darthvader77 darthvader77 komentáře u knih

☰ menu

Když král ztrácí Francii Když král ztrácí Francii Maurice Druon

Vše krásné jednou končí a nejinak je tomu v případě úžasného příběhu Prokletých králů. Stejně jako v případě Lilie a lvu i sedmička se posune v čase a tak nás Druon vhodí mezi události odehrávající se několik let po vypuknutí stoleté války. Všechny postavy z minulých dílů krom Eduarda III. už leží pod drnem, Francie se nachází v totálním chaosu, Anglie triumfuje díky bitvám u Křesčaku a Poitres, krále je zajatý, v zemi dvě nepřátelké armády. Do této situace vstupuje kardinál z Perigórdu vyslanec svatého stolce. Celý finální díl je vyprávěn z jeho pohledu v ich-formě. Názory vidící věci v souvislostech, svéráznýcharakter a vynikající zhodnocení situace vás provázejí celou knihou a vy si říkáte, jaký je to ale rozumný a osvícený člověk, obzvláště na svou dobu. Výborně to celou sérii zakončuje a je škoda, že se Druon nepustil do zmapování událostí kolem panny Orléánské, věřím že by i tohle bylo neméně působivé.

01.10.2015 5 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Nejtemnější díl povídek, Geralt je tu ještě více v depresi než obvykle. Osud, lidé, příšery, kouzla, tajemno, nevyhnutolenost a nepoučitelnost všech vzít v potaz své chyby z minulosti a ne si z nich brát příklad. Je výborné jak Sapkowski dokáže hrát ve fantasy hávu na záporné vlastnosti lidské civilizace. Potěší perfektní nesourodá protikladná dvojice Ciri a Geralt, nebo ty nymfy Braen a spo. Kdo by v těch všech elfech a dalších utlačovnaných menšinách nepoznal indiány vyhubené během kolonizace Ameriky. Navíc je to všechno ve vynikající hávu slovanských i jiných pověstí. Geralt si tu sáhne na dno a i když poslední povídky, svatba s Yennefer, je trošičku moc pozitivní vzhledem k tomu zbytku, zvláště ten zvrat se čtrnáctým jménem. Každopádně celá série přede mnou a nepochybuji, že autor mi stihne ještě pořádně nahnat husí kůži. Teď je každopádně nutné vyhnout se dvojsečnému meči osudu a prolít krev elfů.

12.09.2015 5 z 5


Zkazky z planety Země Zkazky z planety Země Arthur Charles Clarke

Moje první setkání z Clarkem a musím říct, že bylo příjemné. Clarke je mistrný vypravěč, povídky sází jednu lepší než druhou. Dokáže si pohrávat s čtenářovou myslí, správně směřovat příběhy a dobrat se zajímavé pointy. Určitě jsem se s Clarkem nepotkal naposledy.

12.09.2015 5 z 5


Lilie a lev Lilie a lev Maurice Druon

Napětí nadcházející války drtí čtenářskou dušičku hluboko do země. Lilie a lev už svým názvém nasvědčují, že nevyhnutelný osud se blíží. Na začátku sledujeme vymření prokletých kapetovců a nástup Filip VI. Valois syného mého oblíbeného Karla (ironie, že nežil o pár let navíc, pak by se té koruny, po které tolik bažil dočkal). Sledujeme jak Robert z Artois další sympaťák obratně intrikuje, aby byl Filip jednomyslně zvolen králem, netušící, že toho bude velice brzo litovat. Obecě se zde loučíme s další výbronou postavou a tou je Robert, jehož odcizení s králem po prohraném osudu, kdy se proti němu otočí nakonec celý proces vinou i milostného dobrodružství. Jediná část, která mohla být trošičku lepší je Robertův projev před anglickým parlamentem, který působí značně okleštěně, ale jinak počátek stoleté války znaemenitý. Nezbývá nyní teď zjišťovat, jak král ztrácí Francii.

