Francúzska vlčica

Francúzska vlčica https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29161/bmid_francuzska-vlcica-bJ8-29161.jpg 5 54 9

V piatom zväzku Prekliatych kráľov rozširuje sa javisko historickej drámy z francúzskeho kontinentu za Lamanšský kanál. Kým vo Francúzsku pripadla koruna po smrti Filipa Dlhého podľa „zákona mužov" jeho mladšiemu bratovi, tretiemu synovi Železného kráľa, najmenej obdarenému vladárskymi schopnosťami, na anglickom dvore žila dcéra Železného kráľa Izabela život pokornej ženy, pohanenej kráľovnej. V obave o svoj život kula sprisahanie na svoju záchranu a snívala o pomste. Časový úsek od jej úniku z kráľovského paláca do Francúzska po návrat na čele sprisahania barónov a potupný koniec kráľovho panovania i kráľovho života je sýtofarebným obrazom jednej historickej epochy, obrazom udalostí a činov, ktoré boli ohniskami ďalších rozporov a tragédií.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

La Louve de France , 1959


více info...

Marcello_zbb
Marcello_zbb
18.06.2022 5 z 5

Ďalšie napínavé pokračovanie série historického románu, tentoraz sa dej odohráva hlavne v Anglicku.

bleekemolen
bleekemolen
18.02.2022 4 z 5

autor si drží neskutečný standard i v tomto díle


Francois17
Francois17
14.09.2021 5 z 5

Celý cyklus je skutečně výborný, jeden díl lepší než druhý. Moc pěkně se to čte.

Kuža007
Kuža007
28.08.2019 5 z 5

Královna Isabela dostala u Druona konečně zase po Železném králi velkou úlohu. Krásná plavovláska se mohla sblížit se svým vysněným mužem. Uprchlíkem z Toweru sličným Rogerem Mortimerem. Navíc Druon krásně popsal scénu jejich scénu sbratření - mísení krve. Po Železném králi je to můj nejoblíbenější díl.

Mrejča
Mrejča
31.03.2016 3 z 5

Zatím největší potíž se čtením. Příliš "opravdové politiky", těžiště sice zeměpisně ve Francii, ale mentálně v Anglii. Poněkud nudné.
Ovšem závěrečné pasáže knihy mě dost probraly a musela jsem se po dočtení uklidňovat žehlením. Opět mi bylo připomenuto, proč někteří tvrdí, že se u Druona inspiroval autor Hry o trůny.
Nenechávám se odradit a vrhám se do dalších dílů.

vojteska70
vojteska70
20.12.2015

trochu zastaralé

darthvader77
darthvader77
05.09.2015 5 z 5

Páte pokračování se odehrává několik let po fantastickém závěru Zákona mužů během korunovace Filipa V. v Remeši. Králem je teď Filipův bratr Karel la Marche, za kterého vládne naš starý dobrý věčně ambiciózní monsignore Karel z Valois, který opět ukazuje tu krásnou sympatickou tupost v ruku v ruce s přemrštěnými ambicemi a skvělými hláškami. Jeho odchodu ze scény jsem litoval a člověk během jeho umírání znovu ucení vyprávěčský styl Maurice Druona, který opět snaží své postavy ukázat ze všech úhlů. Alespoň ovšem Valois ukáže své znamenité schopnosti během tažení do Akvitánie, kdy jako první vojevůdce na Západě použije děla!!
Kapitolou sama pro sebe je vývoj v Anglie, kterému se tahle kniha věnuje více než doposud. Mortimerovi interakce s havranem Eduardem pochmurné, jeho útěk dobrodružný, vztah a pokrevní spojení s Isabelou vášnivý. Vůbec je nádherné jak v tom člověk pozná kousky kostiček, které si pro svoje dílo poupravil G.R. R. M. Roger Mortimer se jako odbojový lord vrací do Anglie s Isabelou a jejím synem nárkovatelem Eduardem III. Komu při tomhle nevyvstanou vzpomínky na podobné akci Stannise Baratheona na Severu, že? Navíc Lombarďané jsou zřejmou variací na Železnou Banku a Henegavský Florentové. :-D. Každopádně pád Eduarda II. působivý jeho anální smrt mne bude budit ze sna ještě hodně dlouho. V posledních dílech je ovšem znám nevyhnutelná nevýhoda, kdy autor některé dějové linie, kterým věnoval obrovský prostor v předcházejících částech nechává vyšumět zejména dění okolo Giannina Baglioniho, o kterém se to nikdy nepotvrdilo jistě. Žel to už je prokletí, když si vyberete fakta namísto příběhu, rozhodně je to lepší než volba opačná.

mysce
mysce
10.08.2012 5 z 5

Páté pokračování cyklu Prokletí králové mě zaujalo nejen tématem, ale i skvělým vypravěčským uměním autora. Atmosféra feudální Francie a Anglie je věrným obrazem své doby. Doby kruté, plné intrik, bojů o moc, ale i plné lásky a touhy po štěstí. Začíná odbobím vlády nadějného panovníka Filipa V. Dlouhého, který však záhy umírá na mor. Jeho následníkem se stává slabý Karel IV. Sličný a šlechta, která jej má zcela ve své moci, triumfuje. V téže době anglická královna, bývalá francouzská princezna Isabella, trpí v nešťastném manželství s bezcharakterním Eduardem. Výborně napsaný román je velice čtivý a napínavý.

elli09
elli09
12.06.2012 5 z 5

Prečítala som tento svazok ked mi bolo 20 rokov a doteraz mi to utkvelo v pamati. Skvele napísané romány a s drsným krutým stredovekom. Jednoznačne doporučujem pre milovníkov francúzskej histórie.