Ejmy30 Ejmy30 komentáře u knih

☰ menu

Aliance Aliance Veronica Roth

(SPOILER) Moc hezké ukončení série.
Líbilo se mi, že se děj odehrává mimo město, dozvěděli jsme se, co je za plotem, proč je Chicago odstřihnuté od okolního světa, ale i události, které tomu předcházeli atd.
Konec celkem nečekaný. Asi jsem trochu čekala, že by to tak mohlo dopadnout, ale i tak to bylo velké překvapení. Asi bych byla radši, kdyby to dopadlo jinak, ale někdy prostě šťastné konce nejsou. Chicago však bylo zachráněno, tak aspoň něco pozitivního.
Jinak film Aliance jsem neviděla a asi ho ani vidět nechci.
Kniha se mi líbila a možná se k sérii někdy i vrátím.

16.04.2024 5 z 5


Rezistence Rezistence Veronica Roth

Dvojka za mě trochu slabší, než první díl. Bylo tu sice mnohem víc akce a nebezpečí, jednička je ale takový hezký úvod do celé série, který u mě vede.
Rezistence se od filmu liší docela dost, hlavně ten konec, který mi tady přišel lepší (i když - zase takový rozdíl v tom, jak to dopadne, není)
Tris mě trošku štvala - dokážu ji pochopit, ale kvůli svému strachu se párkrát zachovala dost hloupě.
Jinak skvělé porkačování a jsem zvědavá na trojku, která nebyla dotočená.

07.04.2024 5 z 5


Magie havranů Magie havranů Margaret Rogerson

Na knihu jsem se velmi těšila, hrozně se mi líbila obálka, nakonec jsem ale trochu zklamaná.
Ze začátku sice stránky ubíhaly docela rychle a četlo se to dobře, ale tak od 100 stránky mě to přestalo bavit - svět je za mě takový nědodělaný, nepromyšlený, nedotažený, u spousty věcí jsem si říkala, jak to teda vlastně funguje, proč to tak je atd. Konec byl potom zase o trochu lepší.
Ani Isobel a další postavy jsem si moc neoblíbila, občas se chovali trochu, no... hloupě.
Zatím jsem od autorky jiné knihy nečetla, takže je zatím nemůžu s Magií havranů porovnat, ale určitě to chci napravit a přečíst si Kouzla rodu Thornů. Magie havranů mi sice přišla trochu nudná, nakonec ale nelituji, že jsem si ji přečetla a autorce dám ještě šanci.

28.03.2024 2 z 5


Dívka z inkoustu a hvězd Dívka z inkoustu a hvězd Kiran Millwood Hargrave

Kniha mi přijde velmi průměrná, možná až moc.
Nápad mi nepřipadá zas až tak špatný, vlastně je docela dobrý - dívka jménem Isabella, která žije na ostrově Joya pouze se svým otcem kartografem, a která se sama snaží kreslit mapy. Jednoho dne se jí však ztratí kamarádka, a tak se vydá na nebezpečnou záchrannou výpravu.
To je ale tak asi všechno. Příběh se točil pouze kolem této dějové linky. Neříkám sice, že je to špatně, místy ale byla kniha až moc... no... nudná. Ani o charakteru postav nám toho autorka moc neřekla.
Stejně si ale myslím, že stojí za přečtení. Obálka je hrozně hezká a stránky zase velmi originální. Kdyby bylo pokračování, tak si ho nejspíš už nepřečtu, ale Dívku z inkoustu a hvězd rozhodně doporučuju.
(A pokud se nemýlím, tak souřadnice ukazují někam na místo poblíž Kanárských ostrovů)

''Každý z nás si na kůži, ve způsobu chůze, dokonce i v tom, jak roste, nese mapu vlastního života."

