Stručná historie času

Stručná historie času https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260107/bmid_strucna-historie-casu-260107.jpg 4 758 132

Jaká je povaha prostoru a času? Kde se vzal vesmír a kam směřuje? Mohl se na jeho vzniku podílet Bůh? Dá se cestovat časem? Co se stane astronautovi v černé díře? Na takové otázky se pokouší co nejsrozumitelněji odpovědět britský matematik a teoretický fyzik Stephen Hawking. Od tohoto autora již česky vyšly knihy: Vesmír v kostce, Ilustrovaná teorie všeho, Stručná historie času v obrazech, Stručnější historie času.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Vesmír , Přírodní vědy

Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

A Brief History of Time , 1988


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Pěkné stručné představení základů relativity, astrofyziky a moderní historie výzkumu těchto oborů. Ze začátku psané velmi jednoduše a polopaticky, ke konci spíše náročnější záležitost předpokládající určitou úroveň znalostí.
Ne vždy bylo z textu úplně jasné, kdy jde o již ověřenou skutečnost a kdy jen o teorii autora, bylo by lepší tohle jasně oddělovat. Jsem celkem zvědavý, jestli se všechny Hawkingovy teorie povede v budoucnu experimentálně prokázat. Trochu zamrzelo, že kniha je přes 30 let stará a neobsahuje tudíž úplně nejnovější poznatky a teorie, rád bych se dozvěděl něco bližšího i o aktuálním stavu výzkumu daných témat.

manka71
manka71
27.01.2024 3 z 5

Čekala jsem trochu něco jiného, asi jako když pan Grygar uváděl Okna vesmíru dokořán. Část knihy byla pro mne zajímavá, ale část nudná.


KubKmoch
KubKmoch
15.01.2024 5 z 5

Výborná kniha, s velkým přesahem. Velmi mne zaujalo, s jakou naléhavostí hovoří Hawking o nutnosti hledání mezičlánku mezi vědou a veřejností v podobně různých popularizátorů, protože propast mezi současným poznáním lidstva a obecnou znalostí se zvětšuje. S čímž můžeme dát Hawkingovi 30 let po té, co knihu napsal, jen za pravdu. Lidé vědě přestávají rozumět a tím pádem se čím dál tím častěji přiklánějí k názorům, které už jsme měli za dávno přežité.

Tomk0
Tomk0
03.12.2023 4 z 5

Určitě kniha není pro každého, je velmi složitá. Zajímá mě fyzika a i tak jsem často nedokázal pochopit co čtu :) 76%

Plativa
Plativa
04.11.2023 5 z 5

Nemyslím si, že je to kniha pro každého, ale pokud vás aspoň trochu zajímá fyzika ale nejste odborníci jako já, je kniha velice zajímavá. Popisuje některé události ve vesmíru, princip času tak, jak ho vnímáme, představí vám některé nezodpovězené i zodpovězené otázky fyziky. Ano, kniha je vhodná i pro laiky, pokud jste ochotni se u ní soustředit, není to vždy jednoduché čtení a asi se nedá přečíst jedním dechem, za to je ale kniha obohacující o tolik informací, jako málo která jiná populárně naučná literatura.

1871
1871
31.10.2023 4 z 5

Když mi bylo 16, tak bych byl nadšený. Dnes ve 45 to bylo zajímavé, ale už vím, že jsou důležitější věci. Vím, že mě to přímo ovlivňuje v prostředí, kde žiju, ale tak, že to nevnímám a hlavně neovlivním. Přitom je zajímavé nad tím přemýšlet, jako přemýšlet nad tím, co se děje na horizontu událostí. I sám autor, to tak píše. Představme si, že ho to astronauta neroztrhne a nerozdrtí, co by se s ním dál dělo...

zedir
zedir
09.08.2023 4 z 5

Kniha je sice již zastaralá (v době vydání zbývala celá dekáda do zjištění, že se rozpínání vesmíru zrychluje), ale stále velmi přínosná a opravdu je podaná tak, aby si z ní něco odnesl i naprostý laik, i když určitě neuškodí mít něco přečteno i před touto knihou. Některé pasáže jsou však psány příliš složitě a také mi občas chybělo lepší rozlišování toho, co je dokázáno (pokusy, sondami atd.), co je pravděpodobné (vyplývá to z rovnic, shodne se na tom většina astrofyziků a určitá pozorování tomu nasvědčují) a co jsou čistě Hawkingovy názory a domněnky, s nimiž řada kolegů nesouhlasí (jeho podmínka žádné hranice, imaginární čas, teorém chronologické ochrany apod.). V každém případě se ale jedná o jedno ze stěžejních děl pro kohokoliv, kdo se laicky zajímá o vesmír a rád by se dozvěděl alespoň v základní kostře, jak vlastně funguje.

