky. Další román hodný edice AAA, který potěší čtenáře se zájmem o kvalitní psychologicky ladenou literaturu.

16.05.2020 5 z 5


Hukot času Hukot času Julian Barnes

Autor se v tomto díle věnuje postavě velkého sovětského hudebního skladatele Dmitrije Šostakoviče. V tomto fiktivním životopise se snaží spíše esejistickou formou zachytit zákoutí skladatelovy duše jako obrazu věčné snahy o udržení morální integrity a autentické výpovědi uměleckého díla v zemi ovládané totalitní diktaturou. V průběhu let můžeme sledovat skladatelův vnitřní boj, snahu o udržení poslání umělecké tvorby v konfrontaci s prorežimními zásahy. Skvěle vykreslený portrét člověka, který je konfrontován s komunistickou totalitní diktaturou od doby kultu osobnosti přes uvolnění poměrů po Stalinově smrti.

15.05.2020


V polévce miso V polévce miso Rjú Murakami

V polévce miso se mísí několik chuťových variací, stejně tak je tomu i u následujícího díla, které vyniká plastickým líčením děje, naturalistickou atmosférou a skepsí postmoderní doby. Autor opět rozvádí svou oblíbenou tématiku, tentokrát prostřednictvím nočního průvodce K po Tokiu. Jeho úkolem je seznamovat cizince se zajímavými nočními podniky. Autor zde ostře kritizuje morálku dospívající generace, její nihilismus, pokleslý životní styl, postupnou amerikanizaci a absenci hodnot. V postavě Američana Franka, který si K.najímá, pak psychopatického masového vraha. Celý román je na rozdíl od Čar napínavý až do poslední kapitoly a zamýšlí se nad skutečnými hodnotami, které život nabízí v konfrontaci s jejich protipólem.

14.05.2020


Čáry Čáry Rjú Murakami

Jmenovec a zároveň oblíbenec Haruki Murakamiho je dnes považován za nejvýraznější zjev současné japonské prózy. Jeho díla mohou způsobit u konzervativní čtenáře mnohdy poboureni a překvapení. I přes tento fakt autor brilantně analyzuje odvrácenou část japonské společnosti a s sziravou kritikou popisuje mnohé fenomény dnešní doby v kontextu tokijske společnosti, nevyhýbá se problematice SM, psychických poruch, násilí či drogové závislosti. Pod brutálním povrchem se však skrývá lidská osamělost v postmodernim světě a ztráta orientace.

13.05.2020


Tuláci Tuláci Paul Harding

Roman mnoha odstínů, vrstev a časových rovin. Prostřednictvím umírajícího může obklopeného svými blízkými poznáváme retrospektivní cestou jeho dětství poznamene otcovym onemocněním epilepsii a následně období jeho plodneho života. Autor využívá bohatý metaforicky jazyk a impresionisticky styl líčení příběhu . Oproti druhému dílu autora jsou Tulaci románem propracovaným, který v sobě skrývá hluboké lidské poselství o životě a smrti.

28.04.2020


Enon Enon Paul Harding

Tento román popisuje velmi expresivní formou příběh muže, který se obtížně vyrovnává se smrtí své nezletilé dcery, která se stane obětí dopravní nehody. Autor nám tak dává nahlédnout do duše člověka, který ztrácí pevnou půdu pod nohama, přichází nejen o svou dceru, ale i manželku a svůj zal utapi v alkoholu a psychoaktivnich látkách. Ve snovych vizich prožívá opětovně shledání se svou dcerou. Toto dílo mě oslovilo spíše po stránce psychologické, i přes fakt, že prakticky postrádá dynamiku a vývoj lze předem odhadnout, zaujme především jedince, kteří se již ve svém životě konfrontovali se ztrátou blízké osoby. Může být zároveň i poselstvím, že i z této nelehké situace vede cesta k návratu do běžného života.

27.04.2020


V Caracasu bude nejspíš stále tma V Caracasu bude nejspíš stále tma Karina Sainz Borgo

Tato kniha autorky je zasazena do revoluční Venezuely a sugestivní formou vtahuje čtenáře do děje téměř od první strany. Autorka vykresluje bezutesnou atmosféru v zemi, kde přestávají platit tradiční pravidla a smysl pro společenské hodnoty. Příběh začíná pohřbem matky hlavní hrdinky,následuje retrospektivní evokace detstvi, ztráta rodinného zázemí. Toto dílo nastoluje otázku přijetí nové osobní identity, která je v rozporu s etickým směrovanim hlavní postavy. Jaka pravidla platí tedy ve světě, kde všechny dosavadní jistoty zmizely a kde bojujeme o své místo na slunci? Na to odpoví tento poutavý, i když smutně laděný román

14.04.2020


Už hořela, když jsem si do ní lehal Už hořela, když jsem si do ní lehal Robert Fulghum

Drobná knížka, o to však silnější obsah. Fulghum je autor, který snad nikoho nezklame. Krátké, vtipné, moudré, filosofické a nadčasové postřehy z každodenního života, které nezarmouti. Naučíme se tak vnímat krásu a kouzlo i v nejbanalnejsich věcech.

26.03.2020


Kabinet Kabinet Rikki Ducornet

Dílo, které zaujme neotřelým a skandálním pohledem na terapeutickou praxi. Příběh manželství kreativní výtvarnice, ovlivněné asijským umenim, a psychoanalytika, který porušuje terapeuticky proces navazováním sexuálních vztahu s klienty.

25.03.2020