Flexi Flexi komentáře u knih

☰ menu

Kniha pěti kruhů Kniha pěti kruhů Mijamoto Musaši

Pro mě duchovní záležitost, nejde jen o meče a boj, ale o to, jak žít, o duši a tak i současným čtenářům má co říci. Po celé věky lidé v mládí "blbli", postupně dozrávali ... Za mě krásné a aktuální heslo v době, kdy lze na trubičkách žít roky: Když musíme zemřít, tak musíme zemřít.

16.03.2024 3 z 5


Kniha cest Kniha cest Náser-e Chosrou Qobádíjání-je Marvazí

Cesta v době a po místech, kdy vedle sebe existovala velká náboženství a lidé se kvůli své víře nezabíjeli.

11.06.2022 5 z 5


Velká kniha historických otazníků Velká kniha historických otazníků Ervín Hrych

Nesourodé čtení. Zavádějící název - v některých kapitolách o otazníky vůbec nešlo. Působily více dojmem kapitol z učebnice dějepisu, jen napsány přístupnější formou. Možná vhodné pro ty, kteří prošvihli hodiny dějepisu ve škole, nyní se historii chtějí věnovat a nevědí, jaká historická doba by je zajímala.

02.08.2021 3 z 5


Dobrodružství pana Wellingtona Dobrodružství pana Wellingtona Hana Bergmannová Klímová

Krásná kniha. A obohacena o osobní zážitek, protože jsem pana Toma měla to štěstí vidět osobně na skotských hrách 2020. Podepsal mi knihu, potřásl si se mnou ruku a zanechal nesmazatelný dojem. Je to úžasný člověk, bylo to jasné i za těch pár minut. To, že ho nyní děti nemohou potkávat, je jedna z krutostí, které byly způsobeny pandemií/vládou. On a jemu podobní by měli být pro nás vzorem, ale tak málo o nich víme, tak málo se o ně zajímají média. Velký dík paní spisovatelce za milou knihu, chtěla bych ji s panem Tomem znovu na Sychrově potkat. Knihu hodnotit vlastně ani nemohu, emoce převažují....

24.04.2021 5 z 5


1177 př. Kr. - Zhroucení civilizace a invaze mořských národů 1177 př. Kr. - Zhroucení civilizace a invaze mořských národů Eric H. Cline

Kniha mě oslovila. Jsem fanda historie, nikoli velký znalec, a pro takové myslím je kniha vhodná. Nezahltí přemírou informací, ve kterých by se čtenář ztrácel.
Velmi oceňuji vědce, kteří jsou schopni přiznat, že nevědí, že "jen" předpokládají. V době, kdy mnozí kážou své názory jako dané pravdy, kdy je mediálně žádaný zjednodušující pohled na určité události, je přístup autora o to cennější. Je dobré si uvědomit, že vývoj lidstva není jako detektivka, kdy v té správné je pachatel jasný.

18.10.2020 5 z 5


Na okraji propasti Na okraji propasti Bernard Minier

Trochu zklamání. Atraktivní prostředí, ale fádní, plytké, nudné postavy a předvídatelný děj.

22.08.2020 3 z 5


Stroj nekonečna Stroj nekonečna Neal Asher

Miluju Ashera, tedy jeho knihy, nemůžu být ani trochu objektivní. Vlastně hodně z textu nerozumím. Co jsou to tepelné konvertory, astrogační data atd. Ale když si představím, jak to vše, co autor ve své opravdu bujné fantazii vymyslí, probíhá, je to ohromující. Kéž by se jeho příběhy dočkaly zfilmování. To by byla pastva pro oči! Asi je neznalost různých vědeckých disciplín v tomto případě výhodou. Odborník se možná rozčílí, já se bavila.

07.07.2019 5 z 5


Vzestup Persepole Vzestup Persepole James S. A. Corey

Na rozdíl o jiných space oper (Odhalený vesmír, Úsvit noci) jsem se nemohla zpočátku chytnout, ale jsem ráda, že jsem vydržela. Kromě atmosféry, super podaného budoucího uspořádání lidské společnosti a akčních scén jsou tradičně dobře vykresleny charaktery a mezilidské vztahy. A tak nějak jako by mimochodem na vhodném místě probleskne věta, která přesahuje přízemní myšlení (no asi se tohle slovo do vesmíru nehodí, ale když ještě píšu ze Země ...) a kniha se hned posouvá na vyšší úroveň. Např. když Avasarala konstatuje poznání bezvýznamnosti všeho, na čem se člověk dřel, když žije dost dlouho.

05.07.2018 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Rozjezd pozvolný, budování atmosféry úžasné a konec skvostný. Jedna hvězdička za krásnou slovenštinu. Četla jsem totiž knihu v originále. Nikoli úmyslně, šlo o nedopatření, ale nelituji. Některé výrazy jsou tak nádherné a přiléhavé a jedinečné, že by v překladu ztratily svůj půvab, myslím.

07.03.2018 odpad!


Na mušce lovce Na mušce lovce Albrecht Wacker

Poněkud popisné, ale zajímavé, protože jde o vzpomínky německého vojáka. Ve škole jsme se učili chápat válku z pohledu SSSR.

07.03.2018 4 z 5


Příběhy vašeho života Příběhy vašeho života Ted Chiang

Není to kniha pro každého. Prostě a jednoduše, když nejsem žádný velký znalec věd jako je matematika a fyzika, v textu jsem se ztrácela, nedokázala domyslet a odhalit skrytější motivy/myšlenky, které asi povídky obsahují.
Můj obdiv patří tvůrcům filmu Arrival, jak dokázali zpracovat jednu z povídek.

