Faither Faither komentáře u knih

☰ menu

Respektovat a být respektován Respektovat a být respektován Jana Nováčková

Koncept výchovy fajn, ale kniha napsaná dost roztahaně a přečíst těch 350 stran hutného textu bylo s každou další kapitolou náročnější. V tomto pojetí mi to přišlo jako kniha pro lektory tohoto konceptu, nikoliv pro běžného čtenáře (rodiče), pro kterého by to stačilo zkrátit maximálně na polovinu. V tom ale tato kniha není v sekci osobního rozvoje zrovna osamocená, bohužel :)

23.03.2024 3 z 5


Východní Krušné hory Východní Krušné hory Jiří Svoboda

Krásná kniha pro každého, kdo má východní Krušky v srdci, ale i pro toho, kdo o návštěvě těchto trochu zapomenutých českých hor přemýšlí.

24.02.2024 5 z 5


Za pohnutými osudy východního Krušnohoří Za pohnutými osudy východního Krušnohoří Otilie K. Grezlová

Literárně to na 5* není, ale po pár kapitolách jsem si na ten styl zvykl a vlastně se to četlo celkem dobře. Jsem ale hlavně velmi rád, že takový počin o východních Kruškách, které mají neuvěřitelně bohatou minulost, vznikl a každého, kdo má ke Kruškám nějaký vztah musí tato kniha hrozně těšit. Mě jako rodáka potěšila hodně a čtení mě opravdu bavilo, a to je nakonec to nejdůležitější. Každému, kdo má Krušky v srdci nebo se o ně zajímá můžu tuhle knížku s čistým svědomím doporučit.

22.12.2023 5 z 5


Průvodce pro pasivní investování: Od Rozbitého prasátka Průvodce pro pasivní investování: Od Rozbitého prasátka Jakub Dvořák

Je velmi dobře, že vznikla kniha, která se nebojí jít až do konkrétních produktů a strategií/portfolií a dá tak díky detailnímu návodu možnost investovat širší veřejnosti. Podle mého názoru je tato forma daleko lepší než obecné knihy o investování, a proto jsem několik kousků rozdal v rodině. Byť mě osobně příliš nového nepřinesla, považuji jí za asi druhou nejlepší knihu po The Little Book of Common Sense Investing od Bogla (ta bohužel nevyšla česky) o investování, kterou jsem četl, a to jsem toho nepřečetl úplně málo :)

20.12.2023 5 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Samozřejmě žádná velká literatura, ale tohle se fakt četlo samo.

03.12.2023 5 z 5


Šógun Šógun James Clavell

Magnum opus. Jen o něco málo slabší než Egypťan Sinuhet od Waltariho, se kterým se nabízí srovnání, a to nejen rozsahem. (Audiokniha)

30.11.2023 5 z 5


Emil Běžec 00:10 Emil Běžec 00:10 Pavel Kosatík

Zajímavá osobnost a fenomenální běžec, který prožil život ve velmi problematické době. Škoda, že byl životopis tak krátký. Většina kapitol by zasloužila větší detail. (Audiokniha)

18.01.2021


Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

Někteří samotáři byli z mého pohledu celkem zajímaví lidé závislí na horách a přírodě nepřehánějící to zbytečně s mystikou. Někteří ale bohužel spadají do skupiny léčitelů a mystiků. Léčit angínu pectoris bylinkami a dotykem, to opravdu nechcete :) Komu tyto výlevy vadí, musí se na to u čtení připravit a tyto části překousnout. Co měli všichni samotáři společného je asociálství a různé stupně psychických poruch, což je pro část čtenářstva včetně mě samozřejmě přitažlivé téma. Fotky od PANA fotografa knihu určitě posouvají výš.

