České okamžiky

České okamžiky https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91173/bmid_ceske-okamziky-65a9761246ae7.png 4 82 12

V návaznosti na knihu České snění a ve stejné grafické úpravě vychází mimořádně čtivá kniha Pavla Kosatíka, představující klíčové okamžiky českých - politických i kulturních - dějin. Kniha poskytuje dobrý podklad k diskusím o Češích, češství a o českém národním charakteru. Autor zde zachycuje mimo jiné tyto události: Císař Karel IV. odchází, Husité zakládají Tábor, Petr Chelčický opouští bojující husity, Prokop Holý umírá u Lipan, Ferdinand I. Habsburský se stává českým králem, Jezuité v Praze, Albrecht z Valdštejna zakládá nové hlavní město, Rychtář Vavák hovoří s Josefem II., Prusové v Praze, Rainer Maria Rilke opouští Prahu, František Josef I. u nás, Lenin v Praze, T. G. Masaryk umírá v Lánech, Emanuel Moravec se stává mouřenínem, Adolf Opálka odmítá atentát na Heydricha, Přemysl Pitter zahajuje akci Zámky, Ladislav Štoll likviduje Františka Halase, Josef Urválek účtuje s Rudolfem Slánským, Dubček vysvětluje moskevský protokol, Havel píše Husákovi, Miloš Jakeš ve válce s reakcí.... celý text

Přidat komentář

Milton
09.02.2024 5 z 5

Zajímavý "bodový" pohled na naše dějiny. O některých událostech zde popisovaných jsen četl poprvé, ač se o historii dost zajímám.

Metcheque
08.11.2022 4 z 5

Autor prokazuje velkou faktografickou kapacitu. Psát stejně zasvěceně o Prokopu Holém stejně jako o Milouši Jakešovi vyžaduje zevrubnou znalost historie napříč stoletími. Kniha se čte doslova sama, přesto ubírám jednu hvězdu za nevyváženost relevance jednotlivých kapitol. Rozumím tomu, že Kosatík chtěl občas vykreslit dobu tím, že zmínil životní osud některého z výtvarníků, hudebních skladatelů či literárních kritiků, ovšem některé osobnosti, o nichž píše, ovlivnily "dějiny češství" skutečně velmi okrajově.


Madelisi
30.08.2019 3 z 5

Mám smíšené pocity. Některé okamžiky se četly samy, jiné byly kvůli použitým “filozofickým” citacím aktérů okamžiků hůře čitelné. Stejně tak v některých okamžicích bylo až moc autorova psychologického pohledu na lidské jednání.
To ale nic nemění na skutečnosti, že všechny okamžiky byly moc dobře vybrané a na sebe navazovaly. Užila jsem si všechny z 20. století. Moc se mi líbil pohled Háchovy dcery nebo advokáta K. H. Franka. Na zajímavosti dodalo i to, že hrdiny okamžiků byli i padouši typu komunistický prokurátor nebo generální tajemník.
Na závěr je moc pěkná obrazova příloha, která velmi přesahuje kvalitu příloh podobných publikací.
Doporučuji, moc pěkně se tento soubor historických jednohubek čte.

martin č.
04.03.2019 5 z 5

Některé kapitoly mne zaujaly víc, některé míň, ale celkově vynikající. Někdy jsem se seznámil s úplně novými osobami našich dějin. Pavel Kosatík je nejsilnější jistě na poli 20. století, přesto mi v hlavě nejvíc zůstane kapitola o setkání sedláka Jana Vaváka s Josefem II. Setkání dvou světů v nichž, ačkoli si nesmírně vážím osvíceného panovníka, nemohu nedat za pravdu i pohledu poctivého věřícího sedláka (jak ho Kosatík interpretoval), jemuž Josef II. svou překotnou reformační politikou boural dost razantně a necitlivě jeho starý svět.