Timkim
Timkim
13.06.2023 3 z 5

Popravdě nejsem nadšený, dobré to bylo, ale že by to byla kniha pro laickou veřejnost si netroufám tvrdit. Jelikož, kdo nemá aspoň základní vědomosti z fyziky a astronomie, nebude se absolutně chytat. Navíc se neustále probírají teorie, počítá se cosi, co někdo někde tuší. Stále jen dohady. Nikdo ve skutečnosti neví, co se stane při překročení horizontu události......
Polovina knihy zajímavá a rozšiřující obzory, polovina úplně o ničem a dohadech co by kdyby. Tři hvězdy s odřenýma cípama.

lutze
lutze
07.06.2023 5 z 5

Všeobecně je kniha velmi konzistentní a napsaná tak, že jsou informace dávkovány postupně a vždy se k nim lze vrátit a znovu si téma/pojmy osvětlit, pokud z toho člověk v průběhu čtení vypadne. Asi neexistuje kniha, která by dokázala tak systematicky podat tak abstraktní téma.

evismaior
evismaior
27.02.2023 4 z 5

85% - Jedna z prvních knih, která se pokusila laické veřejnosti vysvětlit věci tak abstraktní a složité, jako je velký třesk, černé díry, rozpínání vesmíru a možná i jeho následný kolaps, pokusy o sjednocení teorie relativity a kvantové mechaniky, a jelikož jde o pojednání o času, tak samozřejmě i jeho povahu - co to vlastně je čas, jaká je jeho souvislost s druhou termodynamickou větou o narůstání entropie, jak jinak, než že si my lidé i naše počítače pamatujeme jen minulost a nikoli budoucnost, lze dokázat, že čas může plynout právě jen jedním směrem, jak to souvisí s rozpínáním vesmíru (a běžel by čas v případě jeho kolapsu pozpátku? Byla by v době kolapsu vůbec možná existence bytostí, jako jsme my?) a třeba také to, zda všude pro všechny pozorovatele plyne čas stejnou rychlostí. Dnes již existuje na toto téma mnoho podrobnějších publikací zahrnujících i poznatky, k nimž se dospělo od roku 1988, kdy Hawkingova kniha vyšla, takže nemohu říct, že bych se dozvěděla něco nového. Co mě ale zaujalo hodně, byl ten přesah do náboženských otázek - člověk tak nějak automaticky považuje vědce za ateisty, protože přece vše lze vysvětlit vědou a není třeba žádného zásahu shůry. Hawking se tomu ovšem nebrání a hledá možnou přítomnost Boha málem za každou černou dírou - ať už rozebírá důvody, proč má vesmír shodnou teplotu všude, a to i v místech, která jsou zkrátka příliš daleko od sebe na to, aby si mohla informaci o své teplotě vyměnit a teplotu vyrovnat (- není to náhodou způsobeno tím, že už soubor fyzikálních zákonitostí v době velkého třesku byl natolik přesný, že teplota zůstala všude stejná - a kdo tato pravidla vytvořil?) anebo dává Bohu dostatečný prostor v prvku neurčitosti, který do vědy přináší kvantová mechanika. Inu asi pořád lepší nějaká ta neurčitost a naděje, že snad můžeme rozhodovat o svém osudu, než opačná deterministická teorie, podle níž by s dostatečnou výpočetní kapacitou a znalostí všech vstupních informací bylo možné přesně vypočítat, jak bude naše budoucnost vypadat, a nikdo by na ni nemohl mít vliv...

"Dokud má vesmír počátek, můžeme předpokládat, že má i stvořitele. Je-li však vesmír uzavřen zcela sám do sebe, nemá-li hranici či okraj, potom nemá ani počátek, ani konec, prostě je. Jak potom máme chápat úlohu Stvořitele všehomíra?"

johnny01
johnny01
30.01.2023 4 z 5

Skvěle napsaná populárně naučná kniha, bez vzorečků a velmi přístupná laikům, přitom si zachovává mnoho odbornosti. Mimořádné!

Ermisuck
Ermisuck
22.01.2023 4 z 5

Skutecne strucne, ale dostatecne vypravne. Laicky jednoduche, ackoliv znalost aspon stredoskolske fyziky velmi napomuze pochopeni. Prikladna navaznost temat, kniha se prijemne linearne posouva.

Hall3006
Hall3006
30.09.2022 5 z 5

Základní práce slavného fyzika Stephena Hawkinga pro laiky, kteří chtějí poodhalit tajemství Vesmíru. Velmi pěkně strukturovaný a logicky navazující text se čte velmi dobře, aniž by jste se ztráceli v nějakých složitých matematicko-fyzikálních poučkách o marko i mikrokosmu. Doporučuji

Janizoun
Janizoun
12.08.2022 5 z 5

Jeden ze skvostů knih. Můj oblíbený autor, který byl jedinečný a je dle mého názoru i nenahraditelný. Tuto knihu jsem četla vícekrát a ještě se k ní dál budu vracet.

