Gizminek Gizminek komentáře u knih

☰ menu

Nebojácný soucit Nebojácný soucit Dilgo Khjence Rinpočhe

Moc krasna a moudra kniha. Praktikovanim tohoto sedmibodoveho vycviku vam muze pomoci stat se lepsim clovekem a zaroven se posunout blize na ceste k ciste mysli, popr. osviceni.

13.12.2017 5 z 5


Tibetská kniha o životě a smrti Tibetská kniha o životě a smrti Sogjal Rinpočhe

Tato kniha na mě neuvěřitelně zapůsobila. Je to určitě složitější čtení k pochopení a neučený Buddhista, jako já, se může ztrácet v pojmech. Mimo jiné je v knize krásně popsána Tonglenová praxe, význam meditací a buddhistické filosofie. V úvodu a závěru je i krátce zmíněný autorův život v Tibetu, jeho učení u nejlepších mistrů a také dopady čínské okupace. Asi nejdůležitější částí knihy je učení o bardech - stavech, které přicházejí po smrti a také části o tom, jak pomoci umírajícím. Napsáním knihy si autor vytyčuje cíl změnit pohled západní civilizace na umírání a smrt. Chce, abychom se smrti přestali bát nebo jí naopak ignorovat a začlenili učení o ní (o bardech) do vzdělávacího systému. Začali se chovat k umírajícím s úctou, soucitem a láskou.

10.06.2017 5 z 5


Hovory s Bohem I – Neobvyklý dialog Hovory s Bohem I – Neobvyklý dialog Neale Donald Walsch

V případě, že existuje Bůh, což nejspíš ano, tak takhle bych si to představovala. Nikdo na nás nesesílá pohromy, nikdo nás nesoudí, nehodnotí, Bůh je v každém z nás a máme také božské schopnosti, které se pouze musíme naučit probudit.

09.06.2017 4 z 5


Stvoření Stvoření Vladimir Megre (p)

Nádherné, tak moc doufám, že se Anastasiiny předpovědi a vize jednoho vyplní a na Zemi bude život podle jejího scénáře. Výchova dětí k lásce, učení se podle hvězd, soužití s přírodou a souznění s Bohem. Vymaníme se z touhy po materiálnu a penězích a budeme žít volně v přírodě bez okov sociálních pravidel a byrokracie. Nyní stále více a více lidí užívá antidepresiva, vytvořili jsme si vlastní otroctví, ze kterého zdánlivě není cesty ven. Pokud bychom ale na chvíli připustili, že je jiná cesta, než ta na kterou jsme nastoupili, a snažili se jí krok po kroku následovat, tak jednoho dne může být naše planeta opět zelená, plná lásky, soucitu a pozitivní božské energie. Slova v závěru knihy, jsou jedny z nejkrásnějších, která jsem kdy četla:
"V žádné galaxii neexistuje struna, která by byla schopna vydat lepší zvuk, než je zvuk lidské duše."
Amen!

30.03.2017 5 z 5


Bylinky pro děti a maminky Bylinky pro děti a maminky Magdaléna Staňková-Kröhnová

Moc hezká a přehledná kniha o bylinkách, jejich účincích a využití. U každé bylinky je zároveň napsáno, jestli je vhodná pro děti a těhotné a kojící ženy. Zrovna jsem si udělala salát z listů pampelišky a pochutnala jsem si :-) - knihu doporučuji!

23.05.2015 5 z 5


Siddhártha Siddhártha Hermann Hesse

Krásná kniha. Narozdíl od většiny ostatních duchovně založených knih, se mi líbila Siddhárthova opačná cesta, která vedla v počátku přes absolutní odříkání a duchovní život, přes světký hříšný život se všemi svými negativními důsledky až po opět klidný asketický duševně založený život po boku přítele a naslouchání řeky. Kniha je plná zajímavých postřehů a obvzláště se mi líbily důsledky, které na hlavním hrdinovi napáchal světský život, ten život, který my běžní smrtelníci víceméně vedeme - deprese, pocit nenaplnění a prázdnoty, život bez perspektivy, naplněný pouze krátkodobými cíly požitků..... krásně vysvětluje dnešní dobu plnou antidepresiv :-).

16.05.2015 4 z 5


Pražská zima Pražská zima Madeleine Albright

Jsem velice příjemně překvapená. Kniha se opravdu čte jedním dechem a velice ji doporučuji. Z vnímání dějin Albrightové je cítit její úcta k demokracii a solidarita se slabšími zároveň. Přečtení knihy Vám umožní získat na dějinné události nový celistvý pohled. Z knihy je patrné, že Madelein Albrightová je vzdělaná žena, která se stále hlasitě hlásí ke svým českým kořenům a život v cizině jí dává možnost objektivního posuzování událostí.