17.10.2017 4 z 5


Temná inteligence Temná inteligence Neal Asher

Opět žádné zklamání, naopak. Na jednoduchou, ale logickou dějovou linku se navěšuje přehršle úžasných nápadů, které by vystačily na 5 dalších knih. Prostě super. Nikoli však pro romantické, jemné duše a filozofy.

02.07.2017 5 z 5


Hitler. II. díl, 1936–1945: Nemesis Hitler. II. díl, 1936–1945: Nemesis Ian Kershaw

Vynikajícím způsobem podán obraz A.Hitlera, jeho života, názorů, činů, a to ve spojení s 1.dílem. Vynikající hlavně ze dvou důvodů: 1) snaha o maximální přesnost v popisu historických událostí 2) objektivní přístup k osobě Hitlera, k objasnění jeho životní dráhy. Kromě rozšíření znalostí o 2.sv. válce nám autor poskytuje podrobný, myslím že nestranný obrázek Hitlera jako člověka, a vyvolává řadu myšlenek.
Je obdivuhodné, když se člověk ze dna bídy, z předurčenosti k celkem všednímu nezajímavému životu dokáže pozvednout až na společenský vrchol? Když se dokáže prát za své názory, dosáhnout svých cílů, zůstat věren svým ideálům, bojovat za ně až do trpkého konce, i když jej štěstí/prozřetelnost opustí? Když dokáže nadchnout pro své myšlenky i jiné, když dokáže získat takové renomé, že osoby v jeho okolí jsou schopny z obdivu či lásky jej následovat až do úplného konce?
Jsou mezi námi i v současnosti a určitě i budou různí fanaticky věřící, ať už v cokoli, kteří nebudou váhat obětovat jednotlivce, města, národy, kontinenty, ... Dokážeme odolat jejich vábení vydat se s nimi na cestu do pekel? Poznatky z knihy jako je tato mohou velmi pomoci v tom, aby se člověk orientoval a nepodlehl.

15.04.2017 5 z 5


Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

příjemné čtení, ale nějak mě nevtáhl příběh, klišé v zápletce i charakteru postav a bohužel i v závěrečném rozuzlení, líčení přírodních scenérií se mi jevilo jako pouze účelové, (přiznávám: pár krát jsem tyto pasáže přeskočila, ač tohle normálně nedělám a tamější přírodu miluji)

04.03.2017 3 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Dobře se čtoucí kniha. Taková ta rychloobrátková, jak odpovídá trendu současných detektivek. Pozitivně hodnotím prostředí a charaktery osob, vytváření atmosféry, děj bez nelogických zvratů, ale nikoli nudný. Jako staromilec si musím ovšem povzdechnout: kde je ta stará dobrá Anglie, Poirot, Holmes, ...?

18.02.2017 4 z 5


Vlčí úžina Vlčí úžina Olivier Truc

Moc mě příběh nechytl jako detektivka, postrádala jsem napětí a vyústění nic moc. Oceňuji ale zajímavé prostředí, pro nás nezvyklé a exotické. Zajímalo by mě, nakolik odpovídá skutečnosti popis života Laponců v moderní době. A události ohledně těžby ropy? Jestli jsou pravdivé, tak jsem si celkem dost a nenásilnou formou rozšířila znalosti severu. Aspoň něco.

30.01.2017 3 z 5


Prefekt Prefekt Alastair Reynolds

Vynikající stejně jako předešlé knihy ze série. Super pro každého, kdo nerad mnoho technických detailů, dlouhých popisů čehokoli, psychologických rozborů, nelogické dějové kotrmelce, nesmyslné krvavé scény. Není vyřešeno vše, čekám pokračování snad v bližší budoucnosti než kam čtenáře zavádí příběh z Třpytného pásu.

27.12.2016 5 z 5


Válečná loď Válečná loď Joshua Dalzelle

Jednoduchý děj, nijak překvapivý. Nejsem fanda do strojům, techniky apod., a proto spousta takto laděných detailů, které kniha obsahuje, byla pro mě mínusem. Ale kniha se čte dobře a jako odpočinkové čtivo je dobrá.

26.11.2016 4 z 5


Hitler. (I. díl), 1889-1936: Hybris Hitler. (I. díl), 1889-1936: Hybris Ian Kershaw

Oceňuji čtivost, komplexní pojetí problematiky vzestupu A.Hitlera, plastické (soudím že i objektivní) vylíčení jeho osobnosti. Lidé chtějí být klamáni. Hitler jim nabídl to, co chtěli slyšet. Jen málo bylo těch, kdo se nenechali zmást.

17.11.2016 5 z 5


Kolapsy složitých společností Kolapsy složitých společností Joseph Anthony Tainter

Náročné čtivo. Běžnému čtenáři jako jsem já jsou nejpřístupnější pasáže o kolapsech konkrétních společností. Ale jakmile autor zobecňuje a zabrousí do otázek teoretických, zvláště ekonomických, ... V tom je ale přínos knihy nejcennější.
Dnes je módní hovořit o kolapsu naší společnosti. Složitá je až až. Avšak po přečtení této knihy jsem se jednak přestala kolapsu obávat - je to jen přerod v něco jiného, a též je celkem pravděpodobné, pokud tedy nepřijde kolaps ve formě drsného zániku (např. kometa nebo jaderná válka), bude to "jen" pohlcení jinou společností. Osudy jednotlivců mohou být smutné, ale jako lidstvo si jen zvykneme na jiné poměry :-) Je to optimistické?

09.08.2016 5 z 5