Jako celek knihu určitě doporučuji, ale upozorňuji, že je z mého pohledu potřeba nepodlehnout romantismu, jak se u těchto knih stává. Čtenářům, jak již napovídají některé komentáře, to může připadat jako taková tradiční antikapitalistická agitka označující peníze za zlo, zboží za zbytečnost a kapitalismus za ďábla. Přitom zjednodušeně - peníze jsou efektivní směnný prostředek, zboží nám usnadňuje život a kapitalismus umožňuje efektivní alokaci zdrojů a tím růst bohatství (vč. těchto samotářů, z nichž většina bere dávky, starobní důchod nebo různé dary, jejichž výše je determinovaná právě společenskou úrovní bohatství). Sympatické ale je, že většina samotářů kritizuje předchozí režim, z čehož vyplývá, že tito samotáři jsou spíše obecně antisystémoví. Ono by jim samozřejmě nevyhovovalo ani kdyby byla země plná stejných samotářů jako jsou oni. A to naštěstí není a nebude a samotářům tak bude i nadále umožněno žít tak, jak žijí :)

21.11.2020 4 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Sáze o zaklínačovi jsem se úmyslně dlouho vyhýbal a musím přiznat, že jsem se i trochu obával, že se do ní nedokážu (po odehrání neméně legendární herní série) začíst. Mé obavy se ale rozplynuly již u této první povídkové knize. Sapkowski má bujnou fantazii a originální styl, ve kterém se ale nebojí odkazovat na starší klasiky a pohádkové motivy. Po dočtení každé povídky jsem se vždy těšil, co přinese povídka další, kvůli čemuž před Sapkowskim smekám. Jsem zvědavý, jak budou vypadat románová pokračování. Za mě si zatím po přečtení první knihy série svůj status zaslouží.

13.01.2019 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Orwell je Orwell, ale i tahle antiutopie je velmi zajímavě a originálně sepsaná. Ani filosofování, kterým některé knihy podobného žánru trpí, zde ve své lyrické verzi nemá rušivý element, ale spíše naopak nutí čtenáře k zamyšlení nad směřováním společnosti a obdobně jako Orwellovo 1984 je díky nadčasovosti v mnoha ohledech více aktuální než v roce 1953. České audioknižní zpracování je navíc také velmi dobře namluveno a hudební podkres podtrhuje ponurou atmosféru. (Audiokniha)

17.12.2018 4 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Pro mě zatím nejslabší díl. Opravdu se to točí až moc kolem alkoholu.

06.08.2018 3 z 5


Trnový princ Trnový princ Mark Lawrence

Podle mého názoru skvělý odklon od klasického vystavění fantasy příběhů. Kniha se mi navíc četla velice dobře a příběh se vyvíjel rychle. Právě nestandardnost pravděpodobně způsobuje relativně značný rozptyl hodnocení. Doporučuji ale každému zkusit první díl a rozhodnout se na základě vlastního úsudku a nenechat se odradit případnými špatnými recenzemi.

10.07.2018 5 z 5


Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Úžasné povídky, které vtáhnou jak dětskou tak dospělou duši. Už se těším až jí budu číst příští generaci. Doporučuji i audioknihu, která je opravdu skvěla namluvena. (Audiokniha)

10.07.2018 5 z 5


Uspořádání světa Uspořádání světa Henry Kissinger

Náročně a skvěle zpracovaná nedávná historie a její příčinné souvislosti, jak už se od Kissingera sluší a patří. Čtenář musí být ovšem připraven polemizovat a ani zde nebrat každý výklad za absolutní pravdu, k tomu ale dává Kissinger dle mého názoru pozornému čtenáři dostatečný prostor.

K již sepsaným komentářům už za mě není moc co dodat. Snad jen odlehčený názor, že při hodnocení internetu a s ním souvisejících nových formách získávání informací a rychlejší komunikace nezapomínejme při neustálém upozorňování na jeho rizika a hrozby také na jeho světlou stránku a neuvěřitelný příspěvek pro světový pokrok, který sebou přinesl. Někdy mám pocit, že by někteří erudovaní komentátoři nejraději všechny ty internety zakázali nebo minimálně omezili :)

Na závěr si ještě dovolím nedoporučit tuto knihu ve formě audioknihy, ke které jsem sám přistoupil, protože je vzhledem ke své odborné hloubce velmi náročné udržet pozornost. (Audiokniha)

24.06.2018 4 z 5


Jádro Jádro Peter V. Brett

Démonská pentalogie opravdu není nejsofistikovanější fantasy sérií a tak je k ní podle mého také nutné přistupovat. Oproti kolegům čtenářům níže bych si klidně přečetl i další pokračování o osudech mnoha postav tohoto příběhu a souhlasím, že některé linky byly utnuty příliš rychle a ještě větší "roztahovanost" by mi tak vůbec nevadila. Mně se třeba Jádro četlo mnohem lépe než Kingovo Temná věž, kterou jsem četl v předcházejících měsících a to je pro mě u fantasy minimálně jeden z nejdůležitějších faktorů. A právě lehkost a touha ke čtení další a další kapitoly jsou pro mě důvodem, proč si dovolím dát plný počet a vrhnout se na další fantasy sérii, u které nebudu muset moc přemýšlet nad detaily, ale budu si užívat odtržení od všedního světa :) K přemýšlení si dovolím odskočit do jiných žánrů.

