Temná inteligence

Temná inteligence https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341730/bmid_temna-inteligence-Z9l-341730.jpg 4 48 10

Proměna série

1. díl >

Thorvald Spear se probudil v nemocnici a zjistil, že byl vzkříšen z mrtvých. A co víc, zahynul ve válce lidí proti mimozemšťanům, která skončila už před sto lety. Když se ale zotaví ze svých prvních traumatických okamžiků, spatří jiskřičku světla, která ho udrží při životě. Tou jiskrou je pomsta. Spear uvízl s divizí vojáků na planetě obklíčené pradorskými ozbrojenými silami, když mu svitla naděje: viděl přilétat záchrannou loď, torpédoborec Penny Royal. Jenže místo aby jim pomohl, lodní UI se vzbouřila a v ničivém šílenství anihilovala veškeré síly spojenců. A jak teď Spear zjistil, Penny Royal je i po všech těch letech stále na svobodě. Proto přísahá, že ji najde, ať se skrývá kdekoliv a postará se, aby za svou zradu zaplatila. Isobel Satomi vedla úspěšný zločinný syndikát. Když jí ale jeden z jejích podřízených hrozil přerůst přes hlavu, rozhodla se, že potřebuje pomoc. Obrátila se na Penny Royal, ale obchodem s ní získala i něco, o co nestála. Její huimanské vylepšení v sobě totiž skrývá strašlivé tajemství. Temná UI v ní spustila pomalou proměnu v netvora, vrcholného predátora, který nemá s člověkem nic společného. Spears si Isobel najme, aby ho dopravila na místo, kde byla naposledy spatřena Penny Royal. Při tom ji ale přelstí a stane se sám objektem její pomsty. Závod s časem začíná. Podaří se Spearovi dokončit lov dřív, než bude sám uloven?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Dark Intellingence , 2015


více info...

Přidat komentář

Solverino
28.11.2021 5 z 5

Naprosto úžasné a fascinující vymyšlené universum s famózně vymodelovanou technikou, technologií a vlastní mytologií. Vždy mě totálně dostane ten ohňostroj nápadů jak co řešit po stránce mega rozvinuté techniky a mimozemské technologie. Leckdy za hranicí pochopení normálním člověkem, je třeba dostudovat nějaké kosmické jevy a terminologii na Wikipedii. Ale když člověk zapojí vysokoškolské vzdělání technického směru a vlastní představivost, je unešen tak skvělými nápady (subatomární manipulace s hmotou, bezdrátové přenosy energii na obrovské vzdálenosti, cestování podprostorem a nadsvětelnou rychlostí, genové manipulace, umělá inteligence...)... pak to nadšení trochu srazí rozvláčnost jednotlivých dílů a často i ta děsná překombinovanost knih.... ale i tak - těším se na takovou budoucnost!

boekwurm
08.11.2021 3 z 5

Přiznávám, že mám v Asherových knihách troch bordel. Tohle je první díl série, ale evidentně na něco navazuje, asi bude nejlepší číst to podle roku vydání a né podle toho, jak je to tady na databázy řazené do sérií.


Tupoun
18.10.2020 5 z 5

Neil Asher má velmi čtivé příběhy. Možná sem tam trochu zpomalí a pokulhává, ale zase se pak znovu rozjede. Celkově je každá kniha výborným doplňkem celku. Ovšem, jak se zde opakovaně ozývá, nejlepší je nedat na škatulkování Asherových knih do cyklů a přečíst si všechny. Nejen kvůli návaznosti, ale i proto, že vám pak nebude líto toho kusu vytrhnutého příběhu, ke kterému se budete dodatečně vracet.