20.03.2024 3 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Knihu jsem objevila v rámci čtenářské výzvy.
Nápad za mě není vůbec špatný - město rozdělené do pěti frakcí, které se mezi sebou začínají hádat, a do toho jsou tam Divergentní, kteří údajně narušují celý systém frakcí.
Možná by chtělo vysvětlit ještě pár detailů ohledně fungování města, ale to už je jenom maličkost.
Kniha se mi líbila, měla spád a pořád se něco dělo. A ten konec... ze začátku se mi do dalšího dílu moc nechtělo, nakonec si ho ale určitě přečtu.
I v porovnání s filmem je kniha podle mě lepší
Jinak postavy byli taky skvělé. Líbilo se mi i to, že tam měl každý z něčeho strach a v průběhu výcviku ho měli překonat.
A tak dávám 5/5 a těším se na dvojku.

17.03.2024 5 z 5


Vlčí zátoka Vlčí zátoka Michaela Bulíčková

Kniha se mi velmi líbila a proto pět hězdiček. Krásně propracovaný děj a vlkodlaci, jejich svět by opravdu promyšlený. Taky souhlasím s názorem že tuto knihu editor neviděl ani z rychlíku.
Navíc přirovnání jako ,,brunetka" nebo ,,blondýnka" byla lehce zmatečná. Ke konci knihy se v tom dalo vyznat, ale ze začatku vůbec. Naopak oslovení ,,člověčice" nebo ,,vlku" se mi líbila.
Trochu mě štvalo Ambeřino občasné hloupé chovaní, na druhou stranu se párkrát zachovala opravdu odvážně. Zato bych vůbec neuhodla, kdo zabil Ambeřiny rodiče - bylo to pro mě velké překvapení.
Jinak knihu rozhodně doporučuju - je velmi originální a kdyby bylo náhodou pokračování, tak se do s radostí pustím.

26.02.2024 5 z 5


Léto na vodě Léto na vodě Petra Martišková

Moje první kniha od autorky.
Ze začátku se mi do ní moc nechtělo, nakonec se ale ukázalo, že je to velmi příjemná oddechovka od české autorky, která plyne stejně tak rychle, jako Anetino malé letní dobrodružství na vodě.
Kniha byla vtipná, zábavná a hrozně dobře se četla. Ocenila bych sice pár stránek navíc, už se ale těším na další knihy od Petry Martiškové a rozhodně doporučuju.

23.02.2024 5 z 5


Co za světla není vidět Co za světla není vidět Kerstin Gier

Od Kerstin Gierové jsem už četla sérii Drahokamy, a ani tentokrát autorka nezklamala.
Postavy byli sympatické, jen zezačátku mi dělalo trochu problém se v nich vyznat.
Nějakou dobu mi taky trvalo, než jsem si zvykla na to, že příběh je napsán ze dvou pohledů, a to Matildy a Quinna. Sice se mi líbilo, že to tak je, ale nějaké situace bych ocenila napsané z pohledu toho druhého, a ne od toho, který to zrovna popisoval.
Plus bych byla ráda, kdyby se toho v prvním díle Pomněnky trochu více vysvětlilo, ale počítám, že vše důležité autorka rozepíše v dvojce a trojce - to už jsou ale drobnosti, a tak dávám 4,5 a těším se na pokračování.

21.02.2024 5 z 5


První opravdový polibek První opravdový polibek Kasie West

Kasie West píše opravdu čtivé knihy a ani tahle není výjimkou. Jasně, jsou to spíš příjemné oddechovky na jeden dva večery, ale i tak...
Konkrétně tento příběh se točí kolem Lacey, začínající sedmnáctileté herečky, která má ale problémy se školou, a tak jí táta zaplatí doučování.
I když se podle mě jedná o jednu ze slabších westovek, stejně se mi to líbilo. Postavy byly sympatické, zápletka taky fajn a úryvky ze scénáře knihu ještě víc oživily. Na P. S. líbíš se mi to podle mě nemá, ale stejně to stálo za to.

