Danka22 Danka22 komentáře u knih

☰ menu

Tajemství českých a moravských Keltů Tajemství českých a moravských Keltů Jan A. Novák

Už víte, kam pojedete v létě na výlet?
Tahle publikace vám ukáže, kde všude se dávní Keltové u nás pohybovali a žili. Ale navede vás i na místa, o kterých jste netušili, že zrovna tento národ nějakým způsobem ovlivnil. Bylo to super.

27.03.2024 5 z 5


Cvičení paměti na celý rok Cvičení paměti na celý rok Jitka Suchá

Cvičit se má nejen celé tělo, ale i mozek. Ne každý se může chlubit obrovským pamatovákem, kdy stačí jen se na něco podívat a se ví, co to je. Tahle útlá knížka vám ale pomůže, abyste nezapomněli i na to, což už víte.
Hned na začátku se dozvíte, jak o svoji paměť lépe pečovat, i jaká jsou možnosti vašeho učení/snažení. Následuje celá řada praktického cvičení. Já mám strašně moc ráda hlavolamy a různé slovní hříčky. Takže jsem se vyřádila u ZASTARALÝCH SLOV. Bože, jak já tu češtinu miluji. Pikantní jsou i SYNONYMA, MĚSTA A VESNICE KONČÍCI NA nebo DOPLŇTE VHODNÉ PÍSMENO!
Kniha Cvičení paměti na celý rok rozhodně není jen pro babičky a dědečky. Učit se z ní můžete i vy. A bude vás bavit, to mi věřte. Výhodou také je, že na konci máte řešení, takže se můžete podívat, jestli jste to vymysleli dobře.
Moji milí čtenáři, Alzheimer klepe na dveře u každého mozku, i u toho vašeho. Tak se hýbejte, žijte zdravě, a hlavně se učte.
Za úžasnou publikaci děkuji

27.03.2024 5 z 5


Zahradní projekty pro kutily Zahradní projekty pro kutily Folko Kullmann

Pro začátek. Věřte, že u této knížky se vyřádíte, obzvlášť pokud máte malou či velkou zahradu. Knížka je rozdělená do 7 kapitol. Jak budete proplouvat jednotlivými částmi, budete nacházet tolik nápadů, až se vám nebude chtít knížku odložit.
Pro začínající kutily je velkou výhodou, že hned na prvních stránkách dostanou podrobnější návod, který jim ulehčí život při pořizování vybavení. To samé platí u každého návrhu, kde na levé straně máte detailnější seznam, co všechno budete potřebovat, až po první kroky při jeho sestavení. Na pravé straně zase naleznete bohatou fotogalerii. Jsou to nádherné fotky.
Co si o knížce myslím? Najdete v ní návody, které opravdu se vám budou hodit. Nejsou to hlouposti. Navíc návrhy jsou originální a levné, což také oceníte. Já už třeba vím, co udělám se starými okapy. A to se mě neptejte, co udělám z palet?!
Osobně bych nejraději vytvořila úplně všechno.

20.03.2024 5 z 5


Řeka mě volá domů Řeka mě volá domů Eleanor Shearer

Asi jste slyšeli příběhy o otroctví v USA. Historii tak temnou a tragickou je pořád nutné opakovat, ale tohle je jiné. O té obrovské bezcitnosti, brutalitě a svévoli lidí, kteří si kupovali lidské bytosti a nazývali je majetky vznikla řada knih i filmů. Ale znáte nějaký příběh, který by vyprávěl o otroctví na Barbadosu? Tady ho máte.