05.09.2015 5 z 5


Francúzska vlčica Francúzska vlčica Maurice Druon

Páte pokračování se odehrává několik let po fantastickém závěru Zákona mužů během korunovace Filipa V. v Remeši. Králem je teď Filipův bratr Karel la Marche, za kterého vládne naš starý dobrý věčně ambiciózní monsignore Karel z Valois, který opět ukazuje tu krásnou sympatickou tupost v ruku v ruce s přemrštěnými ambicemi a skvělými hláškami. Jeho odchodu ze scény jsem litoval a člověk během jeho umírání znovu ucení vyprávěčský styl Maurice Druona, který opět snaží své postavy ukázat ze všech úhlů. Alespoň ovšem Valois ukáže své znamenité schopnosti během tažení do Akvitánie, kdy jako první vojevůdce na Západě použije děla!!
Kapitolou sama pro sebe je vývoj v Anglie, kterému se tahle kniha věnuje více než doposud. Mortimerovi interakce s havranem Eduardem pochmurné, jeho útěk dobrodružný, vztah a pokrevní spojení s Isabelou vášnivý. Vůbec je nádherné jak v tom člověk pozná kousky kostiček, které si pro svoje dílo poupravil G.R. R. M. Roger Mortimer se jako odbojový lord vrací do Anglie s Isabelou a jejím synem nárkovatelem Eduardem III. Komu při tomhle nevyvstanou vzpomínky na podobné akci Stannise Baratheona na Severu, že? Navíc Lombarďané jsou zřejmou variací na Železnou Banku a Henegavský Florentové. :-D. Každopádně pád Eduarda II. působivý jeho anální smrt mne bude budit ze sna ještě hodně dlouho. V posledních dílech je ovšem znám nevyhnutelná nevýhoda, kdy autor některé dějové linie, kterým věnoval obrovský prostor v předcházejících částech nechává vyšumět zejména dění okolo Giannina Baglioniho, o kterém se to nikdy nepotvrdilo jistě. Žel to už je prokletí, když si vyberete fakta namísto příběhu, rozhodně je to lepší než volba opačná.

05.09.2015 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Depresivní robot, pozitivně naladěné dveře, planeta na výrobu planet, myši a delfíni, co vládnou tajně světu, mimozemšťané, co chtěji zbourat zemi kvůli stavbě nové hyperprostorové dálnici. Tahle kniha jednoznačně nemá chybu, v životě jsem se u žádné knihy takhle nezasmál. Vynikající humorné dílo, které lze jen doporučit.

23.08.2015 5 z 5


Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

Jedna z nejlepších knih, kterou jsem, kdy četl a kterou číst, kdy budu. Vynikající nahlednutí do starověkých dějin, o které tu tolik nejde. Jde tu o spletitou životní cestu Egypťana, který poznává, že bohatí vždycky budou tyranizovat chudé, že pokusy spáchat dobro povedou jen k tomu, že napáchají zlo. A také, že většina věcí, kterým lidé věří, jsou jen lži. Tohle všechno se dovíte z Egypťana, který se svými postavami a výborným vyprávěním z úhlu pohledu Sinuheta diváka neskutečně dobře stáhne do děje. Kapitolou sám pro sebe je vynikající Kaptah, který působí jako komická figurka a rádce. Na mne tohle hodně zapůsobilo, některé scény jsou nezapomenutelné (Válka v Sýrii, pomsta na Nefernefernefer, smrt málého Thovta jeho matky). Člověk tu pochopí zkaženost lidí a nevyhnutelnost osudu, že problémy, kterým lidstvo dnes čelí nejsou problém současné, ale nikdy nekončící kruh, který se táhne od starověku. Tahle kniha je v povinné četbě zasloužené.

23.08.2015 5 z 5


Zaklínač: Stříbrný meč Zaklínač: Stříbrný meč Andrzej Sapkowski

Příběhy v téhle sbírce nejsou tak dobře vypointované jako tomu bylo u Věčného ohně. Přesto je děj natolik šokujicí a drsný, že člověk musí dát pět hvězdiček. Některé pasáže jako třeba, že ta láska musí být skutečná se mi v hlavě promítají doteď. Velice dobrý prolog k sáze o záklinačovi. a poslední povídka s Kostějem neméně dobrá.

23.08.2015 5 z 5


Zaklínač: Věčný oheň Zaklínač: Věčný oheň Andrzej Sapkowski

Velice se mi líbilo, jak je každý příběh skvěle vypointovaný. Ať už první záležitost s drakem, soupeření o Yennefer či snad nahánění potvory, která umí měnit podobu, všechno má svoji jednu základní myšlenku, od které se všechno odvíjí ak olem, kterého se vše točí. Špinává fantasy, která si v ničem nezadá s Písní, co se týče drsnosti světa a nejednoznačných nadčasových postav. Určitě jsem se nesetkal s Geraltem z Rivie naposledy.

