Co za světla není vidět

Co za světla není vidět https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498921/bmid_co-za-svetla-neni-videt-z41-498921.jpg 4 91 25

Pomněnka / Nezábudka série

1. díl

Okouzlující fantasy od autorky bestsellerové série Drahokamy. Quinn je cool a oblíbený. Matilda má nos věčně zabořený ve fantasy románech a rozhodně není jeho typ. Když však Quinna jedné noci napadnou strašidelné bytosti, spatří věci, které nejsou z tohoto světa. Komu se ale svěřit s tím, že se na vás šklebí lebky a sochy najednou mluví? Nejlépe holce odnaproti, která je vám úplně ukradená. Quinn neplánoval, že se s Matildou vrhne do nebezpečného kouzelného dobrodružství. A už vůbec ne, že se bláznivě zamiluje...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Vergissmeinnicht: Was man bei Licht nicht sehen kann , 2021


více info...

Přidat komentář

Ejmy30
21.02.2024 5 z 5

Od Kerstin Gierové jsem už četla sérii Drahokamy, a ani tentokrát autorka nezklamala.
Postavy byli sympatické, jen zezačátku mi dělalo trochu problém se v nich vyznat.
Nějakou dobu mi taky trvalo, než jsem si zvykla na to, že příběh je napsán ze dvou pohledů, a to Matildy a Quinna. Sice se mi líbilo, že to tak je, ale nějaké situace bych ocenila napsané z pohledu toho druhého, a ne od toho, který to zrovna popisoval.
Plus bych byla ráda, kdyby se toho v prvním díle Pomněnky trochu více vysvětlilo, ale počítám, že vše důležité autorka rozepíše v dvojce a trojce - to už jsou ale drobnosti, a tak dávám 4,5 a těším se na pokračování.

Katuuusenka
03.02.2024 5 z 5

Mně se knížka moc líbila. Supr příběh, fajn humor, postavy mi hned přirostly k srdci. Už se těším na pokračování :)


essene
15.01.2024 4 z 5

První kniha od této autorky,již se těším na pokračování)

sangreseth
13.01.2024 4 z 5

Vyrostla jsem jako Kerstinina cílovka a její knihy hltala po celých svých -náct, takže si každou nově vyšlou bezmyšlenkovitě kupuji, protože s kvalitou zkrátka počítám.

Pomněnka se mi dle očekávání líbila - trochu neobvykle jsme od Kerstin dostali dva vypravěče, z čehož jsem nebyla dvakrát nadšená, ale vzhledem k příběhu to dává smysl. Obě postavy jsou fajn, zatím mi k srdci tolik nepřirostli, ale v dalších knihách na to snad bude prostoru dost. Romantická linka na drahou stranu byla fakt super, před pár lety bych z toho byla úplně na větvi, navíc se k sobě moc hodí a je to prostě správně sladké a romantické. Navíc prostředí, do kterého jsou Quinn a Matilda zasazeni, je hrozně zábavné a příjemné na čtení.
(Side note: ten jejich zádrhel by mi asi nepřišel super ani když jsem byla o dost menší a kniha by se rozhodně obešla i bez toho, ale rozhodla jsem se to prostě ignorovat.)

Okraj pro mě byl až moc mišmaš a přála bych si ho vidět v příběhu mnohem víc, abych celý obraz působil celistvěji (na druhou stranu, kdykoliv mi něco nesedělo, stačilo si říct: "Prostě o tom nepřemýšlej." a kupodivu to fakt fungovalo). Myslím, že tohle bude spíš záležitost dalšího dílu, který si také ráda koupím.

Závěrem asi takhle - z Kerstininých sérií jsem vyhodnotila Pomněnku jako nejslabší, ale pořád kouzelnou, navíc máme ještě dvě knihy na to to vykompenzovat. Co mi ale hodně vadilo jsou četné gramatické a jiné chyby - byly tak očividné, že nechápu, jak to CooBoo mohlo vydat. U takovéhle knížky je mi to obzvlášť líto.

lucakuca
06.10.2023 5 z 5

To bylo krásný. Sice jsem stará jako Metuzalém, ale náramně jsem se bavila. Dobrá kniha nezná hranic, nezná věku, bez rozdílu pro všechny.

Mrshodan
23.09.2023 4 z 5

Připouštím s úsměvem, že je to pro jinou věkovou skupinu, ale i tak jsem si skvěle početla. Romantika a sci-fi, podobně jako u Drahokamů a mě to báječně sedlo.