Celou recenzi si přečtěte v záložce "Recenze" nebo na mém IG: Danasbooks22

18.03.2024 5 z 5


Jiří Šlitr - Doktor Klavír Jiří Šlitr - Doktor Klavír Lukáš Berný

Znáte písníčky Sluníčko, Máme rádi zvířata nebo Malé kotě? Já si je také ráda čas od času prozpěvuji. A víte, kdo je složil? Čím to, že se dneska už skoro neví, kdo to Jiří Šlitr byl? Ta česká paměť je zvláštní, hlouposti si pamatujeme, ale na takového umělce nebo mistra se rychle zapomene. Myslím, že tohle je velká naše chyba, protože jeho písničky jsou nesmrtelné, jelikož je všichni znají.
Knížka, která vyšla je biografií, navíc plná jedinečných fotografií. Letos v únoru by totiž oslavil pan Šlitr 100 let, a to už je důvod mu vydat pořádnou životopisnou knihu. Obsahuje 9 kapitol, které vás provedou po jeho životě, a vy se tak dozvíte o jiné době, velkých úspěších a pádech, které provází snad každého, ale Jiří Šlitr jich měl na rozdávání. Dopodrobna si přečtete o jeho mládí, talentu, i náhlé a tragické smrti, kterou vyšetřoval známý kriminalista Karel Kalivoda.
Jiří Šlitr a Jiří Suchý, dva velikáni, kteří toho naší společnosti dali tolik. Knížka Jiří Šlitr by rozhodně neměla chybět ve vaší knihovničce, i když jste třeba dodnes nevěděli, kdo to vůbec je, což je mimochodem velká škoda, kterou rychle napravte.

03.03.2024 5 z 5


Večer a jitro Večer a jitro Ken Follett

Musím říct, že se mi tenhle příběh líbil z celé řady nejvíc. Napětí se dalo krájet. Mě se strašně moc líbila ta psychologie postav. Nad Folletta v tomhle směru prostě není. Těším se na další příběhy.

01.01.2024 5 z 5


Zahrada dávných tajemství Zahrada dávných tajemství Kelly Bowen

Romantická a poutavá kniha z pera Kelly Bowenové, vás jistě nadchne. S noblesou sobě vlastní Kelly vypráví dva napínavé příběhy. Dalo by se říct, tohle už tady jednou bylo, opak je pravdou. Jen tajemný zámek s ještě tajemnější zahradou vás upoutají. Obzvlášť, když se to všechno odehrává ve Francii. Kdo by tohle neměl rád? Jen se nemohu zbavit pocitu, že Kelly mohla zabrousit do jiné etapy lidských dějin, než je zrovna druhá světová válka.
Přesto se to rozhodně dalo číst. Stasia je velmi tvrdá a pevná v tom co chce udělat. Nic ji nezastaví. Pomsta je pro ni velmi sladkou záležitostí. Až do chvíle, kdy vše změní láska. Isabella a Emilia mají za cíl především opravit zničené panství, a přitom netuší, že odkryjí tajemství, které má spojitost i s nimi.
A co si o knížce myslím? Kelly Bowenová si vybírá dobré ženské postavy. Jsou originální, silné, elegantní a chytré. Rozhodně čtenáře upoutají. Věřte, že 410 stran vás rozhodně upoutá. Už jenom ta krásná obálka, která se hodí k této tématice, to je prostě něco. Jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst, jelikož historických románů nikdy není dost.

22.11.2023 4 z 5


Portrét novomanželky Portrét novomanželky Maggie O'Farrell

Příběh se mi nezdál tak čtivý jako Hamnet, přesto jsem ráda, že jsem si ho přečetla. Naráží totiž na zajímavou otázku – kolik šlechtičen bylo vlastními manželi zavražděno? Ať už z jakéhokoli důvodu. Lucrécie měla smůlu, že byla divoká a byla jen pouhou figurkou na mocenské šachovnici. Nicméně bude vám ji líto, i když konec úplně smutný není. Určitá naděje vždycky je. Historická fikce vás provede životem šlechty, a nudit se rozhodně nebudete.

24.10.2023 4 z 5


Spřádači snů Spřádači snů Barbara Erskine

No co si budem povídat, nejlepší to sice není, přesto jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Barbary se totiž trochu stává Darcy Coates, a tady jsem si i vzpomněla na slavný seriál Posel ztracených duší - hlavní hrdinka mi vždycky přišla nafoukaná a hrozně hloupá :-D Ale to v románu není, ta je alespoň trochu při smyslech. Myslím, že kdyby se pustila víc do toho středověku, tak by se Barbara stala lepší než Rebecca Gablé a další. Prostě vykašlat se už na styl ála Cizinka. Už je toho moc!

