Dol.l Dol.l komentáře u knih

☰ menu

Miluji tě, Jasone Thorne Miluji tě, Jasone Thorne Ella Maise

Klasická romanticko - erotická jednohubka. Čte se dobře, příběh je trochu naivní, předvídatelný, ale ne hloupý. Nemohla jsem se srovnat s překladem - rozpor mezi běžnou mluvou postav a oplzlostmi v erotických částech textu mi přišel příliš velký. Chápu, že se to nepřekládá úplně snadno, ale i tak mi to ubralo na zážitku z četby.

09.02.2024 4 z 5


Se špetkou skořice Se špetkou skořice Elizabeth Acevedo

Příjemná oddechovka. Postavy jsou vykreslené uvěřitelně, příběh je celkem realistický. Ač se jedná od young adult, hlavní hrdinka je z důvodu časného mateřství víc dospělá než její vrstevníci. V průběhu knihy autorka naťukla spoustu problémů - rasismus, chudobu, homofobii, kriminalitu. Není to nijak do hloubky, ale vzhledem k žánru je to pochopitelné. Hvězdička dolů je za překlad. Chápu, že s některými reáliemi Ameriky není jednoduché se popasovat, ale "Holčička" mě neskutečně tahala za oči, stejně tak skloňování některých jmen, něco je přeložené nebo v české transkripci (zeleninové banány, Fily), něco je bez překladu... Určitě by to zasloužilo pečlivější práci překladatele.

23.01.2024 4 z 5


Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Tahle knížka u mě zabrnkala přesně na ty správné struny. Irsko je moje vysněná destinace, kam jsem se ještě nedostala. A ač je to knížka podle klasického receptu, tak není hloupá. Postavy jsou milé, uvěřitelné, krásně se to čte. Byla to moje první knížka od této autorky a určitě zkusím ještě nějakou další.

23.01.2024 5 z 5


Šťastné město Šťastné město Benoît Duteurtre

Místy až mrazivá záležitost. Zpočátku se čte dobře, pak už to chce větší soustředění. Inspirace Prahou je zřejmá. Knížka mi poskytla mnoho námětů k přemýšlení, a to je fajn. Za mě něco mezi 4 a 5 hvězdičkami, ještě to v sobě budu muset nechat uležet.

12.01.2024 5 z 5


Miláčkové z metra Miláčkové z metra Kate Spencer

Velmi milá, ač trochu předvídatelná jednohubka. Dobře se čte, hrdinové jsou sympatičtí a dá se s nimi dobře identifikovat. A hvězdička navíc za růžovou ořízku.

06.01.2024 4 z 5


Šest žen Jindřicha VIII. Šest žen Jindřicha VIII. Antonia Fraser

Přečteno v rámci Čtenářské výzvy. Běžně bych po takové knize nesáhla, ale byla jsem mile překvapená. Je velmi čtivá. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých (a pro mě nových) informací, velmi oceňuji neustálé zasazování událostí do historických souvislostí. Můžu vřele doporučit!

14.12.2023 5 z 5


Leah mimo rytmu Leah mimo rytmu Becky Albertalli

Třetí knížka ze simonovské série (ta druhá se český jmenuje Podělaným navrch, hlavní postava je Abbyina sestřenice Molly a na Goodreads je zařazená do série Simonverse). Jak mě první knížka chytla za srdce svou čirou a roztomilou romantikou, tak tahle mě chytla o trochu méně. Možná proto, že vypravěčka není tak "cute" jako Simon, má svoje problémy, je tvrdohlavá a sveřepá, zároveň ale nejistá a má problém se vypořádat se svými city a pocity - radši uteče. Ale čte se to dobře a pokud chcete strávit víc času se svými oblíbenci z Creekwoodu, užijete si to.