Indilwen
06.09.2023 4 z 5

Knihy od Kerstin se čtou jedna báseň, což platí i o Pomněnce. Je to taková young adult oddechovka, spíše pro mladší kategorii. Místy mi však příběh přišel zbytečně "ujetý" a s příliš mnoha dalšími fantasy výmysly, bez kterých by se jistě obešel. Musím dát za pravdu několika předchozím komentářům, že na Drahokamy tento počin nemá. Uvidíme, jak se příběh vyvine v dalších dvou dílech.

uzivatel5475
24.07.2023 1 z 5

Konec byl epický.

Karola050716
27.06.2023 3 z 5

Zpočátku strašně otravné a zmatené - moc lidí, nula vysvětlování. Postupem času to chytne, jsem zvědavá na další díl.

Dani3
12.06.2023 2 z 5

Matylda a Quinn jsou sice sympatická dvojice, námět světa na Okraji má potenciál, ale přesto kniha pro mě byla zklamáním.
Gierová je "mistryně" odboček a slepých uliček a tady se opravdu vyřádila. Smysluplného textu tu byla necelá polovina. Knize moc nepřidal ani bídný překlad a korektura textu.

katerina1237
28.05.2023 3 z 5

Tak tahle knížka nesplnila moje očekávání. Mám moc ráda její ostatní knihy a proto jsem na ni asi měla až moc velké nároky. K postavám jsem tolik nepřirostla, ale přiznávám, že svět je zase fantastický. Víly a mythické bytosti aaaaaaaaa. A taky musím zmínit skvělé zvraty, i když jsem některé trochu předvídala, ale stejně mě překvapily, protože tam bylo vždy něco na co jsem nepomyslela. Za mě by se líbilo, kdyby tenhle příběh touto knížkou skončil a v dalších by se vyprávěl jiný z tohoto světa (třeba o bytostech z okraje).

SněžnáSova
23.04.2023 2 z 5

Tato knížka mě neskutečně naštvala ,pořád čekáte že se něco velkého stane a ono nic. Postavy mi byli úplně jedno a konec knihy jsem v podstatě odhadla ,jediné co bych mohla říct pozitivního je že humor byl fajn ,ale jinak má Kerstin Gier i lepší knížky . Asi jsem to neměla číst ,protože mi to pokazilo názor na super autorku. Ale co už...

zazvorka
28.03.2023 5 z 5

Pěkný fantasy příběh, přečetla jsem s chutí. Mé dojmy z knihy krásně vystihla SBH níže. Nejdříve jsem chtěla dát 4 hvězdy, ale pobavila jsem se pětihvězdičkově, tak přidám. Uvědomila jsem si totiž, že mé drobné výhrady souvisí s tím, že kniha je psána pro děti a mládež. A po tomto mém prozření výhrady padly, nebylo by tedy spravedlivé ubrat hvězdu. Těším se na pokračování.

Duchoslp
28.03.2023 3 z 5

Taková fantasy romantika spíš pro mladší čtenáře. Matylda a Quinn jsou hodně zajímavá dvojka a vcelku dobře se doplňují. Koření tomu dodávají víly a další mystické bytosti z jiného světa.

Alíček83
11.03.2023 5 z 5

Tahle říše fantasy se mi moc líbila. I romantická linka. Litovala jsem Matyldu kvůli její rodině. Quinn to měl v pohodě. Smála jsem se, jak zle byla vykreslená Johanka z Arku, to dodávalo šmrnc. Těším se na pokračování dobře rozjetého příběhu.

