Zákon mužů

Zákon mužů https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82802/bmid_zakon-muzu-s0H-82802.jpg 5 64 9

Čtvrtý díl sedmidílné historické fresky Prokletí králové, jež se soustřeďuje na tragédie francouzského panovnického rodu a intriky na královském dvoře. Kniha sleduje dále osudy francouzského království zmítaného v první polovině 14.století rozmíškami a rozbroji, sužovaného zmatky a bídou. Jako by se naplňovalo prokletí, jejž seslal na kapetovský rod z hořící hranice velmistr templářů Jakub de Molay. Ludvík X. Hašteřivý vládl jenom osmnáct měsíců a šest dní a nezanechal po sobě mužského dědice, jeho syn Jan se narodil až pět měsíců po jeho smrti. Nejdříve se rozhoří bitva o regentství po dobu nezletilosti tohoto malého krále, jenž bude v dějinách uváděn pod jménem Jan I. Dítě. Brzy se ovšem bude bojovat i o trůn.... celý text

Literatura světová Historie Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

La Loi des Mâles , 1957


více info...

Přidat komentář

Marcello_zbb
12.06.2022 5 z 5

Skvelé a napínavé! Vynikajúce pokračovanie historického románu.

bleekemolen
10.02.2022 4 z 5

Autor si ukousnul skutečně monumentální sousto, ale zadušení nehrozí! Elegantně kličkuje mezi hlavními protagonisty, děj na sebe logicky navazuje a ty intriky.. Jdu na další díl!


Francois17
14.09.2021 5 z 5

Opět skvělé od první do poslední stránky.

Arcticus
23.09.2020 4 z 5

Kráľ je mŕtvy a nový sa ešte nenarodil. Netrpezlivé očakávanie na pôrod Klementíny Uhorskej, bude to chlapec a teda nový následník, alebo dcéra? Nech už je to čo pod srdcom nosí kráľovná čokoľvek isté je, že kráľovstvo čaká obdobie interregna. Časy medzivládia roztočili kolo dvorných intríg a súperenia mocných magnátov závratnou rýchlosťou. Pre presadenie vlastných záujmov sa vznešená šľachta neštíti tých najohavnejších činov. V tomto duchu sa nesie pokračovanie Prekliatych kráľov a tí čo obľubujú dvorné intrigy si určite opäť prídu na svoje. Čitateľ okrem toho svoje vedomosti znovu obohatí o zaujímavé historické fakty a reálie, akurát sa v tom množstve postáv a mien možno miestami bude strácať ako ja.

Kuža007
28.08.2019 4 z 5

Zákon mužů aneb boj Filipa z Poitiers o korunu francouzského krále.

Mrejča
05.03.2016 4 z 5

Zákon mužů navazuje na předchozí díly tématem, místem, časem, intenzitou. Červen 1316 až leden (únor?) 1317. Napínavá cesta Filipa z Poitiers za tím, aby z něj byl Filip. V.

"Viděl se takový, jaký skutečně byl: špatný člověk s nadáním velkého krále."
"Zdálo se, že tomuto pětadvacetiletému králi, který se k moci dostal díky své pevné vůli, využil výhod, jež mu přinesl zločin, a měl všechny vlastnosti dobrého panovníka, ve skutečnosti vůbec nic nechybí.
Čas trestů mohl začít."

Takže bez zbytečných odkladů jdu na další díl - zjistit, jaký bude ten čas trestů.

darthvader77
23.08.2015 5 z 5

Drsný masakr, prozatím nejkrutější, nejzvrácenější a nejdrsnější díl série, kde se bez skrupulí vraždí děti a boří staré lásky. Konflikt mezi Filipem z Poitires a Karlem z Valois o regenství napsaný skvěle. Mazané kličky jako převzetí regenství či volba papeže nemají chybu. Několik postav už se nebojí ničeho. Robert z Artois bezostýšně vypaluje Artois, jeho vojáci vraždí a znásilňují, jako by se nechumelilo. Mahaut z Artois otráví mladičkého krále. Konflikt, který se vyostřuje mezi Francií a koalicí Anglie, Burgunska a Flander začíná nabírat na obrátkách. Konec vztahu mezi Marií a Gucciem je nejdepresivnější pasáž knihy. De Bouvillouvi mne naštvali, nevím, co bych na jejich místě dělal já, ale v tenhle moment by bylo lepší tam dát opravdového krále, popřípadě ho schovat, takhle upřednostnili smrt jendoho kojence před druhým a bonusové zničli psychicky dva lidi. Těším se na další díl.

astroweb
24.08.2013 5 z 5

Perfektní historický román, už čtvrtý v řadě a stále hodně dobrý. Poučná i poutavá četba.

mysce
10.08.2012 5 z 5

Čtvrtý román z cyklu Prokletí králové mě okamžité vtáhl do děje a udržoval v napětí do poslední stránky. Vstupujeme do období, kdy křesťanský svět nemá papeže a ve Francii se po smrti Ludvíka X. Hašteřivého rozhoří boj nejdříve o regentství a následně o samotný francouzský trůn. Osobní tragédie a smutky se prolínají se zásadními otázkami volby papeže, regenta i samotného krále. Láska se setkává s nenávistí a život se smrtí ve strhujícím příběhu plném vášní a touhy po moci.

Štítky knihy

Francie 14. století panovníci královny

Autorovy další knížky

Maurice Druon
francouzská, 1918 - 2009
2005  88%Železný král
1963  85%Burziáni
2008  84%Když král ztrácí Francii
2006  92%Zákon mužů
2005  88%Zardoušená královna

Kniha Zákon mužů je v

Přečtených76x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce63x
Chystám se číst9x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x