B4LU
29.11.2019 3 z 5

Asher, Asher. Ke knihám tohoto autora mám stabilně takový rezervovaný vztah, a tato není výjimkou.
Na jednu stranu tady máme Asherovo Řádové univerzum, které je doopravdy parádně promyšlené. Události, které se v něm odehrávají a které Inteligence popisuje jsou taky zajímavé.
Na stranu druhou Asher svým postavám prostě nedokáže přiřknout žádný charakter. Všechny jsou zcela šablonovité - voják, který jde metodicky a systematicky za svým cílem; šílenec, který dělá víceméně totéž, jen s výbuchy násilí; obyčejný člověk, který se snaží jít z cesty oběma. Do jedné z těch tří kategorií dokážete okamžitě zařadit úplně všechny postavy, které v knize jsou, jedině snad s výjimkou Penny, jejíž chování nechápe vůbec nikdo - ale jejíž činy i tak postrádají nějaký smysl, jako tomu bylo třeba v případě pana Jeřába v předchozích dílech. Postavy se tak slijí do jednoho celku a jejich osud mi byl zcela ukradený.
Dalším problémem (který už ovšem není chybou knihy, nýbrž vydavatele) je, že román Technik, který je údajně jen "románem z prostředí Řádu", je podle všeho plnokrevný první díl, bez kterého se budete některými částmi Inteligence plácat jako ryba na suchu. Amistad? Ten byl, když jsem o něm četl naposledy (Stín škorpiona) pouhý válečný robot. Spřádač? Penny Royal? Evidentně jde o proslulá jména, o kterých ale bez (nejspíš) Technika nemáte vůbec ponětí.

Archie
05.08.2019 3 z 5

Z pocatku hodne zabavne vec - cyberpunk, obsidianova UI, trocha sexu, trocha brutality, sexy kulisy, nerdska "veda" a zbrane. Pak se to zacalo komplikovat a zapletka zacala byt znacne prekombinovanou a protahovanou, aby se konecne zvrhla v unaveny, jakoby z prstu vycucany zaver. Ve fragmentech zabavne, ale pokracovat v serii rozhodne nebudu.

Finn69
03.08.2018 5 z 5

Neal Asher = 5 hvězd, tak to prostě je. Ve svém žánru snad ani nemá konkurenci, všechny ty knížky jsou nápadité, nabité akcí a hlavně dobře napsané.
Temná inteligence jen potvrzuje tohle pravidlo, těšte se na další akci kolem planety Masada, tentokrát včetně Žvatlokače stopujícího u silnice :-)

Radek72
06.01.2018 5 z 5

Asher mě nikdy nezklamal. Jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů..i když napíše, že vesmírná loď má 3km na délku, tak mi to nepříjde přehnané..prostě jeho pojetí vesmíru a životu v něm věřím bez námitek pod čarou.

Flexi
02.07.2017 5 z 5

Opět žádné zklamání, naopak. Na jednoduchou, ale logickou dějovou linku se navěšuje přehršle úžasných nápadů, které by vystačily na 5 dalších knih. Prostě super. Nikoli však pro romantické, jemné duše a filozofy.

Ládja
27.06.2017 4 z 5

K úplnému pochopení vesmíru Neala Ashera je třeba znát všechny jeho knihy. Předchozí...Vždy je tam nějaký odkaz na někoho, kdo byl v nějaké knize a i když to není odkaz nutný k celkovému pochopení knihy, tak k celkovému pochopení vesmíru a všech věcí v knize to nutnost je.
Opět skvělá fantazie, skvěle popsáno. Ten jeho vesmír...co více dodat. Kdo už něco od tohoto autora četl tak nemůže být zklamán. Jen tím, že se bude čekat na další díl. I když mám za sebou už nějakou knihu od autora, tak vždy mi trvá než se začtu a začnu se orientovat ve všech postavách a v liniích, ale pak, nakonec, kdy se všechny linie nějak protnou, tak je konec a to zamrzí. Mistr...Za mě 4*.

gonga
31.05.2017 4 z 5

Další pecka od mistra imaginace Neala Ashera. Jeho svět Řádu je stále propracovanější a mistr nenechá čtenáře ani na chvilku vydechnout.

Autorovy další knížky

Neal Asher
britská, 1961
2004  89%Stahovač
2005  78%V pavučině
2017  83%Temná inteligence
2009  76%Pradorský měsíc
2009  81%Cesta Sabla Keeche

Kniha Temná inteligence je v

Právě čtených3x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce79x
Chystám se číst52x
Chci si koupit23x
dalších seznamech1x