escapelle escapelle komentáře u knih

☰ menu

Hornické vdovy Hornické vdovy Kamila Hladká

Od knihy jsem očekávala mnohem víc. Než jsem začala číst, koukla jsem se na Duklu61 a opravdu se na čtení těšila. Nechci nikterak znevažovat lidské tragédie v ní popsané, ale čtenáři je to podáno tak, že za srdce mě to nevzalo. Ani jeden ten příběh. Oceňuji množství fotografií, díky tomu je to kniha na jedno odpoledne.

22.04.2024 2 z 5


Hvězdy nad Berlínem Hvězdy nad Berlínem Sarah Matthias

Válečných knih jsem přečetla spousty, těžko už narazit na takovou, která by byla něčím "extra". Hvězdy nad Berlínem extra jsou. Krásný, dojemný příběh. S koncem příběhu jsem si pobrečela. Ta mladá, čistá láska mě vzala za srdce. A protože se vyprávění válečných hrůz dotýká jen okrajově, určitě knihu doporučím i své pubertální dceři.

22.04.2024 5 z 5


Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Na začátku jsem si říkala jaká je to blbost. Pro mě naprosto neuvěřitelné chování Daphne. Jako že by někoho viděla jednou a hned si ho defacto nastěhovala domů a budeme nejky? Ale četlo se to dobře,rychle, tak jsem pokračovala hlavně proto,abych věděla, jaká blbost z toho vyleze. Ale pak přišla část dvě a kniha dostala úplně jiný rozměr a vyprávění Daph jsem přečetla už úplně jedním dechem.
Bylo to celý takový přitažený za vlasy,místy opravdu neuvěřitelný, ale zábavný. Amber pěkně dostihla karma,to mě bavilo moc.

09.04.2024 3 z 5


Mengele Mengele Gerald Posner

Ze začátku jsem byla opravdu nadšená a tak do půlky bych řekla, že je to jedna z nejlepších knih které jsem o Mengelem četla. Ale pak to začalo jít z kopce a začalo to být to samé pořád dokola. Kdo ho kde údajně viděl, přeskakování v letech které mě mátlo. Výpovědi rodinných příslušníků a lidí kteří mu pomáhali se skrývat mi teda přišly nedostačující.
Ale kniha se četla moc dobře, dozvěděla jsem se pár nových informací, takže knihu hodnotím kladně. I když bych se o Josefu Mengelem ráda dozvěděla mnohem víc. A tedy i o jeho synovi, jehož příběh a život se stigmatem potomka Anděla Smrti by mě taky zajímal velmi.

09.04.2024 3 z 5


Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

(SPOILER) Mám moc ráda tyhle jednoduché rodinné ságy. Jednoduché ve smyslu syrového vyprávění bez příkras, velkých myšlenek a omáčky. Jablko stejně dobré, jako Třešně. Všechny postavy mi byly nějakým způsobem sympatické. I komunista Teodor.
Spoiler:
.
.
.
Valiny mi bylo chvíli líto, ale pak jsem došla k tomu, že ta žena nebyla normální. Že ona vlastně ani jednoho z bratrů (asi) opravdu nemilovala. Jen dělala to, co jí druzí naplánovali. Měla opravdu ráda jen ty děti.Byla to hodná ženská, to určitě, ale k životu staré panny byla předurčena.
Líbil se mi moc závěr, kdy se všechny děti sešly na hřbitově.

01.04.2024 5 z 5


Až na kost Až na kost Ellison Cooper

Jooo,dobrý závěr série. Jsem ráda, že se nestalo to, čeho jsem se obávala že se stane :-D. Bylo to napínavé, bavilo mě to. Že i odpouštím ten závěr se subjektem 037,který na mě byl už moc přitažený za vlasy.

