Obchodník

Obchodník https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40178/bmid_obchodnik-ffS-40178.jpg 5 14 5

Psychologický román odehrávající se v Irsku v 90. letech 20. století. Hlavní hrdina Billy Sweeney je zoufalý muž vyčítající si, že v roli manžela i otce selhal. Teprve rodinná tragédie jej dokáže postavit zase na nohy. Vinou čtyř chuligánů se Maeve, jeho dcera, ze dne na den ocitá v nemocnici v kómatu, ze kterého se nemůže probrat. Aby si její táta uspořádal myšlenky, možná taky aby zapomněl a naopak, aby si jeho Maeve jednou měla podle čeho vzpomenout, píše Billy co této tragédii předcházelo, a v neposlední řadě popisuje i pátrání po hlavním viníkovi dceřina neštěstí. Z pasivního muže se postupně stává hrdina, který přemýšlí nad vlastní pomstou, stejnou měrou se mu však do mysli vkrádá otázka viny a trestu v širších společenských souvislostech.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Salesman , 1998


více info...

Přidat komentář

hatikva
24.07.2020 5 z 5

Mistrně napsaná kniha, která je psychologickou sondou do duše může, který ztrácí své životní jistoty a je těžce poznamenán napadením své dcery 4 delikventy s vážnými zdravotními následky . Sleduje proto bedlivě soudní proces, který však není uspokojivý, jeden z hlavních členů gangu je totiž na útěku. Rozhodně se ho proto pronásledovat a vykonat akt pomsty a spravedlnosti. sám . Postupně formou dopisu dceři rekapituluje svůj život, partnerský vztah i jeho rozpad. Autor si pohrává s otázkou, zda má člověk zlo oplacet skutečně zlem a kde je vlastně hranice spravedlnosti a lidského pochopení.

Bauriska
19.02.2020 5 z 5

Tak jako mi dlouho trvalo se rozhodnout, jaké hodnocení dám, tak jsem potřebovala i čas na hodnocení slovní. Během čtení se mi střídaly emoce, stejně jako názory na tuto knihu.
Nakonec musím říct, že to byl výborný psychologický román. Ukázal nám, že nic není černobílé. Poukázal na lidské chyby, následky zoufalství, placení účtů za všechna naše rozhodnutí. Ani žádná z postav v tomto románu nebyla pouze černobílá. Nakonec se lidskost objevila tam, kde bych ji nečekala. Přese všechno, co se tam událo, mě hlavní dvojice společně chytla za srdce. A konec jsem téměř obrečela.


GreenMagritte
07.01.2017 4 z 5

Nemohu říci, že by mě Obchodník zasáhl tolik jako Hvězda moří, ale kniha to byla velmi silná a zvláštně strhující, ačkoli vlastně popisuje drsný a surový příběh. O´Connor nemluví v jinotajích, ani si nelibuje v krkolomných jazykových konstrukcích, naopak je velmi přímý a upřímný. Nejvíce si cením jeho schopnosti vyprávět příběh prostých lidí, které nepojímá černobílé. Kniha mne svým dějem vtáhla, ačkoli nepopisuje žádnou z postav jako postavu vyloženě kladnou. Kdo je vlastně Billy? Je to alkoholik, který svým pitím rozvrátil svoji rodinu, je to průměrný obchodník satelitů v zapadlém irském městě. Jeho příběh by nás nemusel zajímat, ale díky O´Connorovi to tak naštěstí není.

elli09
21.03.2012 5 z 5

Úžasná kniha od talentovaného spisovateľa. Psychologický príbeh ktorý ma dostal!!!

bookcase
27.08.2011 5 z 5

Příběh, který mě dostal. Psáno zvláštní formou dopisu otce zraněné dceři. Poutavé, napínavé, chvílemi šel mráz po zádech z toho, jak hlavní hrdina toužil po pomstě.

Štítky knihy

dopisy irská literatura psychologické romány kóma otcové a dcery

Autorovy další knížky

Joseph O'Connor
irská, 1963
2008  83%Hvězda moří
2015  78%Parádní jízda
2009  91%Obchodník
2004  86%Yeats je mrtev!