03.11.2023


Okouzlena Řeckem Okouzlena Řeckem Hana Anthi

Pokračování navazuje tam, kde předchozí kniha skončila. Bohužel se mi četla o trochu hůře, právě pro to, co mi nesedělo už v první knize. Vrství se tu na sebe všechny možné dimenze - popisy památek, přírody, výletů, řeckého školství a zdravotnictví, osobní příběhy, báje, spousta postav, které se někdy jmenují stejně (sestra Ilonka/kamarádka Ilona), některé věci opět zůstávají nedopovězené... Opět je výsledek velmi autentický, až neučesaný. A opět končí poměrně náhle, pravděpodobně s plánem pokračovat další knihou. Pro milovníky Řecka doporučuji přečíst, ale v knihovně knihu mít nemusím.

14.09.2023 3 z 5


Zvyknout si na Korfu Zvyknout si na Korfu Hana Anthi

Příběh ženy, která se s manželem přestěhuje na Korfu. Knížka je nabitá spoustou informací, spoustou zajímavostí a dobře se čte. Na druhou stranu je forma téměř až deníkových zápisů trochu nepřehledná, na sebe se vrství reálie života v Řecku, památky, geografické informace, historická ohlédnutí, osobní vztahy a příběhy... Někdy je to moc a některé věci zůstávají nedopovězené. Výsledek je velmi autentický.

14.09.2023 4 z 5


Historky z Tinderu Historky z Tinderu Lucie Macháčková

Úryvky z knihy jsem nejdřív slyšela v rádiu (v práci a jedním uchem) a přišlo mi to slabé... Pak jsem šla na Listování s touto knihou a hodinu jsem řvala smíchy. Tak jsem se rozhodla dát knížce šanci a přečetla jsem ji.

Čte se dobře, je vtipná, není hloupá ani vulgární, ale stejně nejlépe fungovala ve scénickém provedení. Takže sečteno a podtrženo, víc než 4 hvězdy to za mě nejsou (a minimálně jedna z těch hvězd je za Listování)

18.05.2023 4 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Trochu jsem váhala, jaké hodnocení dát. Matthew Perry tu knihu napsal opravdu sám, je velmi autentická, upřímná a zajímavá jak pro fanoušky Přátel, tak i pro ty, kteří chtějí vědět, co se děje v hlavě závislého člověka. V tomto směru je to na 5*. Na druhou stranu autor chaoticky přeskakuje v čase, orientovat se dá tak maximálně podle sérií Přátel, některé příběhy jsou jen nahozené a nedokončené, jiné se zase opakují. Zároveň jsou v knize překlepy, občas vypadává z větné vazby (netuším, jestli je to problém autora nebo překladu). V tomto směru je to sotva na 3*. Takže celkově 4*.

06.05.2023 4 z 5


Hodně starej jaguár Hodně starej jaguár Michael Třeštík

Velmi zajímavě zachycený vnitřní dialog jednoho umělce. Knížka se velmi dobře čte, tak nějak přirozeně plyne. Je fajn si číst o okolnostech vzniku a pak hned vidět hotové dílko.

28.03.2023 4 z 5


Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Bohužel pro mě celkem zklamání. Autor opět využívá osvědčený mix - několik netypických postav, které se za neobvyklých podmínek setkají a někam vyrazí. Do toho přimíchat pár historických událostí a známých reálných postav, protřepat, nemíchat. Na mě to ale počtvrté nezafungovalo. Knížku jsem po prvních kapitolách odložila a nakonec jsem ji dočetla jen kvůli čtenářské výzvě.

27.03.2023 3 z 5


Dračí náhrdelník Dračí náhrdelník Vlastimil Vondruška

Tentokrát bohužel celkem zklamání. Dlouho mi trvalo, než jsem se do příběhu začetla, dokonce jsem přemýšlela, že to ani nedočtu. Rozdělení hlavních postav moc nefunguje, je to samá náhoda, zmatek a useknutý konec. Slabé 3*.

10.02.2023 3 z 5


Sama sebou Sama sebou Jojo Moyes

Po slabším druhém dílu se mi tenhle třetí moc líbil. Možná je to tím, že už jsem si zvykla na autorčin styl, který mě v jedničce i dvojce místy rozčiloval. Louisa v plné síle :)

08.11.2018 5 z 5