26.05.2023 3 z 5


Půlnoční růže Půlnoční růže Lucinda Riley

Četla jsem celou sérii Sedmi sester a tak jsem začala číst i další romány. Musím říct, že Půlnoční růže je skvělá. Romantická, zaláskovaná, nežná a exotická, co si víc přát. Tohle je ta Lucinda, kterou obdivuji a která tolik chybí na tom knižním trhu. Škoda. Jen málo autorek je a bylo jako ona.
Anahita vás provede tajemnou Indií a zrádnou Anglií. Rebeka vám zase ukáže nemilosrdný svět světových hvězd. S ní se budete chtít podívat kamkoli. Tak na nic nečekejte, a šup, knížku si kupte. :-D

14.05.2023 5 z 5


Modrá krev: Po stopách českých šlechtických rodů Modrá krev: Po stopách českých šlechtických rodů Alena Činčerová

Oblíbený seriál, který v letošním roce odvysílala česká televize již 3. řadu se dočkal i knižní podoby. A to velmi hezké, poutavé a sdílné, stejně jako to není jinak u zmíněného seriálu. Očekávejte knihu, ve které se dozvíte o OSMI českých šlechtických rodech o jejich strastech, bolesti, štěstí i radosti. Krutost, s jakou se setkali během komunismu je obrovských vykřičníkem!
Knížka je plná úžasných fotek, ale rodokmenů či zajímavých osobností s moc krásnou předmluvou od průvodce seriálu pana hraběte Františka Kinského.
Osobně si myslím, že by pan Kinský měl přemýšlet nad nějakou knihou vzpomínek paměti, nebo životopisem nějaké zajímavé osobnosti z jeho rodu. Má velmi poutavý přednes, který by čtenáře zaujal.
A co říci na závěr? Celou sérii jsem viděla a byla skvělá. Škoda, že skončila. Málokterý dokument se mi tak líbil, jako Modrá krev. Takže o knížce mohu říct, že je zajímavá a moc ráda si v ní budu i dál číst. Tahle knížka si totiž zaslouží číst pomalu a postupně. Nic neuspěchat. Před lety jsem četla Aristokratky. Byly to rozhovory se šlechtičnami, moc ráda na to vzpomínám.

01.05.2023 5 z 5


Anglická kuchyně slečny Elizy Anglická kuchyně slečny Elizy Annabel Abbs

Mám ráda kuchařky od Rettigové. Před lety jsem si koupila i kuchařku Sladká první republika a byla jsem z ní nadšená. Jsem častým návštěvníkem FB nebo IG Dr. Oetkra mají skvělé recepty a vlastně jsem se díky nim naučila péct. Troufám si tvrdit, že nejsem špatná cukrářka a pekařka proto mi nemohla v mé kuchařské knihovničce chybět knížka, která vypráví o první britské kuchařce. A mohu vám říct, přečtěte si ji.
Je to příběh ze staré dobré Anglie. O době, kdy chudí neměli práva, ani jídlo a vařili ze všeho co se našlo (včetně masa nemocného dobytka, to je strašná bída!) Anna je z takových poměrů, navíc má psychicky nemocnou maminku, její osud je koneckonců snad z celé knížky nejhorší. Mladá Anna přijme práci u bohatší Elizy a společně pak vytvoří kuchařku, která se stane biblí u spousty britských žen.
Je to jemný příběh, a ne každému může sednout styl psaní. Mně trochu trvalo, než jsem se začetla. I ten popis té doby je věrohodný až bych řekla, že knížka splňuje požadavky, které symbolizují viktoriánské romány poklesky mladých žen, nemanželské děti, šílená žena/muž, rodinná tajemství. Jana Eyrová to není. Spíš bych to přirovnala k Třináctému příběhu od Diane Setterfieldové, ta ponurost je pro ni přímo typická.
A co na závěr? Stejně jako život Magdaleny Dobromily Rettigové je i Elizin příběh napínavý a potřebný. Tak na nic nečekejte a vrhněte se do něj. Mimoto v závěru románu na vás čekají recepty z původní kuchařky, proč je nevyzkoušet?