Rade
15.06.2018 5 z 5

Netradiční pohled na vybrané okamžiky českých dějin, odlišný nejen výběrem, ale i výkladem. Bohužel stále bývají v našich hlavách zafixované kdysi školou memorované absolutní pravdy, jako: husité hodní, Habsburkové špatní, Hácha, Hitlerův brácha, apod…
Díky za poněkud odlišný výklad dějinných okamžiků, za pohled na události méně známé, i za to občas opomíjené mravní hledisko.

kuruteku
31.03.2018 5 z 5

Výběr výborný, kdo by to byl řekl, že se dozvím i mnohé nové. Je to sice "pop-historie" do kapsy, ale i tak. Není Jednoznačná, není nepřátelská, díky ní mám chuť se o Přemyslu Pitterovi dozvědět více, přemýšlet smířlivěji o Mlynářovi a Dubčekovi, neodsuzovat Habsburky za "dobu temna". A mnohé další.

iz67
16.02.2018 4 z 5

Nejsem historik a komunistický dějepis mě ve škole vůbec nebavil. Nejsem schopen posoudit, jak je celá kniha historický pietní. Ale je to skvělý výběr "okamžiků", které vám o Česku a Češích hodně řeknou. A čte se to samo.

rasputin
14.10.2016 5 z 5

Opravdu zajímavá kniha. Výběr zlomových okamžiků národa českého, některé i méně známé, ale jak jsem zjistil, o to důležitější. Zaujala mě autorova nezaujatost a čtivost.

Blíženec
16.04.2015 4 z 5

Přemýšlivá kniha o dějinných událostech známých,ale i těch skrytějších. Události viděné očima aktérů,kteří stáli opodál a vnímali...
Ale také těch,kteří přivřeli nejen oči,,,

Gizminek
22.03.2015 3 z 5

Velice mi vyhovuje styl pana Kosatíka a určitě od něj přečtu další knihy. Opravdu připomíná styl Stefana Zweiga na kterého se hned v úvodu odkazuje jako na inspiraci, a to knihou Hvězdné hodiny lidstva. Oba autoři mají společné, že do historických událostí silně promítají svůj pohled a nenechávají příliš pootevřené dveře pro větší rozmanitost názorů. U Stefana Zweiga se nejedná o jízdu na tenkém ledě, protože se nepouští do sporných politických témat a vlastně mi vyhovuje, že mi trochu poradí, jak se na události dívat (např. kniha Erasmus Rotterdamský vs. Martin Luther apod.). U pana Kosatíka bych ale uvítala snahu o větší objektivitu a to hlavně ve výběru událostí z naší historie. Dala by se napsat stejná kniha s českými okamžiky, kde by se vyzdvihovaly události, které by poukazovaly na zločiny např. katolické církve (místo kapitolách o zločinech husitství), na nezákonné nabývání majetku českou šlechtou, kapitalistickou krizi za první republiky, která způsobila nezaměstnanost velkých rozměrů apod. Zkrátka jednostranný výběr událostí z historie může také posloužit jako manipulační ideologický nástroj.

evelinaevelina
25.11.2013 4 z 5

Mám ráda knihy pana Kosatíka, sedí mi jeho styl psaní - i tuto knihu tedy hodnotím velice pozitivně. Nyní sleduji v teleizi i volné zpracování některých kapitol v seriálu České století a porovnávám.

odejana
09.06.2012 5 z 5

Zweig napsal Hvězdné hodiny lidstva, kde zachytil "okamžiky", jež znamenaly zlom v dějinách, anebo jen jiný pohled na něco známého. Tato kniha Pavla Kosatíka přibližuje velice čtivě české "okamžiky" od smrti Karla IV. až po roli Miloše Jakeše v dnešní historii. Vychází nejen z archivních materiálů, ale i z osobních rozhovorů, a tím je záznam autentičtější a role knihy pro osvětu a vzdělání hodně přínosná. Navíc jsou zde pro Kosatíka tak typické řádky, které nutí k přemýšlení, diskusi a formování názoru. Jen dumám, proč je mi nad knihou tolik smutno ... Není to čtení o hrdinech a statečném národu, přestože některé odkryté příběhy zachycují zářné bytosti, základ však není v češství, ale v bohatém mravním základu a nadčasovém smyslu pro hodnotné lidství (advokát Kamill Resler, fungování a osud Středočeské koleje Jiřího z Poděbrad, Háchovo setkání s Hitlerem, Přemysl Pitter, plukovník Švec, Adolf Opálka, Havlův dopis Husákovi, Dubček v Moskvě). Některé kapitoly jsou ostudným svědectvím (husité a Tábor, zábor Stavovského divadla, Emanuel Moravec, Ladislav Štoll, Milouš Jakeš).