Věra Čáslavská – Život na Olympu
kniha od: Pavel Kosatík
Koupit
Věra Čáslavská: nejúspěšnější česká sportovkyně všech dob, žena, která na olympijských hrách v Tokiu a Mexiku získala jako sportovní gymnastka celkem sedm zlatých medailí. Protože odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, byla po roce 1969 vyloučena z veřejného života. Po listopadu 1989 byla poradkyní prezidenta Václava Havla a v letech 1990–1996 předsedkyní Československého, resp. Českého olympijského výboru. Po rodinné tragédii v roce 1993 se na dlouhou dobu stáhla do soukromí, na veřejnosti vystupuje až v posledních třech letech. Kniha Pavla Kosatíka Život na Olympu je autorizovaným životopisem, zachycujícím vůbec poprvé uceleně a plasticky celou dosavadní životní dráhu jedné z nejvýznamnějších českých žen nové doby....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122615/vera-caslavska-zivot-na-olympu-DWP-122615.jpg 4.475Žánr | Literatura naučná, Biografie a memoáry |
Vydáno | 2012, Mladá fronta |
více informací... |
Komentáře (29)
Kniha Věra Čáslavská – Život na Olympu

Životní osud špičkové gymnastky snad lze nazvat stejně jako její cvičení krkolomným. Snaha vyhrabat se ze dna ji musela stát mnohem více sil, než tréninky na mistrovství a olympiády. Obdivuhodná žena, jejíž příběh je tak napínavý, že čtenář občas i přestane vnímat nepříliš vybroušený autorův literární styl.

Moc hezky napsané, silný vliv zřízení ovlivnil celý její život a bohužel se to promítlo i u takto talentované ženy

Velice zajímavý život VČ. Životopis poukazuje i na smutný soukromý život.
Komunistická éra musela být neuvěřitelná, tedy obzvlášť k lidem , kteří vlastním úspěchem měli podporovat režim a na jejich práci se jinak nebralo zřetel. A jak nesympatizoval s režimem , nebyl dft. nikdo.

Pútavo napísaný životopis. Spôsob akým autor koncipoval písanie o živote olympijskej medailistky Věre Čáslavskej mi pripomínalo dobrú beletriu. Z knihy som sa dozvedela veľa nielen o pracovnom ale aj o súkromnom živote tejto slávnej gymnastky a teda, že ten jej život nebol vôbec jednoduchý.....Od čítania sa ťažko odchádzalo, veľmi ma zaujímali osudy jej "hlavných hrdinov" a autor tento životopisný príbeh skvelo vygradoval (ak sa to tak pri životopise d pomenovať).

Životopisy Pavla Kosatíka čtu moc ráda, takže jsem si s chutí přečetla i tento, věnovaný naší nejúspěšnější české sportovkyni, Věře Čáslavské. Před mnoha lety jsem četla její vlastní výpověď "Cesta na Olymp" a tak jsem si chtěla přečíst i toto "pokračování". Kniha velmi poutavě popisuje nejen její osobní a sportovní život, ale také politické zvraty, které jí život zásadně ovlivnily. Tento autorizovaný životopis zachycuje poprvé uceleně celou její životní dráhu a čte se opravdu jedním dechem. Moc doporučuji zejména mladší generaci, protože takových statečných osobností v naší historii moc není.

Moc zajímavá knížka o ještě zajímavější ženě. Kromě biografie se člověk musí postupně zamyslet i nad filozofičtějšími úvahami. Knížka totiž vedle životopisu nenápadně popisuje politický vývoj, který život Věře Čáslavské výrazně ovlivnil.
Paní Čáslavská byla celoživotní velká bojovnice, za což ji musím obdivovat. I za to, jak bojovala až do samotného konce, který už není součástí knihy, protože nastal až po vydání knihy.
P. Kosatík pojal knihu takřka dechberoucím způsobem a dokázal vyjádřit sílu osobnosti VČ, její životní vítězství i prohry tak, že vás to nenechá chladnými.

Obsah ve mne navodil silné pocity, že paní Věra byla ženou vítězství nebo porážek, života na maximum nebo vůbec, pokerového all in. Z mnoha faktů, upřesnění a doznání věřím, že Život na Olympu patří mezi ta velká vítězství, která tato skvělá osobnost českého sportu v životě vybojovala. Velká čest a respekt její památce. Jedna hvězdička dolů za subjektivní pocit o neúplném využití potenciálu knihy po sportovní stránce...
Doporučujeme

Štítky
sportovci gymnastika sport olympijské hry Věra Čáslavská biografie
Autor a jeho další knihy
- Masaryčka 2021
- Věra Čáslavská – Život na Olympu 2012