05.03.2023 4 z 5


Stará škola Stará škola Petr K. Procházka

Kniha má dvě dějové linky. První se odehrává začátkem 60. let 20. století, a vypráví o Filipovi, který by raději žil u babičky, než v Praze. Druhá vypráví o životě Karla Jaromíra Erbena a o době jeho sbírání příběhů, které měly pomoci k vydání slavné sbírky Kytice. Myšlenka byla dobrá a zajímavá. Chvílemi mi to dokonce přišlo jako příběh Záhada hlavolamu od Foglara. Přesto je to spíš knížka pro dospělé čtenáře, i když prvky klučičího dobrodružství kniha měla. Myslím si ale, že by ji klidně prospělo méně stránek. Osobně jsem se začetla až v půlce knížky, ale tím si rozhodně nemyslím, že by byla špatná. Taky se mi líbilo to propojení s českými pověstmi, které všichni tak dobře známe. Téma si autor vybral opravdu dobře, jen ten styl občas pokulhával.
A co říci na závěr? Určitě si ji přečtěte. Gotický román ani Hoši od Bobří řeky to nejsou, ale strašidelnost či ponurost to rozhodně má. Jen buďte trpěliví, rozuzlení se dozvíte a věřte, že bude o co stát. Ať žije Erben!

28.02.2023 4 z 5


Tisíc let samoty Tisíc let samoty Tereza Dobiášová

Je to svérázným způsobem odvyprávěný příběh o nejstarší české pověsti, která povídá o třech výjimečných sestrách. Vládly takovou mocí, že se staly nesmrtelné. Každá panovnická rodina má legendu o svém založení. Jiní měli za předky Meluzíny, draky a udatné bojovníky. Česká kotlina, spíše rod Přemyslovců, měl Oráče, který zabil kance a vzal si nejmoudřejší vůdkyni tehdejšího kmene Čechů.

Tahle knížka je ale o něčem trošku jiném. Ano, základem je osud tří sester, které se narodily jiné. Jedna viděla mrtvé, druhá uměla léčit a ta třetí nahlížela do budoucnosti. Společně vládly, pečovaly o své poddané, a hlavně založily město Prahu. Tady jedna část končí. Tu, kterou známe. Ale začíná druhá, která vypráví o třech sestrách, které byly mostem mezi starým a novým světem. A měly za úkol ten nový svět připravit a přivítat. Připravte se na notnou dávku feminismu, ať už v dobrém nebo ve špatném slova smyslu. Budete číst příběh plný esoteriky, nadpřirozena, falše i zrady.

Pravdou je, že v posledních letech je velmi populární předělávat – trochu modernizovat – pověsti. Je to fenomén na celém světě. Vždyť vzpomeňme na Stephena Frye a jeho tři knihy ze starověkého Řecka– Mýty, Hrdinství a Troju. Nemohu vzít autorce ani svérázný přístup, který zvolila. Má krásný jazyk, který se jen tak nevidí. Ten jemný a hluboký styl psaní vás odnese přímo do doby, ve které se příběh odehrává.
Velmi jsem cítila určitý vliv severské mytologie – obři, víly, a další nadpřirozené bytosti, které se knížkou jen hemží. Navíc tu lehce byla inspirace i anglickou legendou o králi Artušovi. Kouzelník Merlin má jistou podobu v postavě Darmoděje. Moudrý, starý muž, který předvídá narození třetí dcery, je bude ze všech sester nejmocnější je tichým průvodcem a rádcem. V závěrečné scéně je to právě Darmoděj, který spojí manželký svazek.

Jen se nemohu zbavit pocitu, že je té mystiky trochu moc. Jestli by nebylo lepší trošku ubrat na fantastičnosti. Ale zase chápu, že autorka pustila svým myšlenkám uzdu a mimoto, o této etapě dějin moc nevíme, takže se to ve finále dá unést.
Jak sama autorka na začátku napsala: „Archeologové pomalu svými štětci očišťují zbytky nádob z oněch časů. Sami ale musejí uznat, že vědí málo – velmi málo.“ Doba, ve které sestry žily je opravdu zahalena tajemstvím. Koneckonců jsem si při čtení této knížky vzpomněla na knihu Příběhy z dávného času od Petra Chorváta. Ten přímo popisuje určité podobnosti našich pověstí s bájemi z celého světa.