Škoda, že taková osobnost se angažovala za tak "zvláštních" okolností privatizace podniků v Kosovu :

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/192911-exministryne-albrightova-skupuje-v-kosovu-klicove-podniky/

Je to zřejmě jediná věc, která dává knize mírně hořkou příchuť.

08.04.2015 5 z 5


České okamžiky České okamžiky Pavel Kosatík

Velice mi vyhovuje styl pana Kosatíka a určitě od něj přečtu další knihy. Opravdu připomíná styl Stefana Zweiga na kterého se hned v úvodu odkazuje jako na inspiraci, a to knihou Hvězdné hodiny lidstva. Oba autoři mají společné, že do historických událostí silně promítají svůj pohled a nenechávají příliš pootevřené dveře pro větší rozmanitost názorů. U Stefana Zweiga se nejedná o jízdu na tenkém ledě, protože se nepouští do sporných politických témat a vlastně mi vyhovuje, že mi trochu poradí, jak se na události dívat (např. kniha Erasmus Rotterdamský vs. Martin Luther apod.). U pana Kosatíka bych ale uvítala snahu o větší objektivitu a to hlavně ve výběru událostí z naší historie. Dala by se napsat stejná kniha s českými okamžiky, kde by se vyzdvihovaly události, které by poukazovaly na zločiny např. katolické církve (místo kapitolách o zločinech husitství), na nezákonné nabývání majetku českou šlechtou, kapitalistickou krizi za první republiky, která způsobila nezaměstnanost velkých rozměrů apod. Zkrátka jednostranný výběr událostí z historie může také posloužit jako manipulační ideologický nástroj.

22.03.2015 3 z 5


Tichý Don I. Tichý Don I. Michail Alexandrovič Šolochov

Krásná kniha, která navodí atmosféru kozáků žíjících na Donu v Sovětském svazu za první světové války a revoluce.

15.02.2015


Tři hlavní hříchy Tři hlavní hříchy Fred Germonprez

Možná první kniha, která mi přišla čtivá od první stránky! Moc hezké!

17.10.2014 5 z 5


Hamlet Hamlet William Shakespeare

""Být, nebo nebýt"", otázka, která visí ve vzduchu v situacích zoufalství. Jak krásně a ve verších Shakespeare vystihl toto dilema zoufalého člověka!! Hamlet si pokládá otázku, zda je lepší život ukončit, ale přiznává, že jako většina lidí je i on příliš zbabělý, protože neví, co je po životě? Co když...

"ve spánku smrti můžeme mít sny -
to proto váháme a snášíme
tu dlouhou bídu, již se říká život....."

....."Kdo chtěl by nést to břímě,
úpět a plahočit se životem,
nemít strach z toho, co je za smrtí,
z neznámé krajiny, z níž poutníci
se nevracejí?""

Ze čtení Shakespeara nabývám pocit, že byl nejenom nejtalentovanější básník všech dob, ale byl také velký myslitel a filozof...

07.09.2014 5 z 5


Vegetariánský život Vegetariánský život Armin Risi

Výborná kniha, moc přesvědčivé jsou i citace osobností jako je Einstein, Tolstoj, Dostojevskij atd. Kniha zmiňuje zdravotní hledisko i etické hledisko. Vysvětluje, jak by se obilím pokryla strava celého lidstva, ale velká část světa místo toho hladoví, protože se vypěstovaným obilím krmí dobytek. Když se pak člověk zamyslí nad tím, že část světa trpí hlady, africká pole, která by mohla živit tamní obyvatelé, jsou obsazené západními korporacemi jako McDonald, na nich se pěstuje obilí pro zvířata, která trpí na jatkách, abychom si pak my pochutnali na jejich mase plném antibiotik a stresových hormonů, tak je to opravdu absurdní. Západní společnost konzumující maso pak řeší nadváhu (mj. i kvůli konzumaci masa), chodí na liposukce a trpí civilizačními nemocemi jako jsou srdeční příhody, rakovina tlustého střeva aj. Jestli je člověk přemýšlivý, tak mu najednou dojde, jak moc nelogické je takové jednání, nehledě na další aspekty a důvody jako nevratné zásahy do ekosystému, konzumace zvířat na antibiotikách, které jsou z velké části nemocné atd. Argumenty pro vegetariánství, veganství jsou VELICE přesvědčivé. Samotnou mě donutili zříci se masa a mléčných výrobků a věnovat svou pozornost zdravé obilné stravě. Doporučuji shlédnout i následující video:

https://www.youtube.com/watch?v=k2FJxUghqOo

21.07.2014 5 z 5


Škola Malého stromu Škola Malého stromu Forrest Carter (p)

Krásná kniha. Člověk má na chvíli možnost se vpít do prožiků lidí žijících v souladu a míru s přírodou - poslouchání stromů a větru, pozorování zvěře a tak dále. Z knihy je patrné, že indiánská rodina čelila mj. urážkám ze strany bělochů, ale přitom byla v chápání života a jeho souvislostí daleko daleko před barbarskými bělochy, kteří se naučili přirodu pouze pustošit a ohrožovat a žít pouze pro momentální zisk.

