Tibetská kniha o životě a smrti

Tibetská kniha o životě a smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29528/tibetska-kniha-o-zivote-a-umirani-29528.jpg 5 122 20

Toto fenomenální dílo lze chápat jako úvod do budhistického nazírání duchovní skutečnosti. Seznamuje čtenáře s meditačními technikami, osvětluje fenomény karmy a znovuzrození, radí, jakým způsobem se připravit na cestu ke smrti. Především se ale text detailně zabývá přechodným stavem vědomí a nevědomí po smrti, tzv. „bardem“, a rozkrývá tak řadu otázek, jež si lidstvo klade od nepaměti. Tibetská kniha o životě a smrti představuje unikátní syntézu budhistické tradice a západního myšlení. Sogjal Rinpočhe se sice narodil v Tibetu a byl žákem duchovního mistra Džamjang Khjence Čhökji Lodöa, po čínské invazi Tibetu však podobně jako Dalajláma odešel do exilu a od 70. let začal na Západě předávat tibetské učení.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Pragma , Knižní klub
Originální název:

The Tibetan Book of Living and Dying , 1993


více info...

Přidat komentář

Filomena1961
26.10.2022 5 z 5

Smrt v naší západní civilizaci byla v určitém období tabuizované téma. Umírající člověk byl často ponechán sám sobě, osamělý v nemocnici. Tibetská kniha o životě a smrti nás vede nebo spíš inspiruje jak žít, ale také nám ukazuje jak se chovat v okamžiku přítomnosti smrti. Podrobně vysvětluje barda - stavy vědomí po smrti a zároveň ukazuje, jak můžeme soucitem, odpuštěním a láskou umírajícímu pomoci i po smrti. Souhlasím s Joanny Macy - Kniha přináší hlubokou moudrost a stala se duchovní klasikou .... Doporučuji k přečtení

jan.para
24.12.2021 5 z 5

Kniha je velmi složitě napsána. Stačí si přečíst 2 stránky a musí jí odložit. Čtenář v ní nalezne mnoho filozofických myšlenek, které určitě stojí za zvážení.


Edgar
23.12.2021 4 z 5

Poprvé jsem se snažil o přečtení, když mi bylo sedmnáct. Tenkrát jsem se rozhodl smysl života v náboženství a různých divných věcech. Asi abych měl správný směr, nebo co jsem očekával. Každopádně jsem to nedočetl. Bylo to na mě v té době moc složité. Dočetl jsem to až o dost později. Ale jedno mi to v těch sedmnácti dalo, a to říct si. „Hele tohne není důležité a hlavně je to jako vše pomíjívé.“ Což bylo asi přesně to, co jsem chtěl slyšet nebo spíš k tomu dospět. Kkaždopádně tahle kniha byla jedna ztěch, které mi řekly. „Už dost! Přestaň s tím tvím ezo vnímáním světa!“ Což je docela usměvné, když vezmu v potaz, že ji napsal tibetský duchovní.

barynka15
16.06.2021 5 z 5

Kdo se bojí smrti, doporučuji přečíst...Člověka to vnitřně uklidní...V reinkarnaci velmi silně věřím, spíš se bojím, že ani tento můj život není poslední. Nirvána je opravdu něco, čeho bych jednou chtěla dosáhnout. V rámci knihy jsem se na některých místech trošku ztrácela, protože přeci jen nejsem natolik znalá buddhismu, ale některé části bych doporučila přečíst každému...

karel.bedrich
19.05.2020 5 z 5

Skvělá kniha.

miss_nothing
21.02.2019 4 z 5

První duchovní kniha, ke které jsem přičichla. Dokáže nasměrovat k pochopení karmy, cestě soucítění s druhými bytostmi a smíření se se smrtí - vlastně se smrtí zaobírala mnohem víc, než jsem očekávala. A nakonec je to dobře, protože jejím přijetím lépe chápeme i svůj aktuální život a můžeme jej uchopit a naplnit způsobem, jakým chceme, dokud je ještě čas.

