Hornické vdovy

Hornické vdovy https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418489/bmid_hornicke-vdovy-Wuq-418489.jpg 4 437 125

Víte, jaký je to pocit, když vám ze dne na den nepřijde domů manžel? Představte si, že vám odejde do práce zdravý člověk, že už nikdy nepřijde, že vás nikdy nepohladí, že se nikdy nepomilujete, že vás nechytne za ruku… Nejde říct: chlapů je milion. Ten váš je jeden. Kniha Hornické vdovy přináší autentické autorizované příběhy hornických vdov od nejstarších až po nejmladší na pozadí historických proměn Československa a České republiky, kdy bylo hornictví vnímáno jednou jako výkladní skříň socialismu, jindy jako jev zatracovaný a zesměšňovaný. Kniha se tak snaží poodkrýt fenomén hornictví v jiném světle a relativizovat mnohaletá klišé, jež se k němu vážou. Publikace vychází s předmluvou Martina Jemelky, historika českého dělnictva, a množstvím doprovodných dobových materiálů. Dotisk v roce 2020... celý text

Přidat komentář
zelda7
zelda7
22.03.2024 5 z 5

Neuvěřitelné příběhy, které píše sám život. Skvěle zpracovaná kniha. Těším se na další od autorky. Knihu skvěle dokreslil fotografický doprovod.

absa2611
absa2611
05.03.2024 1 z 5

Kdyby kniha neobsahovala tak smutné a unikátní výpovědi, ani ji nedočtu. Takový potenciál, a přesto ji, zřejmě, kromě autorky, nikdo z nakladatelství před vydáním neviděl. A o korektorovi už vůbec nemůže byt řeč. Gramatika, stylistika - příšerné.
Velká škoda, velké zklamání.


terezaUri
terezaUri
11.01.2024 5 z 5

Vynikající kniha osudů žen různého věku, vzdělání... Díky ní jsem se dozvěděla nejen o jejich životech, ale konečně jsem trochu pronikla do hornického prostředí, které je pro mě neznámé, díky osobním vzpomínkám zpovídaných žen lépe chápu kontext. Autorka jako vždy vede rozhovory citlivým způsobem. Díky všem ženám, které se v knize objevily!

Kanylka
Kanylka
08.01.2024 2 z 5

Je dobré vědět, jak to cítily " ženy " Havířů, ale něco mi u této knihy chybělo. Přesto díky

Chesterton
Chesterton
20.12.2023 2 z 5

Zklamání z velkého očekávání.
Od autorky knihy Sestry a navíc po výborné předmluvě pana Jemelky, jsem čekala v rozhovorech alespoň špetku křesťanské víry u některé z žen. Naopak našla jsem nejednu zmínku o kartářkách.
Je to tvrdý kraj, těžký život, obdivuhodná statečnost, ale stejně jako v beletrii Karin Lednické se mi nechce věřit, že by Kamila Hladká nepotkala jedinou ženu s živou vírou bez pověr? Tolik tento kraj zdevastovala totalita? Z toho je mi upřímně smutno. Nebo jsem někde něco přehlédla?

A souhlasím s Josh - stále z toho trčí "já jsem horník, kdo je víc" !
Promarněná šance.
Nedočteno.
2/3

konva
konva
22.11.2023 5 z 5

Knihu jsem čistě náhodou zakoupil před vstupem do Hornického muzea a musím říct, že jsem za to moc rád. Surové příběhy skutečných lidí z různých období a poměrů, které mě nejednou dojaly až k pláči. Připomněl jsem si, jak se má dnes člověk dobře a že stačí velice málo, aby se měl úplně nejhůř. Děkuji za knihu a zvěčnění životních zkušeností několika hornických vdov.

tonysojka
tonysojka
04.11.2023 4 z 5

Žiji kousek od Karviné odkud pochází moje robka.Jeji tata robil v jámě Mír.
Takže cosik sem o haviřině se doslechnul.
Proto nebudu tady zbytečně komentovat,jen poděkuji autorce knihy a tomu chlopkovi,co napsal předmluvu,ta je fakt fajna.
A fotky vyborne.

"..... donedávna byl pro ostatní republiku a Pražáky tento region jen černá Ostrava, těžký průmysl a jen špína.Horník byl pouhá spodina, někdo kdo vylezl základní školu se čtyřkami,a jak se říká lidově,je to jen úplná lopata,blbec, který se k ničemu jinému nehodí, než aby šel kutat uhlí.Je to nesmysl.Těžký průmysl tu zaměstnával většinu obyvatel a nemyslím si, že by byli všichni blbci......"

"... lidi mají o hornících zkreslené představy, že akorát umí makat jak blázen,pak si dát pár piv, přijít domů, zbít děcka a ženu,pak jít spát, ráno vstát a jít zase do práce.Panebože, to přece není normální.Copak jenom horníci pijí? Copak jenom horníci se rozváděli? Hornické ženy zahýbaly? Všechno nemusí fungovat jenom proto, že člověk je vzdělaný nebo sedí v kanceláři.Přece jsme lidi a je to v lidech......."

