Hornické vdovy
kniha od: Kamila Hladká
KoupitKoupit eknihu
Víte, jaký je to pocit, když vám ze dne na den nepřijde domů manžel? Představte si, že vám odejde do práce zdravý člověk, že už nikdy nepřijde, že vás nikdy nepohladí, že se nikdy nepomilujete, že vás nechytne za ruku… Nejde říct: chlapů je milion. Ten váš je jeden. Kniha Hornické vdovy přináší autentické autorizované příběhy hornických vdov od nejstarších až po nejmladší na pozadí historických proměn Československa a České republiky, kdy bylo hornictví vnímáno jednou jako výkladní skříň socialismu, jindy jako jev zatracovaný a zesměšňovaný. Kniha se tak snaží poodkrýt fenomén hornictví v jiném světle a relativizovat mnohaletá klišé, jež se k němu vážou. Publikace vychází s předmluvou Martina Jemelky, historika českého dělnictva, a množstvím doprovodných dobových materiálů. Dotisk v roce 2020...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418489/big_hornicke-vdovy-Wuq-418489.jpg 4.3399Komentáře (115)
Kniha Hornické vdovy

,,Víte, jaké to je když vám ze dne na den domů nepřijde manžel ? Představte si, že už vás nikdy nepohladí, že se nikdy nepomilujete , že vás nechytne za ruku. Nejde říct: chlapů je milión. Ten váš je jen jeden.''
Od teď budu vděčná za každý den, když se mi můj muž vrátí z práce v pořádku a živý.

Smutné vyprávění o osudech silných žen, kterým šachta vzala sny, budoucnost, manžela...

Přečteno za jeden den. Perfektní kniha. Neskutečné příběhy žen, manželek horníků. Pocházím z tohoto kraje, děda přišel na šachtu z Libereckého kraje, měl to štěstí, že nikdy nic takového nezažil.

Líbilo se mi jak ženy popisovaly svůj život před tragédií a po ní. Musely to mít těžké.
Příběhy se od sebe liší i tím že každý vychází z trochu jiné doby, jen tragédie jsou stejně kruté.

Půjčila jsem si v knihovně, protože byla mezi doporučenými. Zhltla jsem ji za den. Opravdu silné příběhy silných žen. Velmi upřímné a otevřené (až překvapivě). Viděla jsem Duklu 61, hned první dva příběhy jsou o tomto neštěstí. Reálné vyprávění, ač bez morbidních deatailů filmů, je mnohem silnější.

Manžel taky nastoupil po VŠ na šachtu,aby nemusel na vojnu. A taky jsem se hodně bála a to jsem neznala tyto příběhy.

Přečteno až po přečtení Šikmého kostela od Karin Lednické. A je škoda, že se Lednické dostalo větší pozornosti (holt beletrie se prodává líp). Hornické vdovy mi přišly lepší tou syrovostí výpovědí, tím, že víte, že nic z toho není přibarvené. A tím, že se autorce podařilo proniknout k vdovám opravdu hluboko. Neuvěřitelně přínosná kniha rozhovorů. Konečně se tématu někdo chopil tak, jak si to zasloužilo.

Ke knize a filmu zároveň: Představa toho, že
se Váš muž, manžel a otec Vašich dětí jednoho dne z práce v šachtě nevrátí domů? Když běžíte k dole Dukla a ptáte se lidi: " Kde je můj manžel? ", odpověď Vás zdrtí... Takové jsou vzpomínky na 7.7.1961, kdy mladým matkám zaklepal na dveře ředitel šachty a ukázal seznam se 108 jmény, které byly od této chvíle jen jména , ale už ne živé bytosti. V ten den bylo prolito mnoho slz a o mnoho let později taky mých, protože mě dojalo a šokovalo , co vše si čerstvě vdovy musely protrpět:( A nejen knižní hrdinové , ale také herci z filmu Dukla 61(2018) : Martha Issová si v něm také prošla svým.
Doporučujeme

Štítky
horníci, havíři vdovy důlní nehody Československo Česko, Česká republika 20.-21. století vzpomínky Magnesia Litera
Autor a jeho další knihy
2021 | ![]() |
2019 | ![]() |