27.06.2014 5 z 5


Tak pravil hlemýžď Tak pravil hlemýžď Stephen Clarke

Milé a vtipné povídání o Francii z pohledu Brita.

23.06.2014 3 z 5


Praktická detoxikace podle MUDr. Josefa Jonáše Praktická detoxikace podle MUDr. Josefa Jonáše Josef Jonáš

V mnohém poučné!

11.04.2014 4 z 5


Meruňková zavařenina Meruňková zavařenina Alexandr Isajevič Solženicyn

Velice se mi líbila kniha Jeden den Ivana Děnisoviče a další povídky. S nadšením jsem sahla po Meruňkové zavařenině. Je psaná ale úplně jiným slohem. Jedná se o velice detailní popis např. bojových a politických událostí. Zřejmě bych potřebovala mít větší rozhled v těchto politických a válečných událostí, aby mě kniha vtahla do děje.

06.04.2014 2 z 5


Pryč s kyselostí! - Jak udržet kyselé a zásadité látky v těle v rovnováze - Tajemství dlouhověkosti Pryč s kyselostí! - Jak udržet kyselé a zásadité látky v těle v rovnováze - Tajemství dlouhověkosti Kurt Tepperwein

Nějaký čas jsem se vyhýbala knihám o zdravé výživě a až vleklé zdravotní potíže mě motivovaly ke koupi další knihy. Protože jsem již pár knih o zdravém životním stylu, zdravě atd. přečetla a nikdy jsem nebyla nijak zvlášť nadšená, tak jsem mnoho neočekávala. Ale musím říct, že tentokrát mě kniha mile překvapila. Určitě obsahuje plno rad, které si vezmu k srdci a přispěla ke změně mého životního stylu.

22.03.2014 5 z 5


Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Krásné pohlazení :) Chvíli mi popis zážitků a postřehy malého Edy velice připomínali film "Obecná škola".

28.02.2014 5 z 5


Nekamenujte proroky Nekamenujte proroky Zdeněk Mahler

V knize je ve zkratce vykreslen život, mnohdy neprávem opomíjeného (Dvořákem zastíněného), vlasteneckého a geniálního skladatele Bedřicha Smetany. Je to dojemná kniha o jeho nelehkém životě a o úsilí prosadit se a hlavně o úsilí prosadit českou hudbu v Čechách a ve světě. U knihy jsem byla mnohdy dojatá, protože jsem si uvědomovala velikost jeho činů a jejich neopominutelný dopad na naší českou kulturu (v mnohém dále inspiroval další české autory, kteří se pak prosadili ve světě). Je třeba pamatovat na to, že on byl ten první "velký" skladatel vlastenec, který s tímto trendem začal. Dnes je velice lehké podlehnout "protičeským" náladám, nechat se vtáhnout do ponuré atmosféry a přesvědčení, že si Češi nezaslouží svůj vlastní národ atd. V těchto náladách ale zaručeně pomůže přečtení knihy o Smetanovi či Masarykovi aj., o lidech, kteří tak bojovali za český národ a především v něj plně věřili!

16.02.2014 5 z 5


Orientalismus Orientalismus Edward W. Said

Kniha, která do jisté míry mění pohled na dějiny, vývoj a současnou situaci arabských národů. Autor slovem "Orientalismus" myslí negativní mylnou představu, kterou má západ a Evropa části světa, kterou nazývá "Orient", v tomto pojmu pak spojuje mnohé kultury, náboženství a etnické skupiny. Autor se ve své knize věnuje především západní představě o Blízkém východu a Islámu. Západ si, dle něj, postupem času vytvořil určitý filtr skrz který vnímá kultury na Blízkém východě a tvoří si tak naprosto zkreslený a mylný obraz o této části světa. Tato mylná představa se vyvíjela mnoho let a byla podporována slavnými autory v beletrii (např. Hugo, Dante...), vlivnými politiky, básníky, vědci a dalšími. Kniha je obsáhlá a velice složitá na čtení (z důvodu přehledu a vzdělanosti autora, se kterou málokdo dokáže držet krok). Přesto, že myšlenky by se daly shrnout do pár odstavců, tak myslím, že je obsáhlost knihy opodstatněná v tom, že autor své tvrzení dokládá na nespočetně mnoha příkladech - což činí jeho tvrzení důvěryhodná, podnětná k zamyšlení a také to je zřejmě důvod, proč tuto knihu vzali sociologové a ostatní do povědomí a měla takový vliv na vědecký, politický svět.

01.01.2014 4 z 5