Elf2010 Elf2010 komentáře u knih

☰ menu

Napětí Napětí Naomi Alderman

Kdybych mohla tak dam 10 hvězdiček. Jsem zvědavá na hodnocení od ostatních. Nejvíce mě zaujal konec, poslední věta od Naomi Neilovi, jestli náhodou nezvazuje vydat knihu pod ženským jménem, a vůbec, ty poslední výměny mezi Naomi a Neilem ukazují na to jake by to bylo kdyby se role otočily a místo mužů by měly najednou více síly a nadvlády ženy. Nepředstavitelné co ;)

27.10.2018 5 z 5


Dům na kopci Dům na kopci Shirley Jackson

Takže, nejdříve chci říct, že jsem knihu dočetla zrovna když na Netflix přidali seriál, jehož předlohou (nutno podotknout velice volnou předlohou) tato kniha právě je, což mi umožnilo ji přidat do jedné z kategorií Čtenářské výzvy 2018. A teď ke knize: očekávala jsem že se budu více bát, ale bohužel se tak nestalo. I když některé scény měly potenciál být strašidelné, reakce postav tomu vůbec neodpovídaly, až mi bylo chvílemi protivné jak se smějí, a zlehčují tu danou situaci. Zdálo se mi že to bylo spíš o psychickém stavu Eleanor, než o duchach v tom domě. Hodně scén vyzývalo k o hodně hlubším detailům, jako například zkoumání toho chladného prostoru...jinak samozřejmě přimhourim oči vzhledem k tomu že kniha byla napsána v r. 1959 ;)

27.10.2018


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Ach jo... Moc smutná knížka. Neumíme si vůbec představit jaké to bylo žít ve válce. A po ní. Po celou dobu čtení jsem si všechno dokázala živě představit, a tím dávám 5 hvězdiček autorce za úžasný styl psaní...

26.09.2018 5 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Hmmm... Vím že je to klasika, pamatuju si že to bylo vždycky v povinné četbě ve škole, ale musím říct že mě to tedy moc nenadchlo. Byla to nuda. Aspoň se jsem se něco naučila o mořských rybách, ale jinak nic moc... Neumím si představit číst to jako teenager ve skole!

18.08.2018 1 z 5


Zápisky o skandálu Zápisky o skandálu Zoë Heller

V Angličtině titul zní 'Notes on a Scandal', a jelikož jsem ji četla v angličtině, tak si ji dovoluji zařadit do kategorie 'čtyř-slovneho názvu'. Jinak velice zajímavý a reálný příběh...

15.08.2018 3 z 5


Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Knížka mého krásného dětství. Četla jsem ji nesčetněkrát, a teď v dospělosti už dvakrát mé osmileté dceři. Je to sentimentální četba, ale také připomenutí toho, jak jednoduché a zároveň dobrodružné bylo dětství dřív. Co mě však překvapilo je věta 'ty zlý fakane', když se Lisa s Annou staraly o malou Kerstin. Asi v době překladu slovo 'fakan' bylo přijatelné. Nicméně mé dceru zvláště zaujalo díky podobě určitému vulgárnímu slovu v angličtině :)

17.04.2018 5 z 5


Harry Potter a prekliate dieťa Harry Potter a prekliate dieťa Jack Thorne

Moje první kniha ve stylu divadelní hry, a proto jsem ji zařadila do 'žánru který běžně nečtu' ve Čtenářské výzvě 2018. Přečteno za 2 dny. Ty scény jsem si živě při čtení představovala, tudíž za mě úžasně napsané.
Po přečtení ostatních komentářů jsem docela překvapená jak málo lidem se kniha líbila. Možná je to tím že svět Harryho Pottera jsem objevila až nedávno a nemám natolik vyvinutý 'knižní vztah' s hlavními postavami. Ale příběh mi připadal dost zajímavý, I když v jiném formátu než je u J. K. R. zvykem...

27.01.2018 5 z 5


Neopouštěj mě Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro

Nez jsem knihu zacala cist, schvalne jsem necetla o cem je...vubec jsem tedy netusila, ze jde o sci-fi, a kdyz jsem se k tomu docetla, tak jsem byla nejdriv trochu zklamana, ne proto ze bych nemela rada sci-fi, to mam, ale protoze jsem to proste necekala. Ale pak jsem se do toho zacetla a urcite me zaujal neobvykly namet.

11.01.2018 4 z 5


Dítě zvané „To“ Dítě zvané „To“ Dave Pelzer

hrozny pribeh, bohuzel, v nekterych zemich system a zakony uprednostnuji pozici rodicu pred pravy deti. Je to zacarovany kruh...

11.01.2018 3 z 5


Medvídkův deník Medvídkův deník Gennadij Michajlovič Cyferov

Jako mala jsem tuto knihu moc nevnimala. Jako diteti asi neprijde moc pritazliva, ilustrace jsou zvlastni, ne moc vyrazne. Ted, jako dospela a jako matka, v ni vidim poklad, ilustrace jsou nadherne, a pribehy zajimave, je tam duraz na detskou predstavivost, libi se mi autoruv styl!

11.01.2018 4 z 5


Z nejhoršího jsme uvnitř! Z nejhoršího jsme uvnitř! Petr Fiala

Takze, tato kniha, ackoliv si moc nevybavuju zadne detaily, je husta nostalgie :D Mnaga a Zdorp byli moji favoriti hodne dlouho v letech dospivani, jezdila jsem na jejich koncerty do ruznych mest okolo Usti nad Labem cca v letech 1994-96..Pamatuju si dokonce i co jsem mela na sobe na koncerte v Teplicich - fialovou dzinovou kosili s kratkymi rukavy, a dlouhou, hnedou, kvetovanou sukni (kvitka fialova, aby ladila s tou kosili :D ). Doufam ze se mi podari se na jejich koncert zase nekdy dostat (tezke by to nebylo, kdybych nebydlela v Irsku!)

11.01.2018 5 z 5


Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 Yvonne Keuls

Tuto knihu jsem cetla pred cca 23 lety, a vim ze v te dobe na me udelala velky dojem...a je taky mozne ze me jeji obsah neprimo odradil od 'vyzkouseni' tvrdsich drog...kdo vi? Nevim jestli bych ji stejne ohodnotila kdybych ji cetla ted jako dospela, ale vim ze celych tech 23 let jsem premyslela nad tou basnickou od Kahlil Gibran 'the Prophet', a jak me z toho mrazilo...

11.01.2018 4 z 5


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

(SPOILER) Od Jodi Picoult jsem četla hodně knížek, vždy si vybere zajímavá témata, a člověk se dozví zajímavá fakta o věcech o kterých nikdy neslyšel, nebo ani nikdy nepřemýšlel. Tato kniha mi určitě pomohla zamyslet se nad vlastním přístupem k 'odlišnosti' v mém okolí. A pokud můžu reagovat, tak MisaC, co se týče toho konce a 'napraveni velkého nácka', pokud přečtete autorcin závěrečný doslov tak zjistíte, že se to opravdu ve skutečnosti stává, a že ona sama se se dvěma takovými setkala. Tak proč ne i Turk :)

11.01.2018 4 z 5


Vzácné dary Vzácné dary Danielle Steel

Tuto knihu jsem cetla na me posledni dovolene, protoze jsem svou vybranou knihu precetla rychleji nez jsem ocekavala, a nezbyvalo nez zajit do mistni hotelove knihovny a najit neco na posledni tyden...Vedela jsem do ceho jdu, zadne velke drama, spis naivni romance, ale prijemne se cetl popis Benatek, a diky tomu bych se do Benatek moc rada jednou podivala!

08.01.2018 2 z 5