SBH
09.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Kdyby mělo nakladatelství CooBoo trochu studu a slušnosti v těle, tak prodané výtisky od čtenářů vykoupí nazpět, veřejně se omluví za zpackanou práci a knihu předělá. Je v této smutné době obvyklé, že nakladatelské domy již naprosto rezignují na kvalitu a rychlý zisk je jejich jedinou metou, ovšem v tomto případě si pěkný příběh takové lajdácké zacházení nezasloužil. Nad kostrbatým překladem jsem sice trpěla, ovšem redaktora odpovědného za korektury by měli pověsit za uši do průvanu. V celé knize snad nebyla jediná věta, v níž by byly správně předložky, přípony, pády, časy, nechyběla či nepřebývala písmena i celá slova.
Kvůli této závadě musím odebrat jednu hvězdu, ačkoli je to vůči autorce velmi nespravedlivé.
Jak jsem už zmínila, bavila jsem se královsky. Zamilovaný YA fantasy román mě chytil od první řádky, sympatický, byť přehnaně sebevědomý a trochu zlomyslný Quinn a milá, zároveň překvapivě racionální Matilda tvořili skvělou dvojici. Ostatní postavy jim zdatně sekundovaly, s ukňouraným Lassem bych nejraději zatřásla, aby se vzpamatoval, Leopolda bych vystřelila na Mars a týpci z Okraje byli přesně tak nečitelní, aby si člověk kousal nehty napětím, zda se jedná o záporáka či klaďase. A vykreslení Johanky z Arku jako pitomé krávy mě dostalo (v dobrém slova smyslu).
Nesmím zapomenout na trochu přehlíženou složku, kterou já osobně mám ráda. Barvité popisy mě dokonale vtáhly do prostředí, na hřbitově jsem cítila vůni tlejícího listí a na ulicích mi v uších duněly tramvaje. V tomto ohledu by mě trošku zajímalo, do jakého města byl děj situován. Doufejme, že se to později vyjasní.
Taky se mi líbila přesně dávkovaná směs romantiky a napětí, odhalování tajemství a různých pletich. Do toho zasáhly Matildiny potíže s vlastní svatouškovskou rodinou, nad těmi jsem si rvala vlasy. Ale úplně nejlepší složkou díla jsou skvělé dialogy a humor, který mi sedí.
Mimochodem psychoteta Tomiová není žádná fantasy bytost, takových psychoanalytiček (a psychoanalyticků, abych byla spravedlivá) jsem potkala v reálném životě přehršel.
Takže ano, už se nemůžu dočkat dalšího dílu, na druhou stranu mě štve, že v dnešní době není možné napsat příběh, který by začal a končil v jednom svazku. No co nadělám.
Vřele doporučuji, ovšem až poté, co CooBoo opraví tu hrůzu, kterou vypustilo na pulty knihkupectví

martinkaLLL
01.03.2023 5 z 5

Tak tohle byla jízda. Od začátku až do konce. Vůbec děj nezpomalil za celou dobu. Výborný.

ydnac
26.02.2023 4 z 5

MILÉ PŘEKVAPENÍ

Tentokrát jsem nečetla anotaci a tak jsem nevěděla co čekat.
Knihu jsem si vybrala proto, že se mi líbil film Rudá jako rubín , má moc hezkou obálku a také jsem od této autorky ještě nic nečetla a už dlouho mě lákaly recenze ostatních čtenářů .
Jedná se o první díl fantasy a tak bych řekla, že je to lehký rozjezd :-)
Matilda je ze zásadové rodiny věřících (katolická pohroma – řekl Quinn).
Quinn je z celkem normální, možná trochu povýšené rodiny a Matildina maminka má taky svůj názor, jež vyjádřila takto:

„Vím, že tvoji rodiče patří k lidem, kteří si myslí, že musí být se svými dětmi nejlepšími kamarády, a hulí s nimi, pijou a mají pochopení pro každou blbost. Ale v naší rodině je to jinak.“

Dva rozdílné lidi spojí tajemství a „nezištná“ pomoc bližnímu :-)
Odhalí spolu svět, který ostatní nevidí a ve kterém žije spousta nadpřirozených bytostí.
Někteří z nich zavinili Quinnovu nehodu.
Někteří ho chtějí mít na své straně.
Někteří věří na podivnou věštbu.

S KÝM A PROČ BY SE MĚL QUINN SPOJIT ?

Mně se tahle fantasy moc líbila :-)
Souhlasím s evineckY, že kniha je pro mladší čtenáře, ale to mi nevadí :-)
Těším se na další díl :-)

Matias španělsky odříkal modlitbu. Hovořil vždycky naprosto opravdově a procítěně, nebyla to jen show pro zbytek rodiny.
Ačkoli jsem nerozuměla ani slovo španělsky a on možná právě prosil Boha, aby zničil salmonelu v té polívce, i dneska to znělo naprosto vroucně :-)

bohejsova
13.02.2023 5 z 5

Kerstin Gierová je velmi dobrá spisovatelka, její knihy se dobře čtou a ani tato kniha není výjimkou...Kniha se mi moc líbila a i když jsem měla jednou nebo dvakrát chuť přeskočit celý pohled Quinna či Matildy...Teprve někde v půlce knihy jsem pochopila, že tato kniha bude mít pokračování a že to bude další trilogie z fantasy světa od Kerstin... Jsem strašně nedočkavá a velice se těším až Kerstin vydá zbylé dvě knihy, doufám že to bude co nejdřív.

LenkaPet
05.02.2023 4 z 5

Určitě zajímavý námět. V knize se mi moc líbil humor a i proto jsem četla dal. Trochu jsem se u ní ale nudila a když mi po půlce došlo, že to do konce nestihnou vyřešit a že tento příběh bude na pokračování, je pro mě otázkou zda po dalším díle sáhnu. Uvidím. Samozřejmě bych chtěla vědět jak to celé dopadne, do čtení jsem se ale musela nutit a to ráda nemám.