Opomenout nesmím ani příběh o Jonovi a Enele. Dva zamilovaní, kterým nebylo přáno jsou dalším velmi zajímavým bodem, který se obzvlášť týká obřadů, jež kněžky prováděly. Ta nemilosrdnost, krutost se prolíná se zbytkem děje. Až je těžké si představit, že naše česká země vznikla na něčem tak krvavém.

A co říct na závěr? Tisíc let samoty vámi budou rezonovat. Trochu se divím, proč nad druhou knížkou Terezy Dobiášové není větší mediální zájem, ale asi je to kvůli éterickému a mystickému příběhu, který popisuje hledání i nacházení ženské síly a souznění s přírodou. Čte se plynule, přesto se nemohu zbavit pocitu, že se to mohlo napsat lépe.

A víte, která část se mi líbila nejvíc? Jak Liban s Přemyslem vytvářejí pomocí pluhu kruh, který má oddělit starý svět od nového. Bylo to bez hádek, jen spolu spolupracovali a chránili jeden druhého. Vnímala jsem to jako osvětlenou naději, která je v každé době vítána.

Zajímavé a originální zpracování. Tereza Dobiášová je dobrá spisovatelka, a myslím, že se z její tvorby máme ještě na co těšit.

08.01.2023 4 z 5


Bella Donna: Kráska z Florencie Bella Donna: Kráska z Florencie Catherine Aurel

Historický román, který nezklame hlavně milovníky umění. Nesmrtelná Simonetta je mezi dvěma větrnými mlýny - svojí láskou a intrikami. Navíc její krása je pro ni spíše prokletím. Zbytek si přečtěte v mé recenzi :-D

08.01.2023 4 z 5


Ztracená sestra Ztracená sestra Lucinda Riley

Celá sága byla skvělá. Jen mi trochu u této knížky trvalo, než jsem se začetla. Pravdou, a to smutnou, je že autorka byla vážně nemocná, proto ten začátek byl možná takový těžkopádný. Trošku jsem se i ztrácela v postavách, přesto jejich psychologie i problematika byla vyřešena bravurně. Na druhou stranu se mi nelíbilo, jak se sestry při hledání své další sestry do toho obuly. Sledování a různé běhání za možnou sestrou mi přišlo trošku moc přetažené za vlasy. Ale zase jsem se dozvěděla něco o Irské občanské válce za svobodu. Trošku mě mrzí, že si na vysvětlení, proč to ten jejich adoptivní otec dělal musíme počkat do jara. I tak moc děkuji za tuto sérii. Byla nejhezčí a nejpoutavější, jakou jsem v posledních letech četla. Bože, takový dar, jaký měla autorka se už dneska moc nevyskytuje. Pro mě je občas problém totiž sehnat ženský (nejlépe historický) román, který by byl čtivý, moudrý, romantický a nepředvídatelný. A to romány Lucindy prostě jsou. Tak ať je Lucindě Riley irská země lehká a těším se na poslední díl.

31.12.2022 4 z 5


Můj zahradní svět: Rok v přírodě Můj zahradní svět: Rok v přírodě Monty Don

Monty Don je výrazná osobnost v zahradním světě. Proto není divu, že napsal řadu knih, a to hlavně o pěstování či péči zahradního světa. Dvanáct kapitol. Dvanáct měsíců. Čtyři roční období. Každý měsíc vás provede po Montyho zahradě. Dozvíte se jací ptáci si na ni lebedí. Jak je důležité mít v zemi žížaly, nebo proč nezabíjet krtky.