28.03.2024 5 z 5


Paměť kostí Paměť kostí Diana Gabaldon

(SPOILER) Od předchozího dílu už nejsem pri čtení tak znudena a není to takové utrpení. Možná jsem si zvykla. Teď se dostávám k ději, který v seriálu ještě nebyl,tak to bude taky jiné. Ale stále si stojím za tím,že nemilovat seriál a hlavně seriálové postavy (všechny!),tak se neprokoušu ani prvním dílem. Z knih bych si nezamilovala ani toho Jamieho,natož někoho jiného. Postavy,jejich charaktery, city, myšlenky, všechno utopene v hektolitrech omáčky.
Ale více než v seriálu se mi líbilo Ianovo setkání se synem a Emily.Postava Leoghaire pro mě začíná být přehnaná, zbytečně vyhrocená, neuvěřitelná A tvrdý sex Claire a Jamieho těsně po jejím brutálním znásilnění několika muzi,to už bylo úplné scifi.
Málokdy se stane,že je film lepší než kniha,ale v tomto případě na 1000%. Čtu a budu číst dál,protože mě doteď zajímaly rozdíly kniha/seriál,teď mě zajímá co bude dál. Seriál naprosto miluju, všichni herci jako by se pro své postavy narodili a při čtení si vždycky představuju naprosto živě jen a jen jejich tváře.
Jinak Teda Claire se s tím opravdu nemaze. Ztratí Franka, šup s Jamiem do postele. Nechtěně se vrátí, ztratí Jamieho,šup s Frankem do postele.S lordem Johnem to už Teda vážně přehnala!!!!:-DDD(nicméně věřím tomu,že v seriálu to vyzni a dojde k tomu úplně jinak a nakonec u toho ještě budu dojetím řvát!ale v knize veškerý emoce z toho,že Jamie má být mrtvy a tihle dva,kteří ho oba milujou, spolu skonci ze zalu v posteli zabity!

24.03.2024 4 z 5


V zahradě zášti V zahradě zášti Camilla Bruce

Wau! Tak tohle byla skvělá kniha!Něco tak temného jsem asi nikdy nečetla. Zášť opravdu stříká z každé stránky. Musím přiznat, že mě Bella naprosto dostala. Dostala se mi do hlavy, do srdce a musím říct, že jsem pro ní našla sem tam i pochopeníTedy ne že bych její činy schvalovala, to vůbec...ale kousek psychopata je možná v každém z nás. Rozhodně doporučuji.

21.03.2024 5 z 5


Pohřbení Pohřbení Ellison Cooper

(SPOILER) Druhý díl mě bavil ještě víc než první. Skvělý motiv. Ale!....
SPOILER!:
.
.
.
.
.
.
Už mě přestává bavit že je vrahem vždy někdo z týmu!To už začíná být lehce ohrané. Doufám, že ve třetím díle už to bude jinak!

16.03.2024 5 z 5


V kleci V kleci Ellison Cooper

Skvělý thriller. Moc se mi to líbilo. Zajímavá, originální zápletka. Agentka Sayer je mi i sympatická. Jediné, co mi lehce vadí, že je jí 30let. Že je jí jen 30let a je takovou "kapacitou". Není jen agentkou FBI(dokonce starší agentkou), je i neurovědkyně.V tom je samozřejmě taky dobrá, ne li nejlepší. Prostě toho na můj vkus na třicet let dokázala až moc. Kdyby ji bylo 35-40,bylo by to pro mě uvěřitelnější.

13.03.2024 5 z 5


Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Moje první setkání s autorkou a jsem nadšená! Hned jdu shánět další knihy. Nádherný příběh plný lásky a trápení s ní. Oddychová romantika, nic složitého, ale moc milého. Ze začátku jsem měla trošku zmatek v kapitolách, kdy se tedy děj vlastně odehrává, u osmé kapitoly jsem pochopila, že úryvkem dopisu vypráví minulost.ale to byla chyba asi na mém přijímači . Co bych jediné vytkla, že ač nemám problém se zrakem, dopisy byly psány opravdu bleší velikostí a ještě fontem,který se špatně četl. Ale to na mém hodnocení nic neubírá.

10.03.2024 5 z 5


Láska za ostnatým drátem Láska za ostnatým drátem Hana Radulić

Četla jsem Černá a purpurová(což je skvělá kniha), takže příběh znám. Tohle je opravdu velmi odlehčená verze. Verze, která mně nestačila po žádné stránce, ale s klidem bych ji doporučila své dceři která neví nic o lásce, nepřečetla žádnou válečnou knihu, je ještě dítě. Na rozjezd, seznámení s 2.sv. válkou.Někomu, kdo už má něco načteno tohle jednoduché vyprávění za mě nemůže stačit. Snad jen jako totální oddychovka na dva večery.

04.03.2024 3 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Moc se mi líbilo zpracování knihy,kdy románové části střídají fakta. Postavy se mi také trochu motaly, ale ty stěžejní jsem si pamatovala. Oceňuji i fotografie a jiné dokumenty, které kniha obsahuje. Kdyby byl příběh pojat pouze jako román, byla by to úplná topka, ale chápu, že autorce šlo hlavně o fakta a nebylo jich asi tolik, aby se z nich dal udělat příběh založený pouze na 100% pravdě.