06.02.2024 4 z 5


Poslední gambit Poslední gambit Jennifer Lynn Barnes

A je to tu - rozuzlení celé série.
Konečně se dozvídáme, proč Avery zdědila všechen majetek Tobiase Hawthorna.
Na jednu stranu jsem ráda, protože jsem se na to hrozně těšila a byla zvědavá, proč Tobias vydědil svou rodinu, na druhou stranu je mi však líto, že série končí.
Na Goodreads je, že budou další dva díly, já si ale myslím, že to už prostě nebude ono.
Jinak autorka měla celou sérii opravdu promyšlenou - všechno se vším souvisí a krásně do sebe zapadá.
Je to ten typ série, ke které se budete rádi vracet a jakýkoliv díl nebudete chtít dát z ruky.
Mně se asi nejvice líbila dvojka, ale i jednička a Poslední gambit jsou knihy, které určitě stojí za přečtení.

01.02.2024 5 z 5


Balada mrtvého světa Balada mrtvého světa Alžběta Bílková

(SPOILER) Docela dobrá kniha.
Svět, ve kterém se dvě hlavní postavy Robin a Kai pohybují, je velmi promyšlený, originální a zajímavý.
Trochu mě štvaly dlouhé popisy, kterých tam bylo celkem dost, hlavně když hlavní postavy vzpomínali na nějaké své zážitky nebo na Willema. Sem tam se objevila i nějaká pravopisná chyba.
Taky by mě zajímalo, jak se Robin ze své nevydařené výpravy do Ashary, na které byla ještě s Willemem, dokázala vrátit, protože celý příběh je o tom, jak Robin s Kaiem procházejí velmi nebezpečnou zemí a snaží se dostat právě do Ashary, ale Robin to tenkrát zvládla jako těžce zraněná, což mi přijde trochu nelogické.
Navíc mě velmi zklamalo, že Robin Kaie na konci knihy opravdu opustila, i když byl skoro slepý a zraněný.
Jinak ale zajímavá kniha a určitě si budu chtít přečíst pokračování, takže... 4/5

25.01.2024 4 z 5


Odkaz Hawthornů Odkaz Hawthornů Jennifer Lynn Barnes

Odkaz Hawthornů mi přišel snad ještě lepší než první díl.
Akce, záhady, dobrodružství ani napětí tady nechybí a pořád se něco děje.
Líbil se mi Averyn výlet na chatu v horách a taky to, že do Hawthorne House zavítala Max - bylo takové divné, že spolu s Avery komunikovaly pouze přes esemesky.
Na této sérii bych také ocenila to, že poukazuje i na nelehké stránky miliardářského života (závist, paparazzi, výhružky...). Avery se v tomto díle stala spoustu hrozných věcí, které by určitě nikdo prožít nechtěl.
Nicméně se těším na třetí díl a určitě doporučuji.

17.01.2024 5 z 5


Koláč s kapkou jedu Koláč s kapkou jedu Alan Bradley

Tohle bylo takové... zvláštní.
Přijde mi vcelku dobrý nápad, že má hlavni hrdinka ráda chemii - do detektivky se to celkem hodí a navíc jí tam nebylo zas tolik, kolik jsem očekávala. Zato filatelie, té tam bylo až příliš.
Mladší děti to nejspíš nebudou moc chápat a starší se u toho budou zase nudit, stejně jako já.
Navíc děj neměl moc spád a skoro nic se tam nedělo, jen sem tam se stalo něco zajímavého. Kniha se tak četla zdlouhavě a nebavila mě.
Do dalších dílů se asi pouštět nebudu - za mě to není moc povedená detektivka.

16.01.2024 2 z 5


Hra o dědictví Hra o dědictví Jennifer Lynn Barnes

Úžasná kniha.
Avery byla skvělá a bratři Hawthornové taky. Celkově se mi líbily charaktery postav a hlavně Max se svojí snahou nemluvit sprostě.
Super jsou taky krátké kapitoly, díky kterým se kniha četla velmi rychle a příběh krásně plynul.
Autorka promyslela všechny hádanky tak, že do sebe skvěle zapadají a my jen čekáme, co bude dál a co dalšího si pro nás připravila.
Určitě stojí za přečtení.

16.01.2024 5 z 5