23.08.2015 5 z 5


Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Právem jeden z klenotů světové literatury. Výborný příběh, který se nebojí ukazovat na neduhy tehdejší doby, o deseti lidech, kteří se rozhodli uniknout ze strašlivé realitvy všedního života plné černého moru, do říše příběhů, kde je všechno možné. Jakékoliv neduhy autor obhájil sám ve svých zápiscích, já snad jenom dodám, že některé myšlenky řečené v příbězích a pointy, které jsem měl možnost číst, mne fascinují doteď a proto nemohu tomuhle mistrovskému kousku dát méně jak pět. Na tehdejší dobu velice pokroková a především kvůli církvi odvážná práce.

23.08.2015 5 z 5


Zákon mužů Zákon mužů Maurice Druon

Drsný masakr, prozatím nejkrutější, nejzvrácenější a nejdrsnější díl série, kde se bez skrupulí vraždí děti a boří staré lásky. Konflikt mezi Filipem z Poitires a Karlem z Valois o regenství napsaný skvěle. Mazané kličky jako převzetí regenství či volba papeže nemají chybu. Několik postav už se nebojí ničeho. Robert z Artois bezostýšně vypaluje Artois, jeho vojáci vraždí a znásilňují, jako by se nechumelilo. Mahaut z Artois otráví mladičkého krále. Konflikt, který se vyostřuje mezi Francií a koalicí Anglie, Burgunska a Flander začíná nabírat na obrátkách. Konec vztahu mezi Marií a Gucciem je nejdepresivnější pasáž knihy. De Bouvillouvi mne naštvali, nevím, co bych na jejich místě dělal já, ale v tenhle moment by bylo lepší tam dát opravdového krále, popřípadě ho schovat, takhle upřednostnili smrt jendoho kojence před druhým a bonusové zničli psychicky dva lidi. Těším se na další díl.

23.08.2015 5 z 5


Jed královské koruny Jed královské koruny Maurice Druon

Třetí díl nezaostává za svými staršími bratříčky. Konflikt mezi Robertem a jeho tetou se vyostřuje. Ludvík X. se chová stále nezodpovědněji, Karel z Valois je čím dal tím chamtivější a příběh je spletitější. Člověk musí velice soucítit s Klementinou Uherskou a vypěstovat si nenávist vůči Mahaut. Smrt samotného Ludvíka X. nedává takové zadostiučinění, jak by si čtenář mohl myslet, přihlédne-li k následným událostem.

23.08.2015 5 z 5


Zardoušená královna Zardoušená královna Maurice Druon

Příběh intrik, krve, války, cizoložství, zrady a lásky pokračuje ve druhém díle tohoto díla. Opět oceňuji postavy, ať už Karel z Valois s velkými ambicemi, ale malými schopnostmi nebo čím dál víc prohnilejší hraběnka Mahaut. De Marrignyho pochod k šibenici vynikající, rozhodnotí slabého Ludvíka X. na zabití a vrážda Markéty děsivá.

23.08.2015 5 z 5


Železný král Železný král Maurice Druon

Kdo miluje Píseň ledu a ohně, bude milovat Porkleté krále, protože tohle je hra o trůny ve skutečnosti. Maurice Druona tímto považuji za jednoho z nejgeniálnějších autorů. Tento francouzký spisovatel má jednoduchý a neskutečně čtivý styl psaní, který vás okamžitě donutí být závislý na každém otočení stránky jeho knih. Do všech postav, ať už je to životem unavená Isabela Francouzská, veselý hromotluk Robert z Artois, ambiciózní Karel z Valois, intrikářská hraběnka Mahaut či chladný mocný panovník Filip IV. Sličný, zlomený Jakub de Molay, zamilovaný dobrodruh Guccio Bagliona a jeho bázlivá Marie de Cressay. Žádná z těchto figurek není černobílá, každý si tu najde svého favorita. Třešničkou na tomhle chutném historickém dortu je, že autor přidal i poznámky, které vysvětlují spoustu věcí, takže je tahle kniha skvělou volbou k zábavnému učení historie. Každopádně než chrlit další superlativy, to si raději Železného krále sami přečtete a rovnou si sežeňte celou sérii, protože budete mít neodbytnou potřebu dočíst tenhle mistrovský kousek až do samého konce.

23.08.2015 5 z 5


Zlá doba pro draky Zlá doba pro draky Sergej Lukjaněnko

Mistr žánru opět předvádí hotové spisovatelské kreace. Zlá doba pro draky zaujme především vypracovaným světem, zajímavými lechtivými scénámi, prácí s postavami a dějem jako takovým, kdy každá část příběhu má svoje místo. Postavy vynikající, asi nejvíc mě zaujal Rétor, který za celou knihu projde poměrně zajímavým vývojem a v závěru se pořádně vybarvi, jakmile se začne lámat pomyslný chleba. Otevřený konec nemusí nadchnout každého, ale už Tolkien říkával, že i svět magie, by měl mít nějaká tajemstvá a mě to přidává na zážitku, když je takhle dovoleno pracovat mé fantazii.