Kochy84
Kochy84
02.05.2022 5 z 5

Kdysi jsem slyšel jeden hodně černý vědecký vtip.
Kolik astrofyziků potřebujete na výměnu žárovky? No jestli je jeden z nich Hawking, tak minimálně dva..
Věřím, že on by se mu taky zasmál, měl velký smysl pro humor, dokázal to mimojiné svým vstupem do "popkultury", učinkováním v různých seriálech atd. Ale v první řadě byl vědec. A to ne jen tak ledajaký.
Knížku jsem léta odkládal. Pořád jsem si říkal, že to nemůžu v životě pochopit. Fyziku jsem měl na gymplu stabilně za tři a víc energie než snaze něco pochopit jsem věnoval snaze vymyslet různé kreativní způsoby jak sabotovat laboratorní práce. A přitom kdybych se snažil, přinejmenším bych hodně věcí dokázal pochopit.
Knížka se ke mně dostala v audiopodobě načtená Filipem Švarcem. To je ono, řekl jsem si, když se budu nudit, zavřu oči a budu si představovat Hammonda z Top Gearu. Nebylo potřeba.
Hawking byl vědec, který když něco řekl, většinou to tak bylo. A když tedy knížku pojmenuje "Stručná", bude opravdu předpokládat, že čtenářovi musí věci vysvětlit trochu polopaticky. Díky tomu jsem mimojiné asi poprvé v životě pochopil, co se skrývá pod onou tajemnou teorií strun.
Teď mám tedy hlavu jako pátrací balon, ale hrozně bych chtěl ve studiu pokračovat. Vidím, že toho Hawking napsal víc, nastal čas doplnit si obzory.

stanislav0373
stanislav0373
21.04.2022 4 z 5

Skvělá kniha, kterou každý nadšenec do vesmíru (u mě především v dokumentární verzi) ocení. Ano, jsou tam některé pasáže, u kterých musí mít čtenář určité znalosti a představivost, ale nemyslím si, že je to velký problém.

Krásně shrnutý vesmír jak od počátku lidské vědy, tak od počátku vesmíru jako takového.

Kurt_Teplice
Kurt_Teplice
21.03.2022 2 z 5

Do knížky jsem se ponořil s tím, že se dozvím a pochopím spoustu zajímavého z kosmologie. Po jejím přečtení jsem však dost na rozpacích. Témat je v knize dost a Hawking jako jeden z nejuznávanějších fyziků posledních padesáti let určitě má co lidem říct, nicméně vůbec mi nesedlo jeho podání. Přišlo mi, že snad pokaždé problematiku předložil, ale pořádně nevysvětlil, resp. leccos vynechal, ať už úmyslně nebo náhodou, vršil na/za sebe teorie a nechával se jimi unášet, ale proč a jak, to mi často unikalo...

Znáte ten pocit, kdy jste měli na vysoké škole profesora, o kterém jste věděli, že je bedna ve svém oboru, ale jeho přednášky vám toho moc nedaly? Tak to jsem měl nad touto knihou já. Hawking byl zajisté extraligový akademik, ovšem jako pedagog měl dle mého názoru, alespoň v této knize, značné rezervy...

Časem dám knize druhou šanci, ale letos to asi nebude.

Sklenička
Sklenička
19.03.2022 5 z 5

Stručný a srozumitelný úvod do kosmologie. Podrobněji, ale stále čtivě o stejné problematice píše i Brian Green, rovněž skvělý popularizátor "té divné fyziky" :-)

capricorn__
capricorn__
18.03.2022 5 z 5

Přečetl jsem několik knížek o astrofyzice - od těch začátečnických po ty odborné, na kterých jsem se docela spálil - proto jsem si řekl, že už jsem vyzrálý na Hawkinga. To se splnilo částečně. Vždycky mi připadá úsměvné, že i ty knížky, které hlásají, že jim bude rozumět i někdo, kdo procházel s fyzikou na čtyřku (já...), jsou ve výsledku stejně složité. Zdá se, že autoři (vědci) zkrátka neumí vypnout. "Stručná historie času" mě určitě obohatila a rozšířila mé obzory, ale přiznávám, že jsem se v určitých částech velmi topil a nechápal nic. Hodnotím pěti hvězdičkami, protože mě kniha moc bavila, ale Hawking nemůže za mé neznalosti. Věřím, že po čase si z ní odnesu více.

danny_21
danny_21
15.03.2022 3 z 5

Už roky jsem se chtěl dostat k této knížce, přestože nejsem fanouškem literatury faktu, už jako dítko jsem vzhlížel ke hvězdám ve snaze pochopit, co se nám to nad hlavami otáčí.
Hawiking předkládá spustu starých i nových teorií a filozoficky bádá v oblastech fyziky, časoprostorových paradoxů, černých děr a dalších. Pro laika se to čte místy dost těžce, přesto si myslím, že jsem si něco odnesl, ale budoucí výsledky bádání v krátkodobém (lidském) časovém okně už jaksi spatřit nestihnu - snad se to povede mojí (ne)hmotě - 65 %