peterberes
15.02.2019

lahšia kniha zrozumitelné čítanie

Beebee
29.07.2017 5 z 5

Velmi doporučuji každému, kdo nevyhnutnost smrti sebe a lidí kolem je schopen neignorovat a něco víc o ní chce vědět nebo potřebuje sám umřít v klidu a smířen, připraven nebo doprovází svého blízkého. Poprvé jsem jí četla ve 20 letech a od té doby ještě 6x při silných příležitostech. Je jak praktická, tak hladivá, vychází z hluboké moudrosti budhistického přístupu ke smrti. Nevylučuje ani křesťanskou mystiku a hloubku obsaženou v Kristu. Doporučuji všem hledajícím smysl smrti a života spolu s knihami s tématikou smrti od Nairna - Žití, snění, umírání, Ole Nydahla, Dalajlámy - Rady jak umírat a žít lepší život, speciálem Budhismus dnes O smrti z 2003, Grosz- Dopisy umírajícímu příteli, Fremantle - Zářivá prázdnota, Lama Lodo - Bardo, Rinpoče Lati - Smrt, mezistav a znovuzrození, přidám i Jiřinu Šiklovou Vyhoštěná smrt. "Nebojte se smrti, bojte se promanit život. "

Gizminek
10.06.2017 5 z 5

Tato kniha na mě neuvěřitelně zapůsobila. Je to určitě složitější čtení k pochopení a neučený Buddhista, jako já, se může ztrácet v pojmech. Mimo jiné je v knize krásně popsána Tonglenová praxe, význam meditací a buddhistické filosofie. V úvodu a závěru je i krátce zmíněný autorův život v Tibetu, jeho učení u nejlepších mistrů a také dopady čínské okupace. Asi nejdůležitější částí knihy je učení o bardech - stavech, které přicházejí po smrti a také části o tom, jak pomoci umírajícím. Napsáním knihy si autor vytyčuje cíl změnit pohled západní civilizace na umírání a smrt. Chce, abychom se smrti přestali bát nebo jí naopak ignorovat a začlenili učení o ní (o bardech) do vzdělávacího systému. Začali se chovat k umírajícím s úctou, soucitem a láskou.

Metroušek
14.02.2017 5 z 5

Moudrá kniha, a je dobré udělat si na ni v životě čas než si pro nás přijde Žnec s kosou.

dana986511
14.02.2017

Dobrý den, sháním knihu - Tibetská kniha o životě a smrti,pokud ji někdo má a nepotřebuje, prosím nabídněte. Může být i jiné vydání,ale v dobrém stavu. Děkuji dana 986511

lenka70
07.09.2016

Nádherná kniha......

Happy4000
20.06.2016 5 z 5

Měl jsem na ni spoustu času a přesto jsem četl mnoho hodin za sebou. Myslím tak dva týdny a bylo hotovo. Je to složité se do ní vpravit a vypnout okolí. Připlouvají myšlenky které v Tobě nikdy přes ní nebyly. Spojují se nové s prožitými chvílemi a situacemi v životě - možná chápeš vysvětlení - možná dál přemýšlíš. Je očistná, je burcující, uklidňuje, hojí. Jo- dost dobré zkusit.

3nitka
23.01.2016 5 z 5

Jediná istota, ktorú v živote máme, že nič nie je isté. Ani najtenší vlas na hlave. A jediné čo máme, je práve táto chvíľa. Nádherná kniha.

Kingusko1
06.01.2016 5 z 5

Knihu mám na polici pri posteli, aby mi pripominala,že raz pride aj môj čas. Krásna kniha o umieraní.

Ljubina
20.03.2014 5 z 5

I jednotlivcům by bylo lip i cely svět by byl lepši,kdyby víc lidi tu knihu přečetli.Srdečně doporučuji.

Klamm
17.07.2013 5 z 5

Při večerech s touto knihou, mi věci které jsem považoval za důležité, už tak prioritní nepřišly. Začal jsem považovat za důležitější uvědomovat si, jaký vliv má mé působení na druhé a důraz na urovnávání si co nejvíce věcí v mém životě. To ovšem neznamená, že jsem se jednoho krásného rána probudil jako jiný člověk a byl jako vyměněný. Všechny pocity časem vyprchají a vše bude z části jako dřív. Vím ale, že rozjímání nad smrtí může být pro člověka přínosem.
Už se neutěšuji tím, že na umírání mám ještě času dost. Naopak jsem si vědom nevyhnutelnosti a faktu vlastní pomíjivosti.

Smrt nebere ohledy na náš rodinný, společenský a majetkový vztah, a už vůbec nedbá jiných rozdílů.
100%

LordSnape
06.07.2013 5 z 5

Chcete-li znát, jak správně žít a umírat, není lepší knihy, než této.

samsara
06.03.2013 3 z 5

Tuto knihu jsem četla hrozně dlouho, tak tak jsem jí dočetla. Hodně mi dala, ale někdy jsem jí moc nechápala. Vím určitě, že už jí podruhé číst nebudu.

honzako
28.01.2012

krásná kniha, měl by si přečíst každý .....