Podtrženo a sečteno, určitě bych se nenechal odradit sérií negativních komentářů pode mnou a Démonskou pentalogii mohu s čistým svědomím milovníkům fantasy, kteří nehledají jen a pouze složitě a dokonale vystavěné příběhy, doporučit.

24.06.2018 5 z 5


Temná věž Temná věž Stephen King

Bohužel byla pro mě Rolandova cesta spíše utrpením než potěšením, kterým by měla každá knižní série být. Četl jsem jí dlouho, až příliš dlouho, a tak mohu říct, že jsem se místo na další kapitolu těšil až sérii dočtu a konečně se dostanu k příběhům, které mě osloví víc. Celkově mě prostředí a nastavení Rolandova světa příliš neoslovilo a vývoj jednotlivých postav ve mně ani po tolika společných stránkách nevyvolával žádné emoce (a to ani jejich konec). Kultovnost série a ostatní hodnocení k této knize ale napovídají, že se jedná pouze o mé subjektivní hodnocení a tak se nenechte odradit a zkuste se Temnou věží prokousat. Třeba vás zaujme víc než mě :)

09.06.2018 2 z 5


Jak prohrát maraton Jak prohrát maraton Joel Cohen

Taková příjemná humorná jednohubka. Nenadchne, neurazí. Vzhledem k tomu, že ani nic víc neslibuje, tak za mě v pohodě. (Audiokniha)

16.04.2018 3 z 5


Stručná historie času Stručná historie času Stephen Hawking (p)

Velice povedená vědecko-populární kniha jdoucí pouze po povrchu vybraných teorií, ale přesto obohacující každého, kdo o to má zájem. Byť občas, především v závěru svého života, sklouzával Hawking k aroganci, byl to velikán a za svého života posunul naše poznání zase o kousek blíž k (možná nedostižné) teorii všeho. (Audiokniha)

24.03.2018 4 z 5


Hluboká práce Hluboká práce Cal Newport

Nemohu hodnotit jinak než 2*. Myšlenku knihy nezpochybňuji, ale jak již bylo řečeno v předchozích komentářích, šlo by jí prezentovat se stejným přínosem na několika málo desítkách stran. Při poslechu jsem měl několikrát pocit, že autor stejnou myšlenku již zmiňoval a mám silné podezření, že několikrát dokonce bez přeformulování dané části. Mnohem raději bych si přečetl obsah knihy ve formě dvacetistránkového odborného článku, jejichž četným vydáváním se autor neopomněl opakovaně pochlubit. Takhle mám bohužel pocit, že autor téma natahoval pouze z důvodu vydání ve formě knihy. Navíc mě zklamalo, že (trochu nadneseně) největším úspěchem na cestě za produktivnější prací je podle autora omezení zveřejňování příspěvků na Twitter, čemuž autor věnoval podstatnou část publikace. Jelikož mě tato činnost na sociálních sítích velkým obloukem míjí a některé myšlenky nelze aplikovat obecně na jiné neproduktivní činnosti, nebylo pro mě její opakované probírání přínosem. Pokud má čtenář s touto činností problém, možná se mu kniha zalíbí více než mně. (Audiokniha)

19.09.2017 2 z 5


Einstein: jeho život a vesmír Einstein: jeho život a vesmír Walter Isaacson

Velice obsáhlá a podrobná kniha o životě tohoto velikána a do značné míry i výpověď o době a místech, ve kterých žil. První polovina na mě místy působila až depresivně, ale zajímavě. Zájemcům o názory Alberta Einsteina nebo fyziku lze jistě doporučit. (Audiokniha)

23.08.2017 4 z 5