VeruRomanská
VeruRomanská
30.10.2023 3 z 5

Marně si říkám, kampak zmizel můj komentář na tuto knihu, který nebyl pozitivní? :) tady funguje nějaká cenzura? Tak to napíšu znovu, zklamání, některá fakta neseděla když si člověk spočítal počet let mezi jednotlivými událostmi. Doufám jen, že můj komentář opět záhadně nezmizí ;)

Lucissia
Lucissia
25.10.2023 5 z 5

Kdo čeká román, bude zklamán. Prostě je to "jen" povídání, vzpomínání. Není to vyloženě o detailech a možná tak dobře. Přečteno za pár dní. :-)

Nika.
Nika.
20.06.2023 5 z 5

Můj otec je horník, takže v tomto prostředí odmalička žiju a znám ho - proto mě kniha obzvláště zasáhla a dokázala jsem se aspoň trochu vcítit do slov, pocitů a příběhů žen v knize.
Hezky napsáno, klobouk dolů za nápad sepsat příběhy hornických vdov.

Vrbická1999
Vrbická1999
26.05.2023 4 z 5

,,Víte, jaké to je když vám ze dne na den domů nepřijde manžel ? Představte si, že už vás nikdy nepohladí, že se nikdy nepomilujete , že vás nechytne za ruku. Nejde říct: chlapů je milión. Ten váš je jen jeden.''

Od teď budu vděčná za každý den, když se mi můj muž vrátí z práce v pořádku a živý.

ondras666
ondras666
20.05.2023 5 z 5

Smutné vyprávění o osudech silných žen, kterým šachta vzala sny, budoucnost, manžela...

Marki019
Marki019
18.05.2023 5 z 5

Přečteno za jeden den. Perfektní kniha. Neskutečné příběhy žen, manželek horníků. Pocházím z tohoto kraje, děda přišel na šachtu z Libereckého kraje, měl to štěstí, že nikdy nic takového nezažil.

Pepina19
Pepina19
11.05.2023 4 z 5

Líbilo se mi jak ženy popisovaly svůj život před tragédií a po ní. Musely to mít těžké.
Příběhy se od sebe liší i tím že každý vychází z trochu jiné doby, jen tragédie jsou stejně kruté.

kristyna3877
kristyna3877
27.04.2023 5 z 5

Půjčila jsem si v knihovně, protože byla mezi doporučenými. Zhltla jsem ji za den. Opravdu silné příběhy silných žen. Velmi upřímné a otevřené (až překvapivě). Viděla jsem Duklu 61, hned první dva příběhy jsou o tomto neštěstí. Reálné vyprávění, ač bez morbidních deatailů filmů, je mnohem silnější.

Evka27
Evka27
21.03.2023 4 z 5

Manžel taky nastoupil po VŠ na šachtu,aby nemusel na vojnu. A taky jsem se hodně bála a to jsem neznala tyto příběhy.

R47
R47
21.01.2023 5 z 5

Přečteno až po přečtení Šikmého kostela od Karin Lednické. A je škoda, že se Lednické dostalo větší pozornosti (holt beletrie se prodává líp). Hornické vdovy mi přišly lepší tou syrovostí výpovědí, tím, že víte, že nic z toho není přibarvené. A tím, že se autorce podařilo proniknout k vdovám opravdu hluboko. Neuvěřitelně přínosná kniha rozhovorů. Konečně se tématu někdo chopil tak, jak si to zasloužilo.

simca9342
simca9342
17.01.2023 5 z 5

Ke knize a filmu zároveň: Představa toho, že
se Váš muž, manžel a otec Vašich dětí jednoho dne z práce v šachtě nevrátí domů? Když běžíte k dole Dukla a ptáte se lidi: " Kde je můj manžel? ", odpověď Vás zdrtí... Takové jsou vzpomínky na 7.7.1961, kdy mladým matkám zaklepal na dveře ředitel šachty a ukázal seznam se 108 jmény, které byly od této chvíle jen jména , ale už ne živé bytosti. V ten den bylo prolito mnoho slz a o mnoho let později taky mých, protože mě dojalo a šokovalo , co vše si čerstvě vdovy musely protrpět:( A nejen knižní hrdinové , ale také herci z filmu Dukla 61(2018) : Martha Issová si v něm také prošla svým.

Andyska007
Andyska007
02.01.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila! Sice jsou to smutné příběhy, ale člověk z nich cítí sílu těch žen, ale i celkově lidí z hornického kraje. Jedná se o osm vdov, ale žádný příběh není stejný. Není to nudné čtení, naopak hodně emotivní. A hezky napsané.

martineden
martineden
19.10.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Jde v ní nejen o příběhy žen, které šachty připravily o muže. Můžeme ji číst jako svědectví o životě na Ostravsku, o životě lidí v kraji rázovitém. A co tedy z knihy dýchá je určitá nostalgie po časech, kdy horníci byli někdo, však také ty ženy na dobu před rokem 1989 rády vzpomínají...