Osobně mám také zkušenosti se zahradou, proto jsem od Montyho přijala radu, že na slimáky a hlemýždě je nejlepší přírodní predátor. Ano, pokusím se dát na zahradu návnady, které přilákají ježky, ptáky a krtky. Bože, ať to pomůže! Také budu přemýšlet nad sadbou rostlinných druhů, které jsou typické pro Českou republiku. Vyhnu se javoru japonskému, i když se mi líbí, jaké má listí na podzim červenou barvu. Ale zkusím jiný typický strom, který je více spjat s naší krajinou.
Sama jsem byla na autora zvědavá a musím říct, že kniha mě mile překvapila. Čekejte dalšího Petera Wohllbena, akorát se nebudete toulat po lesích ale v zahradě Montyho Dona.
Libí se mi i grafická podoba knížky. Myslím, že by každá kniha měla mít ilustrace nebo fotky. A Monty měl štěstí, že jeho pes Nigel byl tak fotogenický. Ale který pes není, viďte:-D Navíc je mi Montyho zahrada sympatická, že ji má také v zátopové oblasti a potýká se stejnými problémy jako my.
Na druhou stranu jsem truchlila společně s Montym u poslední kapitoly, když umřel Nigel. Je to nejsmutnější část z celé knížky.
A jak bych celkově hodnotila Můj zahradní svět? Moudrá kniha, kterou si přečtěte postupně a pomalu, přesto nudit se určitě nebudete. Naopak, naberete hromadu inspirace i příběhů, které Montyho provází. Některá zvířata nebo rostliny se prolínají i v ostatních kapitolách, vlivem toho se o jejich životě i příbězích dozvíte daleko víc.

31.12.2022 4 z 5


Belgravia Belgravia Julian Fellowes

Děj se odehrává v období napoleonských válek, krátce před bitvou u Waterloo. Na jednom plese se seznámí dva do sebe zamilovaní lidé, kteří dokonce uzavřou utajený sňatek. Jenže bitva vše změní, Edward umírá a Sophie odjíždí se svojí rodinou.
Řeknu vám Panství Downton hadr. Tohle mělo grády. Chtěla jsem si přečíst něco, co by bylo z dob Jane Austenové a musím říct, že toho vůbec nelituji. Našla jsem. Děj má spád a plynulost, což se vysoce cení. Určitě nejde o hloupý příběh, jen trochu déle trvá, než se provalí rodinné tajemství. Ale překvapuje mě, jakou práci si s tím dal. Tím, jak jsou jeho příběhy nejen lákavé svou autentičností, ale i obrovským smyslem pro romantiku, jsou nezapomenutelné. Líbí se mi, jak stejně jako u Panství Downton tak i tady se zaměřuje na spodní vrstvu. Obyčejní sloužící, němé tváře, dokážou udělat pěkné vrásky svým zaměstnavatelům. Věřte, že o intriky a závist není nouze. Určitě by měl Julian Fellowes napsat ještě nějaký román. Kromě toho už se na něj i těším.

03.12.2022 4 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Tohle byla moje první knížka od Petry Dvořákové a na úvod musím říct, že se mi líbila. Ani já neprozradím, o jaké téma jde, ale věřte mi, že vás zanechá s myšlenkou, s jak velkým utrpením se někteří lidé musí každý den prát. A je to boj opravdu hrozný. Je to PROKLETÍ.

Líbilo se mi, jak se knížka plynule čte, než se nadějete máte 189 stran přečtené a ve vás rezonují už jen dojmy. Téma je sice tvrdé, a ano, i se o něm nemluví, přesto se čtenář ponoří do pocitů nešťastného člověka, který zůstal sám na svůj úděl.

I když nejsem věřící, tak i Bůh na něj zapomněl. Některé popisy vás nenechají v klidu, budete cítit možná nechuť, opovržení, ale na druhou stranu si položíte otázku:
Máme všichni právo někoho takového soudit?

Smutné především bylo, že si tu špatnost hlavní postava plně uvědomuje. O to je snad ta knížka i šokující, protože jde o inteligentního, chytrého a moudrého člověka. Ví, že když se nebude hlídat tak bude mít vážné problémy. Nicméně, aniž by se něco VÁŽNÉHO stalo, tak ho stejně okolí odsoudí a chová se k němu příšerně.

Zajímavá sonda. A ten kontrast - krásná zahrada versus „ten problém“ je nezapomenutelná. Nad Zahradou budu dlouho vzpomínat.

15.11.2022 5 z 5


Cyklo P Cyklo P Zdeněk Bělonožník

Povedené.

31.05.2022 3 z 5