07.03.2015 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Vidím, že tuhle moc pěknou knížku pochválilo dost lidí, já jenom dodám svou malou trošku do mlýna. Nápad knihu psát ve dvou časových linkách člověka úplně spolkne, stejně jako absurdnosti všech situací, idilický nábor dalších příslušníků útěkařské party, Alanovi prupovídky, psí kusy se znamými postavami histori anebo vznik atomovky trochu jinak. Já mám nejraději scénu, kdy se dispečer zeptá: ,,Pane Dolary, jaké vašek křestní jméno?". Ta mě dokázala rozveselit jako už dlouho nic. A taktéž lehce melancholický ukazatel na protismyslnost světových dějin 20. století.

07.03.2015 5 z 5


Studie v šarlatové / Podpis čtyř Studie v šarlatové / Podpis čtyř Arthur Conan Doyle

Začátek nejslavnější detektivní dvojice v dějinách naší planety je pro detektivky to sáme, co je Hobit pro fantasy. Přelomový mistrovský kousek, který vylepšuje žánr a davá jasnou ukázku, jak budou pozdější díla vypadat. V té době a dodnes jeden z nejoriginálnějších chrakterů Sherlocka Holmese. Jeho zvyky, jeho myšlení, jeho mluva, jeho koníčky a jeho názory, vše propracováno do detailu, neznám v knihách postavu o které by chom se dozvěděli tolik, co se dozvíme o Sherlockovi, navíc jeho podivínství dává postavě ne čtvrtý, ale rovnou pátý rozměr a vy tak máte díky němu sledovat každý případ na který se vrhne jako pes po stopě.
Watson není o nic zajímavější a nápad dát normálního lékařé dohromady s velmi zvláštní detektivním poradcem, dává tu spravnou chuť, jak příběhu tak dialogům.
Druhou věci jsou samotní pachatelé, kterým je v obou případech věnován stejný prostor, jako vyšetřovatelům. To je na dobu vzniku, též velmi neovyklé a Doyle se nebojí vždycky mění prostředí, kulturu a i povolání. Z divokého západu a Mormonů je nás schopen převéz do britské armády v Indii. Kritika společnosti je z těhto pohledů do minulosti patrná.
Vše dohromady vytváří mistrovké dílo, které mě už bude provázet po celý život spolu s dýmkou, houslemi a výborným čajem. :D

05.03.2015 5 z 5


Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Z mnou čtených knih, tahle nejlépe balancuje na hranici fixe a faktů. Moje historická mánie si přichází na svoje. Kapitolou sám pro sebe je Robert Langdon, kterého si nelze nezamilovat, protože si autor s postavou pohrál a tak se při jeho pohledech na hodinky s Mickey Mousem či klaustrofobií svým zájmem zcela upoutáte na něj. Ano, možná tuhle knihu jde zpražit za spoustu věci, ale jako velmi inteligentní zábava, která z vás nedělá pitomce a jejíž jediným cílem je opravdu hodně dobře bavit a hlavně překvapovat doslova do poslední stránky. Přečteno jedním dechem brilantní.

05.03.2015 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Celá historie Středozemě od Eru Iluvatara a hudby Ainur až po Válku o Prsten a konec čtvrtého věku. Pro mě jako fanouška obrovská radost, bavící mě i při opakovaném čtení. Doporučuji všem fanouškům žánru, neboť svým perfekcionalismem mu prokázal autor nezapomenutelnou službu, kdy jasně ukázal, jak se staví fikční svět. Plno podmětů, plno myšlenek, plno tajemství, plno mystiky a mnoho do detailu propracovaných postav, bitevních tažení a hlavně přátelství, odvahy, zrady, nebezpečí a (ne)tragické lásky.

05.03.2015 5 z 5


Mluvčí za mrtvé Mluvčí za mrtvé Orson Scott Card

Má vůbec smysl mluvit o pokračování, když se příběh odehrává nejen v jiné době, ale vzhledem k odstupu tisíce let i v jiném světě. Tentokrát jde o něco úplně jiného, protože druhý díl se odehrává v civilnějším prostředí, takže si víc všímá problémů vzájemného soužití a pochopení. Určitě se připravte, že na začátku budete totálně dezorientování a nezáleží na tom, jestli jste předchozí díl četli nebo ne. Rozhodně ale knihu, dočtěte do konce, stojí to za to.

04.03.2015 5 z 5