Lilie a lev

Lilie a lev https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47797/bmid_lilie-a-lev-Cja-47797.jpg 5 68 9

Románová historie Lilie a lev volně navazuje na knihy Zardoušená královna a Jed královské koruny a ukončuje cyklus Prokletí králové. Poslední svazek završuje osudy historických osob Francie a Anglie i románových postav. Za krátké vlády posledního přímého Kapetovce Karla IV. ve Francii podnítila jeho sestra Isabella povstání v Anglii a zbavila svého manžela Eduarda II. trůnu ve prospěch svého syna Eduarda III. a především pro sebe a svého milence lorda Mortimera. Ve Francii zatím po Karlově smrti získává trůn Filip z Valois z nepřímé větve Kapetovců. Mocenské i osobní zájmy šlechty obou království a nepevné vlády v nich vedou nakonec ke konfliktu stoleté války. V těchto rozsáhlých histor. kulisách se dokončuje vyprávění o nepřátelích na život a na smrt - příbuzných Robertovi a Mahaut z Artois, o celoživotní lásce Guccia a Marie de Cressay, i o "ukradeném" králi Francie. V románu se mihne i miláček Francouzů tehdejší doby - český král Jan Lucemburský.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Le Lis et le Lion , 1960


více info...

Přidat komentář

supo
13.12.2022 5 z 5

Skvělá série, ovšem sedmou knihu doporučuji už s klidem vynechat - je odlišná, výprávěná retrospektivně a neuvěřitelně nudná.

Marcello_zbb
07.07.2022 5 z 5

Opäť skvelá kniha, niektoré osudy a životné pribehy sa skončili, iné začali.... Užil som si celú knižnú sériu a zároveň sa toho veľa dozvedel z francúzskych, talianskych a anglických dejin.


Francois17
27.10.2021 5 z 5

Pěkné, takových krásných historických cyklů u nás vyšlo málo, teď si vzpomenu snad jen na Paměti lékařovy, Dědictví otců a nedávno vydané Války růží od Igguldena. Cornwellovy série jsou už jiné, to jsou takové akční řežby, velice povedené a čtivě napsané. No, opravdu pěkné to bylo, zbývá ještě sedmý díl, ten je prý už jaksi navíc. Uvidíme.

Lolila
20.08.2021 5 z 5

Všetky diely tejto série sú výborne napísané. Veľa histórie, dráma, napätie, zvraty ..... koniec dynastie kapetovcov a nástup dynastie Valois, .... udalosti, ktoré predchádzali sto ročnej vojne.

Kuža007
28.08.2019 5 z 5

Skvělý závěr série, pokud nepočítám dodatkovou knihu Když král ztrácí Francii. Druon skvěle popsal francouzský dvůr za prvního francouzského krále z rodu Valois. Problémy Roberta z Artois. Rytířství Jana Lucemburského i jeho odvahu a vášeň pro turnaje. Spor o nástupnictví. A nakonec smutný konec všechny, kdy autor označil za vítěze pouze jednu osobu - upáleného velmistra templářů Jakuba z Molay.
,,Lidé museli zažít krále moudrého, krále šíleného, krále slabého a sedmdesát let pohrom, než odlesky jiné hranice, na níž obětovali francouzskou pannu, utopila ve vlnách Seiny velmistrovo prokletí."

Guinevra
20.12.2017 5 z 5

Strašně se mi líbil popis středověkého turnaje a to, že v knize autor často zmiňoval Jana Lucemburského a jeho kaštanový, hedvábný a pěkně upravený vous.

Mrejča
07.04.2016 4 z 5

V šestém pokračování opět nacházíme poutavé vyprávění z francouzsko-anglické historie.
Vše vrcholí procítěným osobním závěrem autora, který si zde dovolím ocitovat:

"A na tomto místě autor, nucený historií zabít svojí oblíbenou postavu, s níž prožil šest let, pociťuje obdobný smutek jako král Eduard Anglický; pero, jak říkají staří kronikáři, mu samo klouže z prstů a nemá už chuť pokračovat.."

darthvader77
05.09.2015 5 z 5

Napětí nadcházející války drtí čtenářskou dušičku hluboko do země. Lilie a lev už svým názvém nasvědčují, že nevyhnutelný osud se blíží. Na začátku sledujeme vymření prokletých kapetovců a nástup Filip VI. Valois syného mého oblíbeného Karla (ironie, že nežil o pár let navíc, pak by se té koruny, po které tolik bažil dočkal). Sledujeme jak Robert z Artois další sympaťák obratně intrikuje, aby byl Filip jednomyslně zvolen králem, netušící, že toho bude velice brzo litovat. Obecě se zde loučíme s další výbronou postavou a tou je Robert, jehož odcizení s králem po prohraném osudu, kdy se proti němu otočí nakonec celý proces vinou i milostného dobrodružství. Jediná část, která mohla být trošičku lepší je Robertův projev před anglickým parlamentem, který působí značně okleštěně, ale jinak počátek stoleté války znaemenitý. Nezbývá nyní teď zjišťovat, jak král ztrácí Francii.

mysce
10.08.2012 5 z 5

Šestý román z historického cyklu Prokletí králové je strhujícím příběhem plným nečekaných zvratů z období, kdy na francouzském trůnu dochází ke střídání dynastií a Kapetovci jsou nahrazeni dynastií Valois. Děj toho čtivého románu mě ihned vtáhl do děje, ve kterém se boje o moc ve Francii a Anglii staly počátkem stoleté války. Historická freska Prokletí králové je mnohem lepší než spousta (většinou nudných) hodin dějepisu.