25.02.2024 5 z 5


Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

(SPOILER) Chvíli mi trvalo,než jsem se začetla. Nakonec se mi příběh líbil, i když něco mi tam prostě chybělo. Možná hlubší pohled do duše a srdce Rill. Přišla o sourozence, rodiče a jak kdyby ji to bylo jedno. Nešly na mě žádné emoce.

24.02.2024 3 z 5


Hypotéza zla Hypotéza zla Donato Carrisi

(SPOILER) Tak já nevím. První díl se mi líbil. Druhý by se mi líbil víc, kdyby to nebylo pořád dokola. Postavy jsou napsány tak, že mi jsou jedno. Ani mě nezajímá, jak to s nimi dopadne. Přestává mě bavit namočení policajtů v každém případu, přestává mě bavit že s každým kolegou Mila skončí a na její " pocházím z temnoty, musím se tam někdy vrátit " už začínám být vyloženě alergická
Ale šanci třetímu dílů dám, už jen pro zjištění, zda zůstanou zachovány vzorce prvních dvou dílů

18.02.2024 3 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Když jsem si na obálce přečetla "mysteriozní thriller který nadchne čtenáře Kariky nebo Kinga " protočily se mi oči. Vždy, když je někdo srovnáván s mým oblíbeným autorem, je to tragédie. Ale potřebovala jsem knihu do výzvy, tak jsem ji i přes veškerou skepsi prubla.
Před Kateřinou však musím smeknout. To je opravdu Karika každým coulem.
Příběh mě pohltil od první stránky. Když jsem nečetla, přemýšlela jsem nad tím, co z toho vyleze. A vylezla z toho zápletka jako prase. Skvěle vykreslená ponurá atmosféra, fakt jsem všechnu tu mlhu, zimu a jehňátka viděla. Skvěle interpretované pocity hlavního hrdiny.
Rozhodně doporučuji.
Čteno v rámci čtenářské výzvy 2024.

12.02.2024 5 z 5


Ledový dech Ledový dech Diana Gabaldon

První kniha že série která mě opravdu bavila. Spousta vtipných pasáží, které jsem si musela i označit. Seriál miluju, viděla jsem ho tisíckrát. Knihy čtu jen proto,že mě zajímají rozdíly kniha/seriál. Nemilovat filmové postavy, tak se neprokousu ani prvním dílem a určitě nepokracuji.Hektolitry omáčky o ničem,ale o ústředních postavách člověk vlastně nic neví. V tomto případě se knihy seriálu opravdu nemůžou rovnat. Což se nestává. Ale zdá se, že Ledový dech to zlomil?...a nebo sem si zvykla

31.01.2024 4 z 5


Botanik Botanik M.W. Craven

(SPOILER) Tento díl mě bavil asi nejvíc. Skvělá zápletka,dokonale promyšlené Botanikovo vraždění, ohrožení Doylové, nemohla jsem se odtrhnout. A jako bonus do toho Poe konečně praštil!!

31.01.2024 5 z 5


Dokud žijí motýli Dokud žijí motýli Hanni Münzer

Tohle určitě není kniha s přesahem,zítra už si na ní možná nevzpomenu, ale bylo to milé. Jednoduchý styl, jednoduchý děj, čtivé, zábavné, místy dojímavé. Příjemná oddychovka od náročnějších knih. Ač všechny postavy měly jistý potenciál, ač mě bavily, ani jedna ve mně nezanechala žádný hlubší dojem. I když se to asi nabízelo. Možná spíše podbízelo . Ale určitě to pro mě nebyla ztráta času. Příběh se četl rychle a lehce. A protože hlavní postava vlastní kočku a miluje jí, zařazuju si knihu do výzvy.

25.01.2024 3 z 5


Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

(SPOILER) Skvělý thriller. Děj udržuje v napětí konstantně od začátku do konce. Závěr masakr. Těším se na další díl. Jediné co musím vytknout, nedotažené a odflaknuté mi přišly události se Sarah a Goranem. To by na dovysvětlení a pochopení pár stran ještě chtělo.
A musím souhlasit s ostatními,že ač mě kniha bavila, četla se tak nějak těžce a mnohem déle než jiné knihy. Nechápu
Ještě bych překladu vytkla výraz "kriminolog". To mi pokaždé krvacely oči.

17.01.2024 5 z 5